THD – Laserska Operacija Hemoroida | da li je strašna?

laserska operacija hemoroida iskustva

Članak ažuriran 02. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

mrsavljenje
mrsavljenje

Hemoroidi vam mogu izazvati nelagodnost, svrab, bol i krvarenje u analnom regionu. Mogu ispadati napolje pa ih rukom morate vraćati unutra nakon stolice. Da bi rešili ovaj zdravstveni problem, kada je hemoroid četvrtog stepena, ponekad je neophodna hirurška intervencija uz pomoć laserske hirurgije.

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa hemoroidima koji trebaju da se operišu.

U Srbiji, hemoroidi se obično leče u državnim bolnicama na sličan način kao i u drugim zemljama.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

THD operacija hemoroida iskustva

Iskustvo jednog pacijenta koji je operisao hemoroide thd metodom.

”Evo da i ja iznesem svoja iskustva operacije hemoroida miligan-morgan thd metodom. Operisan sam 16.01.2018 god. thd metodom s’tim što je jedan hemoroid morao biti odstranjen klasičnom metodom. Posle operacije nisam imao jake bolove. Jače bolove sam imao pre operacije, operisan sam u opštoj anesteziji i posle jednog dana sam pušten kući.

Nakon pet dana i dalje imam bolove samo posle stolice koji traju od 15 do 30 minuta, uložak stavljam redovno jer mi curi neka tečnost, krv pomešana sa gnojem i posle stolice kapne malo krvi, ali ne obilno. Inače sam operisan u Klinickom centru Niš i nije me koštalo ni dinara.

hemo 500x420

Koliko sam razumeo nema spoljnih hemoroida, svi su unutrašnji na početku a kasnije počinju da ispadaju. Kontrola je prošla super. Rana od isečenog hemoroida je dobra i ako bude sve u redu na dalje, za 15-stak dana bih trebao da budem kao nov.

Hirurg koji me je operisao je bio vrlo strpljiv i odgovorio mi je na mnogobrojna pitanja. Thd metodom se operišu hemoroidi do četvrtog stepena, znači četvrti stepen se radi klasičnom metodom, da mi nije ovaj jedan radjen klasično već bi bilo sve ok, ali nema veze ni ovako nemam bolove. Želim vam sve najbolje i nemojte oklevati, idite na pregled na vreme, jer neznam da li se neko više plašio od mene, pozdrav.”

laserska operacija hemoroida
THD metoda je vrlo komforna i minimalno invazivna metoda

Da li je strašna laserska operacija hemoroida?

Laserska hirurgija hemoroida je minimalno invazivna hirurška tehnika koja koristi visoko fokusirani laserski zrak za uklanjanje hemoroidna.

Ova tehnika se često koristi za lečenje unutrašnjih hemoroida koji nisu reagovali na nehirurške tretmane (lekovi, preparati, promena stila života).

program za mrsavljenje

Laserska operacija se obično izvodi ambulantno pod lokalnom anestezijom. Tokom postupka, hirurg ubacuje malu sondu u rektum koja emituje lasersku energiju da bi smanjila hemoroidno tkivo. Laser zatvara krvne sudove, smanjujući krvarenje i podstičući brže zarastanje.

Prednosti laserske operacije hemoroida

Jedna od glavnih prednosti laserske hirurgije hemoroida je da je to minimalno invazivna procedura, što znači da se može izvesti bez velikih rezova. Ovo dovodi do manjeg postoperativnog bola, krvarenja, otoka i brže zarasta rana. Obično se možete vratiti na posao i svojim normalnim aktivnostima u roku od nekoliko dana.

Pored toga, koristi se laser sa kojim se može precizno ukloniti hemoroid, pa ima manje oštećenja okolnog tkiva. Ovo smanjuje rizik od komplikacija (infekcija ili oštećenje obližnjih organa).

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Rizici laserske operacije hemoroida

Iako se laserska operacija hemoroida generalno smatra bezbednom, postoje neki potencijalni rizici povezani sa procedurom. Kao što su krvarenje, infekcija i ožiljci.

U retkim slučajevima može doći do oštećenja zida rektuma ili obližnjih organa.

Važno je da sa svojim lekarom razgovarate o potencijalnim rizicima i prednostima laserske hirurgije pre nego što odlučite da li je to pravi tretman za vas.

Da li boli THD operacija hemoroida?

Mnogi su dugo izbegavali da odu kod lekara zbog problema sa hemoroidima znajući da ih čeka teška operacija odstranjivanja hemoroida.

Pre se radilo o klasičnoj metodi koja je zahtevala dug oporavak tokom koje su pacijenti bili prinuđeni da trpe velike bolove.

Na vašu sreću, u današnje vreme takva metoda je stvar istorije, a zamenile su je druge, kao što je THD metoda. Operacija hemoroida THD metodom (transanalna hemoroidalna dearterijalizacija) je vrlo komforna i spada u minimalno invazivne metode.

THD metoda je bezbolna, sa vrlo kratkim periodom oporavka i sa neuporedivo manjim rizikom od komplikacija u odnosu na klasičnu metodu iz prošlosti. THD metoda je vrlo popularna metoda kod rešavanja problema hemoroida u celom svetu.

Operacija hemoroida THD metodom se obavlja pomoću specijalnog THD aparata kojim se pronalizi šest hemoroidalnih arterija, koje se podvezuju. Time se zaustavlja punjenje hemoroida krvlju i eliminiše uzrok ovog zdravstvenog problema.

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

THD metoda je vrlo uspešna i hemoroidi se gotovo nikad ne vraćaju. Operacija se izvodi u okviru jednodnevne hirurgije i u zavisnosti od vašeg opšteg stanja i obima zahvata, možete isti dan da napustite bolnicu ili da ostane još jedan dan.

Cena operacije hemoroida u državnoj bolnici

Ovakvu operaciju možete besplatno obaviti u državnoj bolniciu ili u privatnoj klinici po ceni od 115.000 dinara pa na više (cena iz 2022 god) i trajno rešiti ovaj problem.

Oporavak nakon operacije hemoroida

Nakon operacije trebate da mirujete nekoliko dana, a zatim se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Potrebno je u predstojećem periodu osigurati unos dovoljne količine vode i vlakana kroz hranu da vam se ne bi stvarao pritisak na operisanu ranu.

Uglavnom ćete se vratiti vašim lakšim aktivnostima kroz jedan do dva dana od operacije hemoroida THD metodom.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
15 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Iva
Iva
08/02/2024 16:14

Poz svima, sutra imam zakazanu operaciju THD metodom, videću kako bude pa vam javljam. Inače ako vam doktor preporučuje postavljanje gumica, to možete raditi na KBC Bežanijska Kosina 🙂 Čujemo… Pročitaj još...

Manuel
Manuel
25/01/2024 22:09

dobro vece imam problem sa hemoridima vec 3 godina pa bih hteo da pitam dali je opasna operacija imam 26 godina tako mlad sam dobio te hemorida kako mogu da… Pročitaj još...

Andreja
Andreja
10/11/2023 17:02

WMA ne operiše civile THD metodom…

Andreja
Andreja
08/11/2023 13:33

U kojoj državnoj bolnici se može obaviti operacija hemoroida THD metodom?
I ako imate neki kontakt…
Hvala unapred

dragan
dragan
02/11/2023 20:43

srcani sam bolesnik imam tri stenda koju operaciju hemoroida mi predlazete imam cetvrti stepen i koja je cena

Milan
Milan
01/06/2023 15:41

Dobar članak, samo mi nije poznato u kojoj se državnoj klinici radi operacija THD metodom. Ako imate saznanje pišite. Na VMA rade samo sa vojnim osiguranicima