Tamne i Žute Fleke na Koži Lica | tretmani za uklanjanje fleka

kako se resiti fleka na kozi

Članak ažuriran 19. мар, 2024.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Pojava fleke na koži lica

Da biste izjednačili ten kože, možete isprobati nekoliko prirodnih lekova kod kuće. Ipak, možda ćete želeti da se konsultujete sa svojim kožnim lekarom ukoliko neujednačenost kože potiče od osnovnog zdravstvenog problema.

Svi mi želimo savršeno glatku i ravnomernu kožu, ali mnogi od nas se suočavaju sa neujednačenim tenom. To može da se manifestuje kao crvenilo, ožiljci od akni, staračke pege ili oštećenja od sunca, što može izazvati nepravilnosti ili fleke na koži. Neujednačen ten može biti privremen ili trajan, a može biti posledica:

 • izlaganja suncu
 • starenja
 • lekova
 • hormona

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Srećom, postoje lekovi koji vam mogu pomoći da izjednačite promene boje i hiperpigmentaciju na koži, kao i navike koje sprečavaju ponovno pojavljivanje ovih promena na licu.

Žuta fleka na koži lica

Žute fleke na koži mogu biti uzrokovane različitim faktorima, uključujući starenje, izlaganje suncu, hormonalne promene ili određene bolesti. Ove fleke mogu se pojaviti na različitim delovima tela, uključujući lice, ruke ili noge, i često predstavljaju kozmetički problem.

Međutim, postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u njihovom uklanjanju ili smanjenju vidljivosti. Jedan od pristupa je korišćenje krema ili seruma koji sadrže sastojke poput retinola, vitamin C ili alfa-hidroksi kiselina, koji mogu posvetliti tamne fleke i poboljšati teksturu kože.

Takođe, postupci poput hemijskog pilinga, mikrodermoabrazije ili laserske terapije mogu biti efikasni u uklanjanju žutih fleka i poboljšanju opšteg stanja kože.

hemo 500x420

Važno je konsultovati se sa dermatologom ili estetskim stručnjakom pre nego što započnete bilo koji tretman, kako biste odabrali najbolju opciju za svoje potrebe i izbegli moguće komplikacije.

Tretmani za uklanjanje fleka na koži i izjednačavanje tena

Postoji nekoliko promena u ponašanju koje možete da primenite kako biste poboljšali izgled svoje kože.

Budite uvek hidrirani.

Održavanje hidrirane kože, i tela uopšte, čini čuda za vašu kožu. Pijenje vode hidrira vaše telo iznutra. Nanošenje hidratantnih krema pomaže umirenju kože i rešava suvoću i crvenilo. Odaberite kvalitetne hidratantne kreme kako biste sprečili iritaciju kože i začepljenje pora.

Ne zaboravite da hidrirate celu svoju kožu, ne samo lice. Korišćenje hidratantne kreme širokog spektra, koja štiti od UVA i UVB zračenja, na rukama može pomoći u sprečavanju stvaranja staračkih pega tokom vremena.

Zaštita od sunca za uklanjanje fleke na koži

Svakog dana koristite zaštitu od sunca kako biste sprečili oštećenje kože. Ovo neće samo sprečiti trenutno crvenilo i perutanje od opekotina od sunca, već će takođe sprečiti stvaranje staračkih pega i raznih pojava na koži koje se javljaju kasnije.

Koristite zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite od sunca svakog dana i nanosite je ponovo svaki put kada budete na suncu, čak i zimi.

Ishrana za uklanjanje fleke na koži

Određene namirnice mogu da izazovu crvenilo i neujednačen ten. Neka hrana, poput šećernih grickalica, čak može ubrzati razvoj bora i staračkih pega. Izbegavanje ovih namirnica može pomoći u očuvanju ravnomernog tena koji želite.

Hrana koju treba izbegavati

 • alkohol, koji može proširiti krvne sudove i dovesti do crvenog lica
 • začinjena hrana, koja može povećati crvenilo
 • hrana bogata rafinisanim šećerima
 • mlečni proizvodi koji mogu izazvati različite vrste iritacije kože, uključujući akne
 • previše obrađene ili masne namirnice poput čipsa

Prirodni sastojci za uklanjanje fleke i izjednačavanje tena

Postoji mnogo prirodnih sredstava i namirnica koje možete koristiti kod kuće kako biste izjednačili vaš ten. Mnogi visokokvalitetni proizvodi za negu lepote sadrže ove sastojke kao aktivne sastojke.

Vitamin C za izjednačavanje tena na koži

Vitamin C je antioksidans i može da zaštiti od oštećenja slobodnih radikala koja mogu izazvati oštećenje tkiva i neujednačen ten kože.

hemoroidi

Možete uzimati dodatke ishrani, koristiti serum sa vitaminom C ili ga pronaći u namirnicama poput:

 • narandže
 • guave
 • paprike
 • kivija
 • jagode

Niacin za izjednačavanje tena na koži

Niacin je hranljivi sastojak koji je veoma važan za zdravlje kože, kose i noktiju.

Može pomoći u:

 • obnavljanju neujednačenog tena
 • smanjenju bora
 • osvetljavanju tena To postiže poboljšanjem hidratacije kože.

Niacin je čest sastojak namirnica kao što su:

 • piletina
 • zeleni grašak
 • pečurke
 • tuna

Niacinamid, derivat niacina, takođe se pokazao kao koristan kod nege kože, uključujući pomoć u zadržavanju vlage, smanjenje pojave prekanceroznih promena i poboljšanje znakova starenja.

fleke na kozi

Hamamelis za izjednačavanje tena na koži

Hamamelis (lekovita kopriva) je umirujući sastojak sa protivupalnim svojstvima koja mogu pomoći u smanjenju iritacije i crvenila. Možete naneti hamamelis direktno na kožu ili ga pronaći u proizvodima poput losiona, tonika ili sapuna. Imajte na umu da hamamelis može biti isušujući ili izazvati osetljivost kod određenih osoba.

Ružičasto ulje za izjednačavanje tena na koži

Ružičasto ulje može pomoći u smanjenju promena boje od upale. Smatra se da antioksidansi koje sadrži bore s oštećenjem slobodnih radikala i istovremeno podstiču proizvodnju kolagena. Ružičasto ulje se može direktno nanositi na kožu kako bi se ostvarile maksimalne koristi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Crni kim za izjednačavanje tena na koži

Ulje crnog kima (Nigella sativa) može pomoći u lečenju infekcija kože zahvaljujući svojim antibakterijskim i antiupalnim svojstvima. Takođe ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u izjednačavanju tena kože. Jedno istraživanje iz 2015. godine čak je sugerisalo da je efikasno u smanjenju vitiliga bez ozbiljnih nuspojava.

Kojinska kiselina za izjednačavanje tena na koži

Kojinska kiselina se nalazi u mnogim proizvodima bez recepta zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Pokazalo se da je bezbedna u koncentraciji od 2% u kozmetičkim proizvodima. Često se koristi kao tretman za izbeljivanje kože kod hiperpigmentacije.

Hemijski piling za izjednačavanje tena na koži

Postoji nekoliko različitih opcija za hemijske pilinge. Profesionalni i kućni tretmani mogu sadržati niske doze glikolne i salicilne kiseline. Trebalo bi da izbegavate ove pilinge ako imate osetljivu kožu ili trenutno koristite bilo koji tip proizvoda protiv akni. To uključuje i topičke (kremaste) proizvode poput retinola i oralne lekove poput Akutana.

Glikolna kiselina za izjednačavanje tena na koži

Glikolna kiselina može pomoći u tretiranju akni, ožiljaka, sunčanih pjega, staračkih pega i bora. Radi tako što prodire u gornje slojeve kože hemijskim rastvorom i uzrokuje njeno perutanje, otkrivajući zdraviju kožu ispod. Jedna je od sastojaka većine preparata za piling kože.

Salicilna kiselina za izjednačavanje tena na koži

Salicilna kiselina je sastojak koji se nalazi u mnogim proizvodima za akne. Malo je blaža od glikolne kiseline i takođe vrši piling spoljnog sloja kože kako bi uklonila oštećene ćelije. Može pomoći u lečenju akni, ožiljaka i izražene pigmentacije.

Medicinski tretmani za fleke na koži

Postoje neki tretmani koji su dostupni samo na recept i po preporuci vašeg lekara ili medicinskog kozmetičara. Obično su malo skuplji, ali mogu pomoći u lečenju dugotrajnih problema na koje kućni lekovi ne utiču.

Hidrokinon od 4% za fleke na koži

Hidrokinon je krema koja se može nanositi na pogođeno područje dva puta dnevno ili kako vam vaš lekar naloži. Obično se koristi kao krema za izbeljivanje kože koja može pomoći da se izjednači ten. Ova krema nije pogodna za osetljivu kožu, mada Uprava za hranu i lekove smatra da je sigurna za upotrebu ako je koncentracija ograničena. Ako osećate bol, crvenilo ili trajnu suvoću, obratite se svom kožnom lekaru radi drugih opcija lečenja.

Skidanje fleka sa lica laserom

Tretmani laserom se koriste za poboljšanje tena kože, sa sposobnošću da izblede ožiljke ili staračke i sunčane pege. Žuti laseri, na primer, koriste se za izravnavje ožiljaka i smanjenje crvenila. Ponekad, tretmani laserom mogu izazvati hiperpigmentaciju, ili promenu boje kože.

Zbog toga biste možda želeli da prvo isprobate druge opcije lečenja. Razmislite i pažljivo odaberite profesionalca za tretman laserom i uvek birajte stručnjaka sa iskustvom u tretiranju pigmentacija.

Klinički snažni pilinzi za fleke na koži

Klinički snažni pilinzi rade se u tri nivoa: svetli, srednji i duboki. Rade tako što prodru u vašu kožu hemijskim rastvorom, izazivajući ljuštenje i guljenje pre nego što otkriju noviju kožu. Svetli pilinzi koriste blaže kiseline, kao što je salicilna kiselina, i mogu se brzo obaviti.

Srednji pilinzi mogu zahtevati sedative ili analgetike, a duboki pilinzi zahtevaju blažu anesteziju jer koriste fenol, jak sastojak. Vreme oporavka za duboke pilinge može trajati do 2 nedelje, iako možete imati crvenilo nekoliko meseci. Svetli pilinzi imaju vreme oporavka od samo nekoliko dana.

Profesionalna mikrodermoabrazija za fleke na koži

Mikrodermoabrazija može lečiti brojne probleme kože, uključujući blage ožiljke, oštećenja od sunca i nepravilnosti u boji. Deluje tako što pomaže da se zgusne kolagen u vašoj koži, istovremeno uklanjajući deblji, oštećeni spoljni sloj, stvarajući mlađi izgled.

Nakon postupka, možete doživeti crvenilo, suvoću ili perutanje kože tokom nekoliko dana.

Uklanjanje fleke na koži šminkanjem

Ako vam je potrebno trenutno rešenje za neujednačen ten kože, postoji mnogo odličnih kozmetičkih preparata koji daju odlične rezultate. Neki od njih su:

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

 • podloge koje pružaju gustu pokrivenost namenjenu za celo lice kako bi se izjednačio ten kože
 • obojene hidratantne kreme koje dolaze u nijansama koje odgovaraju boji kože i zelenim

nijansama. Zelene nijanse su idealne za one koji se suočavaju sa blagim crvenilom. Ovi proizvodi ne nude potpunu pokrivenost kao podloge, ali mogu pomoći kod blage neujednačenosti.

 • korektori koji su dizajnirani da prekriju bubuljice ili nepravilnosti u boji kože

Upozorenje o proizvodima koji se daju injekcijom

Injektabilni proizvodi za izbeljivanje ili posvetljivanje kože su utvrđeni kao nesigurni i neefikasni od strane Uprave za hranu i lekove. Često je moguće da sadrže štetne sastojke ili kontaminante. Ako ste koristili bilo koje injektabilne proizvode za izbeljivanje kože i imate bilo kakve negativne efekte, odmah se posavetujte sa svojim lekarom ili kozmetičarem.

Zaključak o uklanjanju fleke na koži

Ako želite da izjednačite ten kože, postoje mnogi načini koje možete isprobati kod kuće, uključujući promene u ponašanju i prirodne sastojke. U nekim slučajevima, možda ćete morati da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom ili stručnjakom za negu kože.

Ako imate bilo kakve nepravilnosti, promene ili neujednačenosti koje mogu biti uzrokovane osnovnim zdravstvenim problemom, odmah zakažite pregled. Neke od promena su:

 • mladeži ili nepravilnosti koje bi mogle biti karcinom kože
 • psorijaza
 • ozbiljne akne koje ne reaguju na kućno lečenje
 • rozacea

Ako kućni lekovi nisu dali rezultate nakon mesec dana ili želite da vidite bolje rezultate, zakažite pregled kod svog lekara ili stručnjaka za negu kože.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments