Uzroci visokog pritiska u trudnoći

visok pritisak u trudnoći

Članak ažuriran 04. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Visok pritisak u trudnoći spada u najčešće faktore koji ugrožavaju život i zdravlje trudnice i bebe. Povećava se rizik od komplikacija i kod mame i kod bebe, kao što je prevremeni porođaj (porođaj pre 37. nedelje), potrebu za carskim rezom, problem sa rastom bebe, abrupciju (prevremeno odlubljivanje) placente, preeklampsiju i eklampsiju.

Usled visokog pritiska možete osetiti nesvesticu nakon predugog stajanja ili ukoliko naglo ustanete.

Sadržaj

✨ Preporučujemo članak, glavobolja od sinusa.

Spuštanje visokog pritiska u trudnoći

Visok pritisak u trudnoći se smatra preko 140/90mmHg ili ako je gornji (sistolni) pritisak viši za 30mmHg, a donji (dijastolni) za 15mmHg od vaših uobičajnih vrednosti, u dva merenja sa razmakom od šest sati.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

hemoroidi
hemoroidi

Visok pritisak (hipertenzija) se redovno meri i prati kako bi se izbegle potencijalno opasne komplikacije. Lekar će vam preporučiti česte preglede zbog praćenja rasta bebe i zbog testiranja urina i krvi.

Verovatno će vam skrenuti pažnju da pratite pokrete bebe. Ukoliko primetite da se beba manje pokreće nego što je uobičajeno, trebalo bi da se odmah konsultujete sa vašim lekarom.

Lekar može da vam prepiše terapiju lekovima u zavisnosti od vaše težine, rezultata nalaza, stanja i nedelje trudnoće zbog planiranja završetka trudnoće (porođaja). Nažalost terapija za visok pritisak u trudnoći je specifična jer se ne mogu primeniti svi raspoloživi antihipertenzivni lekovi, jer mnogi od njih imaju štetno dejstvo po bebu.

Najbolja prevencija visokog pritiska (teških oblika hipertenzivnog zdravstvenog problema) je u pravovremenoj dijagnostici i adekvatnoj terapiji, nadzoru trudnice i bebe.

Pokušajte da smanjite stres i nerviranje, pogledajte, vežbe disanja Wim Hof će ukloniti stres. Vodite računa o ishrani i pijte vode, pogledajte, optimalni dnevni unos vode.

Uzroci visokog pritiska u trudnoći

U trudnoći češće dolazi do visokog nego do niskog pritiska (hipotenzije).

Visok pririsak u trudnoći (hipertenzija) se deli na hroničnu hipertenziju i trudničku hipertenziju.

Hronična hipertenzija je karakteristična za pritisak koji postojao pre trudnoće ili se javio pre 20. nedelje trudnoće. Ovo stanje visokog pritiska može ostati i nakon porođaja.

Trudnička hipertenzija se javlja nakon 20. nedelje trudnoće. Istraživanja su pokazala da godine trudnice, gojaznost i zdravstveni problemi mogu povećati rizik od pojave visokog pritiska u trudnoći. Iako se visok pritisak obično povuče nakon porođaja, postoji rizik da se ponovo pojavi kasnije u životu.

Na redovnim pregledima vaš lekar će vam skrenuti pažnju na simptome koji mogu da ukažu na potencijalno opasno stanje koje se naziva preeklampsija, naročito u kasnijoj fazi trudnoće.

Preeklamspija još uvek nije sasvim istražena, ali pretpostavlja se da se pojavljuje kada placenta ne vrši dobro svoju funkciju. Ovo stanje može da dovede do visokog pritiska i drugih zdravstvenih problema. Na osnovu testova iz urina se utvrđuje preeklampsija. Proteini u urinu i visok pritisak su mogući simptomi preeklampsije.

hemoroidi
hemo 500x420

Kod žena koje su i pre trudnoće imale visok pritisak ili su razvile gestacijska hipertenzija nakon 35. nedelje trudnoće, postoji povećan rizik od pojave preeklampsije.

Uzroci nastanka visokog pritiska u trudnoći

 • genetska predispozicija
 • imunološki poremećaj
 • pušenje
 • nedostatak kalcijuma
 • gojaznost tokom trudnoće

Simptomi visokog pritiska

Nećete uvek biti sasvim sigurni da li imate nizak ili visok pritisak. Nažalost visok i nizak pritisak mogu proći neopaženo, bez ikakvih simptoma. Zato je bitno da idete redovne kontrole.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Simptome koje možete da primetite

 • Naleti vrućine praćeni crvenilom lica i vrata
 • Oticanje šaka ili stopala
 • Glavobolja
 • Kratak dah
 • Bol u stomaku
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Zamućen vid

Ukoliko uočite neke od simptoma, trebalo bi da se javite lekaru, da bi izbegli nepotrebne komplikacije.

Normalan pritisak u trudnoći

Tokom trudnoće vaše telo prolazi kroz fizičke promene da bi se prilagodilo bebi. Tokom tih devet meseci u idealnom slučaju pritisak će vam biti u okviru normale.

Manja odstupanja od vašeg uobičajenog pritiska je normalna pojava u trudnoći. Hormon progesteron opušta zidove vena, pa krvni pritisak pada tokom prvog i drugog tromesečja.

Najniži nivo pritiska je uglavnom na sredini trudnoće i postepeno počinje ponovo da raste nakon 24. nedelje. Do ovog perioda, vaše telo stvara dodatnu litru krvi, koje srce mora da pumpa.

Ukoliko je sve kako treba, pritisak treba da se vrati na nivo od pre trudnoće tokom poslednjih nekoliko nedelja pred porođaj.

Pritisak nakon porođaja

Kod žena koje su imale normalan pritisak pre i tokom trudnoće, on se obično normalizuje nakon porođaja.

Ukoliko ste imali visok pritisak i pre trudnoće, verovatno ćete morati da nastavite sa vašom terapijom.

Visok pritisak koji se pojavi tokom trudnoće (gestacijska hipertenzija), najčešće se spontano povlači nakon porođaja. Lekar bi trebao da prati vaš pritisak nekoliko dana nakon porođaja. Ukoliko se ne spušta, dobićete terapiju.

Ne brinite ako dojite, postoje lekovi za regulaciju pritiska koji su bezbedni tokom dojenja.

Krvni pritisak

Krvni pritisak je arterijski pritisak u obliku gornjeg (sistolnog) i donjeg (dijastolni) pritisak. Sistolni je pritisak krvi na zidove arterija u trenutku kada srce pumpa krv (kontrahuje), a dijastolni je pritisak kada se zid arterije opušta, a srce odmara pre naredne kontrakcije.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), normalan gornji krvni pritisak je do 120mmHg i do 80mmHg za donji pritisak. Ukoliko je pritisak oko 90/60 mmHg, tretira se kao nizak (hipotenzija). Ukoliko je preko 140/90 mmHg, pritisak se tretira kao visok (hipertenzija). Pogledajte, tabelu krvnog pritiska po godinama.

Izbegnite visok pritisak u trudnoći

Smanijte rizik od komplikacija tokom trudnoće, sprečavanjem da dobijete visok pritisak ili ga držite pod kontrolom blagovremenim otkrivanjem i pridržavanjem terapije vašeg lekara.

Preporuka je odlazak na sistematski pregled i pre trudnoće da bi se bilo kakve nepravilnosti sa krvnim pritiskom na vreme uočile. Potrudite da održavate zdravlje i pre nego što zatrudnite.

 • Zdrava ishrana (smanjite šećere, trans masti)
 • Kontrolišite postojeće zdravstvene probleme
 • Povećajte unos vode
 • Smanjite alkoholna pića
 • Ostavite pušenje
 • Fizička aktivnost dva do tri puta nedeljno

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments