Normalan šećer u trudnoći

normalan šećer u trudnoći

Članak ažuriran 25. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Normalan šećer u trudnoći lako može da se pretvori u povišen šećer u trudnoći (gestacijski dijabetes), kod ovog tipa dijabetesa, problem je što trudnica ne uočava simptome ili ih vezuje za neki drugi zdravstveni problem. Baš zato veliki broj gestacijskih dijabetesa ostane neotkriven (nedijagnostikovan).

hemoroidi
hemoroidi

Povišen šećer u trudnoći ukoliko se ne drži pod kontrolom, prati niz komplikacija koje mogu da ugroze i majku ali pre svega plod, kao što je oštećenje retine (mrežnjača oka), oštećenje krvnih sudova i poremećaji funkcije burega.

Najčešći simptomi kod trudnice su povećana žeđ, pojačano mokrenje, pojačana glad, svrab kože i vaginalne infekcije tokom trudnoće. Takođe može da se desi gubitak težine uprkos povećanom apetitu i većem unosu hrane, mučnina, brzo zamaranje i osećaj malaksalosti.

Normalan šećer u trudnoći i povišen šećer

Povišen šećer u trudnoći prema SZO (svetska zdravstvena organizacija) dijabetes naziva stanje kada je količina šećera u krvi (glikemija ujutru na prazan stomak, nakon 10 sati gladovanja) veća od 7.0 mmol/L.

Normalan šećer u trudnoći ujutru na prazan stomak je od 3,6 do 6,1 mmol/L.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Oporavak od trudničkog dijabetesa podrazumeva dijetetski način ishrane, umerenu fizičku aktivnost, redovnu kontrolu šećera u krvi i ako lekar prepiše insulinsku terapiju.

Gestacijski dijabetes se u najvećem broju slučajeva reguliše dijetom. Pravilnom ishranom, prema smernicama endokrinologa dijetetičara i umerenom fizičkom aktivnošću. Dok u malom broju slučajeva, oko trećine trudnica sa povišenim šećerom mora da prima insulin.

hemo 500x420

Ako se nakon dve nedelje od primene dijetetskog načina ishrane, nivo šećera u krvi ne normalizuuje, neophodno je početi uzimanje medikamenata ( tablete ili insulin, lekar će vam prepisati terapiju) da bi se izbegle komplikacije.

Ukoliko se na vreme otkrije (dijagnostikuje) i drži pod kontolom, ovaj tip dijabetesa ne predstavlja veliki rizik ni za bebu, niti za majku.

Ishrana tokom gestacijskog dijabetesa

Dijeta tokom povišenog šećera u trudnoći znači da se obrati pažnja na unos hrane bogate ugljenim hidratima, izbacivanje prženog, pohovanog i pečenog masnog mesa, a povećan unos ribe, posnog pilećeg, ćurćeg i jarećeg mesa sa izbegavanjem slatkiša.

Treba da imate sva tri glavna obroka, uz laganu večeru, a za užinu uzeti voće koje nije bogato šećerom. Jedite voće bogato vlaknima, ako pijete sveže ceđeni sok da bude čaša dnevno.

Između obroka ne praviti razmak veći od 5 sati. Pogledajte članak, 🍒 najbolja ishrana za dijabetičare.

hemoroidi

Povišen šećer u trudnoći (Gestacijski dijabetes)

Visok šećer u krvi (Diabetes Mellitus) je zdravstveni problem koji nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi, pankreasu (gušterači) i bitan je za pravilan metabolizam (biohemijski procesi pretvaranja hrane u energiju) ugljenih hidrata (šećera).

Bez hormona insulin, uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što za posledicu ima povišen šećer u krvi. Pogledajte članak, spustite visok šećer u krvi uz pomoć prirodnog mehanizma.

Trudnica može da ima dva oblika dijabetesa. Hronični (predgestacijski) sa kojim ulazi u trudnoću i gestacijski koji se javlja kao posledica začeća bebe.

Gestacijski dijabetes (trudnički dijabetes) znači intolerancija na glukozu (šećer), koji se prvi put uočava u toku trudnoće. Najčešće se pojavljuje između 24 i 28 nedelje trudnoće. Nestaje nakon porođaja, kada se hormoni vrate na normalan nivo, obično nakon šest nedelja od porođaja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Trudnički dijabetes je posledica hormonskog disbalansa (lučenja hormona posteljice placentarni laktogen i progesterona), koji blokiraju potrebnu proizvodnju hormona insulin.

Kada tokom trudnoće pankreas ne uspeva da napravi dovoljno insulina, koji bi obezbedio normalan nivo šećera u krvi, dolazi do gestacijskog dijabetesa, koji se ispoljava kao povećan nivo šećera (glukoze) u krvi trudnice.

Na pojavu povišenog šećera tokom trudnoće može se posumnjati ukoliko se prilikom redovne mesečne analize krvi i urina uoči visok nivo jutarnjeg šećera.

Tada je potrebno da se javite svom lekaru kako bi uradio detaljnije analize, kao što je OGTT test u trudnoći. OGTT, oralna glukoza tolerans test je „testa opterećenja glukozom“.

Kada vaš lekar pregleda laboratorijske analize i ultrazvučnu dijagnstiku kod ove vrste dijabetesa se javlja povišen šećer u urinu ili ultrazvučnim pregledom se može ustanoviti da je plod veći nego što odgovara toj nedelji trudnoće.

Povećana količina plodove vode i velika posteljica su takođe znaci upozorenja. Oni ukazuju na potrebu za dodatnim ispitivanjima, kao što je OGTT test.

Rizik za pojavu povišenog šećera u trudnoći

Veći rizik za pojavu gestacijskog dijabetesa imaju

 • Starije trudnice koje imaju preko 40 godina života
 • Gojazne trudnice koje su u trudnoću ušle sa viškom kilograma ili koje su se previše ugojile Tokom trudnoće. Pogledajte članak, indeks telesne mase | kalkulator | idealna težina.
 • Trudnice koje pate od povišenog krvnog pritiska. Pogledajte članak, kontrola krvnog pritiska – tablica po godinama.
 • Trudnice u kasnijim trudnoćama, ako su u prvoj rodile dete preko četiri kilograma
 • Trudnice u drugoj i narednim trudnoćama, ako se u prvoj pojavio gestacijski dijabetes
 • Trudnice koje u užoj familiji imaju dijabetičare
 • Žene koje su imale više spontanih pobačaja ili prevremeni porođaj

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Preporučljiva je kontrola nakon porođaja, jer se pokazalo da 30% žena koje su imale gestacijski dijabetes, imaju sklonost ka pojavi dijabetesa tipa 2 u kasnijem životnom dobu.

Preporuka je da nakon trudnoće povremeno proverite nivo šećera u krvi i obratite pažnju ako uočite karakteristične simptome dijabetesa.

Vodite računa o telesnoj težini i radovnoj fizičkoj aktivnosti. Trudite se da smanjite nivo stresa.

Promene navika u ishrani su jako bitne jer su naučna istraživanja ukazala na direktnu vezu između gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Prevencija uključuje

 • Redovne godišnje sistematske preglede
 • Izbegavanje stresa
 • Redovna fizička aktivnost, bar dva puta nedeljno
 • Izbegavanje brze hrane, gaziranih pića i slatkiša

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments