Hemoroidi – šuljevi kod dece | uzrok i terapija

hemoroidi šuljevi kod dece

Članak ažuriran 13. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Hemoroidi (šuljevi) mogu pojaviti kod dece, baš kao i kod odraslih. Dete uglavnom može imati problema sa spoljnim hemoroidima. Češće se pojavljuju kod dece školskog uzrasta, nego kod male dece. Hemoroidi su otečene vene u rektumu i anusu koje mogu izazvati nelagodnost, svrab i bol.

Čestitam na prvom koraku – na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa ovim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnoga deca se suočavaju s ovim problemom.

Iako može izgledati neobično da dete ima ovaj zdravstveni problem, on se može pojaviti i može se uspešno i ukloniti. Vi i vaše dete ste u stanju da se izborite sa ovim. Rešenje postoji i vaše dete će se uskoro osećati bolje.

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

Šuljevi (hemoroidi) kod dece

Hemoroidi kod deteta se mogu pojaviti kao male, meke kvržice oko anusa koje su ružičaste ili ljubičaste boje. U nekim slučajevima, hemoroidi mogu biti toliko mali da se ne mogu videti. Hemoroidi se takođe mogu pojaviti kao izbočenje rektalne sluznice kroz anus.

spoljašnji hemoroidi
spoljašnji hemoroidi

Postoji nekoliko razloga zašto se šuljevi ili hemoroidi mogu pojaviti kod dece. Jedan od najčešćih uzroka je zatvor. Pogledajte članak, probava i zatvor. Zatvor se može pojaviti kada dete ne dobija dovoljno vlakana u svojoj ishrani, ne pije dovoljno vode ili ne vežba dovoljno.

To može dovesti do naprezanja tokom pražnjenja creva, što može da izvrši pritisak na vene u rektumu i anusu, uzrokujući da one oteknu i postanu hemoroidi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Drugi razlog za hemoroide kod dece je dugo sedenje u toaletu. Dete može dugo sedeti na noši ili wc šolji, bilo zbog zatvora ili kao način da izbegne odlazak u školu ili neke druge aktivnosti. Ovo takođe može izazvati pritisak na vene u rektumu i anusu, što dovodi do pojave hemoroida.

Faktori koji mogu doprineti pojavi hemoroida kod dece uključuju gojaznost, porodičnu istoriju hemoroida i određene zdravstvene probleme kao što su Kronova bolest kod dece i ulcerozni kolitis.

Pojava hemoroida (šuljeva) kod dece

Hemoroidi nastaju kada vene u rektumu i anusu postanu otečene i upaljene. Ovo se može desiti kada postoji povećan pritisak na vene, na primer tokom naprezanja ili dugog sedenja. Kod dece, konstipacija je čest uzrok hemoroida.

Dete sa konstipacijom ima čestu potrebu za napinjanjem i ima osećaj da mu creva nisu prazna. Mada se zatvor češće javlja što je osoba starija.

Dete se može naprezati da bi uspalo sa stolice, noše ili wc šolje, što može izazvati pritisak na vene u rektumu i anusu, usled čega se pojavljuju hemoroidi.

Simptomi hemoroida kod deteta

Simptomi hemoroida kod deteta mogu uključivati bol, svrab i nelagodnost oko anusa, posebno tokom pražnjenja creva. Dete takođe može iskusiti krvarenje iz rektuma, što može biti alarmantno i za dete i za roditelje.

Važno je napomenuti da rektalno krvarenje kod deteta može biti i znak drugih zdravstvenih problema, kao što su inflamatorna bolest creva ili infekcija, pa je važno odvesti dete kod lekara ako primetite rektalno krvarenje.

Simptomi hemoroida kod deteta su slični onima kao kod odraslih

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

  • Bol ili nelagodnost u rektumu ili anusu
  • Svrab ili iritacija u analnom području
  • Krvarenje tokom pražnjenja creva
  • Otok oko anusa
  • Nelagodnost dok sedi ili stoji

Terapija – lečenje hemoroida kod dece

Lečenje hemoroida kod dece je slično onom kod odraslih. Ovo može uključivati promene u ishrani, kao što je povećanje unosa vlakana i pijenje više vode, davajte detetu prirodne sokove od ceđenog voća, kako bi se sprečio zatvor.

Ako je konstipacija već prisutna, možete mu davati laksative koji će omekšati stolicu i olakšati mu odlazak u toalet. Laksative može prepisati lekar iako za njih nije potreban recept.

Sedeće kupke, koje uključuju namakanje analnog područja u toploj vodi, takođe mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti i upale. Kreme, masti i melemi bez recepta takođe mogu pomoći u smanjenju simptoma kao što su svrab i bol. Melem za hemoroide koji mogu koristiti i deca se pokazao odličnim u njihovom saniranju, pogledajte cenu i iskustva korisnika, kliknite ovde.

U težim slučajevima, kada su hemoroidi IV (četvrtog) stepena, lekar može preporučiti skleroterapiju, koja uključuje ubrizgavanje hemijskog rastvora u hemoroide kako bi se on smanjio ili hiruršku proceduru za njihovo uklanjanje. Međutim, ovo je obično rezervisano za slučajeve kada su drugi tretmani bili neuspešni.

Sprečavanje pojave hemoroida kod dece

Najbolji način za prevenciju hemoroida kod dece je negovanje zdravog načina života koji uključuje uravnoteženu ishranu, dosta vode i redovno vežbanje.

Takođe je važno naučiti dete da se ne naprežu tokom pražnjenja creva i da ne sede na toaletu tokom dužeg vremenskog perioda. Vodite računa da se dete nenapreže kao kada intenzivno plače, pokušava da podigne nešto teško jer ta naprezanja donjeg dela stomaka mogu da naprave problem.

Prateći ove jednostavne korake, roditelji mogu pomoći u sprečavanju pojave hemoroida kod svog deteta. Melem za hemoroide koji mogu koristiti i deca se pokazao odličnim u njihovom saniranju, pogledajte cenu i iskustva korisnika, kliknite ovde.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments