Najvažnije Vreme Merenja i Kontrole Šećera u Krvi u Toku Dana

kada se meri secer u krvi

Članak ažuriran 25. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Ako imate nedoumica kada se meri šećer u krvi, odgovor je, ujutru na prazan stomak, pre doručka (8h posle zadnjeg obroka).

hemoroidi
hemoroidi

To je glavno merenje šećera u krvi dok u toku dana možete meriti pre i posle obroka da proverite kako vam se kreće šećer. Normalan šećer u krvi posle jela i pre jela. Kada odete kod lekara ili u apoteku da izmerite šećer, uvek će vam reći da to uradite ujutru na prazan stomak.

Sadržaj

Ako je dete u pitanju kada se meri šećer u krvi, i ne prihvata više merenja u toku dana, posavetujte se sa vašim lekarom da li treba više od jednog merenja u toku dana.

Merenje na prazan stomak pre doručka prikazuje rezultat ( koncentraciju ) šećera u krvi i na osnovu tog rezultata se procenjuje doza medikamenata ( tablete ili insulin ) koja se uzimaju u toku dana.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Preporuka je da se posavetujte se sa najboljim lekarom kojeg možete da priuštite ( privatna klinika, VMA, klinički centar ) jer iskusni lekar može da prepiše najbolju terapiju za vaš slučaj.

Kada meriti šećer u krvi u toku dana

Merenje pre ručka pomaže u odluci o tome da li dovoljna jutarnja uzeta količina medikamenata.

Merenje pre večere, prikazuje efekte poslepodnevne fizičke aktivnosti (sport) ili poslepodnevne užine. Merenje treba da se uradi najmanje dva sata posle prethodnog obroka.

Merenje pre večernje užine (obroka pred spavanje), ovaj rezultat govori o tome da li je dobra doza medikamenata uzetih pre večere. Veoma je važan kod dece koja često imaju hipoglikemije ( nizak šećer u krvi ) tokom noći, zatim kod dece koja se igraju posle večere i kod svih onih koji nisu dovoljno jeli za večeru.

hemo 500x420

Ako je nivo šećera u krvi nizak, potrebno je sprečiti pad šećera u krvi tokom noći, sa obrokom pred spavanje koji sadrži veću količinu ugljenih hidrata i proteina od uobičajene.

hemoroidi

Merenje posle obroka je korisno za osobe koje dozu insulina pre obroka zasnivaju na količini ugljenih hidrata u obroku. Preporuka je najmanje jednom mesečno uraditi „celodnevni glikemijski profil“.

Celodnevni profil glikemije pomaže vama i lekaru da odredi pravu terapiju, na osnovu njega koriguje se doza medikamenata ( tablete ili insulin ), isključuje pojava hipoglikemija, boljom glikoregulacijom sprečava nastajanje hroničnih i akutnih komplikacija šećerne bolesti, a samim tim poboljšava kvalitet života.

Na osnovu profila glikemije mogu se dobiti najpreciznije o nivou šećera u krvi.

Profil glikemije se pravi merenje koncentracija šećera u krvi u različito doba dana

  • Merenjem pre doručka (oko 8h ujutru)
  • 2h nakon doručka (oko 10h)
  • Pre ručka (oko 13h)
  • Dva sata nakon ručka (oko 15h)
  • Pre večere (oko 18h)
  • 2h nakon večere (oko 20h)
  • Pre spavanja (oko 22h)
  • I u 03h ujutru

Iskustva brojnih medicinskih centara u svetu, pokazuju da se uspešnost kontrole šećera u krvi značajno poboljšava uporedo sa povećanjem broja merenja šećera tokom dana. Jako je važna ishrana kod regulacije šećera, pogotovo kod dijabetesa Tip 2.

Posavetujte se sa lekarom oko uzimanja medikamenata i merenjem šećera u toku dana.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Merenje šećera u krvi BEZ bockanja i iglica

Ako ste u mogućnosti, nabavite uređaj za beskontaktno merenje šećera u krvi, mada on još uvek nemože da se kupi. Ovaj preparat vam prikazujemo kao primer budućeg rešenja za lakše merenje šećera.

Merenje šećera u krvi BEZ bockanja i iglica
Beskontaktno merenje šećera u krvi

100% bezbolan neinvazivni monitor šećera u krvi koji je trenutno u razvoju

Neinvazivni monitor šećera (glukoze) u krvi trenutno je prenosivi uređaj koristi radio talase male snage za merenje nivoa šećera u krvi i može se koristiti i kao kontinuirani monitor. To je uređaj, koji obećava da će biti 100% bezbolan, testiran je u ispitivanjima na ljudima.

Ovaj mali uređaj može da vrši bezbolna merenja tako što se zakači na kožu između palca i kažiprsta ili na ušnu školjku.

Na ovaj način, uređaj može poslužiti i kao praktičan kontinuirani monitor glukoze (CGM), koji bi bio posebno koristan za dijabetičare koji se bave aktivnostima poput vožnje ili sporta.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Uređaj je korišćen u „dve studije male veličine na ljudima“ i nema delove za jednokratnu upotrebu, očitava prodiranjem u tanko tkivo koje ima dovoljno snabdevanja krvlju radio talasima (opseg 40 GHz). Uređaj zatim može bežično da prenosi podatke prikazane na njegovom displeju na mobilni telefon koji ima instaliranu aplikaciju za prikaz podataka.

Korisnici će tada moći da pristupe informacijama koje bi trebalo da im pomognu u upravljanju visinom šećera (dijabetesom) i da pomognu u izbegavanju hipoglikemijskih (nizak šećer u krvi) događaja opasnih po život.

Ovaj neinvazivni merač glukoze u krvi je ponuditi 100% testiranje nivoa šećera u krvi bez bolova i bockanja sa iglicama, što bi bilo olakšanje za milione ljudi koji se bore sa dijabetesom i moraju da koriste metod uboda prsta za proveru nivoa.

Prema anketi, 18,3% ispitanika je testiralo nivo šećera u krvi 8 do 10 puta dnevno, ovaj procenat raste na 56% kada se predloži pogodna alternativa bez bolova. Nažalost još uvek nije objavljena cena i datum objavljivanja ovakvog uređaja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments