Fibromi i papilomi ✪ kako ih razlikovati i ukloniti

fibromi i papilomi

Članak ažuriran 31. мар, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Lako možete doći u zabunu da li imate fibrome ili papilome, što može biti izvor brige i strepnje. Ove izrasline mogu prouzrokovati neugodnosti ili bol.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, ova stanja su obično benigna (dobroćudna). Uz odgovarajuću negu i lečenje, možete prevazići ove estetske izazove i živeti život punim plućima.

Najčitaniji članak, uspešno uklonite kurje oko

Fibromi i papilomi – slika

Virusne bradavice slike
fibromi na koži
fibromi slika
fibroidi u materici
papilomi slika
papilomi

Fibromi i papilomi – razlika

Fibromi i papilomi su dve različite vrste izraslina koje se mogu razviti na različitim delovima tela. Iako ove izrasline ponekad mogu izgledati slično, postoje neke ključne razlike između njih koje mogu pomoći u razlikovanju jedne od drugih.

Fibromi, takođe poznati kao fibroidi ili fibroidni tumori, su nekancerozne male izrasline koje se mogu razviti u materici, tkivu dojke i drugim delovima tela. Sastoje se od vlaknastog tkiva i mogu varirati u veličini i obliku, često su bezopasni, ali u nekim slučajevima mogu uzrokovati neugodnosti ili bol.

Najčešće su uskom peteljkom vezani za kožu. Na pregibnim delovima tela u predelu prepona i pazuha modrije boje od okolne kože.

hemoroidi

Fibrom može da bude osetljiv, da izaziva svrab ili da promeni boju. Fibromi koji nisu ravni mogu da budu iritirani zbog odeće ili brijanja i da krvare ako ih oštetite.

Fibroidi se najčešći pojavljuju kod žena u materici.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Papilomi, s druge strane, su male izrasline slične bradavicama koje se obično razvijaju na koži ili sluzokoži. Uzrokuje ih virus, humani papiloma virus (HPV) i može se pojaviti bilo gde na telu. Dok je većina papiloma benigna, neki vremenom mogu postati kancerogeni.

Prepoznavanje razlika

Fibromi i papilomi mogu izgledati slično u nekim slučajevima, ali postoji nekoliko ključnih razlika koje mogu pomoći da se razlikuju.

Fibromi su obično veći i čvrstiji od papiloma, koji su obično manji i mekši na dodir. Pogledajte članak, viseće bradavice (fibromi) klasično uklanjanje i uklanjanje prirodnim putem.

Uklanjanje i lečenje

Opcije uklanjanja i lečenja fibroma i papiloma variraju u zavisnosti od veličine, lokacije i drugih faktora.

U nekim slučajevima, ove izrasline možda uopšte ne zahtevaju lečenje, posebno ako su male i ne izazivaju nikakve probleme. Međutim, ako izazivaju nelagodnost ili utiču na vaš kvalitet života, opcije uklanjanja mogu uključivati.

  • Lekovi za smanjenje ili usporavanje rasta fibroida
  • Operacija za uklanjanje fibroma ili papiloma
  • Krioterapija
  • Lasersko uklanjanje fibroma
  • Redovno praćenje kako bi se osiguralo da izrasline ne postanu kancerogene
  • Melem za uklanjanje visećih bradavica (fibroma), pogledajte iskustva korisnika i cenu.

Možete otići kod kožnog lekara (dermatologa) da vam preporući najbolju terapiju uklanjanja za vaš slučaj.

Prevencija

Ne postoji garantovan način da se spreči razvoj fibroma ili papiloma, jer su neki faktori koji doprinose njihovom nastanku van naše kontrole. Međutim, postoje neki koraci koje možete preduzeti da smanjite rizik od razvoja ovih izraslina, kao što su:

  • Održavanje zdrave težine
  • Jedite uravnoteženu ishranu sa puno voća i povrća
  • Redovno vežbanje
  • Praktikovanje bezbednog seksa kako bi se smanjio rizik od infekcije HPV-om

Ako ste dobili dijagnozu da imate fibrome ili papilome, važno je da pratite uputstva lekara kako biste uspeli da ih uklonite tretmanom koji zadovoljava vaše individualne potrebe. Uz odgovarajuću negu i podršku, možete uspešno upravljati ovim uslovima i živeti zdrav, ispunjen život.

Reference:

American Academy of Dermatology. (n.d.). Warts: Overview. Retrieved from https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts

American College of Obstetricians and Gynecologists. (2018). Uterine fibroids. Retrieved from https://www.acog.org/womens-health/faqs/uterine-fibroids

Mayo Clinic. (2021). Fibroids. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments