Možete li lečiti psorijazu ishranom ili detoksikacijom?

psorijaza ishrana

Članak ažuriran 08. јун, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Neadekvatna ishrana može pogoršati simptome psorijaze, poput crvenila, svraba i upale kože, pojačati sistemsku inflamaciju, a u nekim slučajevima može dovesti do pojave psorijatičnog artritisa, što dovodi do bolova u zglobovima i smanjenu pokretljivost.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć, razumemo vašu zabrinutost, ali niste sami u borbi protiv psorijaze, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Psorijaza je hronična kožna bolest (zdravstveni problem) koja može biti pod uticajem nekoliko faktora, uključujući i vašu ishranu.

U lečenje psorijaze, može vam pomoći ishrana i detoksikacija. Smanjenje alkohola, prerađenih ugljenih hidrata i crvenog mesa, uz povećan unos voća, povrća i orašastih plodova možete ublažiti simptome. Ipak, ne postoji univerzalni plan ishrane za svakoga, stoga je važno individualno prilagođavanje.

Detoks dijete za psorijazu se često promovišu kao prirodni lek koji uklanja toksine iz vašeg tela, poboljšava zdravlje kože i smanjuje simptome psorijaze.

Međutim, neki ljudi tvrde da su detoks dijete za psorijazu preterano restriktivne, neodržive i čak opasne.

Ovaj članak se temelji na dokazima prilikom razmatranja detoks dijeta za psorijazu kako bi objasnio da li one deluju i da li su sigurne.

psorijaza dijeta

Šta je detoks dijeta za psorijazu?

Psorijaza je upalni poremećaj koji uzrokuje nakupljanje kožnih ćelija koje postaju crvene, svrbe i suve su.

Kao i drugi autoimuni problemi, može biti izazvana brojnim faktorima, uključujući stres, izlaganje suncu, pušenje i alkohol.

Neka istraživanja sugerišu da određene promene u ishrani mogu da vas zaštite od psorijaze.

Iako se tačne preporuke mogu razlikovati, detoks dijeta za psorijazu obično podrazumeva eliminaciju upalnih namirnica koje mogu pokrenuti simptome.

To uključuje:

  • mlečne proizvode
  • crveno meso
  • alkohol
  • šećere
  • rafinirane ugljene hidrate
  • velebije (biljka srodna krompiru), krompir i paradajz
  • prženu hranu
  • žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam i raž)

Većina detoks dijeta za psorijazu sugerišu da isključite sve ove grupe namirnica.

Umesto toga, trebalo bi da jedete raznovrsnu hranu bogatu antioksidantima i nutrijentima, kao što su voće, povrće, orasi i semenke.

Ove dijete takođe tvrde da pomažu u uklanjanju toksina, poboljšavaju imunološku funkciju i čiste telo od štetnih hemikalija i toksina.

Kako ishrana utiče na psorijazu?

Istraživanja ukazuju da ishrana može igrati značajnu ulogu u psorijazi.

Na primer, jedna studija na 1.206 osoba sa psorijazom pokazala je da su određene promene u ishrani pomogle poboljšanju kožnih stanja kod većine učesnika.

Najuspešnije promene uključivale su smanjenje unosa alkohola, glutena i biljaka iz familije velebija ili povećanje unosa ribljeg ulja, povrća i vitamina D. Ipak, ova poboljšanja zdravlja kože su bila subjektivna, i nisu sve promene u ishrani bile podjednako uspešne.

hemoroidi

Na primer, samo 54% učesnika je prijavilo da je smanjenje unosa alkohola bilo korisno, a manje od 43% je primetilo poboljšanja sa povećanim unosom povrća.

Drugi dijetetski faktori mogu takođe uticati na težinu psorijaze.

Prema maloj studiji na 200 osoba, učesnici sa psorijazom imali su niže nivoe antioksidanata a više nivoe oksidativnog stresa od kontrolne grupe.

Ovi rezultati sugerišu da dijeta bogata antioksidantima može ublažiti simptome psorijaze tako što će se boriti protiv oksidativnog stresa.

Ostala istraživanja pokazuju da pržena hrana, dodatni šećer, rafinirani ugljeni hidrati i prerađeno meso mogu povećati određene markere upale, što bi moglo doprineti pojavi psorijaze.

Neka istraživanja takođe pokazuju da osobe sa Celijakijom ili osetljivošću na gluten, mogu imati veći rizik od psorijaze. Za ove osobe, eliminacija glutena može pomoći u ublažavanju simptoma.

hemo 500x420

Međutim, primena dijete bez glutena možda neće koristiti onima koji nisu osetljivi na gluten. Zapravo, studija na 85.185 žena zaključila je da povećan unos glutena nije bio povezan sa većim rizikom od psorijaze, psorijatičnog artritisa ili atopijskog dermatitisa.

Da li biste trebali isprobati detoks dijetu za psorijazu?

Iako detoks dijete za psorijazu mogu poboljšati simptome kod nekih ljudi, to je verovatno zbog eliminacije određenih okidača hrane, a ne zbog detoksikacije ili čišćenja.

To je zato što vaše telo ima sopstveni sistem za detoksikaciju, koji uključuje jetru, pluća, bubrege, kožu i sistem za varenje, i on je odgovoran za izbacivanje štetnih hemikalija i toksina.

Osim toga, iako određeni dijetetski faktori mogu uticati na vaše simptome, detoks dijete koje obećavaju brzo rešenje nisu rešenje.

S obzirom na to da određene namirnice mogu različito uticati na ljude, važno je da pronađete ono što vama odgovara, umesto da potpuno eliminirate grupe hrane iz vaše ishrane.

Ako možete da tolerišete gluten, na primer, nema potrebe da pratite restriktivnu detoks dijetu koja potpuno isključuje gluten.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Zapravo, neka istraživanja sugerišu da dodavanje žitarica od celog zrna u vašu ishranu smanjuje nivoe upale, što može biti korisno za psorijazu.

Mnoge detoks dijete takođe isključuju biljke iz familije velebije, poput paradajza, paprika i patlidžana, sve to su namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima.

Umesto da sledite kratkoročnu detoks dijetu, pridržavajte se nutritivno uravnotežene dijete koja je bogata voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima.

To neće samo osigurati da zadovoljite svoje nutritivne potrebe, već će i olakšati identifikaciju potencijalnih okidača eliminisanjem jedne ili dve namirnice odjednom – umesto da odjednom isključite više grupa hrane.

Potencijalni rizici

Postoji mnogo detoks dijeta za psorijazu dostupnih preko interneta, svaka sa jedinstvenim setom pravila.

Restriktivnije mogu otežati zadovoljenje vaših nutritivnih potreba i čak povećati rizik od nedostatka hranjivih materija u ishrani.

Na primer, loše planirane dijete bez glutena često su siromašne vlaknima i mogu izostati važni mikronutrijenti poput cinka, magnezijuma, gvožđa, vitamina B12 i folata.

Ostale namirnice često zabranjene u detoks dijetama pružaju esencijalne nutrijente, uključujući mlečne proizvode i povrće iz familije velebije poput paradajza, patlidžana i paprika.

Ako izbacite ove namirnice iz svoje ishrane, važno je da obezbedite ove vitamine i minerale iz drugih izvora kako biste sprečili nutritivne nedostatke ili uz pomoći suplemenata.

Osim toga, detoks dijete mogu promovisati nezdrave prehrambene navike i stvoriti negativan odnos prema hrani.

One mogu biti i neodržive i teške za praćenje na duže staze. Pored toga, simptomi su verovatno da će se vratiti kada nastavite sa uobičajenom ishranom.

Zaključak

Detoks dijete za psorijazu često zabranjuju hranu koja može izazvati simptome, uključujući gluten, alkohol, dodate šećere, biljke iz familije velebije i rafinirane ugljene hidrate.

Iako eliminacija određenih namirnica može biti korisna za one sa psorijazom, detoks dijete, brza rešenja i detoksikacija mogu biti nepotrebno restriktivna i promovisati nezdrav odnos prema hrani.

Umesto toga, najbolje je slediti zdravu, uravnoteženu dijetu, dok istovremeno uklanjate potencijalne okidače hrane jedan po jedan da biste otkrili šta vam odgovara.

Reference

www.healthline.com/nutrition/psoriasis-detox-diet

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments