Kućno lečenje bolnih sinusa

sinusi koji bole

Članak ažuriran 16. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka Biljana Marjanović Dr Zdravko Vulić ORL specijalista Medicinska revizija Dr Zdravko Vulić, ORL specijalista

Sinusni bol ili sinusni pritisak se javlja kada se membrane koje oblažu vaše nosne prolaze i sinusne šupljine nadražuju ili postanu upaljene.

Takođe, sluz može da se nakupi i zaustavi drenažu (čišćenje sluzi iz sinusnih šupljina), što dovodi do bola i pritiska.

Uzroci uključuju prehlade, alergije i sinusne infekcije. Upotreba lekova koji se mogu nabaviti bez recepta i održavanje hidriranih sinusa može pomoći u ublažavanju nelagodnosti.

Preporučujemo članak, kako da procure sinusi.

Sinusi bol slika

bolni sinusi

Šta je sinusni pritisak i bol

Sinusni bol možete osećati kao zategnutost ili pritisak u licu, posebno oko očiju, nosa, čela ili jagodica. Sinusni bol se čak može širiti i na druge oblasti, kao što su teme, zubi i vilice, a može izazvati i ozbiljne glavobolje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uzroci sinusnog bola

Mnogi faktori mogu dovesti do sinusnog pritiska i bola, ali jedan od glavnih uzroka je obična prehlada, koja je najčešće virusna infekcija. Sinusni bol takođe može nastati usled:

 • Sinusnih bakterijskih infekcija (akutnih i hroničnih).
 • Alergija, kao što je sezonski alergijski rinitis.
 • Zagađivača okoline, kao što je duvanski dim.

Lečenje i nega

Kako ćete lečiti sinusni bol zavisi od vašeg pratećeg i opšteg zdravstvenog stanja. U mnogim slučajevima, lekovi koji se mogu nabaviti bez recepta i masaža lica mogu vam pomoći u ublažavanju simptoma.

Međutim, ako imate infekciju, može biti potrebno uzimanje antibiotika ili drugih lekova koje samo vaš lekar može da vam propiše.

Zato je važno posetiti lekara kad god se osećate loše, ako simptomi traju predugo ili se pogoršavaju.

Kućno lečenje sinusnog bola

Postoji mnogo stvari koje možete probati kod kuće kako biste ublažili sinusni pritisak i bol. Ovde ćemo navesti najčešće korišćene i najdelotvornije lekove i sredstva za ublažavanje bola zbog sinusne infekcije.

Lekovi bez recepta

 • Dekongestivi

Ovi lekovi pomažu smanjenju upale u nosnim prolazima. Dekongestivi dolaze u obliku tableta ili spreja za nos. Nikada ne koristite oralne dekongestive više od nedelju dana bez konsultacije sa vašim lekarom.

Sprejeve za nos sa dekongestivima koristite samo tri dana. Duža upotreba može izazvati takozvanu rebound kongestiju (pogoršanje stanja nakon prekida uzimanja leka).

 • Antihistaminici

Ako imate sinusnu infekciju i bol zbog alergijske reakcije, antihistaminici (antialergenti) su lekovi koji će vam najviše pomoći. Osim što ublažavaju sinusni bol, ovi lekovi mogu lečiti i druge simptome alergije kao što su suzenje očiju, kijanje ili svrab kože. Vaš izabrani lekar može preporučiti uzimanje dekongestiva (protiv zapušenja nosa) i antihistaminika zajedno. Antihistaminici mogu izazvati pospanost, pa je najbolje da ih uzimate noću.

 • Lekovi protiv bolova

Lekovi kao što su acetaminofen, naproksen i ibuprofen mogu pomoći u ublažavanju glavobolja i drugih bolova povezanih sa sinusnim pritiskom.

 • Sprejevi sa steroidima za nos

Ovi lekovi smanjuju otok unutar nosnih prolaza, što olakšava disanje kroz nos. Sprejevi sa steroidima za nos dostupni su bez recepta i na recept.

 • Tretmani sa mentolom

Topički ( u obliku kreme) tretmani koji sadrže mentol ne mogu ublažiti zapušenost i bol, ali mogu vam pružiti veću udobnost i time vam doneti izvesno olakšanje. Ovaj tretman možete nanositi na vrat ili grudni koš.

Čišćenje i vlaženje nosnih prolaza

Održavanje nosnih prolaza vlažnim jedan je od najefikasnijih načina za ublažavanje sinusnog bola i pritiska. Da biste to postigli, možete probati sprej ili gel sa fiziološkim rastvorom za nos.

Ispiranje nosnih šupljina

Za ispiranje nosa, koristite balon za ispiranje, neti posudu ili neku drugu zgodnu posudu napunjenu fiziološkim rastvorom. Savijeni nad lavaboom, sipajte fiziološki rastvor u jednu nozdrvu i dozvolite da se ocedi iz druge.

Dok rastvor prolazi kroz sinuse, ispira iritante i alergene koji mogu izazvati upalu. Vodite računa da obavezno koristite destilovanu ili sterilnu vodu kako biste smanjili rizik od infekcije.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Masaža tačaka pritiska

Postoji nekoliko tačaka na licu gde se najviše oseća sinusni pritisak. Masaža ovih oblasti može pomoći u ublažavanju nekih simptoma pa i samog sinusnog bola. Da biste to uradili, koristite prste da masirate ove oblasti kružnim pokretima:

 • Iznad vaših obrva.
 • Slepoočnice.
 • Čelo.
 • Blizu nosa, između jagodica i vilica.
 • Sa obe strane mosta nosa.
 • Ispred ušiju, sa obe strane lica.

Za ovu masažu možete koristiti eterično ulje eukaliptusa ili neku kremu sa umirujućim dejstvom. Ako nemate trenutno odgovarajuću kremu, odlično će poslužiti i bilo koja kozmetička krema bez jakog mirisa koju imate u kući.

Hidratacija

Veoma je važno da ostanete hidrirani, posebno ako su vam nos i sinusi zapušeni. Dehidratacija može pogoršati pritisak i bol sinusa. Pijte dovoljno vode kako biste brže ublažili simptome i pomogli organizmu da se izbori sa infekcijom.

Inhalacija parom

Udisanje pare može pomoći otvaranju nosnih prolaza i ublažavanju sinusnog pritiska. Najjednostavniji način da to uradite je da se istuširate što toplijom vodom koja će da napravi paru koju udišete, ili da koristite ovlaživač vazduha.

Takođe možete prokuvati vodu, sipati je u posudu i nagnuti se nekoliko centimetara iznad površine. Prekrijte glavu peškirom i duboko dišite kroz nos.

Budite oprezni prilikom korišćenja ovog metoda. Pažljivo rukujte posudom i postavite je na stabilnu površinu kako biste izbegli opekotine.

U posudu sa vodom za inhalaciju možete dodati suvo lekovito bilje kao što je bosiljak, ili par kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili borovih iglica.

Podizanje glave

Obezbedite nekoliko jastuka za spavanje kako bi vam glava ostala izdignuta. Samo podizanje glave može vam pomoći da izbegnete zapušenost nosa i da lakše dišete dok spavate.

Da li bol sinusa može da se spreči

Ne možete uvek sprečiti sinusni bol i pritisak. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste smanjili rizik:

 • Izbegavajte ljude koji su bolesni od infekcija.
 • Često perite ruke.
 • Ako imate alergije, lečite ih lekovima.
 • Razmislite o kupovini ovlaživača vazduha.
 • Izbegavajte iritanse iz okoline, kao što je duvanski dim, prašina i slično.

Kada treba posetiti lekara

Obavezno se javite svom lekaru ako imate bilo koji od sledećih simptoma:

 • Temperaturu od 39,4 stepena Celzijusa ili više.
 • Sinusni bol koji traje duže od 10 dana.
 • Simptome sinusne infekcije, kao što su bol u grlu, promenjena postnazalna sluz ili curenje iz nosa.
 • Jak bol ili glavobolju koja ne prolazi uz pomoć lekova.

Vaš lekar će vas pregledati i postaviti vam pitanja na osnovu kojih će odrediti dijagnozu i terapiju, uzimajući u obzir vaše opšte zdravstveno stanje. Verovatno ćete dobiti antibiotik i neki analgetik koji se dobija na recept.

Zaključak

Sinusni pritisak može izazvati bol i dovesti do opšte nelagodnosti u licu. Posebno možete osećati zategnutost ili bol oko:

 • Očiju.
 • Mosta nosa.
 • Jagodica.
 • Čela i slepoočnica.
 • Temena glave.
 • Gornje vilice.
 • Zuba.

U nekim slučajevima, sinusni bol može izazvati i vrtoglavicu. Ovo se posebno dešava ako bol počne da se lokalizuje u srednjem uhu. Takođe često može uzrokovati i bol u zubima, posebno oko gornjih kutnjaka.

Sinusni bol može biti dosadan i neugodan simptom nekoliko zdravstvenih stanja. Iako obično nije ozbiljan, može negativno uticati na kvalitet vašeg života. Postoji mnogo toga što možete učiniti kod kuće kako biste ublažili bol sinusa.

Međutim, ako imate temperaturu ili simptome koji traju duže od 10 dana, zakažite posetu svom lekaru.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments