Kondilomi kod muškaraca

kondilomi kod muškaraca

Članak ažuriran 24. јан, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Kondilomi su veoma neprijatni polno prenosivi zdravstveni problem. Uobičajeni problemi kada imate kondilome (polne bradavice) su nelagodnost, svrab i bol u predelu genitalija. Pored toga, bradavice mogu imati i estetski uticaj, jer mogu biti ružne i uzrokovati da muškarac oseća stid, anksioznost i nisko samopoštovanje.

mrsavljenje
mrsavljenje

Preporučujemo članak, kandida.

Čestitamo na prvom koraku – na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo da ste zabrinuti zbog kondiloma (polnih bradavica), znamo da je ovo stresno, ali bih želeli da vam naglasimo da to nije ništa strašno.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uz pravi tretman, kondilomi se mogu uspešno ukloniti i možete povratiti samopouzdanje i sigurnost u vašem intimnom životu. Prevencijom, možete smanjiti šanse za pojavu kondiloma (polnih bradavica) u budućnosti. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim i uskoro ćete se osećati bolje.

Najćešće metode uklanjanja kondiloma kod muškaraca

Polne bradavice, poznate i kao kondilomi, su uobičajena polno prenosiva infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV). Polne bradavice se mogu pojaviti i kod muškaraca i kod žena i mogu izazvati nelagodnost, svrab i bol u genitalnom području. Treba ih ukloniti, jer neke od njih mogu biti predhodnici tumora kože.

Simptomi polnih bradavica kod muškarca, mogu se pojaviti u bilo kom uzrastu, iako se najviše slučajeva sa kondilomima beleži kod muškaraca uzrasta od 17 do 33 godine, kada su seksualno najviše aktivni. Kondilomi su visoko zarazni. Rizik da se zarazite prilikom samo jednog seksualnog kontakta sa osobom koja ima kondilome je dosta visok.

Polne bradavice se mogu ukloniti ali one se mogu ponoviti i proširiti na druge delove tela. Iz tog razloga, važno je razumeti uzroke i lečenje kondiloma kod muškaraca kako bi se smanjio rizik od prenošenja i recidiva (ponovno pojavljivanje).

Najčešći tretman uklanjanja kondiloma kod muškaraca je krioterapija. Krioterapija podrazumeva zamrzavanje bradavica tečnim azotom, što dovodi do smrzavanja bradavice i na kraju ona otpada. Ovaj tretman se može obaviti u ordinaciji i obično traje nekoliko nedelja da se završi. Nekim muškarcima će možda biti potrebno više tretmana.

Drugi tretmani uključuju lokalni lekovi, kao što su imikvimod, podofilok i podofilin. Ovi lekovi se primenjuju direktno na bradavice i mogu pomoći u smanjenju veličine i broja bradavica. Međutim, ovi lekovi mogu izazvati iritaciju kože i treba ih koristiti sa oprezom.

U nekim slučajevima, kondilomi će možda morati da budu uklonjeni hirurškim putem. Ovo se obično radi u slučajevima kada su bradavice velike ili ne reaguju na druge tretmane. Hirurško uklanjanje se obično radi pod lokalnom anestezijom i uključuje odsecanje bradavica skalpelom.

program za mrsavljenje

Naravno, ove metode su najčešće i najuspešnije, ali svakako trebate otići na pregled i konsultovati se sa lekarom. Postoje i druge metode kao što su imunoterapija i kremna terapija sa melemom.

Melem uspešno uklanja spoljne polne bradavice koje se nalaze na koži (nije za unutrašnju upotrebu i sluzokožu). U sastavu je bršljen, divlja nana i moćna čuvarkuća. Pogledajte iskustva korisnika i cenu melema.

Koju god metodu da iskoristite, pojačajte vaš imuno sistem.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kondilomi slika

Kondilomi su veoma neprijatni polno prenosivi zdravstveni problem. Kondilomi u okolini penisa su obično bradavice glatke na vrhu, osim ako se ne jave u grupi nalik na grozd. U okolini anusa kondilomi su često šiljasti, izbočeni kao prsti.

kondilomi kod muskaraca

Većina kondiloma ima sedefast, ali blago tamniji izgled (svetlije sivkaste boje) i oblik koji podseća na cvet karfiola kada su u grupi (grozdu). Najčešće su kondilomi prilično izdignuti u odnosu na kožu, ali se povremeno javljaju kao tek malo primetno izdignuće. Kondilome možete osetiti dodirom kao zrnasti predmet na vašoj koži. Kondilomi kod muškaraca se mogu manifestovati samo kao blago izdignut deo kože u predelu genitalija.

Prevencija muškaraca da nedobiju kondilome

Kod 50% od svih ljudi zaraženih HPV virusom polne bradavice se nikada ne pojavljuju.

hemo 500x420

Lekar vam može preporučiti glavne preventivne mere za sprečavanje infekcije kondiloma polnih bradavica.

Najbolji način za prevenciju kondiloma (polnih bradavica) kod muškaraca je praktikovanje bezbednog seksa, uključujući i upotrebu kondoma. Kondomi mogu smanjiti rizik od prenošenja HPV-a i drugih polno prenosivih infekcija. Takođe je važno da se redovno testirate na SPI i HPV kako bi se sve infekcije mogle rano otkriti i lečiti.

Dostupne su i vakcine koje pomažu u zaštiti od tipova HPV-a koji izazivaju polne bradavice. HPV vakcina je odobrena za muškarce i žene starosti od 9 do 45 godina i može pomoći u sprečavanju razvoja polnih bradavica. Vakcina protiv HPV je u upotrebi od 2006. god. i iste godine je registrovana u Srbiji. Studije su pokazale da vakcina štiti od zaraze HPV virusom najmanje deset godina, iako stručnjaci očekuju da traje i znatno duže. Vakcina protiv HPV koja se daje u Srbiji pokriva devet tipova HPV virusa.

Izbegavanje promiskuitetnog (česta promena partnera) seksualnog ponašanja, smanjuje rizik od infekcije HPV-om.

Izbegavanje povrede kože kao što je uklanjanje dlaka ili depilacija, kao i izbegavanje uboda insekata, smanjuje rizik od infekcije HPV-om.

Odlaganje prvog seksualnog odnosa može smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Kako HPV infekcija pretežno se prenosi seksualnim kontaktom, odlaganje prvog seksualnog odnosa smanjuje šansu da se inficirate sa virusom. Pogledajte članak, da li boli prvi odnos.

Međutim, važno je napomenuti da je odlaganje prvog seksualnog odnosa samo jedan od faktora koji mogu smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Potrebno je primeniti i druge preventivne mere koje su pomenute.

Takođe, važno je napomenuti da odlaganje prvog seksualnog odnosa ne garantuje da ćete izbeći infekciju HPV-om i da svaki seksualni odnos bude sa zaštitom i sa zdravstvenim pregledima.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments