Pojava Bola u Peti – Da li je Problem sa Kičmom Glavni Uzrok?

bol u peti od kičme

Članak ažuriran 15. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Bol u peti zbog kičme je vrlo čest slučaj kada je kičma oštećena, povređena ili jednostavno starenjem.

mrsavljenje
mrsavljenje

Problem sa kičmom i donjem delu leđa može doprineti raznim drugim fizičkim i mentalnim zdravstvenim stanjima. Komplikacije mogu zavisiti od uzroka bolova u leđima. Mogu da se odraze i na druge delove tela pa nastaje artritis, depresija i problemi sa spavanjem.

Bol u peti može biti intenzivan i uprkos odmoru, često može biti i uporan.

Ovo je čest problem koji pacijenti iznose svojim lekarima, a neretko je povezan s različitim bolestima kičme. Bol pogađa muškarce i žene podjednako, a uzrok bola u peti ima mnogo.

Stoga, važno je dijagnostikovati uzrok kako bi se mogao adekvatno lečiti. Pregledaćemo uzroke, komplikacije i opcije lečenja za bol u peti usled problema sa kičmom.

Može li bol u peti biti prouzrokovan od kičme?

Bol u peti često može biti usko povezan sa stanjima kičme. U mnogim slučajevima, nije izolovan problem, već simptom koji ukazuje na upalu, iritaciju, oštećenje ili patologiju kičme i njenih nervnih struktura.

Uobičajeni uzroci bola u peti koji se mogu povezati s problemima kičme uključuju degeneraciju intervertebralnih diskova, oštećenja kostiju, ligamenata ili zglobova, kao i iritaciju velikih nervnih korena u lumbalnom delu.

Takođe, bol može biti posledica iritacije manjih nerava koji izlaze iz donjeg dela leđa, istegnuća velikih mišićnih grupa u lumbalnom regionu, ili stanja kao što je ankilozirajući spondilitis.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Razumevanje veze između bola u peti i stanja kičme je ključno za uspešno upravljanje ovim simptomima i postizanje olakšanja bola.

bol u peti od kicme
Bol u peti često može biti usko povezan sa problemom kičme

Bol u peti i bol u leđima često su povezani

Da bismo bolje razumeli ovu vezu, neophodno je proučiti kako stanja kičme, poput hernije diska (diskus hernija), mogu uticati na zdravlje i funkciju stopala.

Jedna od najčešćih bolesti koja može prouzrokovati bol u peti je plantarni fascitis. Ovo stanje karakteriše upala plantarne fascije, debelog tkiva koje povezuje petu s prednjim delom stopala. Bol se često opisuje kao osećaj “trna” u peti i obično je najizraženiji prvim koracima ujutru.

Međutim, bol može biti i posledica sindroma koji su direktno povezani s kičmom. Na primer, diskus hernija može dovesti do iritacije ili pritiska na nervne korene u lumbalnom delu kičme, što zatim može rezultirati bolom koji se širi do stopala. Takva vrsta bola često je opisana kao oštra, probadajuća ili peckajuća senzacija.

Terapija i lečenje bola u peti prouzrokovan od kičme

Kod lečenja bola u peti uzrokovanog problemima kičme, terapija se obično fokusira na smanjenje upale i poboljšanje funkcije kako kičme, tako i stopala. Fizikalna terapija i specifične vežbe su ključne za održavanje fleksibilnosti i snage kako u lumbalnom regionu, tako i u stopalu. Vežbe za jačanje i istezanje mogu značajno pomoći u ublažavanju simptoma.

program za mrsavljenje

Pored toga, mogu se primenjivati i druge terapije, kao što su terapija ultrazvukom, primena toplote ili hladnoće, ili čak manualna terapija, u zavisnosti od specifične dijagnoze i simptoma pacijenta. U težim slučajevima, kada konzervativni pristupi ne donose olakšanje, može se razmatrati i hirurška intervencija.

Važno je da se izbegavaju aktivnosti koje neće dodatno pogoršati stanje sa kičmom. Savetovanje sa lekarom o pravilnom izboru obuće, ograničavanje aktivnosti koje opterećuju petu, kao i redovno vežbanje pod nadzorom, sve su to ključni elementi uspešnog plana lečenja.

hemo 500x420

Kako nervni sistem povezuje bol u peti s kičmom: razumevanje kompleksne veze

Kičma možda nije direktno povezana s petom – međutim, kao i sve u telu, povezana je putem nervnog sistema.

Strukture koje čine petu sadrže grane nerva koje potiču iz donjeg dela leđa. Ova nervna grana upravlja kako slanjem tako i primanjem signala između stopala i kičme.

Ovo nervno ožičenje je, zapravo, jedna masivna mreža. Nervi lumbalne kičme su numerisani od L1 do L5, a nervi sakralne su numerisani od S1 do S5.

Ako S1 nerv postane iritiran u donjem delu leđa, može izazvati bol u leđima i bol u peti. Povreda ili bolest donjeg dela leđa može uticati na bilo koju strukturu niz nogu, kuk, koleno, članak, petu i tako dalje.

Zanimljivo, kada je nerv iritiran u leđima, možda uvek neće biti bola u leđima. Ponekad, jedini znak upozorenja koji možete imati je bol u peti, sa simptomima sličnim plantarnom fasciitisu, koji jednostavno neće popustiti.

Stoga je važno da proverite vašu kičmu kada imate bol u peti. Što duže čekate, lečenje može biti teže. Ignorisanje bola u peti može dovesti ne samo do hroničnih problema s leđima, već i do problema sa Ahilovom tetivom ili mišićima lista. Lečenje manjeg problema je mnogo lakše nego čišćenje nereda mnogo većeg problema.

Pored bola u peti, iritirani nervi u vašim leđima mogu izazvati hronično zategnute ili trzajuće mišiće lista, vremenom praveći haos u vašoj plantarnoj fasciji (široka vezivna traka tkiva koja oblaže taban).

Pored problema sa kičmom, sledeći problemi mogu biti uzroci bola u peti

Peta se sastoji od tri glavne strukture: Ahilove tetive, koja se inserira u kost, kosti pete (ili “kalkaneusa”) i plantarne fascije.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ahilova tetiva

Ahilova tetiva je fibrozno vezivno tkivo koje nastavlja od mišića lista i soleusa. Pričvršćena je za kost kalkaneus u stopalu. Najveća je tetiva ljudskog tela i svaka povreda Ahilove tetive može dovesti do bola u peti.

Kalkaneus

Poznat i kao kost pete, najveća je kost svih tarzalnih (stopalnih) kostiju. Nalazi se blizu kockaste i talusne kosti stopala, formirajući zadnji deo stopala. Stanja kao što su prelomi kalkaneusa, artritis i tanki stresni prelomi mogu uzrokovati ozbiljan bol u peti.

Plantarna Fascija

Plantarna fascija je vezivno tkivo koje povezuje kalkaneus ili kost pete sa prstima. Proteže se duž baze stopala pa svaka upala ili prekomerno habanje plantarne fascije zbog ponavljajućeg stresa može dovesti do bola u peti.

Nervi

Lokalni nervi poput tibijalnog, suralnog ili Baxterovog nerva mogu postati kompresovani ili upaljeni uzrokujući bol u peti i stopalu.

Simptomi koji ukazuju da imate problem sa petom

Ako imate povredu ili problem s’petom, evo nekih uobičajenih simptoma koje ćete doživeti:

Bol kao ubod u peti

Ovo je vrlo karakteristično za povredu ili upalu bilo koje strukture u peti, bilo da je reč o Ahilovoj tetivi, kosti pete ili plantarnoj fasciji. Bol kao ubod obično se povećava s pokretom i može, ali ne mora, biti ublažen odmorom.

✨ Preporučujemo članak, prirodni lek za zglobove i kosti.

Bol pri hodanju na prstima

Hodanje na prstima je pokret koji se naziva plantarfleksija i zahteva aktivaciju mišića lista, a samim tim i Ahilove tetive. Svaka povreda ili upala kalkaneusa ili tetive će uzrokovati bol tokom hodanja na prstima.

Topla koža preko Kalkaneusa

Topla koža preko kalkaneusa znak je upale. Kada se to dogodi, koža preko kalkaneusa će biti crvena, topla i osetljiva na dodir. Ovo može, ali ne mora, biti praćeno otokom. Zaraženo područje je toplije od ostatka stopala.

Otok

Otok je još jedan znak upale, ali može pratiti i prelome kosti pete. Ako postoji uporan otok, uprkos hlađenju pete, idite kod lekara da vas pregleda. Otok u stopalu može nastati zbog povrede mišića, kosti ili potpornih ligamenata.

Osećaj pečenja, trnjenje i bol

Prisustvo trnjenja, smanjenog osećaja ili bola kao pečenja u peti može ukazivati na neku vrstu zarobljavanja nerva ili povrede nerva. To se često vidi u stanjima poput neuritisa i sindroma tibijalnog tarzusa.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments