Kondilomi kod žena

kondilomi kod žena

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Kondilomi polne bradavice su čest zdravstveni problem kod žena. One mogu da izazovu neprijatne simptome, uključujući svrab, crvenilo i otekline oko genitalija. Ukoliko se žena inficira HPV virusom postoji mogućnost da se razvije CIN (Cervikalna intraepitelna neoplazija) koje predstavlja prekancerozno stanje (može preći u rak grlića materice).

mrsavljenje
mrsavljenje

Preporučujemo članak, kandida.

Čestitamo na prvom koraku – na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo da ste zabrinuti zbog kondiloma (polnih bradavica), znamo da je ovo stresno, ali bih želeli da vam naglasimo da to nije ništa strašno.

Niste sami u ovome, mnoge žene se suočavaju sa ovim zdravstvenim problemom. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim i uskoro ćete se osećati bolje.

Najćešće metode uklanjanja kondiloma kod žena

Lekar vam može preporučiti jednu najčešćih i najuspešnijih metoda lečenja i uklanjanja kondiloma (polnih bradavica) kod žena.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Krioterapija podrazumeva smrzavanje kondiloma pomoću tečnog azota. Ova metoda je jedna od najčešće korišćenih i najuspešnijih za uklanjanje kondiloma.

Elektrokagulacija podrazumeva uklanjanje kondiloma pomoću visokofrekventnog električne struje. Ova metoda se koristi za uklanjanje kondiloma sa manjih površina.

Terapija laserom se koristi za uklanjanje kondiloma sa većih površina ili kondiloma koji su inficirani.

Naravno, ove tri metode su najčešće i najuspešnije, ali svaka žena treba ići na pregled i lečena individualno nakon konsultacije sa lekarom. Postoje i druge metode kao što su hirurško uklanjanje, imunoterapija i kremna terapija sa melemom.

Melem uspešno uklanja spoljne polne bradavice koje se nalaze na koži (nije za unutrašnju upotrebu i sluzokožu). U sastavu je bršljen, divlja nana i moćna čuvarkuća. Pogledajte iskustva korisnika i cenu melema.

Uklanjanje unutrašnjih kondiloma kod žena je obično teže od uklanjanja spoljašnjih kondiloma, jer uključuje pristup oblastima gde su se bradavice formirale. Unutrašnji kondilomi se mogu pojaviti na grliću materice, zidu vagine ili unutrašnjim usnama i zahtevaju specijalizovanije tretmane od spoljašnjih kondiloma.

Najčešći metodi uklanjanja unutrašnjih kondiloma su hirurška ekscizija, laserska terapija i lokalni tretmani. Hirurška ekscizija je najefikasnija metoda uklanjanja unutrašnjih kondiloma, jer podrazumeva isecanje bradavica skalpelom ili laserom. Laserska terapija je minimalno invazivan tretman koji koristi visokoenergetsko svetlo za uništavanje bradavica. Lokalni tretmani, kao što su kreme i masti, takođe se mogu koristiti za lečenje unutrašnjih kondiloma, ali nisu tako efikasni kao hirurška ekscizija ili laserska terapija.

Kondilomi slika

Kondilomi su veoma neprijatni polno prenosivi zdravstveni problem. Mogu biti vidljivi kao tačkice, plikovi ili bradavice, u zavisnosti od mesta infekcije. Često se nalaze na zadnjem zidu vagine, velikim i malim usnama, perineumu a ređe u vagini i portio vaginalis uteri.

program za mrsavljenje

Oni mogu biti opasni jer postoje i komplikacije poput raka grlića materice, ako se ne leče adekvatno.

kondilomi kod zena 01

Zbog toga je važno da se pregledate kod lekara kako bi se što pre prepoznala infekcija.

Kondilomi mogu biti izvor infekcije, posebno ako se ne leče. HPV infekcija je povezana sa razvojem raka grlića materice, stoga je važno da žene sa kondilomima redovno proveravaju svoje grliće materice.

hemo 500x420

Kondilomi mogu uticati na seksualni život žene, uzrokujući neugodnost ili sramotu. Kondilomi se prenose seksualnim kontaktom, stoga postoji rizik od prenošenja virusa na druge osobe.

Ukoliko se kondilomi ne uklone potpuno, postoji mogućnost da se ponovo pojave.

Kondilomi kod trudnica

Kondilomi se često pojavljuju kod trudnica i tada pokazuju ubrzano širenje, zbog pada imuniteta i drugih okolnosti pogodnih za širenje infekcije. Lečenje mora da se sprovodi u toku trudnoće, bez obzira na starost trudnoće. Pogledajte članak, kondilomi u trudnoći.

Simptomi – kondilomi kod žena

U većini slučajeva, polne bradavice (kondilomi) su uzrokovani virusom HPV-a (humani papiloma virus). Kako bi se sprečilo širenje virusa HPV-a, važno je da pažljivo pratite simptomi i lečenje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kondilomi su benigni tumori (neškodljivi) ali mogu biti veoma neprijatni zbog teškog lečenja i potpunog uklanjanja, kao i mogućnosti da pređu u kancer.

Najčešći problemi koje žene kada imaju kondilome.

  • Bol i crvenilo oko genitalija. Ovi simptomi često ukazuju na prisustvo kondiloma.
  • Svrab je čest simptom kondiloma (polnih bradavica). U nekim slučajevima svrab može biti vrlo intenzivan, pogotovo ako imate bakterije.
  • Otok je još jedan znak da ste zaraženi virusom HPV-a. Otok može biti vrlo neprijatan.
  • Gnojni iscetci su još jedan znak da ste zaraženi virusom HPV-a.

Preporučuje se da se obratite lekaru radi pregleda i lečenja.

Prevencija žena da nedobiju kondilome

Lekar vam može preporučiti glavne preventivne mere za sprečavanje infekcije kondiloma polnih bradavica.

Vakcinisanje protiv HPV-a je najuspešniji način zaštite od infekcije kondiloma polnih bradavica. Vakcina protiv HPV je u upotrebi od 2006. god. i iste godine je registrovana u Srbiji. Studije su pokazale da vakcina štiti od zaraze HPV virusom najmanje deset godina, iako stručnjaci očekuju da traje i znatno duže. Vakcina protiv HPV koja se daje u Srbiji pokriva devet tipova HPV virusa.

Korišćenje kondoma prilikom seksualnih odnosa smanjuje se rizik od infekcije HPV-om.

Redovni pregledi kod ginekologa i PAPA test (Papanikolau test je screenig metoda i radi se u cilju ranog otkrivanja karcinoma grlića materice) je važan za rano otkrivanje promena na grliću materice i potencijalne prevencije raka grlića materice.

Izbegavanje promiskuitetnog (česta promena partnera) seksualnog ponašanja, smanjuje rizik od infekcije HPV-om.

Izbegavanje povrede kože kao što je uklanjanje dlaka ili depilacija, kao i izbegavanje uboda insekata, smanjuje rizik od infekcije HPV-om.

Odlaganje prvog seksualnog odnosa može smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Kako HPV infekcija pretežno se prenosi seksualnim kontaktom, odlaganje prvog seksualnog odnosa smanjuje šansu da se inficirate sa virusom. Pogledajte članak, da li boli prvi odnos.

Međutim, važno je napomenuti da je odlaganje prvog seksualnog odnosa samo jedan od faktora koji mogu smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Potrebno je primeniti i druge preventivne mere koje su pomenute.

Takođe, važno je napomenuti da odlaganje prvog seksualnog odnosa ne garantuje da ćete izbeći infekciju HPV-om i da svaki seksualni odnos bude sa zaštitom i sa zdravstvenim pregledima.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
3 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
Marija
15/04/2024 10:25

Da li je moguce da se pojavi jedn kondilom na preponi i da boli?