Lečenje kurjeg oka i kućni lekovi: Uklonite tvrdokorno kurje oko sa ovim kućnim terapijama

crni-luk za kurje oko

Članak ažuriran 23. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Kurje oko može biti veoma teško za uklanjanje. To su stvrdnuti slojevi kože koje razvija vaše telo kako bi se zaštitilo. Kurje oko se formiraju iz različitih razloga, pri čemu je glavni – konstantno trenje i pritisak.

hemoroidi
hemoroidi

On je sličan žuljevima, ali često je bolnije od njih. Nije opasno, ali može uzrokovati izuzetnu nelagodnost.

U saradnji sa Anita Golani, osnivačem iORA, DIY Salon Kit Series, podelila je nekoliko jednostavnih kućnih terapija iz prirode za tretiranje kurjeg oka da ono nestane.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Prirodni lek za kurje oko

prirodni lek za kurje oko

Kako da ga prepoznate na svom telu?

  • Kure oko se češće formira i vidi na vrhu i stranama stopala, prstiju na nogama, rukama ili prstima.
  • Obično je okruglog oblika.
  • Prvo, vaša koža počinje da postaje osetljiva na dodir.
  • Možda ćete osetiti blagu bol prilikom nošenja neke obuće.
  • Pogođeno područje kože počinje da se stvrdnjava, postaje grudvasto i blago žuto.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ljudi ponekad mešaju kurje ooko i žuljeve. Razlika je u tome što kurje oko više boli od žuljeva. To je zato što kurje oko uzrokuju upalu kože.

Napomena: dijabetičari (visok šećer u krvi) treba da budu posebno oprezni, jer loša cirkulacija krvi prema nogama može povećati rizik od komplikacija. U slučaju teškog stanja, preporučuje se konsultacija sa lekarom radi pravilne nege.

Međutim, ponekad se kurje oko i žuljevi mogu jednostavno ukloniti određenim biljem koje imate u kući i svakodnevnim preventivnim merama. Eliminisanje izvora trenja (na primer: neudobna obuća) i pravilna nega može pomoći u sprečavanju formiranja kurjeg oka.

Nekoliko kućnih lekova za uklanjanje kurjeg oka

Limun

Biljne i prirodne terapije često pružaju uspešne opcije za rešavanje ovakvih problema bez potrebe za invazivnim tretmanima. Lečenje kurjeg oka često uključuje korišćenje prirodnih i kućnih lekova.

Sirće je jedan od takvih lekova poznatih po svojim kiselinskim svojstvima. Kako biste se oslobodili tvrdokornih kurjih očiju, jednostavno natopite pamučni jastučić u sirćetu i stavite ga na pogođeno mesto. Redovnim primenama ovog prirodnog tretmana, kurje oko će postepeno omekšati i nestati.

hemoroidi

Centar kurjeg oka prouzrokuje najviše bola i najviše je upaljen. Da biste ublažili ovu bol, iscedite malo svežeg soka od limuna i nanesite ga na centar. Ponavljajte ovaj postupak dok se centar stvrdne i na kraju otpadne.

Limun je bez nuspojava (neželjenih posledica), pa je vaš glavni kućni lek za takve tretmane. Ovaj kućni lek možete koristiti onoliko dugo koliko želite.

Beli luk

Beli luk se koristi u lečenju mnogih bolesti kože kao ayurvedski sastojak (Ajurvedska biljka je koja ima istoriju upotrebe u Ajurvedskoj medicina koja je jedna od najstarijih medicinskih sistema na svetu i ostaje jedan od tradicionalnih sistema zdravstvene zaštite Indije).

Promoviše brže zaceljivanje, jer leči kurje oko iz korena. Beli luk je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Za ovaj kućni lek, napravite pastu od nekoliko češnjeva belog luka i nanesite je direktno na površinu kurjeg oka. Ostavite preko noći i sledećeg jutra operite noge toplom vodom. Ponavljajte ovaj tretman dok ne osetite olakšanje.

Ulje vitamina E

Vitamin E ima hranljiva i hidrirajuća svojstva. Nanesite ga na kurje oko da omekšate tvrdu kožu. Preporučujemo da ovaj tretman primenjujete noću.

Obratite pažnju da nosite čist par čarapa nakon nanošenja ulja. Takođe ima antioksidanse poput belog luka, koji pomažu u uspešnom uklanjanje i zaceljivanju kurjeg oka. Možete ponavljati ovu terapiju dok nerešite vaš problem.

Crni luk

Borite se protiv infekcija stopala snažnim kiselinama prisutnim u crnom luku. One neutrališu infekcije koje uzrokuju kurje oko. Sok od crnog luka je tako potentan da postepeno čini da se tvrda kožu ljuspa.

Kako biste se rešili mrtvih ćelija kože na ovaj način, nanesite sok od crnog luka na kurje oko i pokrijte ga čistom krpom tokom 2 dana. Ovo će postepeno omekšati kožu i zaceliti je.

Soda bikarbona

Da, ponovo soda bikarbona! Soda bikarbona je gotovo najuniverzalniji proizvod od svih. To je prirodno sredstvo za čišćenje koje eksfolira (ljuspanje) mrtve ćelije kožea.

Sve što treba da uradite je da jednostavno potopite noge u toplu vodu u kojoj je rastvorena soda bikarbona.

Neka budu u vodi 15 minuta pre nego što ih tretirate kamenom za pete. Soda bikarbona ima antibakterijska i antigljivična svojstva koja pomažu u sprečavanju infekcija.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje odlično tretira većinu problema sa suvom kožom kao što su kurje oči i žuljevi. Jednostavno pomešajte malo tečnog sapuna i ricinusovog ulja u vrućoj vodi. Koristite ovu tečnost da navlažite kamen za pete i nežno trljajte kurje oči.

Ananas

Da, dobro ste pročitali! Kora ananasa se koristi za lečenje žuljeva i kurjih očiju. Ima neverovatna lekovita svojstva. Samo naseckajte malu koricu ananasa i stavite je na kurje oči. Fiksirajte je zavojem i ostavite da tako stoji preko noći.

Sledećeg jutra uklonite zavoj i nanesite malo kokosovog ulja na kurje oči. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko dana dok ne osetite olakšanje.

hemo 500x420

Druge korisne kućne terapije

  • Stvorite naviku da često nanosite losion na noge. Suva koža može pogoršati formiranje žuljeva i kurjih očiju. Stoga, ključno je održavati hidriranu kožu. Krema ili losion koji sadrži salicilnu kiselinu treba koristiti jer sprečava omekšavanje kurjih očiju. Međutim, ako ste dijabetičar, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe takvih losiona.
  • Često potapanje nogu u toplu vodu kako biste omekšali žuljeve i opustili mišiće. Držite ih potopljenim 10 do 15 minuta i kasnije ostružite meku kožu.
  • Nedeljno ribanje treba praktikovati za osobe koje se suočavaju sa problemom formiranja kurjeg oka. Imajte pribor kao što su kamen za pete, turpija za pete ili krpa pri ruci dok to radite. Obratite pažnju da ne preterate sa ljuštenjem kože tokom trljanja. Znajte kada da stanete!
  • Nosite udobne cipele koje omogućavaju vašoj koži da diše. Kupite odgovarajući broj cipela i obratite pažnju na oblik obuće. Svi ovi mali faktori mogu dovesti i pogoršati formiranje kurjih očiju. Takođe koristite kvalitetne čarape i uloške.
  • Uvek skraćujte nokte na nogama. Dugi nokti mogu neprestano gurati prste prema cipeli. Ovo trenje može dovesti do pojave kurjih očiju. Izbegavajte ove male greške i pokušajte da oslobodite svoje noge od ovih nelagodnosti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments