Šta je analna fisura 🛀 koji su simptomi i najuspešnije lečenje

analna fisura

Članak ažuriran 22. feb, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Analna fisura je zdravstveni problem koji pogađa ljude svih uzrasta. Ovo stanje karakteriše pucanje ili posekotina kožne obloge anusa. Simptomi analne fisure mogu biti veoma neprijatni i mogu negativno uticati na kvalitet života. Neki od najčešćih simptoma analne fisure uključuju bol tokom pražnjenja creva, krvarenje, svrab i nelagodnost u analnom području.

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa analnom fisurom. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Niste sami i uz pravi tretman i podršku možete prevazići ovaj zdravstveni problem.

✨ Najčitaniji članak, izbegnite operaciju, hemoroidi simptomi i lečenje

Analna fisura – terapija i lečenje

Analna fisura predstavlja rascep, pukotinu, ranu, mišića analnog mišića koji se nalazi na završetku analnog otvora. Ako osetite ili vidite bilo koji od ovih simptoma, idite kod lekara da vas pregleda i prepiše terapiju. Analna fisura je zdravstveni problem koji se može lečiti, a uz odgovarajuću negu i terapiju, možete očekivati potpuni oporavak.

analna fisura slike
slike analna fisura

Ukoliko je analna fisura akutna, novijeg datuma (stara do 6 meseci), to jest ukoliko nije “zapuštena”, iskoristite melem koji će ispoljiti blagotvorno i krajnje uspešno dejstvo, na saniranju vaše fisure, pogledajte cenu i iskustva korisnika. Ukoliko je analna fisura hronična onda, je nažalost hirurška intervencija jedini izbor.

Objavite komentar ✏️ videće ga cela Srbija i dijaspora

Najčešći i najuspešniji tretman analne fisure je kombinacija promenama u ishrani, lekova, preparata i higijeni. Lekar vam može preporučiti dijetu bogatu vlaknima koja će vam pomoći da omekšate stolicu i učinite je lakšom za prolaz.

To će vam smanjiti naprezanje i pritisak u donjem delu stomaka koji je jedan od glavnih uzročnika hemoroida i analne fisure. Pogledajte članak, ishrana kada imate hemoroide i analnu fisuru.

Lekar vam takođe može prepisati masti ili kreme za smanjenje bolova i upale. U nekim slučajevima, lek za relaksaciju mišića može biti prepisan da pomogne opuštanju mišića u analnom području i smanji grčeve koji mogu izazvati bol.

Higijena je takođe ključna u lečenju analne fisure. Važno je održavati analno područje čistim i suvim kako biste sprečili infekcije i iritaciju. Lekar va može preporučiti sedeće kupke, koje podrazumevaju sedenje u toploj vodi 15 do 20 minuta nekoliko puta dnevno kako bi se smanjio bol i pospešilo zarastanje.

Hrana koju treba uzimati a koju izbegavati

Promene u ishrani su suštinski deo lečenja analne fisure. Namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i žitarice od celih žitarica, mogu pomoći da omekšaju stolicu i olakšaju njeno izlučivanje. Pijenje puno vode i drugih tečnosti takođe može pomoći u sprečavanju zatvora i promovisanju zdravog pražnjenja creva.

S druge strane, određena hrana može pogoršati simptome analne fisure i treba je izbegavati. To uključuje začinjenu hranu, kofein i alkohol. Ova hrana može iritirati sluznicu anusa, pogoršavajući simptome. Pogledajte članak, banane i hemoroidi, kokice, krompir i ljuto.

Sprečite nastanak analne fisure

Prevencija je uvek bolja od lečenja i svakodnevne promene mogu vam pomoći da smanjite rizik od pojave i razvoja analne fisure.

Smanjite pritiske u donjem delu stomaka, izbegavajte dugo sedenje, ležanje, dizanje teških stvari i naprezanje u toaletu.

hemoroidi

Zdrava ishrana bogata vlaknima, pijenje puno tečnosti i redovno vežbanje mogu pomoći u sprečavanju zatvora i aktivirati pravilno pražnjenje creva. Takođe je neophodno voditi računa o higijeni, uključujući nežno brisanje nakon pražnjenja creva i redovno primenjivanje sedećih kupki.

Ako sumljate da imate analnu fisuru, preporučujemo vam da odete kod lekara da vas pregleda kako biste sprečili komplikacije i započeli sa terapijom.

Objavite komentar ✏️ videće ga cela Srbija i dijaspora

Objavite komentar ✏️ ocenite članak ⬇️

guest
Ocenite članak zvezdicom
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments