Kandida i kondilomi | najbitnija razlika

kandida i kondilomi

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Kondilomi polne bradavice i kandida mogu uzrokovati fizičke, mentalne i estetske probleme. Oni mogu varirati od svraba, peckanja i bola do sramote, anksioznosti i depresije.

hemoroidi
hemoroidi

Preporučujemo članak, kandida.

Ako imate kandidu ili kondilome, možda se osećate preopterećeno i nesigurni u vezi sa ovim stanjem. Postoji mnogo opcija lečenja za njihovo uklanjanje i iako vam može biti teško, moguće je prevazići ove probleme i povratiti kontrolu nad svojim blagostanjem.

Uklanjanje kondiloma i kandide

Dostupne su različite metode za uklanjanje kondiloma polnih bradavica. To uključuje lokalne kreme, laserske terapije, elektrokauterizaciju i krioterapiju. Pogledajte članak, kako prepoznati kondilome.

Kreme se mogu koristiti za lečenje kondiloma. Ove kreme obično sadrže sastojke kao što su podofilin, imikvimod i trihlorosirćetna kiselina, koji su dizajnirani da pomognu u uklanjanju bradavica. Kreme se nanose direktno na zahvaćeno područje i ostavljaju na određeno vreme.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Melem uspešno uklanja spoljne polne bradavice koje se nalaze na koži (nije za unutrašnju upotrebu i sluzokožu). U sastavu je bršljen, divlja nana i moćna čuvarkuća. Pogledajte iskustva korisnika i cenu melema.

Laserske terapije uključuju upotrebu lasera ​​za zagrevanje i uništavanje bradavica. Laser cilja na ćelije bradavica, uzrokujući da se razgrađuju i ponovo apsorbuju u telo. Ova metoda se često koristi na velikim bradavicama ili u područjima do kojih drugi tretmani ne mogu doći.

Elektrokauterizacija je još jedan metod uklanjanja polnih bradavica kondiloma. Ova procedura uključuje korišćenje električne struje za zagrevanje i uništavanje bradavica. Ova metoda se često koristi za velike bradavice.

Krioterapija je metoda uklanjanja bradavica koja koristi tečni azot za zamrzavanje ćelija bradavica. Ova metoda se može koristiti i za velike i za male bradavice i često se koristi u oblastima do kojih drugi tretmani ne mogu doći.

Lečenje od kandide

Trebate smanjiti unos šećera jer se gljivca hrani šećerom i uzimati supstance koje kontrolišu i ubijaju Kandidu. To je često dugotrajan proces koji traje šest i više meseci.

U toku prvih nekoliko nedelja simptomi se mogu pogoršati pošto dolazi do uništavanja ove gljivice u telu pa zbog toga može biti potrebno da se i samo telo detoksifikuje.

Smanjite unos

hemoroidi
  • Izbacite šećer uključujući i med
  • Izbegavajte pečurke ili konzerviranu hranu
  • Izbegavajte sve namirnice koje se prave procesima fermentacije (jogurt, kiselo mleko, kisela pavlaka, kefir)

Povećajte unos

Unosite visoko potentne acidophilus kulture u cilju ponovnog naseljavanja sluzokože organa za varenje prijateljskim bakterijama. Ova bakterija, koja se najčešće nalazi u jogurtu ili bifido probiotik koji se preporučuju u dozama od četvrtine kašike jednom dnevno sa vodom između obroka.

hemo 500x420

Ovde je jedna kontradiktornost jer ste iznad pročitali da izbegavate fermentisane proizvode a sada treba da uzimate jugurt. To je razlog više da posetite lekara da vam prepiše terapiju koja je najbolja za vas.

Biotin, vitamin B u dozama od 500 mikrograma dnevno. Kompleks B vitamina u kapsulama koje ne sadrže gljivice. Beli luk, sok Aloe Vera, maslinovo ulje i vitamin C.

Razlika između kandide i kondiloma

Postoje neke ključne razlike između kandide i kondiloma. Iako obe mogu izazvati svrab, peckanje i nelagodnost, kandida (Candida) je gljivična infekcija, a kondilomi su uzrokovani virusom HPV.

Kandida se često leči antifungalnim kremama, dok se kondilomi obično leče lokalnim kremama, laserskim tretmanima, elektrokauterizacijom ili krioterapijom. Pogledajte članak, razliku između papiloma i kondiloma.

Nema povezanosti između kondiloma i kandide jer se oni dobijaju na različite načina.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kandida je parazitska gljivica koja živi u svakom čoveku. Nastaje u donjem delu creva i pod kontrolom je vašeg imuno sistema, jer je to “prijateljska“ gljivica koja na određeni način stimuliše, ali i inhibira (zadržava i sprečava) aktivnost creva. Kandida nije bakterija već gljivica čija povećana prisutnost u organizmu može značajno da utiče na kvalitet života i na opšte psihofizičko stanje.

kandida na koži
Kandida na koži
kandida na jeziku
kandida na jeziku

Ako se oslabi vaš imuno sistem, Kandida se može proširiti i u druge delove stomaka, tako da ova benigna vrsta gljivice počinje da se širi i napada sluzokožu. Kad se to dogodi ona se lepi na sluzokožu organa za varenje, oštećuje je i tako omogućava prodiranje u krvotok delimično svarenih namirnica hrane, sa kojima u krvotok prodiru i različiti toksični elementi.

Tada je sve moguće jer se gljivica širi i gnezdi po vašem telu i izaziva alergijske reakcije usled toga što su neželjene čestice ušle u krovotok. To dalje dovodi do slabljenja vašeg imuno sistema. A kada je imuno sistem slab a zaraženi ste HPV vurusom, onda mogu da vam se pojave i polne bradavice, kondilomi.

U početnoj fazi mogu se primetiti vrlo različiti simptomi kao što su problemi varenjem, nadimanje i pojava gasova, slično kao kod prevelikog razmnožavanja SIBO bakterija u tankom crevu. Sibo sindrom nastaje kada bakterije koje normalno rastu u drugim delovima creva počinju da rastu u tankom crevu. SIBO sindrom se obično javlja zbog nekog osnovnog stanja.

Ako imate hronično stanje, kao što je Krohnova bolest ili celijakija. Test daha je uobičajeni test za dijagnozu SIBO sindroma, proliv ili zatvor, cistitis i tegobe u genitalno mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, bolne i iritirajuće menstruacije, osip (u ustima ili u vagini), depresija, anksioznost, zamor letargija, migrena, glavobolje, učestale infekcije gornjih organa za disanje i čitav niz alergija.

Sprečavanje pojave kandide i kondiloma

Postoji nekoliko pristupa koji se mogu preduzeti da bi se sprečila pojava kandide i kondiloma. Važno je praktikovati bezbedan seks korišćenjem kondoma kako biste smanjili rizik od infekcije.

Pored toga, važno je izbegavati kontakt koža na kožu sa nekim ko je zaražen i održavati dobru higijenu. Takođe je važno izbegavati deljenje ličnih stvari kao što su peškiri, brijači i odeća, jer oni mogu širiti infekciju.

Kandida može da se proširi kada koristite antibiotike jer ubijaju štetne bakterije ali i one “prijateljske“ koje kontrolišu Kandidu u crevima.

Korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi Kortizona i pilule za kontracepciju. Ishrana bogata šećerom, kao i visok šećer u krvi (Dijabetes) pomaže Kandidi s obzirom na to da se sve gljivice hrane šećerom.

Faktori koji slabe imuno sistem kao što su česte infekcije.

Testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Glavni razlog je što svaki čovek ima različitu aktivnost ove gljivice.

Da li je moguće imati Kandidu i kondilome u isto vreme?

Moguće je da imate i kandidu i polne bradavice u isto vreme. Kandida je vrsta gljivične infekcije, dok kondilome, s druge strane, izaziva humani papiloma virus (HPV). Obe infekcije su uobičajene i mogu da zahvate genitalije, pa je moguće da ih imate obe istovremeno.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments