Unutrašnji Hemoroidi Najčešći Simptomi i Krvarenje Hemoroida

unutrasnji hemoroidi simptomi

Članak ažuriran 01. okt, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Svrab, bol, unutrašnji osećaj pritiska, bolni otoci, čvorovi opipljivi na dodir i krvarenje su simptomi da imate unutrašnje hemoroide. Usled svakodnevnog i dužeg krvarenja može nastupiti anemija zbog nedostatka gvozđa. Ukoliko se ne posvetite lečenju hemoroida na vreme, može doći do pucanja, tromboze, uklještenja i potpunog ispadanja a kod težih slučajeva hirurška intervencija je jedino rešenje.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa unutrašnjim hemoroidima. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje.

Sadržaj

✨ Najčitaniji članak, Terapija za povlačenje spoljnih hemoroida.

Unutrašnji hemoroidi simptomi

Unutrašnji hemoroidi su često asimptomatski, što znači da ne izazivaju nikakve primetne simptome. Međutim, kada se unutrašnji hemoroidi upale, mogu izazvati krvarenje, bol, svrab i nelagodnost tokom pražnjenja creva.

U teškim slučajevima, unutrašnji hemoroidi mogu postati prolapsirani, da ispadaju napolje izvan anusa.

unutrasnji hemoroidi slike
Unutrašnji hemoroidi

Lečenje i terapija unutrašnjih hemoroida zavise od težine simptoma.

Hemoroidi se dele na četiri kategorije (stepena)

  • Hemoroide prve kategorije odlikuje: blagi bol, svrab ili krvarenje.
  • Hemoroide druge kategorije odlikuje: svrab, bol ili krvarenje, hemoroidi ispadaju tokom pražnjenja creva, ali se odmah vraćaju nazad.
  • Hemoroide treće kategorije odlikuje: svrab, bol ili krvarenje, hemoroidi ispadaju, možete sami da ih vratite nazad.
  • Kod četvrte kategorije hemoroida, pomaže samo hirurgija. U ovoj fazi hemoroidi seu uskoro osećati bolje stalnom ispadanju i ne mogu se vratiti ni samostalno ni ručno.
hemoroidi slike

Opis unutrašnjih hemoroida

Hemoroidi su sunđerasti jastučići koji su ispunjeni krvlju koji zajedno sa unutrašnjim sfinkterom imaju ulogu finog zatvaranja analnog otvora i smešteni su na dubini od 4 do 5 cm.

Hemoroidi (šuljevi) su proširene vene u području čmara i predstavljaju zdravstveni problem vena analnog pleksusa. Najčešće se pojavljuju između 25 i 50 godina života kod oba pola.

Pojava izrasline na rubu čmara, veličine zrna pšenice pa do veličine oraha nastaje zgrušavanjem krvi u malim površnim venama ispod kože u blizini čmara. Te izrasline čine kožu napetom, izazivaju bolove, menjaju boju u modru, mogu spontano pući i prouzrokovati krvarenje.

Možete imati spoljašnje i unutrašnje hemoroide

Spoljašnji hemoroidi se pojavljuju na ivicu anusa i kada se u jednom od njih razvije ugrušak, stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a na dodir su tvrda i bolna izbočina.

Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, simptomi su krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Veliki problem nastaje kada se uklješte i kada ne možete da ih vratite nazad u analni kanal, što izaziva jak bol i krvarenje.

hemoroidi

Hemoroidi krvarenje

Kada hemoroidi krvare ili pucaju, to treba odmah da sanirate. Najčešći i najuspešnije metod za lečenje krvarenja ili pucanja su:

Nanošenje leda na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju otoka i upale, što može pomoći u ublažavanju krvarenja i nelagodnosti.

Sedeća kupka uključuje sedenje u kadi sa toplom vodom 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno. Ovo može pomoći da se umiri zahvaćeno područje i podstakne zarastanje.

Lokalni tretmani bez recepta kao što su melemi, kreme, masti i supozitorije mogu pomoći u smanjenju bolova, otoka i svraba. Možete iskoristiti melem za hemoroide koji se pokazao odličnim u njihovom saniranju (bol, svrab, krvarenje i povlačenje).

Povećajte unos vlakana, ishrana bogata vlaknima može pomoći u omekšavanju stolice i olakšavanju kod pražnjenja creva. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od dalje iritacije hemoroida. Pogledajte članak, ishrana koja se preporučuje kada imate hemoroide.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Pijenje vode takođe može pomoći u omekšavanju stolice i smanjenju rizika od zatvora i naprezanja. Pogledajte članak, unos vode koji se preporučuje.

Korišćenje lekova protiv bolova bez recepta, kao što su acetaminofen ili ibuprofen, da ublažite bol i nelagodnost.

Ako kućni lekovi ne deluju, ako je krvarenje jako ili se nastavlja, idite kod lekara. Lekar će vas pregledati i prepisati terapiju kao što su lekovi ili tretmani (vezivanje gumenom trakom, skleroterapija ili operacija).

Hemoroidi koji ispadaju

Hemoroidi koji ispadaju, poznati i kao prolapsirani hemoroidi, mogu biti bolno i neprijatno stanje. Kada hemoroidi ispadnu, mogu izazvati značajnu nelagodnost, bol i iritaciju. U težim slučajevima lekar može predložiti operaciju. Pogledajte članak, laserska operacija hemoroida.

Najčešći i najbolji metod za lečenje hemoroida koji ispadaju je da ih lagano gurnete nazad u rektum. Ovo možete uraditi čistim prstima nakon temeljnog pranja ruku. Važno je da budete nežni i izbegavate prejako guranje, što može da izazove dalje oštećenje i nelagodnost.

Hemoroid bi trebalo da se povuče nazad u rektum nakon nekoliko minuta. Ako nije, možete pokušati ponovo da ga lagano gurnete nazad.

Kreme i masti bez recepta koje sadrže hidrokortizon ili hamamelis mogu pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti. Međutim, važno je da koristite ove proizvode prema uputstvima i da ih ne koristite preterano, jer mogu izazvati dalju iritaciju i oštećenje područja.

U teškim slučajevima može biti neophodna operacija za uklanjanje hemoroida koji ispada. Ova procedura je poznata kao hemoroidektomija i obično se izvodi ambulantno.

Hrana koju treba jesti ili izbegavati kada imate unutrašnje hemoroide

Da biste smanjili simptome unutrašnjih hemoroida, važno je da jedete ishranu bogatu vlaknima i da pijete tečnosti (vode). Hrana kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke mogu pomoći kod redovnog pražnjenja creva i sprečavanju zatvora.

Takođe je važno izbegavati hranu koja može da izazove zatvor ili iritaciju analnog područja, kao što su začinjena hrana, alkohol i prerađena hrana.

Sprečavanje pojave unutrašnjih hemoroida

Da biste sprečili pojavu unutrašnjih hemoroida, održavajte zdrav način života, uravnoteženu ishranu, hidratacija i redovno vežbanje.

Izbegavanje naprezanja tokom pražnjenja creva i pravite pauzu ako dugo sedite da biste smanjili rizik od razvoja unutrašnjih hemoroida jer pritisci donjeg dela stomaka su jedan od glavnih uzročnika ovog problema.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

hemoroidi

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments