Najčešći uzroci pojave glavobolje u trudnoći i terapije za uklanjanje glavobolje

glavobolja u trudnoci

Članak ažuriran 09. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Pojava glavobolje tokom prvih meseci trudnoće je česta i obično je uzrokovana promenama u nivou hormona i povećanom količinom krvi. Umor i stres takođe mogu doprineti pojavi glavobolje, kao i prekomerna konzumacija kofeina.

mrsavljenje
mrsavljenje

Ako vaše glavobolje ne prolaze ili se čine posebno bolnim, pulsirajućim ili sličnim migrenama, odmah se obratite svom lekaru. Ovakve glavobolje mogu biti upozoravajući znak nečeg ozbiljnog.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv glavobolje u trudnoći, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

✨ Preporučujemo članak, glavobolja od sinusa.

Glavobolja u trudnoci slika

glavobolja u trudnoci slika

Inače, glavobolje možete ublažiti na sledeće načine:

 • Ako imate glavobolju zbog sinusa, stavite tople obloge na glavu na mestima kao što su prednji deo lica s obe strane nosa, sredina čela i slepoočnice. Na tim mestima nalaze se sinusne šupljine.
 • Ako je vaša glavobolja nastala zbog stresa i napetosti, pokušajte da stavite hladne obloge na bolne delove vrata.
 • Naučite tehnike opuštanja, kao što je zatvaranja očiju, i zamislite sebe na mirnom mestu. Smanjenje stresa je ključni element zdrave trudnoće. Ako se osećate preplavljeni stresom ili smatrate da su metodi koje ste koristili za smanjenje stresa nedovoljni, ili čak ako želite samo da razgovarate s nekim, možda bi trebalo da zamolite svog lekara za uput za savetovalište ili terapeuta.
 • Jedite laganu i zdravu hranu i spavajte dovoljno.
 • Razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja lekova protiv bolova, čak i ako ste uzimali lekove bez recepta poput ibuprofena (Motrin), aspirina (Bufferin), acetaminofena (Tylenol) ili naproksen natrijuma (Aleve) za bol pre nego što ste zatrudneli. Acetaminofen je obično bezbedan tokom trudnoće, ali opet, najbolje je da ne koristite lekove osim ako vam ih lekar nije propisao.

Vrtoglavica

Vrtoglavica se često javlja zajedno sa glavoboljom u trudnoći i ima mnogo uzroka:

 • Promene u cirkulaciji, koje mogu preusmeriti protok krvi iz mozga, mogu vam izazvati osećaj nesvestice.
 • Glad, koja može sprečiti da mozak dobije dovoljno energije (stanje koje se naziva hipoglikemija, gde je nivo šećera u krvi prenizak).
 • Dehidratacija, koja može smanjiti protok krvi do mozga.
 • Umor i stres.
 • Vanmaterična trudnoća, posebno ako osećate jaku vrtoglavicu, imate vaginalno krvarenje ili osećate bol u abdomenu.

Budući da vrtoglavica može biti simptom vanmaterične trudnoće, važno je da obavestite svog lekara ako osećate ovaj simptom.

Zavisno od uzroka, postoje različiti načini za sprečavanje vrtoglavice. Uzimanje dovoljne količine tečnosti i izbalansirana ishrana mogu pomoći u sprečavanju vrtoglavice uzrokovane dehidratacijom i padom šećera u krvi. Zdrave grickalice su dobar način da se nivo šećera u krvi održava konstantnim tokom dana. Još jedan način da se spreči vrtoglavica je polako ustajanje iz sedećeg i ležećeg položaja.

Napadi migrene tokom trudnoće

Migrena je vrsta glavobolje koja može izazvati intenzivno pulsiranje i veoma jake bolove, obično na jednoj strani glave. Oko 15 do 20% trudnica doživljava migrenu. Žene koje i inače imaju napade migrene sa “aurama”, neurološkim događajem koji prati ili prethodi migreni i može se manifestovati kao trepćuće svetlo, talasi, gubitak vida i trnjenje ili oduzetost, obično imaju iste glavobolje i u trudnoći .

Većina glavobolja tokom trudnoće, uključujući i migrenu, nije razlog za brigu. Ali to ne znači da napadi migrene nisu izuzetno bolni i stresni i u nekim slučajevima opasni za trudnice i njihove bebe.

Evo šta sve treba da znate o migrenama tokom trudnoće kako biste se suočili sa bolom bez straha za svoju bebu i sebe

Šta izaziva migrene tokom trudnoće

Čini se da migrene imaju genetsku komponentu, što znači da obično prelaze s kolena na koleno u porodici. S druge strane, obično postoji događaj okidač koji ih pokreće.

program za mrsavljenje

Jedan od najčešćih okidača, barem za žene, su promenljivi nivoi hormona, posebno porast i pad estrogena. Buduće mame koje imaju napade migrene najčešće ih dožive u prvom tromesečju trudnoće, kada se nivoi hormona, uključujući estrogen, još nisu stabilizovali. Zapravo, glavobolje uopšte mogu biti znak rane trudnoće za mnoge žene.

Povećanje količine krvi, što je takođe uobičajeno u prvom tromesečju, može biti dodatni faktor. Kako se krvne žile u mozgu šire da bi se prilagodile dodatnom protoku krvi, mogu pritisnuti osetljive nervne završetke, izazivajući bol. Drugi česti okidači migrena, bez obzira da li ste trudni trudni ili ne, uključuju:

 • Nedostatak sna. Lekari preporučuju 8 do10 sati sna tokom trudnoće.
 • Stres.
 • Nedostatak hidratacije.

Trećina trudnica koje imaju migrene navodi dehidraciju kao okidač. Trudnice bi trebalo da unose 10 čaša (ili 2,4 litra) tečnosti dnevno. Pokušajte da ih popijete ranije tokom dana kako vas noću ne bi budila poseta toaletu.

 • Određena hrana.

To uključuje čokoladu, zrele sireve, vina (iako ne biste trebali konzumirati ništa od toga), i hranu koja sadrži mononatrijum glutaminat (MSG).

 • Izlaganje jakom, intenzivnom svetlu.

Okidači povezani sa svetlom uključuju sunčevu svetlost i fluorescentno osvetljenje.

 • Izlaganje jakim mirisima.

Primeri uključuju farbe, parfeme, jake mirise cveća ili hrane.

 • Promene vremena.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Simptomi migrene tokom trudnoće

Napad migrene tokom trudnoće će izgledati slično kao napad migrene kada niste trudni. Verovatno ćete doživeti:

 • Pulsirajuću glavobolju; obično je jednostrana, iza jednog oka na primer, ali može se pojaviti bilo gde.
 • Mučninu.
 • Osetljivost na svetlo, mirise, zvuke i pokrete.
 • Povraćanje.
hemo 500x420

Bezbedni tretmani za migrene tokom trudnoće

Kada ste trudni, morate dva puta razmisliti o svemu što unosite u svoje telo. Ali kada vas zadesi glavobolja u trudnoći ili napad migrene, normalno je da želite da vam bol prođe što pre. Kućni lekovi su prva pomoć i prvi izbor kod lečenja glavobolja u trudnoći. Evo šta sve može da vam bude od koristi:

 • Poznavanje vaših okidača.

Uzimajte dovoljno tečnosti, spavajte redovno, jedite u redovnim intervalima i izbegavajte hranu za koju znate da izaziva napad migrene.

 • Topli ili hladni oblozi.

Otkrijte šta vam pomaže da se oslobodite migrenske boli. Hladna obloga (umotana u peškir) postavljena preko glave može da utrni bol, dok grejni jastučić oko vrata može da ublaži napetost u zategnutim mišićima.

 • Ostanite u tami.

Ako ikako možete, povucite se u tamnu prostoriju i tišinu kada vas zadesi napad migrene. Svetlost i buka mogu pogoršati glavobolju.

Medicinski lekovi kod glavobolje i migrene u trudnoći

Ako ste kao većina trudnica, verovatno izbegavate da popijete bilo koji lek ako baš ne morate. Ipak, migrenski napadi mogu biti veoma jaki i neprijatni, i ponekad je jedino što će ublažiti bol upotreba lekova.

Dozvoljeni lekovi

 • Acetaminofen.

Takođe se prodaje pod mnogim drugim imenima: Acetisal, Paracetamol i slično.

 • Metoklopramid.

Ovaj lek se često koristi za povećanje brzine pražnjenja želuca kod migrene koja izaziva mučninu.

Pod određenim okolnostima smatra se da je bezbedno uzeti i nesteroidne antiinflamatorne lekove kao što su ibuprofen (Advil) i naproksen (Aleve) ali samo su u drugom tromesečju trudnoće.

Lekovi koji nisu preporučljivi

 • Opijati.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, upotreba opijata tokom trudnoće može dovesti do prevremenog rođenja, mrtvorođenosti i određenih deformacija kod novorođenčeta. Ako vam se propiše opioid, trebalo bi ga koristiti na ograničen način i pažljivo pratiti pod nadzorom lekara.

 • Aspirin u punoj dozi.

Ako ste skloni uzimanju aspirina, nemojte to činiti. Njegova upotreba tokom trudnoće povezana je sa mnogim problemima, uključujući pobačaj i krvarenje kod vas i vaše bebe. Pre uzimanja kombinovanih lekova za glavobolju i migrenu, posavetujte se sa svojim lekarom.

Napomena

Pre nego što primenite bilo koji lek ili tretman tokom trudnoće, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom. On ili ona će moći da proceni rizike i koristi i pomoći vam da donesete najbolju odluku za vas i vašu bebu.

Referenca

www.healthline.com/health/pregnancy/headaches-dizziness

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments