Stres i dijareja na nervnoj bazi

dijareja na nervnoj bazi

Članak ažuriran 29. nov, 2022.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Stres je sam po sebi dovoljno loša stvar, posebno kada se usled toga pojavi i dijareja. Stresna dijareja se često događa a ( lekari ) gastroenterolozi navode da mnogi ljudi usled stresa imaju nepravilni rad creva i pojavu dijareje ( proliva ). Ne treba prihvatiti da ćete stalno imati ovakve probleme kada ste pod stresom ali dijareja je pokazatelj šta se zapravo dešava sa vašim crevima ( digestivni sistem ) kada ste uznemireni.

✨ Pogledajte najčitaniji članak, evo zašto se neko može rešiti hemoroida.

Vaš mozak i creva su jako povezani i postoji razlog zašto osećate stres u dubini vašeg stomaka jer su mozak i creva u stalnom i neprekidnom kontaktu.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Vaš gastrointestinalni trakt ima puno nervnih završetaka i osetljiv je poput nervnog sistema i mozga. Mozak može uticati na ono što se dešava sa crevima i obrnuto.

Kada ste pod stresom, to prouzrokuje grčeve u stomaku. Ako su grčevi široko rasprostranjeni u vašem stomaku, vaše debelo crevo se kontrahuje ( grči i opušta ) sve se dešava vrlo brzo i tada dobijate proliv.

Ali ako se grčevi događaju samo u jednom delu stomaka, onda se može javiti problem zatvora. Loša probava zatvor možete ishranom rešiti za 7 dana ☕️.

Da li ćete imate stresnu dijareju ili pojavu zatvora, zavisi od vaših tipičnih problema sa crevima ( digestivnim sistemom ). Ako češće imate dijareju nego zatvor usled stresa, verovatno ćete imati dijareju kada ste napeti ili uznemireni. Isto važi i za konstipaciju ( zatvor ). Stres će vas samo usmeriti ka vašoj uobičajenoj reakciji.

Postoji nekoliko ustaljenih probavnih sindroma kao sindrom nervoznih creva i hronične zapaljenske bolesti creva, koje mogu prouzrokovati dijareju ili zatvor, a stres je često pokretač.

⭐️⭐️⭐️ Prati Kavanali na Viberu

brending-01

Samo dobijanje dijareje ili zatvora kada ste pod stresom ne znači obavezno da imate hroničnu upalu creva. Osoba koja ima ovaj zdravstveni problem ima niz simptoma koji se javljaju i sa i bez stresa a propratno imaju i druge simptome.

hemoroidi

Dijareja na nervnoj bazi 🍍 i kako da je se rešite

Kada vam je pojavljuje dijareja na nervnoj bazi ( kada ste u stresu ), pokušajte da smanjite stres kako god znate ( meditacija, izbegavajte toksične ljude, promenite posao ili nađite posao ). Sve što radite, jedete ili pijete kada ste pod stresom pratite da se uverite da li ti faktori utiču na povezanost stresa i dijareje.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Napišite komentar ✏️ ocenite članak ⬇️

guest
Ocenite članak zvezdicom
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments