Kondilomi u Trudnoći | uzrok i uklanjanje

kondilomi u trudnoći

Članak ažuriran 09. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka

mrsavljenje
mrsavljenje

Sadržaj

Pojava kondiloma u trudnoći nije strašna

Najčešći zdravstveni problemi povezani sa kondilomima kod trudnica su svrab, peckanje i nelagodnost u predelu genitalija. Pored toga, kondilomi mogu dovesti do povećanog rizika od inflamatorne bolesti karlice (PID), raka grlića materice i drugih ginekoloških problema.

kondilomi kod muskaraca
Spoljašnji kondilomi polne bradavice

Mnoge trudnice se stide ovog zdravstvenog problema, pa čak osećaju krivicu i izolaciju. Ovo može dovesti do depresije i drugih mentalnih problema.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Pored toga, vidljiva pojava polnih bradavica može biti izvor uznemirenosti za mnoge trudnice, jer se mogu osećati loše kako njihovo telo izgleda tokom trudnoće.

Ako imate unutrašnje kondilome, onda je za vas bolje da pogledate ovaj članak.

Trudnica koja ima kondilome polne bradavice treba imati na umu da postoji rešenje. Uprkos fizičkim, mentalnim i estetskim problemima vezanim sa kondilome, moguće je lečiti i upravljati ovim stanjem tokom trudnoće.

Kondilomi u trudnoći, preporučene metode uklanjanja

Uz pravilan tretman, trudnice mogu smanjiti rizik od upalnih bolesti karlice, raka grlića materice i drugih ginekoloških problema. Pored toga, postoji niz dostupnih tretmana koji mogu pomoći u smanjenju fizičkih simptoma kondiloma, kao što su svrab i peckanje.

program za mrsavljenje

Kondilome polne bradavice su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) i najčešći su oblik polno prenosive infekcije (STI).

Najčešće i najuspešnije metode uklanjanja kondiloma uključuju krioterapiju (zamrzavanje), lasersku terapiju i hemijske tretmane. Svi ovi tretmani uključuju upotrebu specijalizovanog medicinskog uređaja za uklanjanje vidljivih bradavica.

hemo 500x420

Krioterapija je najčešći i najefikasniji metod uklanjanja kondiloma, jer podrazumeva zamrzavanje bradavice tečnim azotom. Laserska terapija i hemijski tretmani se takođe mogu koristiti za uklanjanje bradavica, ali nisu tako efikasni kao krioterapija.

Melem uspešno uklanja spoljne polne bradavice koje se nalaze na koži (nije za unutrašnju upotrebu i sluzokožu). U sastavu je bršljen, divlja nana i moćna čuvarkuća. Pogledajte iskustva korisnika i cenu melema.

Pogledajte članak, kondilomi kod žena i detaljnije se upoznajte sa ovim kožnim problemom.

Prevencija od ponovnog dobijanja kondiloma u trudnoći

Najbolji način za prevenciju kondiloma polnih bradavica je praktikovanje bezbednog seksa i vakcinacija protiv HPV-a. Vakcina protiv HPV-a preporučuje se svim osobama od 11 do 26 godina i može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kondiloma.

Pored toga, korišćenje kondoma tokom seksualne aktivnosti može smanjiti rizik od prenošenja HPV-a i drugih polnih zdravstvenih problema.

Kondilomi kod trudnica mogu prerasti u rak grlića materice

Kondilomi se često pojavljuju kod trudnica i tada pokazuju ubrzano širenje, zbog pada imuniteta i drugih okolnosti pogodnih za širenje infekcije. Lečenje mora da se sprovodi u toku graviditeta, bez obzira na starost trudnoće.

Tokom cele trudnoće moguće je raditi laserske vaporizacije kondiloma vagine i vulve, a u slučaju izraženih promena i grlića materice. Ukoliko na grliću materice nema ozbiljnijih kondilomatoznih promena, koje nemaju tendenciju brzog širenja, laserska vaporizacija grlića materice radi se 15 do 20 dana pre termina porođaja, bez rizika za majku i plod.

Preporučujemo članak, kandida.

Preobražaj kondiloma u rak grlića materice najčešći je kod žena kojima ovaj zdravstveni problem zadaje najviše problema zbog teške pristupačnosti bradavica za lečenje, inficiranosti kanala kroz koji prolazi beba i činjenice da posto su kondilomi bezbolni dugo budu neprimećeni u dubini vagine.

unutrašnji kondilomi
Unutrašnji kondilomi

Mogu vam se pojaviti spoljašnji ili unutrašnji kondilomi u trudnoći

Spoljašnji kondilomi su najčešći oblik polnih bradavica kod trudnica. Ove bradavice se pojavljuju kao male, mesnate kvržice na genitalnom području i mogu biti svrbežne, bolne i neprijatne. Unutrašnji kondilomi su ređi, ali se mogu javiti i kod trudnica.

Ove bradavice se mogu pojaviti na grliću materice, zidu vagine ili unutrašnjim usnama. Unutrašnji kondilomi mogu izazvati krvarenje, bol i druge neprijatne simptome.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments