Papilomi i kondilomi razlika | uzrok nastanka

papilomi i kondilomi razlika

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Kada imate papilome ili kondilome polne bradavice, možete doživiti razne zdravstvene, mentalne i estetske probleme, bol, nelagodnost, svrab, peckanje i otok. Bradavice takođe mogu izazvati neprijatnost i anksioznost, zbog svog fizičkog izgleda. Pored toga, bradavice mogu izazvati nelagodnost tokom seksualnog odnosa.

Najčitaniji članak, kako prepoznati i ukloniti kondilome kod kuće

Ako imate papilome ili kondilome polne bradavice, niste sami. Mnoge žene i muškarci imaju ove bradavice i dostupni su tretmani koji vam mogu pomoći da ih uklonite i vratiti se zdravom i aktivnom životu.

Razlike između papiloma i kondiloma polnih bradavica

Glavna razlika između papiloma i kondiloma (polnih bradavica) je njihov izgled. Papiloma bradavice su obično male kvržice boje mesa, dok su kondilomi veći i mogu ličiti na karfiol.

Pored toga, papiloma bradavice su obično bezbolne, dok kondilomi mogu biti bolni, svrabljivi i neprijatne.

hemoroidi

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Papilomi mogu biti jako pigmentirani, boja kondiloma je obično lagana i ne razlikuje se od sluznice. Oblik papiloma je obično okrugla ili ovalna „glava“.

papilomi
Papilomi

Papilomi su izraštaji na koži koji veoma liče na polipe (male izrasline na grliću materice). Veoma se lako prepoznaju u odnosu na mladeže. Postoji, narodni izraz za papilome, viseće bradavice – fibromi.

Papilomi, poznati i kao „viseće bradavice“, najčešće se javljaju po vratu, u predelu pazuha.

kondilomi kod muskaraca
Kondilomi polne bradavice

Opis papiloma i kondiloma

Papilomi i kondilomi (polne bradavice) su dve vrste polno prenosivih infekcija (SPI) uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV). Obično se nalaze na genitalnom području, kao što su penis, skrotum, vagina i oko anusa. Papilomi se takođe mogu pojaviti na ustima i grlu.

Pogledajte članak, kondilomi kod žena.

Ove bradavice su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV), virusom koji se može širiti seksualnim kontaktom.

Papilome izgledaju kao male kvržice boje mesa i mogu se naći na penisu, skrotumu, vagini i oko anusa. Obično su bezbolni, ali mogu biti svrab ili neprijatni. Mogu biti u veličini od veoma malih do veoma velikih.

Kondilomi polne bradavice takođe izaziva humani papiloma virus (HPV). Obično se nalaze na penisu, skrotumu, vagini i oko anusa. Kondilomi su boje mesa i mogu ličiti na karfiol.

Mogu se kretati u veličini od veoma malih do veoma velikih i mogu biti bolni, svrbežni i sramotni.

Prevencija da nedobijete bradavice

Najbolji način za prevenciju papiloma i kondiloma polnih bradavica je praktikovanje bezbednog seksa. Pogledajte članak, da li boli prvi odnos.

Ovo uključuje korišćenje kondoma i izbegavanje kontakta sa bilo kojom osobom koja može imati polne bradavice. Takođe je važno redovno raditi Papa testove i HPV testove da biste otkrili bilo kakve znake infekcije.

Ljudi su jedini poznati rezervoar za HPV virus. Virus u organizam prodire kroz male traume na epitelu kože ili sluzokoža.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
No name
No name
13/05/2023 22:41

Da li vakcinacijom protiv hpv virusa kondilomi nestaju?