Proverite šta Imate na Glavi i u Kosi | Psorijazu ili Seboreju

seboreični dermatitis ili psorijaza na glavi

Članak ažuriran 07. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Seboroični dermatitis i psorijaza

Pojava svraba, perutanja kože glave – vlasišta, je uobičajeni problem kod mnogih ljudi. Međutim, pre nego utvrdite kako lečiti ovaj kožni problem, trebate utvrditi uzrok. Dva stanja koja mogu dovesti do svraba vlasišta su psorijaza ili seboroični dermatitis (seboreja).

hemoroidi
hemoroidi

I seboroični dermatitis i psorijaza su hronična, doživotna stanja. Ali sa pravilnom dijagnozom, možete pratiti i uspešno upravljati njima.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

  • Psorijaza je hronična kožna bolest. Može dovesti do brzog rasta ćelija kože koji se nakupljaju na površini kože. Fleke gruba i ljuskava koža, može se pojaviti bilo gde na telu, uključujući i vlasište, glavu.
psorijaza na glavi slika
Psorijaza na glavi
  • Seboroični dermatitis je kožni zdravstveni problem, koje može uzrokovati grube, ljuskave promene na vlasištu i licu. Uobičajeni naziv za seboroični dermatitis je perut. Kod beba, naziva se mlečac.
seboreja slika
Seboreja na glavi

Simptomi da imate psorijazu na glavi

Psorijaza obično ima ružičastu ili crvenu boju srebrnkastih ljuskica kod osoba svetle puti. Kod osoba sa srednjim tonom kože može izgledati lososkasto-smeđe boje sa srebrno-belim ljuskama.

Kod osoba sa tamnom kožom, psorijaza obično ima ljubičastu boju sa sivim ljuskama. Takođe može izgledati tamno smeđe i teško je primetiti.

Fleke se mogu pojaviti bilo gde na telu, posebno na laktovima i kolenima. Mogu se pojaviti i na vlasištu (glavi). Fleke mogu izazivati svrab ili osetljivost na dodir.

hemo 500x420

Simptomi da imate seboreju vlasišta

Seboroični dermatitis obično se pojavljuje na glavi, vlasištu, ali ponekad se može pojaviti i na drugim mestima. Izaziva svrabne promene ljuskave kože koje mogu izgledati malo masno i mogu se perutati, posebno ako se češete.

Seboroični dermatitis može izgledati drugačije kod osoba sa tamnijom kožom. Obično je crveno i ljuskavo kod osoba svetle puti. Kod osoba sa srednjim i tamnim tonom kože, može se pojaviti kao zaobljene ili laticaste lezije duž linije kose. Takođe može izazvati depigmentaciju ili posvetljivanje kože.

Kod beba, seboroični dermatitis može biti krut. Deca i bebe tamne kože obično ne doživljavaju tipičan izgled mlečca karakterističan za seboroični dermatitis.

Umesto toga, često imaju crvenilo, osip, perutanje i depigmentaciju zahvaćenih područja i nabora kože, često praćeno atopijskim dermatitisom.

Bebe takođe mogu imati seboroični dermatitis oko očiju i nosa. Ako se koža grebe, postoji rizik od krvarenja ili infekcije ako se debeli sloj ljuske skine ili ukloni s vlasišta.

Razlike između psorijaze i seboreje

Psorijaza i seboreja vlasišta imaju neke zajedničke simptome. Oba stanja uzrokuju:

– ljuskave promene na koži
– ljuspice na vlasištu
– svrab kože

hemoroidi

Kako možete razlikovati ove dve bolesti? Jedan znak su ljuske. Psorijaza na glavi kod osoba svetle puti obično se javlja kao crvena ili ružičasta i može imati srebrno-bele ljuske. Kod osoba sa tamnijom kožom, psorijaza je verovatnije tamno smeđa ili crvenkasto braon ili ljubičasta sa preko ležećim sivkastim ili belkastim ljuskama.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ljuske seboroičnog dermatitisa obično su tanje. Kod osoba sa svetlom puti, ljuske su verovatnije roze-žute sa žutim ljuskicama i imaju masni izgled. Kod osoba sa srednjim i tamnim tonom kože, mogu se primetiti crvenilo uz perutanje.

Ponekad područja koja su zahvaćena mogu biti svetlija ili tamnija od normalnog tena osobe.

Što se tiče fleka, ako imate psorijazu, verovatno ćete ih imati i na drugim delovima tela. Ako se češete ili pokušavate da ih uklonite, verovatno će krvariti i postati deblje i svrbljivije.

Fleke seboroičnog dermatitisa obično se lako mogu ukloniti, osim ružičaste fleke koja zahteva tretman. Fleke psorijaze ponekad mogu biti bolne ili osetljive, ali seboroični dermatitis nije.

Moguće je imati oba ova kožna stanja na glavi, istovremeno.

psorijaza na glavi slike
Psorijaza na glavi * apstraktna slika

Uzrok pojavljivanja psoriijaze ili seboreje?

Svako može dobiti psorijazu na glavi. Nema načina da se to spreči. Verovatnije je da će se javiti kod odraslih osoba koje imaju psorijazu na drugim delovima tela.

Tačan uzrok psorijaze nije poznat, ali uključuje preteranu reakciju imunološkog sistema. Često je nasledna, pa je verovatno da postoji genetska veza.

Svi mogu dobiti pogođeni seboroičnim dermatitisom. Međutim, muškarci ga češće razvijaju nego žene. Neki faktori koji mogu igrati ulogu u razvoju seboroičnog dermatitisa uključuju:

  • Porodična istorija seboroičnog dermatitisa
  • Masna koža
  • Korišćenje proizvoda na bazi alkohola
  • Ekstremi vremenskih uslova
  • Stres
  • Umor

Lečenje seboroičnog dermatitisa

Lečenje može zavisiti od ozbiljnosti vašeg stanja. Svi različito reaguju na lekove, pa može biti potrebno nekoliko pokušaja da pronađete pravu terapiju za vas.

Kod osoba crne, autohtone i ostalih boja kože, može biti potreban drugačiji pristup lečenju koji uzima u obzir razlike u teksturi kose i učestalosti pranja kose.

Za neke ljude, perut se spontano povlači. Proizvodi dostupni bez recepta obično su dovoljni da ublaže perutanje i umire svrab. Ako to nije slučaj, obratite se lekaru u vezi sa lekovima koji se izdaju na recept.

Kod beba, mlečac često ne zahteva lečenje. Obično se uspešno povlači pre prvog rođendana. U međuvremenu, koristite blagi šampon za bebe. Nežno masirajte vlasište koristeći veoma meku četku.

Budite pažljivi – oštećenje kože može dovesti do infekcije. Ako ste zabrinuti zbog vlasišta vaše bebe, posetite pedijatra.

Terapija za psorijazu na glavi

Psorijaza vlasišta može biti teža za lečenje. Topički kortikosteroidi mogu pomoći u smanjenju upale i usporavanju rasta ćelija kože.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Psorijaza se takođe može lečiti terapijom svetlom. Sistemska terapija može biti korisna kod otporne psorijaze. To može uključivati oralne lekove ili injekcije. Može biti potrebna kombinacija terapija da bi se psorijaza držala pod kontrolom. Možete li lečiti psorijazu ishranom ili detoksikacijom?

Kada treba posetiti lekara?

Ako imate blagi slučaj perutanja glave – vlasišta, proizvodi protiv peruti dostupni bez recepta mogu pomoći. Ako ne pomažu, obratite se lekaru. Takođe se obratite lekaru ako imate nepoznate fleke na koži koje izgledaju neobično na drugim delovima tela.

Kožni lekar (dermatolog) će verovatno moći da utvrdi da li se radi o psorijazi, seboroičnom dermatitisu ili nekom drugom zdravstvenom problemu, samo pregledom vaše kože. Može biti potrebno posmatranje uzorka kože pod mikroskopom da se potvrdi dijagnoza. U retkim slučajevima, može biti potrebna biopsija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments