Bol u Peti – Petni Trn – Najčešći Uzrok Pojave i Lečenje

petni trn

Članak ažuriran 30. авг, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

Vesna Veselinovic autor Kreator članka

Petni trn je pojava stanja na stopalima kada raste kost pete usled taloženja kalcijuma između petne kosti i tzv. svoda stopala. Petni trn se, najčešće, nalazi ispod i iza pete. Mogu porasti do 1.27 cm u dužinu.

mrsavljenje
mrsavljenje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv bol u peti, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

✨ Preporučujemo članak, prirodni lek za zglobove i kosti.

Petni trn slika

petni trn bol u peti

Simptomi petnog trna

Otkrivanje petnog trna nije uvek jednostavno, jer ne uzrokuje uvek bol. Takođe, nije svaka bol u peti ,,petni trn”.

Simptomi petnog trna mogu da uključuju:

 • bol
 • upalu
 • oteklinu iza pete
 • toplotu prilikom dodira

Vremenom petni trn može da utiče i na druge delove stopala. Ovi simptomi se mogu proširiti i na svod stopala. Petni trn nije uvek vidljiv spolja (golim okom) i razvojem, može postati vidljiv.

Ponekad, petni trn nema baš nikakve simptome. Možda, ponekad, nećete primetiti nikakve promene u mekim tkivima ili kostima oko pete. Petni trn se često otkriva samo putem rendgenskih snimaka (obično zbog nekog drugog problema sa stopalom).

Šta uzrokuje na pojavu petnog trna

Postoje poznati i manje poznati razlozi nastanka petnog trna i bola u peti.

Najčešći razlozi pojave petnog trna

 • dugotrajno naprezanje mišića i ligamenata: je glavni uzrok nastanka petnog trna. Vremenom, ovaj prekomerni napor stvara stres (operećenje) na peti. Dakle, ne pojavljuju se iznenada nakon treninga već su posledica ignorisanja ranih simptoma bola
 • hodanjem, trčanjem ili skakanjem po tvrdim površinama: ponavljano opterećenje čest je uzrok nastanka petnog trna
 • nošenje neodgovarajuće obuće: nošenje obuće koja ne odgovara i ne podržava stopalo na pravilan i udoban način utiče na stvaranje petnog trna

Manje poznati razlozi kako i zašto petni trn nastaje

Petni trn, takođe, mogu biti uzrokovan:

 • artritisom
 • modricom (udarcem pete)
 • viškom telesne težine
 • čestom upotrebom papuča
 • istrošenom obućom (starom obućom koja više nije udobna za stopalo)

Plantarni fascilitis i razvoj petnog trna

Mnogi ljudi koji imaju petni trn (ili više petnih trnova) takođe, imali su, pre toga, plantarni fasciitis. To znači da se čvrsto, vlaknasto tkivo proteže između pete i prstiju i boli.

Ovo se dešava zbog nenormalne sile koja se na nju vrši nošenjem neudobne obuće.

Poređenja radi, plantarni fasciitis će se sam smanjiti tokom vremena, bez obzira na terapiju. Petni trn će trajno ostati, osim ako se ne reši hirurškim putem (što je retko potrebno).

program za mrsavljenje

Za sve informacije i savete o lečenju petnog trna i plantarnog fascilitsa se obratite svom lekaru.

Dijagnoza petnog trna

Teško je samostalno dijagnostifikovati petni trn bez medicinske pomoći. To je zato što simptomi liče na druge oblike petnog bola i problema sa stopalom.

Za pravilnu dijagnozu stopalo treba da pregleda specijalista – ortoped ili podijatar (stručnjak za negu i zdravlje stopala). Oni mogu otkriti petni trn putem rendgenskog snimka. Pregled kod doktora specijaliste se može zakazati u bolnici kod doktora opšte prakse.

Pre nego što zakaže snimanje, vaš lekar će izvršiti fizički pregled vaše noge kako bi tražio znakove crvenila ili upale papilatorno (opipavanjem). Proveriće da li postoji primetna osetljivost na nozi. Ako postoji – znači da postoji petni trn.

Vaš podijatar takođe može tražiti da obavite fizičke testove, kao što je stajanje na jednoj nozi ili kraća šetnja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Lečenje petnog trna

Lečenje petnog trna, uglavnom, se sastoji od odmora i promena u načinu života. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koji način bi vam najviše pomogao:

 • Hladne obloge: držanje hladnih obloga do 15 minuta, čak trenutno, može pomoći u ublažavanju bola petnog trna jer privremeno umrtvljuje bolno mesto. Ova metoda pomaže i za smanjenje otoka. Hladne obloge su odlične za rešavanje ili ublažavanje bola kod petnog trna, a tople bolje deluju kod bolova u zglobovima i mišićima
 • Injekcije protivupalnih lekova: za jaku bol, vaš podijatar može preporučiti injekcije kortikosteroida. Ove injekcije protivupalnih lekova pomažu ublažavanju bola i upale pete i svoda stopala
 • Lekovi bez recepta protiv bolova: oštar ili kratkotrajni bol, može se smanjiti uz pomoć lekova bez recepta (takozvana grupa lekova: OTC). Ovi lekovi mogu da uključuju acetaminofen, aspirin ili ibuprofen. Važno je da obavestite svog lekara ako uzimate neke druge lekove, kao što su lekovi za razređivanje krvi, ili ako imate bilo kakve postojeće probleme sa jetrom ili bubrezima koji bi mogli sprečiti uzimanje OTC analgetika
 • Vežbe fizikalne terapije i istezanja: podijatar može da preporuči fizikalnu terapiju kao način kako biste sprečili dugotrajnu bol, posebno jer protivupalni lekovi mogu bezbedno da se uzimaju samo kratko vreme. Vežbe za petni trn uključuju istezanje mišića pete i plantarne fascije (tetive i ligamente). Vaš fizioterapeut može vam pokazati kako da radite neke od vežbi kod kuće. Ove vežbe mogu se izvoditi u bilo koje doba dana, ali istezanja mogu posebno pomoći noću pre spavanja
 • Sticanje kondicije: kao što smo rekli, vežbe istezanja su dobar metod za postizanje kondicije tela jer trenirate bolne mišiće i napete ligamente, istovremeno sprečavajući povrede. Isti koncept se odnosi i na oporavak uzrokovanim petnim trnom. Određene vrste istezanja mogu pomoći poboljšanju boli i upale u području pete i listova. To uključuje:
 • istezanje listova uz zid
 • istezanje listova na stepenicama
 • kuglica za golf/tenis za masažu stopala
 • hvatanje peškira prstima stopala

Preporuka je da isprobate ove vežbe kako biste ublažili bol izazvan petnim trnom.

 • Eterična ulja protiv bola i petnog trna: određena eterična ulja mogu smanjiti bol i otok. Mogu se masirati na petama radi dodatnog olakšanja. Neka od najznačajnijih eteričnih ulja s antiinflamatornim svojstvima (umirujuća, koja oslobađaju od bola kao brufen, ibuprofen) mogu umanjiti bol zbog petnog trna uključuju:
 • bergamot ulje – podstiče vensku cirkulaciju
 • ulje eukaliptusa – pomaže i ako imate opekotinu, obrebotinu, posekotinu
 • ulje od komine maslina (komina je ostatak koštice i pulpe posle ceđenja msline) – odlično i za čišćenje organizma
 • lavandino ulje – pomaže i za opuštanje nervnog sistema
 • ulje od pomorandže – pomaže i u regeneraciji strvarajući kolagen
 • ulje od ruzmarina – ublažava upale
 • ulje od susama i od majčice dušice (tamjana) – imaju i anti-bakterijsko svojstvo

Iako se još uvek sprovode istraživanja, još uvek nema konkretnih dokaza da eterična ulja deluju kao lek za petni trn. Svakako, važno je znati da ova ulja imaju, svakako, lekovita i umirujuća svojstva.

Kada se koriste nepravilno, mogu izazvati neželjene efekte. Uvek kombinujte nekoliko kapi eteričnog ulja sa najmanje tri puta većom količinom baznog ulja (hladno ceđena biljna ulja) i obavezno prvo testirajte na malom delu kože pre primene.

 • Odmor: je jedna od mera koja se najčešće preporučujr u lečenju kako za plantarni fasciitis, tako i za petni trn. Ublažavanje akutnog bola (koji nastaje naglo i traje određeno vreme), nagli prestanak opterećenja stopala može da pogorša stanje. Posebno je važno odmarati noge posle dužeg stajanja i drugih aktivnosti. Dok je bolna, petu ne treba opteretiti jer bi se pogoršalo stanje što može zahtevati duži period oporavka
 • Ortopedski ulošci za obuću: ulošci za pete mogu pomoći i pružiti vam potrebnu podršku svoda i pete kako biste smanjili bol. Delotvorni su i ulošci koji se koriste za celo stopalo (za celo gazište stopala)
 • Hirurgija kao rešenje: lekar može da preporuči hirurško rešenje petnog trna kada je bol prejak. Uradiće se snimanje stopala rendgenom i EKG, kao i merenje koagulacije (brzine protoka krvi). Ovim zahvatom može da se, pored petnog trna, oslobodi i plantarna fascija (bol u donjem delu pete, u vezivnom tkivu koji se proteže dužinom stopala)
hemo 500x420

Posle operacije petnog trna važan je oporavak

Posle hirurške intervencije petnog trna će biti potrebno da prođe određeno vreme da se potpuno oporavite. Krajnji rezultat izlečenja bi bio da možete da se oslonite na oba stopala svom težinom tela.

Proces oporavka može da uključuje:

 • odmor stopala i korišćenje leda (postavljanje hladnih obloga)
 • kompresiju
 • podršku stopala

Kako sprečiti nastanak petnog trna

Sprečavanje petnog trna zahteva veću pažnju prema celokupnom zdravlju vaših stopala. Budite svesni svakodnevnog stresa kojim opterećujete svoja stopala (premor, neudobna obuća). Obavezno im pružite odmor na kraju dana.

Kao osnovno pravilo, nikada ne treba da ignorišete bol u peti koji se razvija.

Nastavljanje sa hodanjem, vežbanjem ili nošenjem obuće koja uzrokuje bol u peti može dovesti do dugotrajnih problema – petnog trna. Ako osetite bol u peti nakon bilo koje aktivnosti, stavite led na to područje i dajte stopalu odmor dok se ne poboljša stanje. Ako se bol ne povuče posle određenog vremena – obratite se svom lekaru.

Negujte životni stil koji će vaš organizam, vaše telo, um, emocije i svaki deo tela ojačati. Da li je početak petnog trna u opterećenju stopala koje počinje pritiskom prekomerne težine, neudobne obuće, previše sporta ii tek teretnim mislima urokovan stresom? Kompletno čišćenje organizma počinje razmišljanjem o rešenjima i optimizmom.

Ako su stopala umorna – priuštite svojim stoplaima masažu, toplu kupku ili odmor. Ako to ne pomogne, ako nastane bol u peti i (ili samo) izraslina iznad pete – setite svega važnog što ste pročitali u našem tekstu, probajte neke od metoda i ako ne bude boljitka – obavezno se javite svom lekaru.

Širom sveta su lekari, sa svojim pacijentima, vrlo uspešni u borbi protiv petnog trna.

Referenca

www.healthline.com/health/heel-spurs

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments