Simptomi čira na želucu | uzrok i terapija

simptomi cira na zelucu

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Čir na želucu i pucanje čira na želucu mogu dovesti do velikih nelagodnosti i zdravstvenih problema. Ako se ne leči, ovo stanje može izazvati jak bol, loše varenje, mučninu, povraćanje, pa čak i unutrašnje krvarenje. Važno je uočiti simptome čira na želucu što je pre moguće kako biste izbegli ozbiljnije zdravstvene probleme.

hemoroidi
hemoroidi

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

Čestitam na prvom koraku – na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti zbog čira na želucu. Znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju s ovim problemom i postoji mnogo načina da ga rešite. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Postoji mnogo različitih terapija za uklanjanje čira na želucu. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje.

Simptomi čira na želucu

Čir na želucu je stanje koje karakteriše erozija sluznice želuca. Simptomi čira na želucu mogu uključivati bol u stomaku, obično u gornjem levom delu stomaka, osećaj nadutosti, gubitak apetita, loše varenje i žgaravicu, mučninu, povraćanje i tamnu ili crnu stolicu.

Ostali simptomi mogu uključivati gubitak težine i umor. U teškim slučajevima može doći do krvarenja koje može izazvati anemiju i povraćanje krvi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

 • Bol je najčešći simptom povezan sa čirom na želucu i može se kretati od tupog bola do osećaja peckanja ili grizanja. Bol se oseća u gornjem srednjem delu stomaka i može se pogoršati kada je stomak prazan. Takođe se može privremeno ublažiti jedenjem hrane.
 • Žgaravica je još jedan simptom čira na želucu, koja je neprijatno peckanje u grudima ili grlu.
 • Mučnina i povraćanje se takođe mogu javiti kao simptom čira na želucu.
 • Nadimanje se može javiti kada se stomak napuni gasom, što može izazvati osećaj punoće ili neprijatnosti.
 • Gubitak apetita, kada imate čir na želucu možete iskusiti gubitak apetita ili osećaj sitosti nakon što pojedete samo malu količinu hrane.
 • Do nenamernog gubitka težine može doći zbog smanjenja apetita i bola povezanog sa jelom.

Ako osetite bilo koji od gore navedenih simptoma, važno je da odete na pregled kod lekara kako bi dijagnostikovao i prepisao terapiju.

Dijagnoza se obično postavlja korišćenjem endoskopije, procedure gde se mala kamera ubacuje u želudac kako bi se potražili znaci čira.

Lečenje čira na želucu obično se postiže upotrebom lekova kao što su inhibitori protonske pumpe, antibiotici i antacidi. Pored toga, promene u načinu života kao što su prestanak pušenja, smanjenje stresa i zdrava ishrana takođe mogu pomoći u smanjenju simptoma.

Uzrok i terapija za čir na želucu

Ovaj zdravstveni problem možete prevazići pravilnim medicinskim tretmanom i promenom načina života. Moguće je upravljati simptomima i smanjiti rizik od komplikacija.

Najčešći uzrok čira na želucu je bakterija Helicobacter pilori ili H. pilori. Ova bakterija živi u želucu i može izazvati upalu, što dovodi do stvaranja čira. Drugi uzroci uključuju upotrebu određenih lekova, kao što su lekovi protiv bolova ili drugi lekovi kao što su steroidi, alkohol ili duvan. Takođe se veruje da stres i loša ishrana igraju ulogu u nastanku čira na želucu.

hemoroidi

Najčešći tretmani za čir na želucu su antibiotici i lekovi za blokiranje kiseline. Antibiotici pomažu da se eliminiše infekcija izazvana bakterijom H. pilori, dok lekovi za blokiranje kiseline smanjuju količinu želudačne kiseline i omogućavaju zarastanje čira. Hirurška intervencija takođe može biti neophodna za uklanjanje oštećenog tkiva i zaustavljanje krvarenja iz čira.

Da biste sprečili razvoj čira na želucu, važno je preduzeti korake za smanjenje nivoa stresa i izbegavanje upotrebe određenih lekova, alkohola i duvana. Pored toga, važno je održavati zdravu ishranu i izbegavati hranu bogatu mastima.

Pucanje čira na želucu

Pucajući čir na želucu, poznat i kao perforirani peptički čir, je ozbiljno medicinsko stanje koje se javlja kada otvorena ranica na sluznici želuca ili peptički čir (pukne i napravi rupu u zidu želuca).

Ovo može izazvati bol u stomaku, mučninu i povraćanje, tada je važno da odete u bolnicu da vam se ukaže medicinska pomoć.

hemo 500x420

Najčešći uzrok pucanja čira na želucu je bakterijska infekcija izazvana Helicobacter pilori, koja može dovesti do upale sluznice želuca i stvaranja čira.

Drugi faktori rizika za pucanje čira na želucu uključuju upotrebu alkohola, pušenje i dugotrajnu upotrebu određenih lekova kao što su aspirin i nesteroidni antiinflamatorni lekovi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Dijagnoza pucanja čira na želucu obično se postavlja korišćenjem slikovnih testova kao što su kompjuterizovana tomografija (CT) ili ultrazvuk abdomena. Lečenje obično uključuje operaciju za popravku rupe u zidu želuca, kao i antibiotike za lečenje bilo koje osnovne infekcije.

U nekim slučajevima, lekovi kao što su inhibitori protonske pumpe ili H2-blokatori takođe mogu biti propisani za smanjenje želudačne kiseline i zarastanje čira.

Ako osetite bilo kakav iznenadni, jak bol u stomaku, važno je da potražite savet lekara što je pre moguće. Čir na želucu koji puca može biti ozbiljno stanje i potrebno je hitno lečenje da bi se sprečile dalje komplikacije.

Hranom smanjite simptome čira na želucu

Hrana bogata vlaknima, kao što su integralne žitarice, voće i povrće, može pomoći u poboljšanju zdravlja probave i smanjenju simptoma čira na želucu. Oni podstiču redovno pražnjenje creva i ublažavaju opstipaciju, što može smanjiti rizik od dalje iritacije čira.

Hrana bogata probioticima, kao što su jogurt, kefir i fermentisana hrana, može pomoći da se uspostavi ravnoteža dobrih bakterija u crevima, što može pomoći u smanjenju simptoma čira na želucu.

Hrana bogata antioksidansima, kao što su bobice, lisnato povrće i orašasti plodovi, može pomoći u smanjenju upale u telu i zaštiti sluznice želuca od daljeg oštećenja.

Hrana bogata vitaminima i mineralima, kao što su nemasni proteini, zdrave masti i složeni ugljeni hidrati, mogu da obezbede telu esencijalne hranljive materije koje su mu potrebne za lečenje i popravku sluznice želuca.

Hrana koju treba izbegavati kod čira na želucu

 • Začinjena hrana može iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome čira na želucu.
 • Alkohol može iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome čira na želucu.
 • Kofein može stimulisati proizvodnju kiseline u želucu i pogoršati simptome čira na želucu.
 • Pržena hrana može biti teška za varenje i može pogoršati simptome čira na želucu.
 • Prerađena hrana može biti bogata soli, šećerom i nezdravim mastima, što može pogoršati simptome čira na želucu i otežati zarastanje tela.

Važno je imati na umu da smo svi različiti i da ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće raditi za drugu.

Najbolje je da radite sa lekarom ili dijetetičarom kako biste razvili personalizovani plan ishrane koji odgovara vašim specifičnim potrebama i simptomima.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments