Kako Podići Nizak Šećer u Krvi uz Pomoć Hrane

kako podici nizak secer u krvi

Članak ažuriran 24. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Ako imate šećer u krvi ispod normalnog nivoa od 3,5 mmol/L (70 mg/dl), treba vam od 15 do 30 grama brzo apsorbujućih ugljenih hidrata koji podižu šećer u krvi.

mrsavljenje
mrsavljenje

Hipoglikemija ili nizak nivo šećera u krvi

Može biti ozbiljan problem za osobe koje boluju od dijabetesa. Simptomi hipoglikemije mogu uključivati vrtoglavicu, znojenje, nervozu i umor.

Važno je brzo reagovati na ove simptome kako biste sprečili dalji pad šećera u krvi. Jedan od uspešnih načina za normalizovanje niskog šećera u krvi je unos brzo delujućih ugljenih hidrata, poput voća ili soka.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Osim toga, osobe s dijabetesom mogu koristiti glukagon-injekciju kako bi podigle nivo šećera u krvi.

Redovna kontrola, pridržavanje plana ishrane i terapija koju je propisao lekar, igraju ključnu ulogu u prevenciji i upravljanju hipoglikemijom, čime se minimizira rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

podici nizak šećer u krvi hipoglikemija
Podignite nizak šećer u krvi uz pomoć hrane

Kako podići nizak šećer u krvi

Ako imate nizak šećer u krvi, pojedite 15 do 30 grama neku od sledećih namirnica. Sačekajte 15 minuta i zatim ponovo izmerite.

Ako je nivo šećera u krvi i ispod normale (ispod 5 mmol/L), pojedite još 15 grama ovih brzih ugljenih hidrata. Ponovite ovo ako je potrebno.

program za mrsavljenje

Ovde su neki primeri namirnica koje bi uzeli do 15 grama:

 • 1 supena kašika džema ili meda
 • 1 supena kašika kristalnog šećera pomešanog sa vodom
 • 3 tvrde bombone
 • 12 gumenih medvedića
 • Pola banane
 • 1 mala jabuka
 • 1 mala pomorandža
 • 1/2 šolje seckanih jabuka
 • 2 supene kašike suvog grožđa
 • 15 zrna svežeg grožđa
 • 3 do 4 tablete glukoze (dekstroze)
 • 1 glukozni gel
 • Čaša od 250 ml soka od jabuke, pomorandže, grejpfruta ili čaša mleka

Napomena: ove namirnice se brzo vari i brzo će podići nivo šećera u krvi.

hemo 500x420

Neke druge namirnice, kao što su čokolada, peciva, sladoled, kolačići, krekeri i hleb, neće podići vaš nivo šećera u krvi dovoljno brzo, jer se sporije vare.

Ako želite da znate koliko ćete nivo šećera u krvi povećati sa 1 gramom glukoze (dekstroze), možete to izmeriti sa vašim aparatom za merenje šećera.

Pojedite 1 gram glukoze (dekstroze) i uradite merenje u narednih 45 minuta. Ovo će vam pokazati koliko trebate da pojedete glukoze da bi podigli nivo šećera na željenu vrednost.

Vaša telesna težina (kg)1 gram glukoze će podići šećer u krvi za (mmol/l)
32kg+0,56
48kg+0,39
64kg+0,28
80kg+0,22
95kg+0,18
111kg+0,17
128kg+0,14

Nakon tog vremena, nivo šećera u krvi ne bi trebalo da padne ponovo (hipoglikemija), osim ako imate visoku dozu bazalnog insulina koja vas stalno spušta prema dole. Ako je to slučaj, treba da odete kod endokrinologa da bi vam korigovao terapiju.

Srećom, glukoza se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane i možete je koristiti da brzo podignete nivo šećera u krvi kada je potrebno.

Kod osoba sa insulinom rezistencijom i dijabetesom tipa 2, koji koriste oralne antidijabetičke lekove, hipoglikemija nije uobičajena.

Ako imate dobro kontrolisanu terapiju insulinom i pređete na keto dijetu, hipoglikemija obično nestaje, a vaš nivo insulina može se smanjiti tokom vremena.

Preporuka je da razgovarate sa vašim lekarom ako često imate nizak šećer u krvi, kako bi razmotrili uvođenje promenama u vašoj terapiji ili planu ishrane.

Šta uzrokuje pojavu niskog šećera u krvi | hipoglikemiju

Glukoza je osnovni izvor energije za ćelije u telu, posebno za mozak, pa kada njen nivo padne ispod normalnih vrednosti, to može izazvati različite simptome i probleme.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Evo nekoliko uobičajenih uzroka za pojavu hipoglikemije:

 1. Nepravilna ishrana: Preskakanje obroka ili nepravilni obroci koji sadrže malo ugljenih hidrata mogu dovesti do naglog pada nivoa šećera u krvi.
 2. Prekomerna upotreba insulina ili lekova za dijabetes: Osobe s dijabetesom tipa 1 ili dijabetesom tipa 2 koji koriste insulin ili lekove za snižavanje šećera u krvi mogu doživeti hipoglikemiju ako preteraju s dozama ili neko vreme nemaju pravilan unos hrane.
 3. Fizička aktivnost: Intenzivna fizička aktivnost može brzo smanjiti nivo šećera u krvi, jer mišići troše glukozu kao izvor energije.
 4. Alkohol: može ometati normalnu funkciju jetre, koja je odgovorna za regulaciju nivoa šećera u krvi, što može dovesti do hipoglikemije.
 5. Bolesti i infekcije: Određene bolesti, posebno infekcije, mogu uticati na apetit i sposobnost tela da apsorbuje glukozu, što može dovesti do niskog nivoa šećera u krvi.
 6. Hormonalni poremećaji: Neke hormonalne promene, kao što su problemi s štitnom žlezdom ili nadbubrežnim žlezdama, mogu uticati na nivo šećera u krvi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments