Cink i visok pritisak | Da li pomaže?

cink i visok pritisak

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Ukoliko imate blago povišen pritisak, nećete ga ni primetiti, međutim pritisak ima veliki uticaj po vaše zdravlje. Ukoliko kasno prepoznate simptome visokog pritiska na kraju možete doživeti moždani ili srčani udar koji će vam ugroziti život.

mrsavljenje
mrsavljenje

✨ Preporučujemo članak, glavobolja od sinusa.

Cink i visok pritisak

Cink se nalazi u mnogim namirnicama i igra važnu ulogu po vaše zdravlju. Ali ne postoje dokazi da cink može da spusti visok pritisak ili da pomaže u lečenju zdravstvenog problema sa visokim pritiskom (hipertenzijom). Pogledajte članak, najbolji čaj za visok pritisak.

Cink pomaže kod zdravlja srca i cirkulacije. Cink vam je potreban za regulaciju zdravlja ćelija kod kardiovaskularnog sistema, smanjuje zapaljenje i oksidativni stres (kada postoji neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i njihovog neutralisanja od strane antioksidanta). Tanak sloj ćelija kojim su obloženi zidovi krvnih sudova (Endotelijum), delimično se oslanja na cink.

Saniranje visokog pritiska traži od vas promene u ishrani i načinu života, takođe lekar vam može prepisati lekove za smanjenje visokog pritiska. Pogledajte članak, najčešći lekovi za visok pritisak. Konsultujte se sa vašim lekarom da bi odabrali najbolju terapiju i smanjili rizik od razvoja kardiovaskularnih (srce, vene i arterije) zdravstvenih problema.

Cink vam na mnogo načina pomaže da ostanete zdravi ali vam neće pomoći da spustite visok pritisak.

Održavate zdravu telesnu težinu. Pogledajte članak, indeks telesne mase po godinama. Vežbe i fizička aktivnost pomažu vašem srcu da bolje koristi kiseonik, pa će lakše pumpati krv. Bilo koja kardio vežba je dobra, svaki drugi dan praktikujte šetnju, vožnju biciklom ili trčanje.

Smanjite unos soli. Možete imati visok pritisak jer ste preosetljivi na natrijum (so). Izbegavajte prerađenu hranu jer ona najviše sadrži soli. Pogledajte članak, snizite visok pritisak sa solju.

Cink je dobar ali ne za visok pritisak

Vaše telo ne može proizvesti cink pa ga unosite preko hrane i suplemenata. Potrudite se u zimskom periodu da unosite dodatne količine cinka.

hemo 500x420

Cink je neophodan za rast, pomaže stvaranju kolagena, učestvuje u razlaganju šećea (glukoze), neophodan je za stvaranje rezervi insulina, pomaže varenju, ograničava oslobađanje histamina iz ćelija (smanjuje alergijske reakcije). Može smanjiti intenzitet glavobolja i od njega zavisi nivo vitamina A u krvi (plazmi).

Blagodeti cinka

Prema Evropskom imunološkom žurnalu, telu je potreban cink kako bi se aktivirale T-ćelije koje pomažu telu u funkcionisanju imuno sistema i koje napadaju zaražene kancerogene ćelije. Nedostatak cinka može pogoršati funkcionisanje imuno sistema.

program za mrsavljenje

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu i objavljeno u žurnalu “Neuron“ ukazalo je da cink ima ključnu ulogu u regulisanju kako neuroni komuniciraju jedan sa drugim i utiču na to kako se pamćenje formira i kako učite.

Uzimanje cinka kao suplementa (dodatka ishrani) pomaže kod obične prehlade, ukoliko se cink uzme u roku od 24 sata od pojavljivanja prvih simptoma. Pogledajte članak, razlika između alergije i prehlade.

Cink pomaže u održanju strukture kože i ako vam se hronično (dugotrajno) pojavljuju rane ili čirevi, znači da imate manjak cinka.

Cink učestvuje u balansiranju hormona, kao što je insulin (reguliše novo šećera u krvi). Cink je koristan za šećer u krvi jer se spaja sa insulinom, koji se skladišti u pankreasu i ispušta kada šećer (glukoza) uđe u krvotok nakon obroka.

Cink vam na mnogo načina pomaže da ostanete zdravi ali vam neće pomoći da spustite visok pritisak.

Suplementi od cinka

Vaša ishrana je na prvom mestu, pa ako hranom ne uspete da unesete dovoljno cinka, onda koristite suplemente. Preporuka je koristiti suplemente tri meseca u kontinuitetu.

Nije svejedno koji preparat koristite, da bi najbolje iskoristili cink, uzmite ga u obliku helata (cink sa nekom organskom molekularnom strukturom), taje je bezbedan i nema taloženja u organizmu. Takođe ga uzimajte u obliku orotata, pikolinata ili glukonata.

Suplemente od cinka uzimajte dva sata pre ili posle terapije koju uzimate za bilo koji zdravstveni problem, da se cink ne bi spojio sa lekom (kao kad pravi helat) i onemogućio njegovo delovanje. Međusobno se pomažu da bolje deluju, cink (Zn) su magnezijumom, gvožđem, manganom, vitaminom A, E, B6, B5, B3.

Izbor preparata je veliki i u apoteci vam farmaceut može pomoći da izaberete preparat koji je vama odgovara.

 • Solgar cink helat, cink je u obliku helata da ima veliku bioraspoloživost i absorpciju.
 • Terra nova cink, sadrži algu spirulinu, seme bundeve i asai bobice, koji su odlični antioksidansi.
 • Imunocink za odrasle, 10mg cinka i 300mg Vitamin C, odlična kombinacija za boji imunitet.
 • Natural wealth cink, u obliku cink glukonata koji pruža dobru iskoristljivost.
 • Imunocink za decu, 5mg cinka i 60mg Vitamin C. Preporučuje se deci starijoj od tri god. Tabletice se žvakaju i lepog su ukusa pa ih deca uzimaju.

Simptomi nedostatka cinka

Kada imate nizak nivo cinka u organizmu, skloniji ste razboljevanju i povećava se mogućnost neplodnosti ili dijabetesa (visok šećer u krvi). Pogledajte članak, normalan šećer u krvi pre i posle jela. Cink vam je potreban svakog dana u malim količinama da biste ostali zdravi i telo funkcionisalo kako treba.

Ponaša se kao antioksidans, bori se protiv štete koju prave slobodni radikali i bitan je za hormonsku ravnotežu.

Bez dovoljno cinka u ishrani, možete doživeti često razboljevanje, osećaj umora i malaksalosti.

Nedostatak cinka u telu je česta pojava širom sveta, jer se neunosi hrana bogata cinkom ili je problem sa apsorpcijom cinka (problem sa varenjem).

Simptomi usled nedostatka cinka

 • gubitak apetita
 • usporeni rast
 • sporo zarastanje rana
 • noćno slepilo
 • gubljenje čula mirisa ili ukusa
 • gruba kože
 • bele tačkice na noktima
 • pojačano opadanja kose
 • naglo gubljenje na težini
 • izostanak menstruacije
 • depresija
 • dijareja (proliv)
 • pad imuniteta

Vegetarijancima najviše nedostaje cinka

Cinka najviše ima u hrani bogatoj proteinima (meso i mlečnim proizvodima). Istraživanja ukazuju da u zapadnim zemljama u kojima se više jede testo i šećer (ugljeni hidrati), ljudi pate od nedostatka cinka.

Najveći rizik od nedostatka cinka imaju vegani i vegetarijanci (jer jedu biljnu hranu), zato su potrebe vegetarijanaca za cinkom veće za 50%. Kao i osobe sa problemom varenja, žene koje piju kontraceptivne pilule ili koje su na hormonskoj terapiji. Redovan unos veće količine alkohola smanjuje apsorpciju cinka.

Nažalost cink i visok pritisak nisu povezani.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments