Fruktoza je Zdrava Zamena za Beli Šećer

Koliko fruktoze umesto secera

Članak ažuriran 27. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Blenderi
blender

Fruktoza umesto šećera?

Fruktoza je prirodni zaslađivač koji se nalazi u voću, povrću i medu. Za razliku od šećera, fruktoza pruža pozitivan efekat na tvoje zdravlje. Fruktoza je odličan način da zasladiš jelo bez upotrebe šećera i dobar je za decu i za one koji imaju dijabetes.

Sadržaj

Potreba da se nađe zamena za šećer nastala je kada se tražio način za lečenje Dijabetesa. Danas fruktozu koriste i zdravi ljudi umesto belog šećera.

Uprkos približno istom sadržaju kalorija u šećeru i fruktozi (oko 400 kcal na 100gr), fruktoza je duplo slađa. Tako da umesto dve kašike šećera, možeš staviti u šolju čaja ili kafe jednu kašiku fruktoze i nećeš primetiti razliku, pa će unetih kalorija biti duplo manje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Zbog toga je dobro iskoristiti fruktozu kao zamenu za šećer, kada hoćeš da smršaš ili da zadovoljiš potrebu za slatkim bez unošenja nepotrebnih kalorija. Pogledaj članak, Normalan šećer u krvi posle jela i pre jela.

Fruktoza se zbog svojih karakteristika apsorbuje prilično sporo i ne opterećuje pankreas da proizvodi insulin, čime se izbegavaju glikemiski skokovi (šećer u krvi).

mini pekara
oralni tus za zube i desni

Fruktoza se može koristiti bez bojazni kod dijabetesa umesto belog šećera.  Potrebno mu je više vremena da se apsorbuje u krv, ne dozvoljavajući ti da odmah osetiš zasićenost, ali i osećaj gladi ne dolazi tako brzo i dramatično.

Šteta i opasnost od zaslađivača

Ako si zainteresovan da koristiš fruktozu kao zamenu za šećer, trebali bi obratiti pažnju koristiš čistu fruktozu dobijenu od voća i jagoda, a ne od zaslađivača (kao što je sirup kukuruza) koji je danas glavni krivac za pojavu gojaznosti i mnogih zdravstvenih problema kod stanovnika Amerike i širom sveta. Pogledajte članak, najzdraviji zasladjivač kao zamena za šećer.

Pored toga, u sastav ovog sirupa često se dodaje genetski modifikovani kukuruz, što je još veća opasnost po tvoje zdravlje.

Najbolje je koristiti fruktozu od voća i bobica, i vodi računa, jer fruktoza ne može izazvati brzo zasićenje, pa povećanje šećera u krvi ide polako i postepeno.

Ako imaš problema sa hipoglikemijom (padom nivoa šečera u krvi), trebao bi uzeti neki drugi zaslađivač da bi ti se brže podigao šećer u krvi.

aku alati

Fruktoza cena iz 2021 god.
1 kg/270 din
1 kg/329 din
250 gr/112 din

zdrava zamena za šećer
Zamena za beli šećer

Glikemiski indeks šećera od šećerne trske

Glikemijski indeks (GI) je mera koja se koristi za određivanje u kojoj količini i koliko brzo pojedina hrana podiže visinu šećera (glukoze) u krvi. Glikemiski indeks šećerne trske je 47.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Glikemijski indeksZaslađivačkcal na 100g
115glukoza (dekstroza)390
115kukuruzni sirup286
80beli šećer387
35-85med304
47šećerna trska387
65javorov sirup260
15-30agavin sirup310
30kokosov ili palmin šećer370
7ksilitor ili brezin šećer240
0eritritol0
0stevia0

Namirnica koja ima nisku vrednost glikemijskog indeksa prouzrokuje mali i postepeni porast šećera u krvi i duže obezbeđuje energiju, dok namirnica sa visokim GI uzrokuje brz i velik porast visine šećera u krvi i pruža trenutnu energiju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

kozja surutka

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
2 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
06/10/2022 10:12

Odakle Vam ideja da je fruktoza zdrava? Gde se skladišti fruktoza? I za šta se koristi fruktoza u prehrambenoj industriji, u kom obliku?

Stojan jovanovic
Stojan jovanovic
22/06/2022 07:51

Ja sam dijabeticar pravim slatko i kolaci sa fruktozom umesto secera