Šta je ekcem i kako se leči kod beba, dece i odraslih

ekcem dermatitis

Članak ažuriran 31. авг, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Reč ekcem potiče od stare grčke reči i ima značenje “prekuvan“. Ekcem (dermatitis) je upalni proces, praćen iritacijom i inflamacijom ( upala, zapaljenje) kože. Pojavljuje se kod 20% dece i 10% kod odrasle populacije. Suva koža je jedan od glavnih znakova ovog kožnog problema, a svrab je najneugodniji simptom.

Svrab može biti toliko jak da remeti san i ometa u svakodnevnim aktivnostima. Često se jave komplikacije kao sekundarne infekcije bakterijama i virusima.

Sadržaj

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Postoje dva osnovna tipa ekcema, atopijski i kontaktni dermatitis ( ekcem ). Atopija je urođena sklonost ka prekomernom reagovanju na alergene spoljašnje sredine.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

hemoroidi
hemoroidi

Najčešći alergeni koji su uzročnici atopiskog dermatitisa (ekcema) su grinje, kućna prašina, perje i određeni prehrambeni proizvodi.

ad ekcem 500x420 2

Izgled ekcema kod beba, dece i odraslih

Kako izgleda ekcem slike. Ekcem na licu kako izgleda. Ekcem kod dece na rukama slike

ekcem-kod-dece-na-rukama-slike
ekcem-kod-dece-na-rukama-slike
ekcem-kod-dece-na-rukama-slike
ekcem kod beba na nogama
ekcem kod glavi kod dece
ekcem kod odraslih
ekcem-kod-dece-na-rukama-slike
kako-izgleda-ekcem-slike
ekcem kod odraslih

Ekcem kako se leči

Prirodne terapije za ekcem kako ga izlečiti, ekcem kod beba kako lečiti, kako izlečiti ekcem na rukama i ekcem kod dece lečenje.

hemo 500x420

Ekcem se mora lečiti pre svega zbog uklanjanja bola i nesnosnog svraba. Prva stvar u lečenju ekcema je nošenje pamučne odeće da bi vam koža disala, izbegavajte jaka hemijska sredstva za ličnu higijenu, za pranje suđa, kupatila i kuhinje koja mogu da iritiraju kožu.

Izbegavajte unošenje hrane za koju se zna da može izazvati alergijsku reakciju agrumi ( Citrusi, naziv za sva južna voća nakiselog ukusa ), jagode, jaja, mleko, orasi, konzervirana hrana. Ne dozvolite da vam koža bude suva pa koristite kvalitetne hidratantne kreme za negu kože koje su prirodnog sastava.

Tokom lečenja ekcema najbitnija je stalna hidratacija kože kao i izbegavanje dugih toplih kupki. Jako topla voda može da prouzrukuje ekcem pogotovo kod beba i dece, 38 Celzijusa je optimalna temperatura za kupanje.

Soda bikarbona za ekcem
Soda bikarbona ( natrijum bikarbonat ) je jednostavna i jeftina terapija za atopijski dermatitis. Soda bikarbona ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u olakšavanju stanja kože koja su karakterisana suvim, perutavim mestima kože koja svrbe. Mazanje sode na kožu, recept.

 • uzmite jednu do dve kašikice sode bikarbone
 • dodajte dovoljno vode da se formira gusta pasta
 • nanesite je na problematičan deo kože
 • ostavite nekoliko minuta
 • isperite sa toplom vodom
 • nanesite hidratantnu kremu

Vazelin za ekcem
Vazelin kao jeftino sredstvo koje pomaže u tretiranju i prevenciji ekcema i atopijskog dermatitisa kod beba.

Vazelin je u potpunosti bezbedan. Nema nikakve aditive niti bilo koje supstance koje mogu da prouzrokuju alergiju ili iritacije. Nekome može da smeta što je vazelin nus produkt pri proizvodnji nafte. Tako da je suncokretovo ulje drugi najjeftiniji hidratantni premaz i može biti alternativa ako ne želite da koriste vazelin. Ako se odlučite da dete mažete vazelinom, savet je da se prvo konsultujte sa vašim pedijatrom.

Vazelin se preporučuje i od strane Nacionalne asocijacije posvećene ekcemu. Američki pedijatri preporučuju vazelin kao najbolji izbor za tretiranje ekcema, pa uključujući i atopijski dermatitis. Najnovija istraživanja sugerišu da svakodnevno negovanje beba vazelinom može pomoći u zaštiti od razvoja atopijskog dermatitisa, problema kože koji može biti hroničan i na kraju dovesti do astme i alergije.

Studija koja je obuhvatila samo bebe koje su imale visok rizik da razviju atopijski dermatitis jer svaka od njih ima roditelja ili rođaka sa pomenutim stanjem.

Melem za ekcem – kreme za ekcem

Melem za ekcem za bebe, decu i odrasle sa svojim blagotvornim efektom i veoma jakim hidratantnim sastojcima na bazi lekovitih bilja i tvari  ( Kantarion, Noćurak i Ihtiol )  veoma uspešno otklanja upalne procese na koži kao što je ekcem.

Tretman je izuzetno efikasan i nakon nekoliko dana koža dobija gladak i zdrav izgled, a svrab i bol nestaju. Procenat izlečenja od ekcema je veoma visok i siguran. Pogledajte iskustva korisnika i cenu.

Šta je ekcem i kako se dobija

Ekcem na šakama je upalna reakcija kože šaka. Javlja se kao difuzni dermatitis, akutni ekcem ili dishidroza sa pojavom mehurića na upaljenoj površini. Ovo je česta pojava, kada vaše ruke dolaze u kontakt sa supstancom koja može da bude alergent.

hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Starački ekcem ili vulgarni ekcem na staračkoj koži se javlja posle 60-te godine života. Pojavljuje se na različitim regijama na telu zbog slabe prokrvljenosti i suvoće kože.

Atopijski dermatitis (ekcem) uglavnom dobijaju mala deca i bebe. Preko 90% njih ima manje od pet godina. Nastanak ove vrste ekcema je u velikoj meri nasledno uzrokovan i često je praćen i drugim atopijskim stanjima kao što su polenska groznica i astma. Preko imunološkog mehanizma dolazi do reakcije antigen-antitelo. Najčešće se radi o alergiji na hranu i njene produkte razgradnje koji dospevaju digestivnim putem. Ređe je posledica dejstva kontaktnih alergena.

On se javlja kao reakcija organizma na spoljne alergene kao što su grinje, perje, kućna prašina i određeni prehrambeni proizvodi. Uglavnom se pojavljuje i razvija u detinjstvu, veoma često odmah nakon rođenja ili u trećem mesecu života i tada se najčešće pojavljuje na obrazima. Ekcem se u tom dobu može pojaviti i na drugim mestima kao što su pregibi kao šaka, laktova, kolena i zglobova.

Lečenje atopijskog dermatitisa počinje sa pranjem kože blagim rastvorom hipermangana. Na kožu se mažu antibiotske masti i indiferentne kreme ( linija Trixera (Avene) i Exomega (A-Derma), Linola Fett, Eucerin) naizmenično sa kortikosteroidnim mastima.

Kada se želi izbeći korišćenje kortikosteroida ( sintetički preparati koji se koriste za suzbijanje različitih upalnih procesa u organizmu ) pogotovo kod beba i dece, onda je dobra opcija prirodni tretman sa melemom. ”Klimatsko lečenje” na moru ili planinama može da postigne dobre rezultate.

Kontaktni dermatitis (ekcem) se češće javlja kod odraslih osoba koje dolaze u kontakt sa supstancama na koje su preosetljivi. To je promena na koži usled imunološke reakcije na različite supstance (alergenom) sa kojim ste došli u kontakt. To mogu biti supstance kao što su određeni metali (nikl, hrom, kobalt) zatim određeni lekovi, razna hemijska sredstva, deterdžent, sapun, sredstva za pranje i aditivi ( prirodne ili hemijske supstance koje se dodaju namirnicama za postizanje određenog kvaliteta, trajnosti, izgleda, boje, ukusa ili specifičnih osobina.

Prosečan građanin Nemačke na godišnjem nivou konzumirao nekoliko desetina kilograma aditiva – podaci su preuzeti iz knjige dr Petera Šumahera – Peter Schumacher: Biophysikalische therapie der Allergien. U našoj zemlji za sada ne postoji adekvatna statistika na ovu temu ).

Hrana takođe može biti uzrok pojave ekcema pre svega zbog prisustva raznih aditiva i alergena koji su u njoj prisutni. Ukoliko se otkrije uzrok nastanka, onda se ova vrsta ekcema lako kontroliše i uspešno leči. Ova vrsta ekcema se javlja na celom telu ili je lokalizovana na kožnim pregibima kao i na predelu oko očiju i usana. Ukoliko sumnjate da je hrana mogući uzrok pojave ekcemskih promena, potrebno je selektivni izbacivati u ubacivati namirnice koje jedete da bi otkrili šta vam prouzrokuju ekcem.

ad ekcem 500x420 2

Pre nego što započnete bilo kakvu vrstu dijete ili korekcije u ishrani, ako je u pitanju dete koja ima problema sa ekcemom (dermatitisom), nikakve dijete iz bezbedonosnih razloga ne treba sprovoditi bez konsultacija sa lekarom. Ne postoji univerzalan test kojim bi se otkrila preosetljivost na određenu hranu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Samostalno određivanje problematične namirnice koji je okidač, predstavlja najbolji metod smanjivanja mogućnosti nastanka ekcema. Dobro je ako možete da vodite dnevnik ishrane u koje upisivali namirnice koje jedete i reakcije kože na njih. Simptomi su svrab, pojačana osetljivost kože, pojavu crvenila koje se pojavljuje nakon konzumiranja odredjene namirnice.

Izbegnite ponovno dobijanje ekcema

Riba i DHA (Omega-3) masne kiseline u ishrani bebe kod najčešćeg dečijeg kožnog oboljenja smanjuje rizik od ekcema

Kada se u ishranu bebe unese ova masna kiselina, možete smanjiti rizik od pojave ekcema za čak 25% u odnosu na bebe je nisu unosile, rekao je Bernt Alm, pedijatar sa Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj. “Najvažniji zaključak studije je da rano uvođenje ribe u ishranu ima pozitivne efekte. Nismo uočili vezu sa vrstom i količinom ribe. Mislimo da je u pitanju vreme kada se uvede u ishranu“, istakao je Alm.

Studija sprovedena u Švedskoj je deo praćenja zdravstvenog stanja kod 17.000 beba tokom dužeg perioda. Naučnici su utvrdili i da geni imaju važnu ulogu u razvoju ekcema, ali da dojenje i držanje kućnog ljubimca sa krznom nemaju uticaj na pojavu oboljenja.

Takođe su pokazali i rezultati istraživanja grupe naučnika sa Univerziteta Berlina da Polinezasićene esecijalne masne kiseline, pored mnogobrojnih blagotvornih svojstava, ublažavaju i ekcem na koži.

Nemački naučnici su, tokom osam nedelja, davali svakodnevno grupi od 53 pacijenta obolela od ekcema, starosti u proseku 26 godina, dokosaheksanoičnu kiselinu (DHA) u koju se prvo transformišu kiseline omega 3 u organizmu ili a kontrolnoj grupi su davali placebo ( medicinski preparat koji nema nikakvo lekovito dejstvo već je bezopasan i neaktivan a daje se bi se zadovoljila želja pacijenta za lekovima ili u eksperimentima radi ispitivanja delotvornosti nekog leka).

Testovi, urađeni na kraju istraživanja, pokazali su da su simptomi ekcema ublaženi za 10% među pacijentima koji su primali DHA, a za samo 2% u kontrolnoj grupi, što predstavlja poboljšanje za 23%. Ekcemi predstavljaju prvi znak alergije među veoma malom decom i uzrokuje ih loš razvoj imuno sistema. Iako istraživači ne poznaju tačne mehanizme dejstva ”omega 3” na ekcem, oni su primetili da je u grupi tretiranoj sa DHA došlo do velikog pada referenci vezanih za upaljene procese.

Rezultate nemačkog istraživanja je sada, kako smatraju naučnici, potrebno potvrditi na većem broju pacijenata, preneli su francuski mediji.

Korisni saveti

 • koristite sapune i šampone na biljnoj bazi i koji se koriste za bebe
 • izbegavajte dodir sa toksičnim materijama koje pogoršavaju simptome ekcema kao što su hemijska sredstva za čišćenje kupatila i suđa ( ukoliko ručno perete suđe ili veš uvek nosite zaštitne rukavice)
 • hidrirajte kožu sa kremom za hidrataciju kože
 • kod ekcema koji je prouzrokovan grinjama, koristite hipoalergenu posteljinu, filtere za prašinu ili filtere za pročišćavanje vazduha
 • kada utvrdite preosetljivost na neku namirnicu ( ako je namirnica uzork nastanka ekcema ), izbacivanjem namirnice iz ishrane uz terapiju sa preparatima za ekcem, kao što su melemi, će vas potpuno i trajno izlečiti od ekcema

Melem za ekcem – kreme za ekcem

Melem za ekcem za bebe, decu i odrasle sa svojim blagotvornim efektom i veoma jakim hidratantnim sastojcima na bazi lekovitih bilja i tvari  ( Kantarion, Noćurak i Ihtiol )  veoma uspešno otklanja upalne procese na koži kao što je ekcem.

Tretman je izuzetno efikasan i nakon nekoliko dana koža dobija gladak i zdrav izgled, a svrab i bol nestaju. Procenat izlečenja od ekcema je veoma visok i siguran. Pogledajte iskustva korisnika i cenu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments