Unutrašnji Hemoroidi koji Krvare i Ispadaju

unutrasnji hemoroidi simptomi

Članak ažuriran 04. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

mrsavljenje
mrsavljenje

Zašto su opasni unutrašnji hemoroidi koji krvare i ispadaju

Unutrašnji hemoroidi koji krvare i ispadaju mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni problem i zahtevaju pažnju. Prvo, krvarenje iz hemoroida može dovesti do anemije ili smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca u krvi, što može uzrokovati umor, slabost i druge simptome. Pored toga, ispadanje unutrašnjih hemoroida može biti izuzetno bolno i nelagodno, otežavajući svakodnevne aktivnosti i ometajući kvalitet života.

Osim toga, unutrašnji hemoroidi koji ispadaju mogu postati trombozirani ili inficirani, što može izazvati ozbiljne komplikacije kao što je pucanje hemoroida, tromboze, uklještenja i potpunog ispadanja što zahtevata hiruršku intervenciju kao jedino rešenje.

Zbog toga je važno da se pravovremeno konsultujete sa lekarom ako primetite simptome unutrašnjih hemoroida koji krvare ili ispadaju kako biste dobili odgovarajući tretman i sprečili potencijalne komplikacije.

unutrasnji hemoroidi slike
Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi simptomi

Svrab, bol, unutrašnji osećaj pritiska, bolni otoci, čvorovi opipljivi na dodir i krvarenje su simptomi da imate unutrašnje hemoroide.

Unutrašnji hemoroidi su često asimptomatski, što znači da ne izazivaju nikakve primetne simptome. Međutim, kada se unutrašnji hemoroidi upale, mogu izazvati krvarenje, bol, svrab i nelagodnost tokom pražnjenja creva.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

U teškim slučajevima, unutrašnji hemoroidi mogu postati prolapsirani, da ispadaju napolje izvan anusa.

Lečenje i terapija unutrašnjih hemoroida zavise od težine simptoma.

hemo 500x420

Hemoroidi se dele na četiri stepena

– Hemoroide prve kategorije odlikuje: blagi bol, svrab ili krvarenje.
– Hemoroide druge kategorije odlikuje: svrab, bol ili krvarenje, hemoroidi ispadaju tokom pražnjenja creva, ali se odmah vraćaju nazad.
– Hemoroide treće kategorije odlikuje: svrab, bol ili krvarenje, hemoroidi ispadaju, možete sami da ih vratite nazad.
– Kod četvrte kategorije hemoroida, pomaže samo hirurgija. U ovoj fazi hemoroidi seu uskoro osećati bolje stalnom ispadanju i ne mogu se vratiti ni samostalno ni ručno.

hemoroidi slike

Šta su unutrašnji hemoroidi?

Hemoroidi su sunđerasti jastučići koji su ispunjeni krvlju koji zajedno sa unutrašnjim sfinkterom imaju ulogu finog zatvaranja analnog otvora i smešteni su na dubini od 4 do 5 cm.

Hemoroidi (šuljevi) su proširene vene u području čmara i predstavljaju zdravstveni problem vena analnog pleksusa. Najčešće se pojavljuju između 25 i 50 godina života kod oba pola.

Pojava izrasline na rubu čmara, veličine zrna pšenice pa do veličine oraha nastaje zgrušavanjem krvi u malim površnim venama ispod kože u blizini čmara. Te izrasline čine kožu napetom, izazivaju bolove, menjaju boju u modru, mogu spontano pući i prouzrokovati krvarenje.

Proces nastanka unutrašnjih hemoroida

Spoljašnji hemoroidi se pojavljuju na ivicu anusa i kada se u jednom od njih razvije ugrušak, stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a na dodir su tvrda i bolna izbočina.

program za mrsavljenje

Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, simptomi su krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Veliki problem nastaje kada se uklješte i kada ne možete da ih vratite nazad u analni kanal, što izaziva jak bol i krvarenje.

Hemoroidi krvarenje | pucanje unutrašnjih hemoroida

Kada hemoroidi krvare ili pucaju, to treba odmah da sanirate. Najčešći i najuspešnije metod za lečenje krvarenja ili pucanja su:

Nanošenje leda na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju otoka i upale, što može pomoći u ublažavanju krvarenja i nelagodnosti.

Sedeća kupka uključuje sedenje u kadi sa toplom vodom 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno. Ovo može pomoći da se umiri zahvaćeno područje i podstakne zarastanje.

Lokalni tretmani bez recepta kao što su melemi, kreme, masti i supozitorije mogu pomoći u smanjenju bolova, otoka i svraba. Možete iskoristiti melem za hemoroide koji se pokazao odličnim u njihovom saniranju (bol, svrab, krvarenje i povlačenje).

Povećajte unos vlakana, ishrana bogata vlaknima može pomoći u omekšavanju stolice i olakšavanju kod pražnjenja creva. Ovo može pomoći u smanjenju rizika od dalje iritacije hemoroida. Pogledajte članak, ishrana koja se preporučuje kada imate hemoroide.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Unos vode takođe može pomoći u omekšavanju stolice i smanjenju rizika od zatvora i naprezanja.

Korišćenje lekova protiv bolova bez recepta, kao što su acetaminofen ili ibuprofen, da ublažite bol i nelagodnost.

Ako kućni lekovi ne deluju, ako je krvarenje jako ili se nastavlja, idite kod lekara. Lekar će vas pregledati i prepisati terapiju kao što su lekovi ili tretmani (vezivanje gumenom trakom, skleroterapija ili operacija).

Šta uraditi kada hemoroidi ispadaju?

Hemoroidi koji ispadaju, poznati i kao prolapsirani hemoroidi, mogu biti bolno i neprijatno stanje. Kada hemoroidi ispadnu, mogu izazvati značajnu nelagodnost, bol i iritaciju. U težim slučajevima lekar može predložiti lasersku operaciju.

Najčešći i najbolji metod za lečenje hemoroida koji ispadaju je da ih lagano gurnete nazad u rektum. Ovo možete uraditi čistim prstima nakon temeljnog pranja ruku. Važno je da budete nežni i izbegavate prejako guranje, što može da izazove dalje oštećenje i nelagodnost.

Hemoroid bi trebalo da se povuče nazad u rektum nakon nekoliko minuta. Ako nije, možete pokušati ponovo da ga lagano gurnete nazad.

Kreme i masti bez recepta koje sadrže hidrokortizon ili hamamelis mogu pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti. Međutim, važno je da koristite ove proizvode prema uputstvima i da ih ne koristite preterano, jer mogu izazvati dalju iritaciju i oštećenje područja.

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

U teškim slučajevima može biti neophodna operacija za uklanjanje hemoroida koji ispada. Ova procedura je poznata kao hemoroidektomija i obično se izvodi ambulantno.

Ishrana i dijeta kada imate unutrašnje hemoroide

Da biste smanjili simptome unutrašnjih hemoroida, važno je da jedete ishranu bogatu vlaknima i da pijete tečnosti (vode). Hrana kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke mogu pomoći kod redovnog pražnjenja creva i sprečavanju zatvora.

Takođe je važno izbegavati hranu koja može da izazove zatvor ili iritaciju analnog područja, kao što su začinjena hrana, alkohol i prerađena hrana.

Sprečite pojavu unutrašnjih hemoroida

Da biste sprečili pojavu unutrašnjih hemoroida, održavajte zdrav način života, uravnoteženu ishranu, hidratacija i redovno vežbanje.

Izbegavanje naprezanja tokom pražnjenja creva i pravite pauzu ako dugo sedite da biste smanjili rizik od razvoja unutrašnjih hemoroida jer pritisci donjeg dela stomaka su jedan od glavnih uzročnika ovog problema.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments