Simptomi, uzroci i lečenje upaljenih sinusa koji imaju infekciju

sinusi simptomi i lecenje

Članak ažuriran 16. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka Biljana Marjanović Dr Zdravko Vulić ORL specijalista Medicinska revizija Dr Zdravko Vulić, ORL specijalista

Bez obzira da li imate samo jednu sinusnu infekciju ili sinusitis koji se ponavlja, bol i pritisak u vašem licu dovoljni su da vas primoraju da potražite lekove.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv problematičnih sinusa, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

Preporučujemo članak, kako da procure sinusi.

Sinusi simptomi i lečenje slika

sinusi simptomi

Lekari upozoravaju da ne uzimate antibiotike na svoju ruku. Većina problema sa sinusima je uzrokovana virusima koje antibiotici ne leče.

Oni koji nastaju zbog bakterijske infekcije možda neće reagovati na antibiotik koji ste odabrali.

Na sreću, različiti prirodni lekovi za infekcije sinusa i bol mogu efikasno da otklone tegobe. Neke od ovih pristupa lečenju preporučuju i lekari, koji kažu da protok sluzi iz sinusa može pomoći da se osećate bolje dok se vaše telo samo uspešno bori protiv infekcije.

Uzroci sinusne infekcije

Sinusna infekcija nastaje kada se tkivo u sinusima upali. To dovodi do nakupljanja sluzi, bola i nelagodnosti. Sinusi su vazdušne šupljine u kostima lica koje čine gornji deo respiratornog sistema.

Ove šupljine idu od nosa do grla. Faktori koji mogu sprečiti sinuse da se normalno prazne najčešće su:

 • Prehlada
 • Groznica sa temperaturom
 • Izloženost alergenima
 • Promene u vazdušnom pritisku

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, virusi uzrokuju 9 od 10 sinusnih infekcija kod odraslih osoba. Da biste smanjili rizik od sinusnih infekcija, pridržavajte se sledećih saveta:

 • Često perite ruke, posebno nakon što ste bili na mestima sa velikim brojem ljudi, poput javnog prevoza.
 • Držite se preporučenog programa vakcinisanja.
 • Ograničite izloženost ljudima koji imaju prehladu ili druge infekcije gornjeg respiratornog sistema, ako je moguće.
 • Izbegavajte pušenje i izloženost duvanskom dimu.
 • Koristite čist ovlaživač kako biste održavali vlažnost vazduha u svom domu.
 • Obezbedite sebi dovoljno odmora ako imate prehladu kako biste smanjili rizik od komplikacija poput sinusitisa.

Simptomi sinusne infekcije

Uobičajeni simptomi sinusitisa uključuju:

Sinusne infekcije su veoma česte. Simptomi obično sami nestaju u roku od desetak dana. Ako simptomi traju duže od 10 dana, razgovarajte sa svojim lekarom. U zavisnosti od dužine trajanja infekcije, sinuzitis može biti:

 • Akutan
 • Subakutan
 • Hroničan

Akutni sinusitis obično traje manje od 4 nedelje, subakutni traje 4–12 nedelja, a hronični sinusitis može trajati 12 nedelja ili duže.

Većina sinusnih infekcija nastaje usled virusne infekcije ili iritacije vazduhom i obično se simptomi polako gube sami od sebe.

Međutim, kod bakterijske sinusne infekcije verovatno će biti potrebna terapija antibioticima i duže vreme lečenja.

Kućno lečenje sinusne infekcije

Kućni lekovi i tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma sinusitisa. Većina sinusnih infekcija spontano se povlači nakon par dana, ali neki bakterijski slučajevi mogu zahtevati lekove na recept.

Predlažemo vam neke od kućnih metoda za lečenje sinusitisa i ublažavanje simptoma:

Pijte dovoljno vode

Adekvatna hidratacija ključna je za opšte zdravlje. Unošenje dovoljno tečnosti omogućava telu da se pravilno bori protiv infekcija i pomaže procesu oporavka.

U slučaju sinusitisa, adekvatna hidratacija pomaže očuvanju snage kože i sluznica unutar sinusa, što može smanjiti iritaciju, razrediti sluz i sprečiti dalje infekcije. Informišite se više o tome koliko vode odrasli treba da unesu tokom dana.

hemoroidi

Odmarajte se

Većina sinusnih infekcija spontano se poboljšava u roku od 2–3 dana do 2-3 nedelje. Tokom ovog vremena važno je telu obezbediti uslove da se bori protiv infekcije. Izbegavanje napora i odmor kad god je to moguće sigurno će ubrzati oporavak.

Koristite nosni irigator ili neti šolju

Nazalna irigacija (ispiranje) često se koristi kako bi se olakšali simptomi sinusitisa. Istraživanja pokazuju da korišćenje neti šolje sa fiziološkim rastvorom može eliminisati neke simptome hroničnog sinusitisa.

Neti šolja je posuda u obliku roga sa dva otvora i služi za dreniranje i ispiranje sinusnih šupljina. Pratite sledeća uputstva kako biste pravilno koristili neti šolju:

 1. Napunite šolju fiziološkim rastvorom.
 2. Nagnite glavu nad sudoperom pod uglom od 45 stepeni.
 3. Umetnite uži deo šolje u jednu nozdrvu. Pažljivo sipajte fiziološki rastvor kroz tu nozdrvu.
 4. Ponovite postupak s drugom nozdrvom.

Budite sigurni da ste dobro dezinfikovali svoju neti šolju nakon svake upotrebe i koristite samo destilovanu vodu. Voda direktno iz česme može sadržati kontaminante, kao što su bakterije ili paraziti, što može pogoršati vaše stanje.

Postoje i druge vrste nosnih irigatora, dostupne su u različitim oblicima i veličinama i pružaju isti efekat kao i neti šolja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Održavajte vlažnost sinusa

Održavanje hidratacije sinusa može pomoći u olakšavanju pritiska i bola. Evo nekoliko saveta kako da vam sinusi uvek budu hidrirani:

 • Noću spavajte s ovlaživačem u spavaćoj sobi kako biste olakšali noćne blokade nosa.
 • Tokom dana i pre spavanja, koristite prirodne sprejeve za nos sa fiziološkim rastvorom.
 • Uzimajte tople tuševe ili koristite inhalator kako biste olakšali zagušenje i oticanje.
 • Jedite namirnice s prirodnim antibakterijskim svojstvima

Dodavanje namirnica sa prirodnim antibakterijskim svojstvima kao što su beli luk, đumbir i med u obrok može pomoći jačanju organizma u borbi protiv infekcija.

Neki sastojci takođe imaju antiinflamatorna (protivupalna) svojstva i mogu pomoći u smanjenju oticanja izazvanog sinusnim infekcijama.

To uključuje bobičasto voće, zeleno lisnato povrće i masnu ribu. Međutim, istraživanja o direktnom uticaju promena u ishrani za olakšanje simptoma sinusne infekcije minimalna su, a rezultati su uglavnom zanemarljivi

hemo 500x420

Očistite sinuse esencijalnim uljima

Postoji mišljenje da lokalna primena i inhalacija esencijalnih ulja može pomoći u ublažavanju simptoma zapušenih sinusa.

Na primer, jedno istraživanje tkiva ukazuje na to da 1,8-cineol, glavna komponenta ulja eukaliptusa, može imati protivupalno dejstvo na ljudsko tkivo.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se procenila efikasnost ovih ulja kod ljudi. Da biste olakšali sinusne ili gornjorespiratorne infekcije, možete koristiti ulje eukaliptusa ili mentol ulje spolja na slepoočnicama ili grudima ili za inhalaciju, kada se ulje dodaje u ključalu vodu.

Vodite računa da koristite samo esencijalna ulja koja su pogodna za ishranu. Nanesite po jednu kap svakog ulja na nepce, a zatim popijte čašu vode.

Važno je koristiti esencijalna ulja samo prema uputstvima, jer inhalacija može izazvati iritaciju disajnih puteva i potencijalno pogoršati simptome.

Ublažite bol u licu toplim oblogama

Primena toplih obloga može pomoći kod opšteg bola izazvanog zagušenjem sinusa. Ovo neće izlečiti infekciju, ali postavljanje tople, vlažne krpe oko nosa, obraza i očiju može pomoći da se olakša drenaža nazalnih sekreta i pruži olakšanje od simptoma.

Koristite lekove bez recepta (OTC)

Ako vam kućni lekovi ne donose olakšanje, posavetujte se sa svojim farmaceutom kako bi vam preporučio OTC tretman. OTC dekongestanti, poput pseudoefedrina (Sudafed), mogu ublažiti simptome sinusitisa sužavanjem krvnih sudova.

To pomaže u smanjenju upale i otoka i poboljšava protok sluzi iz sinusa.

Ako imate visok krvni pritisak, konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom pre uzimanja pseudoefedrina.

Drugi OTC lekovi za kontrolu bola u sinusima uključuju aspirin, acetaminofen (Tylenol) i ibuprofen (Advil, Motrin). Ako alergijska reakcija uzrokuje zapušenost sinusa, antialergenti mogu pomoći u zaustavljanju infekcije.

Uvek pratite savete svog farmaceuta i smernice na pakovanju prilikom uzimanja OTC lekova.

Lekovi na recept

U slučaju dugotrajnih problema sa sinusima i ako vam se simptomi ne smiruju posle kućnog lečenja i lekova bez recepta, potražite pomoć svog izabranog lekara. On će utvrditi da li vašu sinusnu infekciju izazivaju bakterije ili virus, i prepisaće vam odgovarajuću terapiju.

Pregled kod lekara uključuje:

 • Pitanja o vašim simptomima
 • Sprovođenje fizičkog pregleda
 • Uzimanje brisa iz unutrašnjosti nosa ako lekar proceni da je potrebno (nije rutinska praksa)

Amoksicilin (Amoxil) je uobičajen lek na recept za akutne sinusne infekcije. Amoksicilin-klavulanat (Augmentin) se često propisuje za bakterijsku sinusnu infekciju.

Međutim, ovaj lek nije pogodan za osobe koje su alergične na penicilin, i u tom slučaju će lekari propisati odgovarajuću zamenu.

U zavisnosti od vrste antibiotika, najčešće ćete morati da ih uzimate dve do tri nedelje. Važno je uzimati antibiotike onoliko koliko vam ih je lekar prepisao.

Nemojte prestati da ih uzimate pre vremena, čak i ako se simptomi poboljšaju, jer to može rezultirati rezistencijom (otpornost) na antibiotike.

Kada potražiti pomoć lekara

Konsultujte se sa svojim lekarom ako vi (ili neko drugi) imate:

 • Postojanu temperaturu višu od 38°C
 • Simptome koji traju više od 10 dana
 • Simptome koji se pogoršavaju
 • Simptome koji ne prolaze uz pomoć OTC lekova
 • Više sinusnih infekcija tokom godine

Ako imate sinusnu infekciju osam ili više nedelja ili imate više od četiri sinusne infekcije godišnje, možda imate hronični sinusitis. Česti uzroci hroničnog sinusitisa uključuju alergije, rast nazalnih polipa i česte infekcije gornjeg respiratornog sistema.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments