Šećer u krvi granice

šećer u krvi granice

Članak ažuriran 02. sep, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Šećer u krvi granice u okviru kojih ste zdravi. Stanje visokog šećera u krvi nije bolno, ali je vrlo opasno, pogotovo ako to traje mesecima i godinama. Zdravlje može da vam se naruši da na kraju izgubite vid ili da vam odseku nogu.

Sa druge strane kada imate nizak šećer u krvi (hipoglikemija) pojaviće se slabost mišića, nedostatak koordinacije i konfuzija. Ako šećer još više padne, oko 2,5 mmol/L možete upasti u hipoglikemijsku komu.

✨ Najčitaniji članak, Šećer u krvi tabela vrednosti.

Šećer u krvi granice normalnih vrednosti ujutru na prazan stomak od 3,5 – 5,6 mmol/l

hemoroidi

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Poželjni nivo šećera u toku dana

  • Pre doručka 5,5 do 7,5 mmol/l
  • Pre ručka i večere 4,5 do 7,5 mmol/l
  • Uveče pre spavanja 6,5 do 8,5 mmol/l

Zdravstveni problem, visok šećer u krvi (dijabetes) se utvrđuje na osnovu merenja šećera (glukoze) iz prsta ujutru na prazan stomak. Dobićete dijaznozu dijabetes ako je veći od 6.7 mmol/L ili u bilo koje doba dana ako je veći od 11.1 mmol/L. Pogledajte šećer u krvi tabela.

Šećer u krvi ujutru na prazan stomak manji od 5.6 mmol/L je normalna vrednost. Ako imate između 5.6 mmol/L do 6.7 mmol/L to se smatra predijabetesom, ako je na dva odvojena merenja nivo šećera 7.0 mmol/L ili više, onda vas lekar može uputiti na OGTT test.

Ako smatrate da imate visok ili nizak šećer u krvi, idite kod lekara i konsultujte se sa njim.

Ukoliko beta ćelije pankreasa ne mogu proizvesti dovoljno insulina, šećer ne može ući u ćelije da se iskoristi za energiju, ostaje neiskorišćen, skuplja se u krvi i pravi vam štetu, pa tokom merenja dobijate visoke vrednosti šećera.

Postoji dva tipa dijabetesa, najčešći je tip 2. Tip 2 ima oko 90% ljudi koji imaju dijabetes, uzrasta 40 do 59 god, nažalost donja starosna granica se snižava, pa ga dobijaju i deca.

Za dobijanje dijabetes tip 2 utiče genetika, ali uticaj spoljne sredine (stres, hrana i piće) takođe igra veliku ulogu da ćete ga vremenom dobiti.

Jako je bitno što ranije uočiti simptome ovog zdravstvenog problema da bi što pre krenuli sa terapijom, promenuli životni stil, ublažili posledice i povratili zdravlje. Pogledajte, najćešći simptomi visokog šećera u krvi.

Pogledajte članak, kako da spustite visok šećer u krvi uz pomoć prirodnog mehanizma.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments