Policistični Jajnici | Problemi i Lečenje

policisticni jajnici

Članak ažuriran 01. дец, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje utiče na nivoe hormona kod žena. Žene sa PCOS proizvode više muških hormona nego što je normalno. Ovaj disbalans hormona uzrokuje, između ostalog, preskakanje menstrualnih perioda, otežava trudnoću i često utiče na opšte zdravlje.

Sindrom policističnih jajnika takođe izaziva rast dlaka na licu i telu, kao i opadanje kose. Može dugoročno da utiče na zdravlje i dovede do dijabetesa i bolesti srca.

Šta znači sindrom policističnih jajnika?

PCOS je poremećaj hormona koji pogađa žene u reproduktivnim godinama (uzrasta od 15 do 44 godine). Oko 25% žena u ovoj starosnoj grupi ima PCOS. Često se desi da žene imaju policistične jajnike a da to i ne znaju. U jednom istraživanju, 70% žena sa PCOS nije bilo dijagnostikovano.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

PCOS utiče na jajnike žene, reproduktivne organe koji proizvode estrogen i progesteron, hormone koji regulišu menstrualni ciklus. Pored toga, jajnici proizvode i nešto malo muških hormona, takozvanih androgena.

Jajnici oslobađaju jajašca koja treba da oplodi muški spermatozoid. Oslobađanje jajašaca svakog meseca naziva se ovulacija. Određeni hormoni koje proizvodi hipofiza kontrolišu ovulaciju.

Kod policističnih jajnika mnoge male, tečnošću ispunjene kesice rastu unutar jajnika. Termin “policističan” znači “mnogo cisti”. Ove kesice su zapravo folikuli i svaki sadrži nezrelo jajašce. Ova jajašca nikada ne sazrevaju dovoljno da pokrenu ovulaciju.

Nedostatak ovulacije menja nivoe estrogena, progesterona i još nekih hormona. Nivoi progesterona su niži od uobičajenih, dok su nivoi androgena viši od uobičajenih. Višak muških hormona remeti menstrualni ciklus, pa žene sa policističnim jajnicima imaju manje menstruacija nego obično, što opet dovodi do otežane trudnoće.

hemo 500x420

Uzroci pojave policističnih jajnika

Lekari ne znaju tačno šta uzrokuje ovaj sindrom. Veruje se da visoki nivoi muških hormona sprečavaju jajnike da normalno proizvode hormone i jajašca. Geni, rezistencija na insulin i razne upale i bolesti povezani su sa prekomernom proizvodnjom androgena.

Geni mogu da budu uzrok pojave policističnih jajnika

Studije pokazuju da PCOS ima genetsku predispoziciju. Verovatno je da mnogi geni, a ne samo jedan, doprinose pojavi ovog stanja.

Rezistencija na insulin može da bude uzrok pojave policističnih jajnika

Oko 70% žena koje imaju policistične jajnike imaju i rezistenciju na insulin, što znači da njihove ćelije ne mogu pravilno da ga iskoriste. Pankreas proizvodi insulin, hormon koji pomaže telu da koristi šećer iz hrane za energiju ali su rezistenstne na njega.

Oko 70% žena koje imaju policistične jajnike imaju i rezistenciju na insulin, što znači da njihove ćelije ne mogu pravilno da ga iskoriste. Pankreas proizvodi insulin, hormon koji pomaže telu da koristi šećer iz hrane za energiju ali su rezistenstne na njega.

Kada ćelije ne mogu pravilno da koriste insulin, tražnja za njim u organizmu se povećava. Pankreas proizvodi više insulina kako bi to kompenzovao, a taj višak podstiče jajnike da proizvode više muških hormona.

Upala može biti uzrok pojave policističnih jajnika

Žene sa PCOS često imaju povećane nivoe upale u telu. Gojaznost takođe može doprineti upali. Studije su povezale višak upale sa povećanim nivoima androgena.

Simptomi da imate policistične jajnike

Neke žene (mlade devojke) počinju da primećuju simptome u vreme oko prvog menstrualnog

perioda. Druge saznaju da imaju PCOS tek nakon što dobiju znatno više težine ili imaju problem sa začećem.

Najčešći simptomi PCOS-a su:

 • Neredovne menstruacije. Nedostatak ovulacije sprečava sluznicu materice da se svakog meseca odbaci. Neki žene sa PCOS imaju manje od osam menstruacija godišnje ili nijednu.
 • Obilno krvarenje. Sluznica materice se nakuplja duže vreme, pa menstruacije koje se pojave mogu biti obilnije nego što je uobičajeno.
 • Rast dlaka. Više od 70% žena sa ovim stanjem razvija dlake na licu i telu, uključujući leđa, stomak i grudi. Ova pojava naziva se hirzutizam.
 • Akne. Muški hormoni mogu učiniti kožu masnijom nego obično i uzrokovati pojavu akni i bubuljica na licu, grudima i gornjem delu leđa.
 • Debljanje. Do 80% žena sa PCOS-om ima prekomernu telesnu težinu ili gojaznost.
 • Ženska ćelavost. Kosa na glavi postaje tanja i može ispadati.
 • Zatamnjenje kože. Tamne mrlje na koži mogu se pojaviti na mestima gde se koža dodiruje, kao što su vrat, prepona i ispod dojki.
 • Glavobolje. Promene u hormonima mogu izazvati glavobolje kod nekih žena.

Kako sindrom policističnih jajnika utiče na vaš organizam

Ako imate viši nivo androgena od normalnog, to može uticati na plodnost ali i na neke druge aspekte zdravlja ili bolesti. Evo kako PCOS može uticati na organizam:

Neplodnost usled pojave policističnih jajnika

Da biste došli do trudnoće, morate ovulirati. Žene koje ne ovuliraju redovno ne oslobađaju dovoljno jajašca za oplodnju. PCOS je označen kao jedan od prvih uzročnika neprlodnosti kod žena.

Kod žena koje boluju od PCOS-a teže dolazi do trudnoće i zbog toga što nepravilni menstrualni ciklusi onemogućavaju predviđanje plodnih dana.

hemoroidi

Metabolički sindrom usled pojave policističnih jajnika

Do 80% žena sa PCOS-om ima prekomernu telesnu težinu ili gojaznost. Gojaznost i PCOS povećavaju rizik od:

 • Povišenog šećera u krvi
 • Povišenog krvnog pritiska
 • Niskog HDL “dobrog” holesterola
 • Visokog LDL “lošeg” holesterola

Ovi faktori zajedno se nazivaju metabolički sindrom i povećavaju rizik od:

 • Bolesti srca
 • Dijabetesa
 • Moždanog udara

Apnea tokom sna usled pojave policističnih jajnika

Ovo stanje uzrokuje ponovljene pauze u disanju tokom noći, što prekida san. Apnea tokom sna češća je kod žena koje su gojazne, posebno ako imaju i PCOS. Rizik od apneje tokom sna 5 do 10 puta je veći kod žena koje imaju i gojaznost i PCOS nego kod onih bez PCOS-a.

Rak endometrijuma (materice) usled pojave policističnih jajnika

Tokom ovulacije, sluznica materice se odbacuje. Ako ne ovulirate svaki mesec, sluznica se može nakupiti. Povećana sluznica materice može povećati rizik od raka endometrija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Depresija usled pojave policističnih jajnika

Hormonske promene i simptomi poput neželjenog rasta dlaka mogu negativno uticati na emocije. Često se dešava da žene sa PCOS-om imaju i depresiju i anksioznost.

policisticni jajnici
Proizvodnja više muških hormona nego što je normalno dovodi do pojave policističnih jajnika

Kako se dijagnostikuje postojanje PCOS?

U dijagnostici PCOS-a, lekari često prate nivo određenih hormona u krvi kako bi dobili jasniju sliku stanja.

Lekari obično postavljaju dijagnozu PCOS-a ženama koje imaju najmanje dva od tri sledeća simptoma:

 • Visoki nivo androgena
 • Neredovni menstrualni ciklusi
 • Ciste na jajnicima

Vaš lekar će vas pitati da li imate simptome poput akni, rasta dlaka na licu i telu i dobijanja na težini. Pored toga, uradiće:

 • Ginekološki pregled

Ovim pregledom se proverava u kakvom su stanju jajnici ili drugi delovi reproduktivnog sistema. Tokom pregleda, lekar ispituje jajnike i matericu na prisustvo izraslina.

 • Krvne testove

Rezultati krvnih testova pokazuju nivoe muških hormona. Možda će se tražiti testovi za holesterol, insulin i trigliceride kako bi se procenila opasnost od povezanih stanja poput bolesti srca i dijabetesa.

 • Ultrazvučni pregled

Pregledaju se jajnici aparatom koji koristi zvučne talase da bi se pronašli abnormalni folikuli i drugi problemi sa jajnicima i matericom.

Trudnoća i policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika remeti normalni menstrualni ciklus i otežava put do trudnoće. Između 70% i 80% žena sa ovim problemom jajnika ima problem i sa plodnošću. Ovo stanje takođe povećava rizik od komplikacija tokom trudnoće i utiče na opšte zdravlje trudnice.

Žene sa PCOS-om dva puta su sklonije da rode svoje dete prerano nego žene bez ovog stanja. Takođe, veći je rizik od pobačaja, visokog krvnog pritiska i gestacijskog (trudničkog) dijabetesa.

Međutim, žene čiji su jajnici policistični mogu zatrudneti primenom tretmana plodnosti koji poboljšavaju ovulaciju. Gubitak telesne težine i održavanje normalnog nivoa šećera u krvi mogu poboljšati šanse za zdravu trudnoću.

Saveti i preporuke za lečenje policističnih jajnika

Lečenje PCOS-a obično počinje promenama u načinu života poput mršavljenja, dijete i vežbanja.

Gubitak samo 5 do 10% telesne težine može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i poboljšanju simptoma PCOS-a, a ovo utiče i na celokupno zdravlje žene.

Gubitak telesne težine takođe može:

 • Poboljšati nivoe holesterola
 • Smanjiti insulin
 • Smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetesa

Vežbanje je takođe veoma korisno. Studije su pokazale da 30 minuta umerenog aerobnog vežbanja najmanje tri puta nedeljno može pomoći ženama sa PCOS-om da izgube težinu. Gubitak telesne težine uz vežbanje takođe poboljšava ovulaciju i nivoe insulina.

Uobičajeni medicinski tretmani i lečenje

Pored promena u načinu života, lekari mogu preporučiti određene lekove kako bi pomogli u kontroli simptoma policističnih jajnika.

Kontraceptivne pilule za lečenje policističnih jajnika

Dnevno uzimanje progestina može:

– Vratiti normalnu ravnotežu hormona
– Regulisati ovulaciju
– Olakšati simptome poput viška rasta dlaka
– Štititi od raka endometrijuma

Ovi hormoni dolaze u obliku pilula, flastera ili vaginalnog prstena.

Metformin za lečenje policističnih jajnika

Ovo je lek koji se koristi za lečenje dijabetesa tipa 2. Takođe pomaže u regulisanju nivoa insulina kod žena sa PCOS-om. Studija je pokazala da uzimanje metformina zajedno sa promenama u ishrani i vežbanju poboljšava gubitak telesne težine, snižava nivo šećera u krvi i vraća normalan menstrualni ciklus bolje nego promene u ishrani i vežbanju same.

Klomifen za lečenje policističnih jajnika

Klomifen (Klomid) je lek za plodnost koji može pomoći ženama sa PCOS-om da zatrudne. Važno je napomenuti da, tokom razgovora o planiranju porodice, treba imati na umu da klomifen povećava šanse za blizanačke i druge višeplodne rođenje.

Lekovi za uklanjanje dlaka

Neke terapije mogu pomoći u uklanjanju neželjenih dlaka ili sprečavanju njihovog rasta. Krema eflornitin (Vaniqa) usporava rast dlaka. Takođe, lasersko uklanjanje dlaka i elektroliza mogu eliminisati neželjene dlake na licu i telu.

Hirurški zahvati

Hirurški zahvati mogu biti opcija za poboljšanje plodnosti ako druge terapije ne uspeju. Ovarijalna punkcija je procedura koja pravi male rupe u jajnicima pomoću lasera ili tankih zagrejanih igala kako bi se obnovila normalna ovulacija.

✨ Članak, Spisak lekova za visok pritisak koje će vam lekar prepisati.

Kada se obratiti lekaru?

Posetite svog lekara ako:

 • Imate simptome PCOS-a, kao što su neželjeni rast dlaka na licu i telu.
 • izostaju vam menstruacije, a niste trudni.
 • Pokušavate zatrudneti više od 12 meseci bez uspeha.
 • Imate simptome dijabetesa, kao što su pojačana žeđ ili glad, zamućen vid ili neobjašnjiv gubitak težine.

Ako već imate neredovne ili izostale menstruacije a pokušavate zatrudneti, nemojte čekati 12 meseci pre nego što se obratite stručnjaku. Pregled i lečenje PCOS-a su put ka očuvanju vašeg reproduktivnog zdravlja.

Takođe, imajte na umu da, ako ne želite da zatrudnite, neredovne ili izostale menstruacije same po sebi nisu oblik kontrole rađanja. U tom slučaju, preporučuje se korišćenje kontraceptivnih metoda kako bi se sprečila neželjena trudnoća.

Redovni pregledi kod vašeg lekara ili ginekologa su veoma važni ako imate policistične jajnike. Ovi pregledi uključuju testove za dijabetes, visok krvni pritisak i druge potencijalne komplikacije. Uz pravilno odabranu terapiju i promeene u načinu života moguće je potpuno izlečenje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments