Uticaj sinusa na pojavu zubobolje

sinusi i zubi

Članak ažuriran 16. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

Vesna Veselinovic autor Kreator članka Vesna Veselinović Dr Zdravko Vulić ORL specijalista Medicinska revizija Dr Zdravko Vulić, ORL specijalista

Budući da su vaši sinusi blizu vaših usta, postoji tesna veza između sinusnih šupljina i vilice, mada bol takođe može biti i posledica problema sa zubima. Sinusna infekcija, takođe poznata kao sinusitis, može dovesti do zubobolje.

mrsavljenje
mrsavljenje

Preporučujemo članak, kako da procure sinusi.

Sinusi i zubi slika

sinusi i zubobolja

Sinusitis se javlja kada se tkivo koje oblaže sinuse upali i otekne. Bol u zubima je čest simptom sinusitisa. Sinusni pritisak i loša drenaža iz sinusne infekcije mogu uzrokovati bol u zubima. Bol obično nastaje u gornjim kutnjacima koji su najbliži sinusima.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Anatomija sinusa

Postoji nekoliko sinusa u celom telu. Sinusi koji se nalaze blizu nosa nazivaju se paranazalni sinusi. Ali takođe imate sinuse u mozgu, poznate kao duralni venski sinusi.

Ovi sinusi su četiri para vazdušnih prostora koji se nalaze u kostima lica blizu vaših očiju, čela i iza jagodica. Oni zagrevaju, vlaže i filtriraju vazduh u vašoj nosnoj šupljini.

Sinusi takođe proizvode sluz, koja se sliva u nosnu šupljinu i čisti nos. Kada ovi delovi postanu blokirani tečnošću, moguća je i pojava infekcije . Infekcija može nastati i kada bakterije dospeju u taj prostor prilikom kašljanja ili ispuhivanja nosa.

Zagušenje i pritisak koji prate sinusnu infekciju mogu izazvati nelagodnost ili bol u gornjim zubima. To je zato što su koreni vaših gornjih zuba i vilica blizu vaših sinusa. Ponekad nelagodnost može da se proširi i na donje zube.

Razlika između sinusne boli u zubima i obične zubobolje

Obična i sinusna zubobolja često imaju skoro iste simptome. Međutim, bol u sinusima obično se oseća u gornjim kutnjacima, zahvatajući više zuba umesto samo jednog.

Ako osećate bol u ovim zubima, i ako je praćen nekim od navedenih simptoma, verovatno je da je vaša zubobolja izazvana sinusnom infekcijom. Takođe možete osećati i smanjenje energije ili imati povišenu temperaturu.

Zubobolja uzrokovana stomatološkim problemima verovatno će biti jedini izvor bola i može biti intenzivnija i fokusiranija. Bol od sinusne zubobolje može se pojačati određenim vrstama pokreta. Hodanje ili saginjanje mogu pojačati bol.

To je zato što se sinusni pritisak menja dok se krećete.

Zubobolja zbog infekcije sinusa može popustiti kada sedite ili ležite.

Drugi simptomi sinusne infekcije

Simptomi sinusne infekcije često su slični simptomima prehlade i alergije. Upala i oticanje mogu izazvati blokadu sinusa i pritisak, što dovodi do bolova u licu. Simptomi sinusne infekcije mogu uključivati:

 • Bolove u glavi
 • Curenje ili zapušen nos
 • Kašalj
 • Pritisak ili bol oko korena nosa, čela ili očiju
 • Gusta sluz promenjene boje
 • Neprijatan osecaj u nosu
 • Neprijatan zadah
 • Osećaj punoće ili bol u uhu
 • Povišena temperatura
 • Umor
 • Gubitak mirisa i ukusa
 • Bol u grlu
 • Promukao glas
 • Zubobolja

Uticaj sinusitisa na vaše oči

Sinusna infekcija može uticati i na vaše oči. Sinusitis izaziva osetljivost lica, posebno ispod očiju ili oko mosta nosa. Možete takođe osećati pritisak ispod očiju, koji se povećava kada spustite glavu. Zagušenje ili pritisak u sinusnim šupljinama u nosu mogu uticati na vaš optički nerv.

Sinusna infekcija može takođe zahvatiti kosti i meka tkiva oko lica i očnih šupljina.

Kada sinusna infekcija postane ozbiljna, može izazvati komplikacije poput infekcije kože lica i tkiva oko oka. Lekari obično leče ovakve infekcije antibioticima.

Treba da se posavetujete sa lekarom ako osećate bol u licu, pritisak ili oticanje očiju koje traje duže od nekoliko dana. Ako ne možete otvoriti oko, pomeriti oko ili primetite promenu vida, odmah se posavetujte sa lekarom.

Uticaj sinusitisa na vaš mozak

Mnoge komplikacije mogu nastati kao posledica sinusne infekcije koja se širi prema duralnim sinusima blizu mozga.

Iako je retko, sinusna infekcija može da se proširi prema mozgu putem krvi ili zbog erozije ili nepravilnosti zidova sinusa. Neke od komplikacija sinusne infekcije koje utiču na mozak uključuju:

 • Meningitis
 • Tromboza kavernoznog sinusa
 • Ciste
 • Pufi tumor Pott (otok na čelu sa apscesom)

Uobičajeni simptomi ovih stanja ili znaci da infekcija utiče na vaš mozak mogu uključivati:

program za mrsavljenje
 • Glavobolju
 • Povišenu temperaturu
 • Mučninu
 • povraćanje
 • Promenjeno mentalno stanje
 • Ukočenost vrata

Sinusna infekcija koja utiče na mozak je veoma retka. Međutim, ako simptomi infekcije traju duže od 12 dana ili postanu ozbiljniji, važno je da odmah posetite svog lekara.

Uzroci i faktori rizika

Sinusitis često počinje kao obična virusna prehlada koja može prerasti u infekciju. Neki drugi direktni uzroci sinusne infekcije uključuju:

 • Alergije
 • Bakterijske infekcije
 • Gljivične infekcije
 • Hemijski iritanti
 • Astma
 • Promene temperature ili pritiska vazduha.

Ako imate oslabljen imunološki sistem, možete imati veći rizik od razvoja sinusne infekcije.

Kućni lekovi protiv sinusitisa

Da biste izlečili bol u zubima zbog sinusne infekcije, morate da lečite samu infekciju.

Postoji mnogo opcija za lečenje sinusne infekcije. Možete početi sa nekoliko kućnih lekova i preći na medicinsko lečenje ako ne vidite rezultate.

Evo nekoliko opcija:

Ostati hidriran

Pijenje dovoljno vode je ključno za olakšavanje zagušenja sinusa. Trudite se da pijete dovoljno tečnosti.

Ovo pomaže da se razredi sluz i smanji pritisak i blokade u sinusima. Topli napici poput supe i čaja mogu biti posebno umirujući.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Inhalacija parom

Udisanje toplog i vlažnog vazduha može pomoći da se otvore nosni prolazi i olakša pritisak u sinusima. Jednostavno sipajte ključalu vodu u veliku posudu.

Postavite lice iznad vode, prekrijte ga peškirom i duboko udišite nekoliko minuta. Takođe možete uzeti toplu parnu kupku dva puta dnevno.

Ispiranje sinusa

Ispiranje sinusa slanim rastvorom može pomoći da se hidrira sluznica sinusa i uklone alergeni i bakterije. U apoteci možete kupiti već pripremljeni rastvor.

Koristite nosni sprej, Neti lonac ili sistem za ispiranje nosa sa destilovanom ili prokuvanom vodom za čišćenje sinusa. Nemojte koristiti vodu iz česme.

Ograničavanje dekongestivnih nosnih sprejeva

Iako dekongestivni (sprečavaju prekomerno lučenje sluzi) nosni sprejevi mogu biti dobar izbor za kratkotrajno lečenje zagušenja sinusa, nisu namenjeni za svakodnevnu upotrebu.

Ne treba ih koristiti duže od 3 dana zaredom. Korišćenje ovih sprejeva u dužem vremenskom periodu može dovesti do veće zapušenosti umesto da je sprečava, i može se razviti tolerancija na lek tokom vremena.

hemo 500x420

Kućni lekovi za sinusnu zubobolju

Postoji nekoliko načina da se tretira zubobolja pre nego što posetite zubara. Možete probati sledeće:

Lekovi bez recepta za ublažavanje bola

Blagu zubobolju možete tretirati lekovima bez recepta kao što su ibuprofen (Advil, Motrin), acetaminofen (Tylenol) ili aspirin.

Takođe se mogu koristiti i topički (koji se mažu) umirujući gelovi koji sadrže benzokain (Anbesol, Orajel) za ublažavanje bola. Proizvodi koji sadrže benzokain ne smeju se koristiti kod dece mlađe od 2 godine.

Topli i hladni oblozi

Smenjivanje primene toplih i hladnih obloga na zahvaćenom području tokom 15 minuta može pomoći protiv ove vrste zubobolje. Ovo možete raditi nekoliko puta tokom dana.

Ispiranje usta slanom vodom

Ispiranje usta slanom vodom može pomoći da se smanji upala i tretiraju oralne rane. Ispirajte usta ovom otopinom 30 sekundi, nekoliko puta dnevno.

Medicinski tretmani za sinusitis i zubobolju

Ako vam kućni lekovi ili lekovi bez recepta ne daju rezultate, vaš lekar može propisati odgovarajuće lekove. To su najčešće:

 • Dekongestanti
 • Sprej za nos sa steroidima
 • Lekovi koji razređuju sluz
 • Lekovi za alergiju, ako su alergije uzrok sinusitisa

Antibiotike za sinusitis koristite samo ako drugi metodi lečenja nisu efikasni ili se sumnja na bakterijsku infekciju.

Neka istraživanja pokazuju da antibiotike ne treba propisivati kod ljudi sa jednostavnom sinusnom infekcijom.

Lekar će vam verovatno preporučiti da prvo probate druge opcije pre nego nego što vam propiše antibiotike.

Koliko dugo traje sinusna zubobolja

U zavisnosti od vrste, sinusna infekcija obično traje manje od 4 nedelje. Subakutni sinusitis može trajati između 4 i 12 nedelja.

Ako vaša infekcija postane hronična, simptomi mogu trajati duže od 12 nedelja. Sve dok traje infekcija zubobolja može biti stalno ili povremeno prisutna.

Kada treba posetiti lekara

Ako vaša zubobolja traje nakon što su ostali simptomi sinusne infekcije nestali, možda biste trebali posetiti zubara ili lekara.

Neki znaci koji ukazuju na to da treba da posetite zubara ili lekara uključuju zubobolju koja:

 • traje duže vreme
 • ne prestaje nakon što je vaša sinusna infekcija prošla
 • izaziva vam jaku nelagodnost

Zubar može utvrditi da li je bol uzrokovan infekcijom desni, karijesima ili apscesima. Škripanje zuba takođe može uzrokovati zubobolju.

Razmotrite posetu lekaru ako zubar ne pronađe stomatološki uzrok vaše zubobolje. Vaš lekar će proceniti da li je sinusno stanje ili neki drugi medicinski problem uzrok boli.

Zaključak

Sinusne infekcije mogu izazvati različite simptome, uključujući zubobolju, posebno u gornjim kutnjacima. Iako ovo izaziva nelagodnost, oba problema su relativno jednostavna za rešavanje.

Nakon što izlečite svoju sinusnu infekciju, prestaće i zubobolja.

Obično će se simptomi poboljšati ili nestati u roku od nedelju ili dve. Razmislite o razgovoru sa lekarom ako zapušenje ili infekcija traju nakon lečenja ili ako se simptomi pogoršavaju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments