Kako nastaje urasla dlaka i njeno uklanjanje

urasla dlaka

Članak ažuriran 05. jan, 2023.

dejan čorba Kreator članka Dejan Čorba.

Urasla dlaka je cista u kojoj se nalazi gomila dlaka. Cista ili džep ispunjen tečnim sadržajem i obložen epitelom. Problem sa uraslim dlakama obično se prvi put pojavljuje u pubertetu kada se rast dlaka i aktivnost lojnih žlezdi pojačavaju.

Pogledajte najčitaniji članak, uspešno uklonite kurje oko u toplini vašeg doma.

Dlake rastu iz folikula (korena) na koži. Urasla dlaka je problem koji nastaje kada dlaka krene da raste unazad i „zaglavi se“ ispod površine kože. Ovo izaziva reakciju imunog sistema na uraslu dlačicu koja se izražava tako što nastaje cista ( gnojni čvorić ) koji boli.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Možeš osetiti bol ili svrbež oko dlake. Ako dođe do upale kože, pojaviće se mali, crveni čvorići puni gnoja koji mogu pucati i izgledaju kao akne ili bubuljice. Ponekad, kada se ovaj problem neprestano vraća, može doći do potamnjivanja kože ( hiperpigmentacija ).

Ako tretmani za uraslu dlaku ne deluju, možda je reč genitalnom herpesu ili polnim bradavicama ( kondilomima ), pogledaj članak.

Kako izgleda urasla dlaka slike

urasla dlaka slike
Urasla dlaka
urasla dlaka slike
kako izgleda urasla dlaka
kako izgleda urasla dlaka

Priče ljudi kako su rešili problem sa uraslim dlakama

Ja sam probala da problem urastanja rešim konjskim balzamom, ali ovim nemačkim, što miriše na mentu. I pomogne mi kod iritacije posle depilacije, jer ja svakog dana ”obradjujem” trimerom bikini zonu jer nemam živaca da gledam i čekam kako rastu do sledeće depilacije (verovatno mi od svakodnevnog boravka u vodi, dlake rastu brzinom svetlosti).

Podelite svoje iskustvo u državnoj bolnici 💊 priključi se u zajednicu na Viberu

I pomogao mi je kod uraslih dlaka, stvori se kao neka bubuljica, ja uspem to da iščačkam i tako izvadim uraslog ološa, a to pre upotrebe ovog balzama, nisam mogla ni da zamislim.

Ali ono sto me je najviše oduševilo, jeste njegovo dejstvo na bubuljice! Kako ih sasuši! Brzinom svetlosti! Pošto imam osetljivu kožu zadnjice i stalno mi tu izlaze (ne kao normalnim ljudima na licu), mazala sam ih i neverovatno je kako se samo povuku. Onda sam experimentisala i na jednoj na čelu i onda se i ona povukla ! I šta reći, osim da ću do kraja života ovaj balzam imati u svojoj blizini!

Evo da rezimiram kakvo je stanje kod mene pošto sam skoro potrošila konjski gel. Nije da ne urastaju, ali se urastanje značajno smanjilo. Odnosno, krenu da urastaju ali zahvaljujući gelu ipak se vrate na pravi put, izadju na površinu.

Ali nema onih kritičnih kojima samo kopanje pomaže. Mada ja sam rešila da na neko vreme stopiram i vosak i epilator i držim se brijača koliko god mi to teško palo.

Staviti istucan Andol na to mesto i preko Stanicid gazu. To ponavljati svaki dan. Djordje ”

Nešto ne bih posezala za ihtiol-kamforom trenutno stanje nije toliko loše Ihtamol mast je super – to su mi dali u apoteci kad sam tražila ihtiol kamfor, kažu da je slično. Mislim da me je kombinacija tog čuda i hidrociklina spasla operacije urasle dlake na preponi, i to više puta. Hidrociklin danju, ihtiol noću pa preko flaster.

Za 10-ak sati bol prestaje a za tri dana se sve potpuno povlači. Mnogi hvale Flogocid, ja sam to jednom kupila i bacila posle par dana zbog nepodnošljivog smrada.  A bilo koja antibiotska masti ima slično dejstvo kao on (Enbecin, Gentamicin) ja uvek uzmem Hidrociklin jer mi se čini da najbrže deluje.

Meni se najbolje pokazao Ihtiol-Kamfor, ali ga mažem samo gde treba i to ne više od tri-četri dana za redom.
Flogocid sme svuda da se koristi i to koliko hoćete, meni ga je ginekolog preporučio da ne bi operisala dlaku na preponi. Rekla mi je da može i na lice. On super deluje, ali je mnogo sporiji od Iktiol-kamfora.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Mene je Flogocid spasio. Imala sam jednu uraslu dlaku bas dugo, koja je izgledala kao tamna flekica, ali ja sam znala o čemu se radi i naravno, kopala, kopala dok je nisam iskopala i izvukla. E onda tek nastupaju komplikacije. Na tom mestu se napravila rana, bukvalno čir, otvorila se rupica i nikako da zaraste, a svaki dan se gnoji i ja čistim i tako sve u krug, a znam a i vidim da dlake nema.

Stavljala sam Flogocid dva dana non stop i preko flaster i zaraslo je i sada je OK a i flekica se smanjila tj. posvetlela.
A na drugom mestu gde sam mazala je izasla jedna urasla posle 2 dana i to ogromna. Sada mazem Penaten kremicu, onu sa cinkom i flekice se uz piling i suncanje znatno gube. ”

Ja sam imala veliki problem sa urastanjem dlaka od električnog depilatora (urastaju i od drugih depilacija, ali ne tako jako i u tom broju).  Prešla sam na toplu depilaiju i ništa. Moje dlačice su urastale na dva načina, prvi kad je dlačica površinski urasla, pa je dovoljno samo malo zagrebati noktom i onda je ok, i drugi mnogo veći problem i
obimniji su bile dlačice koje su duboko urastale pod kožom.

Na dodir se prvo osećala grudvica, nekad čak i veličine graska, onda se to sve zacrveni, pretvori u ogromnu bubuljicu, koja mora da se iscedi gnoj, ali dlaka nikad ne bi izašla, nego sam morala iglom da ih vadim, imala sam čitave male operacije po nogama koje su se završavale višemesečnim flekama veličine oraha (a takvih je bilo mnogo), tako da dva leta nisam uopšte nosila suknje i haljine.

A onda je došlo i rešenje sa dobrim savetima kozmetičarke. Presla sam na hladnu depilaciju, pri svakom tuširanju (počevši već nakon depilacije) uzela bih sunđer za pranje sudova, pa sa one grube strane zelene, stavi se malo gela za tuširanje ili se nasapuna ta strana, stisnite sunđer par puta da se napravi pena, nasapunate i noge i prepone ili sapunom ili gelom za tuširanje i lagano trljajte noge tom grubom stranom u pravcu suprotno od rasta dlaka, dovoljno je samo 3-4 puta da predjete sunđerom pri svakom tuširanju.

Posle svake depilacije nemojte se tusirati barem 2-3 sata, i samo taj dan posle depilacije, posle tusiranja, noge nemojte ničim mazati.

Posle tuširanja, za noge su vam potpuno zabranjeni svi losioni i mleka za telo koji su parfimisani, nego noge mažite Šaljićevim melemom protiv ožiljaka (pre upotrebe dobro promućkati i dobro utrljati u kožu). Kad sam išla na more, mazala sam se Šaljićevim pronasolom, on je idealan za leto za ove probleme, a na plaži nemate šta da radite, a ključ ovih preparata je utrljavanje. Oba stavljajte male količine, jer je masno i nema efekta ako samo namažete, ako samo stoji na koži, nego mora da se utrljava. Ukoliko su bubuljice aktivne, pre mazanja Šaljićem, natapkajte malo bubuljicu 3% hidrogenom i sačekajte da se ta mesta potpuno osuše od hidrogena.

Posle dve do tri depilacije, noge treba jednom obrijati, pa onda opet nastaviti sa depilacijama. I tako dok se ne reši problem, trebalo mi je 4 do 5 meseci da noge i prepone dovedem u red kao sa reklame, ali sam bila uporna i uspela sam. Sunđer za sudove i dalje redovno koristim i sada ali na svako drugom tuširanju i hladnu depilaciju (sad bez brijanja između), noge mažem isključivo Nivea mlekom ili losionom, nikako drugim parfimisanim mlekom
(ostatak tela mažem nekim finim mirišljavim)

I da ne mislite da pričam nebuloze, probala sam protiv ovog problema da se borim i konjskom mašću, različite depilacije, ihtiol, antibiotske kreme i masti, aktivni kiseonik, alkohol, potkozne inekcije vitamina, nekoliko preparata iz apoteka i raznih salona proiv urastanja i upalnih procesa, čak i skupe preparate za bubuljice i ožiljke lica sam stavljala na noge, kremice za izbeljivanje fleka, flogocid, ali nista nije upalilo, a dala sam čitavo bogatstvo na sve te preparate i pokušaje.

Rešenje za urasle dlake

Ovo nije metod da se rešiš uraslih dlaka, već da ukloniš dlake ( koren dlake, folikulu ) da ne raste. A, kada ne rastu, ne mogu ni da urastu.

Bitno je će svi naglasiti da efekat postignut medicinskim laserom nije dugoročan. Tvoje dlake će početi opet da rastu jer će se telo potruditi da uništen koren dlake ( foliku ) opet napravi. Kod nekih će to početi posle par meseci dok kod nekih posle godinu dana. Samo najsrećniji će dobiti nekoliko godina bez dlaka. Kada počnu da rastu, dlačice će biti paperjaste i tanke. Kako se dlaka bude sekla ( depilirala ) svaki put će biti sve jača i deblja.

Potrebno je 3 do 6 tretmana ( jedan tretman mesečno ) jer je jako važno da laser uništi koren dlake kada je fazi rasta, pošto dlake ne rastu i isto vreme, sa većem broju tretmana će se tretirati dlake koje u prošlom tretmanu nisu bile u fazi rasta.

Cena kompletnog tretmana se kreće i do 100.000 dinara. Jedan tretman može da bude i do 100 eura. Najbolje da pronađeš nekoliko salona koji se time bave, da se raspitaš koji laser koriste i cenu. Medicinski laseri su najbolji.

Laserska epilacija je medicinska metoda koja bezbedno uklanja neželjene dlake sa lica i tela. Neškodljiva je i minimalno invanzivna i mogu je koristiti i žene i muškarci.  Veoma brz i komforan način da ukloniš dlake, kao što su diodni laseri za epilaciju ( npr. Lumenis Light Sheer ili Lumenis Desire ).

Laser uklanja dlake tako što direktnim kontaktom laserski snop se usmerava na kožu i resorbuje od strane pigmenta folikule dlake ( melanina ) i svetlosna energija laserskog zraka se pretvara u toplotu koja uništava folikule dlačica ( fototermoliza ).

Preporuka je da ovo obavlja lekar specijalista dermatologije sertifikovan za rad sa medicinskim laserima i sa višegodišnjim iskustvom.

Čak i pazuh i prepone mogu se tretirati laserom, jer laserski zrak prodire samo nekoliko milimetara u kožu tako da ne ugrožava žlezdane strukture koje se nalaze znatno dublje. Epilacija laserom može se raditi na svim delovima tela, osim regije očiju.

Moderni laseri za epilaciju tokom uklanjanja dlačica istovremeno i hlade kožu. To je važno jer osim toga što na taj način štite kožu od pregrevanja, utiču i na smanjenje bola. Naravno, na delovima tela koji su osetljiviji na bol, kao i tamo gde je gustina dlaka veća, može se osetiti peckanje.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Na tretman je potrebno doći sa dlakama koje su duge oko 1 mm. Posle laserskog tretmana koža je blago crvena, ali to je prolazan simptom koji vrlo brzo nestaje, u zavisnosti od tipa kože potrebno je od 15 minuta do nekoliko sati da prođe crvenilo kože. Nakon jednog tretmana laserske epilacije gubi se od 20% do 30% dlaka, to zavisi od toga koliko se dlaka nalazilo u aktivnoj fazi rasta.

Uzrok urastanje dlaka

Nekima se ovo događa češće nego drugima. Ljudi sa gustom, kovrčavom kosom češće imaju problema sa uraslim dlakama nego oni sa tankom, retkom kosom. To se posebno odnosi upravo na stidne dlake koje su obično grublje od dlaka na drugim delovima tela.

Najčešći uzrok uraslim dlakama je njihovo uklanjanje

Što ih više uklanjaš, to one više rastu. Većina će rasti normalno, ali nije neuobičajeno da neke nastave rasti pod kožom.
Brijanje i depilacija mogu uzrokovati savijanje dlaka koje sa površine mogu urasti nazad u kožu. Kada nosiš usku i utegnutu garderobu posle depilacije, možeš pogoršati stanje jer ćeš odeća stalno ”gurati” vrhove dlaka nazad u kožu.

Nemoj kopati. Infekcija može uzrokovati veće probleme nego urasla dlaka

Spreči urastanje dlaka, preporuka

 • Urasle dlake se pojavljuju češće u trudnoći ili za vreme ciklusa, kada se pojačano luče određeni hormoni.
  Tada je posebno važna intimna higijena
 • Nemoj povlačiti kožu prema gore dok se briješ. To kožu čini napetom, tada ju je lakše obrijati, ali to takođe može uzrokovati urastanje dlaka
 • Uvek koristi nove i oštre brijače pri brijanju. Dlake uklanjaj u smeru u kojem rastu, a pre toga područje koje briješ obavezno operi toplom vodom
 • Nikada se nemoj brijati bez gelova za brijanje i drugih krema koje čine kožu mekom i olakšavaju celi postupak brijanja
 • Šećer je prirodni eksfolijator. Pomešajte ga sa maslinovim uljem ili medom kako bi hidratizirao kožu i uništio bakterije na njoj. Smesu nanesi kružnim pokretima, a zatim isperi toplom vodom
 • Soda bikarbona takođe pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i smanjuje upala na koži. Pomešaj jednu kašikicu sode sa jednom šoljom vode. Na kožu nanesi pamučnom vatom, a ukloni hladnom vodom.

Urasle dlake na preponama

Vrlo često one ne zahtevaju poseban tretman, ali ako ne izbiju na kožu same od sebe. Prestani uklanjati (depilirati ili brijati ) dlake sa prepona. Nastavak brijanja dodatno će pogoršati stanje. Grebanje ili kopanje po urasloj dlaki samo će pojačati već neugodne simptome. Osim toga, ono može dovesti do kožne infekcije ili napraviti ožiljak.

Urasla dlaka ispod pazuha

Urasle dlake ispod pazuha su najneprijatnije i bolne, jer je taj deo veoma osetljiv. Ovo se dešava ženama koje često briju pazuh. Kod nekih ljudi se urastanje dlaka pod pazuhom neprestano javlja iznova bez ikakvog vidljivog razloga

Kada urastanje dlaka pod pazuhom izazove samo blagu neprijatnost, ne zahteva nikakvu medicinsku pomoć i nestaje sam od sebe nakon nedelju ili dve. Za to vreme nosi širu odeću kako ne bi dodatno iritirao kožu.

Preventivne mere

 • Pre brijanja dobro nakvasi dlake toplom vodom
 • Nakon toga umesto pene nanesite gel za brijanje i koristi dobar brijač
 • Dok se briješ, ide se nadole ili u pravcu u kom dlačice rastu
 • Redovno radi piling kože, pre i posle brijanja, i koristi odgovarajući sunđer kako biste sprečili nakupljanje mrtvih ćelija kože u folikulama
 • Ako imaš kovrdžave dlake koje uporno izazivaju ovaj problem, brij se ređe

Krema za urasle dlake

Dermatolozi preporučuju jednostavan način kada imaš uraslu dlaku, ovo može da se primeni i ako se depiliraš voskom.
Nabavi u apoteci pakovanje Hidrokortizonske kreme (1%)

Krema može da ti bude deo “kućne apoteke za prvu pomoć“, ne samo da umiruje iziritiranu kožu, već sprečava i oticanje, što je odlična pomoć u prevenciji uraslih dlaka. Upravo iz tog razloga pomaže da rešiš problem i ako ti je dlaka već urasla.

Namaži malu količinu na sva iziritirana mesta ili na delove na kojima iz iskustva predpostavljaš da će ti urasti dlake. Kremu najviše maži dva puta dnevno, 3 do 5 dana, ne duže, i to će biti sasvim dovoljno da sprečiš urastanje dlaka.

Napišite komentar ✏️ ocenite članak

Napišite komentar ✏️ ocenite članak ⬇️

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments