Fruktoza je Zdrava Zamena za Beli Šećer

Koliko fruktoze umesto secera

Članak ažuriran 27. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Fruktoza umesto šećera?

Fruktoza je prirodni zaslađivač koji se nalazi u voću, povrću i medu. Za razliku od šećera, fruktoza pruža pozitivan efekat na tvoje zdravlje. Fruktoza je odličan način da zasladiš jelo bez upotrebe šećera i dobar je za decu i za one koji imaju dijabetes.

mrsavljenje
mrsavljenje

Sadržaj

Potreba da se nađe zamena za šećer nastala je kada se tražio način za lečenje Dijabetesa. Danas fruktozu koriste i zdravi ljudi umesto belog šećera.

Uprkos približno istom sadržaju kalorija u šećeru i fruktozi (oko 400 kcal na 100gr), fruktoza je duplo slađa. Tako da umesto dve kašike šećera, možeš staviti u šolju čaja ili kafe jednu kašiku fruktoze i nećeš primetiti razliku, pa će unetih kalorija biti duplo manje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Zbog toga je dobro iskoristiti fruktozu kao zamenu za šećer, kada hoćeš da smršaš ili da zadovoljiš potrebu za slatkim bez unošenja nepotrebnih kalorija. Pogledaj članak, Normalan šećer u krvi posle jela i pre jela.

Fruktoza se zbog svojih karakteristika apsorbuje prilično sporo i ne opterećuje pankreas da proizvodi insulin, čime se izbegavaju glikemiski skokovi (šećer u krvi).

program za mrsavljenje
hemo 500x420

Fruktoza se može koristiti bez bojazni kod dijabetesa umesto belog šećera.  Potrebno mu je više vremena da se apsorbuje u krv, ne dozvoljavajući ti da odmah osetiš zasićenost, ali i osećaj gladi ne dolazi tako brzo i dramatično.

Šteta i opasnost od zaslađivača

Ako si zainteresovan da koristiš fruktozu kao zamenu za šećer, trebali bi obratiti pažnju koristiš čistu fruktozu dobijenu od voća i jagoda, a ne od zaslađivača (kao što je sirup kukuruza) koji je danas glavni krivac za pojavu gojaznosti i mnogih zdravstvenih problema kod stanovnika Amerike i širom sveta. Pogledajte članak, najzdraviji zasladjivač kao zamena za šećer.

Pored toga, u sastav ovog sirupa često se dodaje genetski modifikovani kukuruz, što je još veća opasnost po tvoje zdravlje.

Najbolje je koristiti fruktozu od voća i bobica, i vodi računa, jer fruktoza ne može izazvati brzo zasićenje, pa povećanje šećera u krvi ide polako i postepeno.

Ako imaš problema sa hipoglikemijom (padom nivoa šečera u krvi), trebao bi uzeti neki drugi zaslađivač da bi ti se brže podigao šećer u krvi.

Fruktoza cena iz 2021 god.
1 kg/270 din
1 kg/329 din
250 gr/112 din

zdrava zamena za šećer
Zamena za beli šećer

Glikemiski indeks šećera od šećerne trske

Glikemijski indeks (GI) je mera koja se koristi za određivanje u kojoj količini i koliko brzo pojedina hrana podiže visinu šećera (glukoze) u krvi. Glikemiski indeks šećerne trske je 47.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Glikemijski indeksZaslađivačkcal na 100g
115glukoza (dekstroza)390
115kukuruzni sirup286
80beli šećer387
35-85med304
47šećerna trska387
65javorov sirup260
15-30agavin sirup310
30kokosov ili palmin šećer370
7ksilitor ili brezin šećer240
0eritritol0
0stevia0

Namirnica koja ima nisku vrednost glikemijskog indeksa prouzrokuje mali i postepeni porast šećera u krvi i duže obezbeđuje energiju, dok namirnica sa visokim GI uzrokuje brz i velik porast visine šećera u krvi i pruža trenutnu energiju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
2 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
06/10/2022 10:12

Odakle Vam ideja da je fruktoza zdrava? Gde se skladišti fruktoza? I za šta se koristi fruktoza u prehrambenoj industriji, u kom obliku?

Stojan jovanovic
Stojan jovanovic
22/06/2022 07:51

Ja sam dijabeticar pravim slatko i kolaci sa fruktozom umesto secera