Prirodne Terapije i Lečenje Kičme Usled Bolova i Okoštavanja (spondiloze)

prirodni lek za kosti

Članak ažuriran 31. окт, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

Vesna Veselinovic autor Kreator članka

Prirodno lečenje za okoštavanja kičme može biti od velike koristi za one koji se suočavaju s bolovima u leđima, vratu ili donjem delu kičmenog stuba. Promenom životnog stila (lifestyle) i korišćenjem prirodnih lekova, moguće je smanjiti upale i poboljšati funkciju kičme.

hemoroidi
hemoroidi

Jedan jednostavan recept koji može pomoći u ovom procesu uključuje korišćenje antiinflamatornih biljaka, poput đumbira i kurkume, koje se tradicionalno koriste za smanjenje upala. Ova mešavina može se dodati u ishranu kako bi se postigao dugoročni benefit za kičmu.

Prirodni lek za okoštavanje kičme

prirodni lek za okostavanje kicme

Starenje je prirodan proces. Iako je borba protiv starenja svevremenska i jednako duga kao čovečanstvo, ona još uvek traje.

Ljudi su skoncentrisani na znakove starenja koji se vide. Jako je važno obratiti pažnju i na drugu vrstu starenja – fizičkog, mentalnog i emocionalnog.

Okoštavanje (spondiloza) je degeneracija kostiju koja prati starenje. Ova pojava može dovesti do bolova i gubitka pokretljivosti kičme.

Postepeno se troše intervertebralnh diskovi i kosti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Lečenje i terapije

Lečenje protiv okoštavanja kičme znači napor da se ublažave simptomi i usporava napredovanja bolesti.

hemoroidi

Ove metode se često koriste u lečenju:

 • klasično lečenje – primena lekova protiv bolova, nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID), fizikalnu terapiju i vežbe koje jačaju mišiće i smanjuju bol
 • injekcije kao terapija – lekar može da preporuči terapijske injekcije, poput epiduralnih injekcija kortikosteroida ili blokada živaca, kako bi se smanjio bol i upala u kičmi
 • hirurško lečenje – u slučajevima gde klasične (konzervativne) metode nemaju efekta, može se razmotriti hirurško lečenje. To može uključivati spinalnu dekompresiju (ili fuziju), gde se učvršćuju oštećeni delovi kičme
 • promena načina života – promene u načinu života, uključujući pravilnu ishranu, prestanak pušenja i održavanje zdrave telesne mase, mogu pomoći u upravljanju spondilozom i smanjenju rizika od daljeg pogoršanja

Prirodni lekovi

Prirodni lekovi za ublažavanje simptoma okoštavanja kičme mogu biti korisni kao dopuna standardnom lečenju. Evo nekoliko prirodnih metoda koje se često koriste:

 • kurkuma – kurkumin, aktivni sastojak kurkume, ima snažna antiinflamatorna svojstva. Možete uzimati kurkumu kao dodatak ishrani ili pripremati napitke sa kurkumom
 • đumbir – takođe ima prirodna antiinflamatorna svojstva. Dodajte đumbir u ishranu ili pripremite čaj od đumbira
 • beli luk – beli luk se često koristi kao prirodan analgetik. Ispasirajte beli luk i nanesite pastu na bolna područja, pa ostavite da deluje – moe da bude od koristi
 • masaža -blaga masaža kičme može poboljšati cirkulaciju krvi, opustiti mišiće i smanjiti bol. Upotreba prirodnih ulja, poput kokosovog ili maslinovog ulja, može poboljšati efikasnost masaže
 • zdrava ishrana – ishrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima može pomoći u očuvanju zdravlja. Voće, povrće, integralne žitarice i riba su korisni sastojci ishrane
 • hidroterapija – topla kupka ili primena toplih obloga na bolnim područjima može pružiti olakšanje i opuštanje mišića
 • boravak na suncu – vitamin D, koji se proizvodi pod uticajem sunčeve svetlosti, važan je za zdravlje kostiju. Dnevni boravak na suncu može doprineti jačanju kičme
 • bosiljak i kamilica – biljke kao što su bosiljak i kamilica imaju protiv-upalna svojstva i mogu se koristiti u obliku čajeva za ublažavanja upala i bola
 • ricinusovo ulje – je efikasan prirodni lek za ublažavanje bolova. Ovo ulje poseduje antiinflamatorna i analgetska svojstva, čineći ga cenjenim i pristupačnim rešenjem. Ono ne samo da smanjuje upalu, već i pospešuje (ubrzava) proces ozdravljenja. Takođe, pozitivno utiče na cirkulaciju krvi, čak se preporučuje u slučajevima gde tradicionalni tretmani ne daju rezultate.

Preporuka: zagrejte jednu supenu kašiku ricinusovog ulja na bolnom delu leđa i ostavite da deluje preko noći. Nakon upotrebe obloge, koristite sodom bikarbonom za čišćenje kože. Ovaj tretman se preporučuje da se ponavlja svakodnevno

hemo 500x420
 • glina za bolove u zglobovima i kičmi – fantastičan prirodni lek i njena bogata mineralna kompozicija ima terapijski efekat na telo. Može se koristiti i unutar organizma i spolja. Osim toga, glina poseduje antiseptička svojstva, čineći je efikasnom u borbi protiv različitih bakterijskih infekcija.

Preporuka: pripremite glinu sa malo sirćeta i vode, pa je nanesite na bolno mesto. Stavite oblog od najlona preko gline i ostavite ga da deluje. Ovaj tretman se preporučuje da se ponavlja svakodnevno tokom narednih 7 dana.

 • gorka so – kao lek za bol u kičmi, poznata kao epsom so (ili magnezijum sulfat) sprečava grčeve mišića, omekšava kožu i smanjuje stres i psihički opušta organizam. Dodajte dve šolje gorke soli u kadu, potopite se i opustite narednih 10-15 minuta. Ovaj tretman se preporučuje da se ponovi tri puta nedeljno.
 • kupus uspešno leči bolove – izvlači bolesti iz tela, kupus je efikasan u ublažavanju bolova u kičmi, rukama i nogama. Takođe, brzo može ublažiti glavobolje i čak upalu pluća.

Preporuka: operite i pripremite listove kupusa, nanesite ih na bolno mesto prethodno premazano maslinovim uljem i prekrijte gazom ili lanenom krpom. Držite oblog na mestu tokom tri sata ujutro i tri sata popodne, ukupno šest sati dnevno, tokom narednih šest dana. Nakon ovog perioda, napravite mesec dana pauze, a zatim ponovite tretman po potrebi.

 • bosiljak (ili, kako ga neki zovu: bosiok) – delotvoran je jer listovi bosiljka sadrže važna ulja, uključujući eugenol, koji je odličan u tretiranju bolova u kičmi. Bosiljak ima izraženo antiinflamatorno delovanje, često upoređivano sa dejstvom diklofenaka, ali bez neželjenih efekata.

Preporuka: pripremite čaj od bosiljka tako što ćete preliti dve kašičice suvih listova bosiljka šoljom vrele vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Popijte čaj dok je još topao, najviše tri puta dnevno.

 • beli luk – kao prirodan analgetik protiv bolova, poboljšava cirkulaciju na bolnim tačkama, normalizuje funkciju delova tela gde se oseća bol, smanjuje upalu i uništava uzročnike infekcija.

Preporuka: izgnječite desetak čenova belog luka da biste dobili finu pastu, nanesite je na bolno mesto prekriveno čistim peškirom i ostavite da deluje pola sata. Ovaj tretman se preporučuje da se primenjuje najmanje dva puta dnevno.

 • kamilica – sa svojim umirujućim svojstvima, predstavlja poželjan izbor za lečenje bolne kičme. Kamilica je poznata kao prirodna alternativa aspirinu i može značajno smanjiti intenzitet bola, oticanje i upalu.

Preporuka: pripremite čaj od kamilice tako što ćete pomešati šolju vrele vode sa kašičicom sušene kamilice. Sačekajte 5 do 10 minuta da biljka ispusti svoje korisne sastojke u vodu, zatim popijte čaj dok je još topao. Ovaj tretman se preporučuje da se ponavlja dva puta dnevno.

✨ Preporučujemo članak, prirodni lek za zglobove i kosti.

Zaključak

Ovi prirodni lekovi za bol u kičmi mogu biti korisni i efikasni, ali pre nego što primenite bilo koji od njih, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom, posebno ako imate ozbiljne ili hronične probleme sa kičmom.

Takođe, individualni odgovor na ove tretmane može varirati, pa je važno pratiti svoje telo i reagovati u skladu sa njegovim potrebama.

Važno je da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete primenjivati bilo koje prirodne lekove, posebno ako već koristite druge terapije.

Individualni odgovor na ove prirodne metode može varirati, pa je važno pratiti svoje reakcije i reagovati u skladu sa svojim potrebama.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments