Gornje Granice Šećera u Krvi pre Obroka i pre Spavanja

šećer u krvi granice

Članak ažuriran 24. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Šećer u krvi granice u okviru kojih ste zdravi. Stanje visokog šećera u krvi nije bolno, ali je vrlo opasno, pogotovo ako to traje mesecima i godinama. Zdravlje može da vam se naruši da na kraju izgubite vid ili da vam odseku nogu.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Sa druge strane kada imate nizak šećer u krvi, hipoglikemija, pojaviće se slabost mišića, nedostatak koordinacije i konfuzija. Ako šećer još više padne, oko 2,5 mmol/L možete upasti u hipoglikemijsku komu.

Šećer u krvi granice normalnih vrednosti ujutru na prazan stomak od 3,5 – 5,6 mmol/l

hemo 500x420

Granice šećera u krvi pre glavnog obroka i pre spavanja

– Pre doručka 5,5 do 7,5 mmol/l
– Pre ručka i večere 4,5 do 7,5 mmol/l
– Uveče pre spavanja 6,5 do 8,5 mmol/l

hemoroidi

Zdravstveni problem, visok šećer u krvi (dijabetes) se utvrđuje na osnovu merenja šećera (glukoze) iz prsta ujutru na prazan stomak. Dobićete dijaznozu dijabetes ako je veći od 6.7 mmol/L ili u bilo koje doba dana ako je veći od 11.1 mmol/L. Pogledajte šećer u krvi tabela.

Šećer u krvi ujutru na prazan stomak manji od 5.6 mmol/L je normalna vrednost. Ako imate između 5.6 mmol/L do 6.7 mmol/L to se smatra predijabetesom, ako je na dva odvojena merenja nivo šećera 7.0 mmol/L ili više, onda vas lekar može uputiti na OGTT test.

Ako smatrate da imate visok ili nizak šećer u krvi, idite kod lekara i konsultujte se sa njim.

Ukoliko beta ćelije pankreasa ne mogu proizvesti dovoljno insulina, šećer ne može ući u ćelije da se iskoristi za energiju, ostaje neiskorišćen, skuplja se u krvi i pravi vam štetu, pa tokom merenja dobijate visoke vrednosti šećera.

Postoji dva tipa dijabetesa, najčešći je tip 2. Tip 2 ima oko 90% ljudi koji imaju dijabetes, uzrasta 40 do 59 god, nažalost donja starosna granica se snižava, pa ga dobijaju i deca.

Za dobijanje dijabetes tip 2 utiče genetika, ali uticaj spoljne sredine (stres, hrana i piće) takođe igra veliku ulogu da ćete ga vremenom dobiti.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Jako je bitno što ranije uočiti simptome ovog zdravstvenog problema da bi što pre krenuli sa terapijom, promenuli životni stil, ublažili posledice i povratili zdravlje. Pogledajte, najćešći simptomi visokog šećera u krvi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments