Simptomi Ravnih Tabana kod Deteta i Terapije za Ispravljanje Stopala

ravni tabani kod dece

Članak ažuriran 31. авг, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Prekomerna unutrašnja rotacija, takođe nazvana pes planus ili fleksibilna ravna stopala, poznatija kao ravni tabani, relativno je česta kod dece i obično nestaje sama od sebe. Lečenje može biti neophodno ako vaše dete ne preraste svoja ravna stopala ili se žali na bol u stopalima.

mrsavljenje
mrsavljenje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv ravnih stopala kod vašeg deteta, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

✨ Preporučujemo članak, prirodni lek za zglobove i kosti.

Ravni tabani kod dece slika

ravni tabani kod dece slika

Tipovi rotacije

Prilikom hodanja, noge se prirodno kreću s jedne strane na drugu. Ovaj pravac kretanja naziva se rotacija i određuje kako noge apsorbuju udarce i kakav je uticaj pokreta na kičmu i zglobove.

Noge treba da ostanu usklađene u prilično ravnom položaju dok se hoda, iako blago unutrašnje ili spoljašnje previjanje do oko 15% u bilo kom pravcu je uobičajeno. Postoje tri tipa rotacije:

Normalna ili neutralna

Stopala ostaju uglavnom uspravna osim malog procenta unutrašnjeg ili spoljašnjeg previjanja.

Pod-previjanje

Stopala kod deteta se previjaju prema spolja više od 15%. Ovo se naziva i supinacija.

Prekomerno previjanje

Noge kod deteta se previjaju prema unutra više od 15%.

Imati noge koje su pod-previjene ili prekomerno previjene obično nije ozbiljno, ali to može dovesti do drugih zdravstvenih problema ako se ne leči. Ovi problemi mogu uključiti pojavu nagnječenja potkolenice, čukljeve i bol.

Razvoj luka kod dece

Ravna stopala su česta kod mlađe dece. To je delom zato što njihovi lukovi još nisu potpuno razvijeni. Prema Američkoj akademiji ortopedskih hirurga (AAOS), deca se ne rađaju sa razvijenim lukovima. Umesto toga, lukovi se razvijaju kako deca počinju da hodaju i kako se mišići duž tabana razvijaju i jačaju. U stvari, neka deca ne razvijaju lukove sve dok ne navrše 5 ili više godina.

U jednom istraživanju iz 2006. godine, istraživači su otkrili da je 44% dece predškolskog uzrasta imalo fleksibilna ravna stopala. Deca uključena u istraživanje bila su uzrasta od 3 do 6 godina.

Mlađa deca su imala veći procenat ravnih stopala od starije dece, a dečaci su bili skloniji ravnim stopalima od devojčica.

Pošto su fleksibilna ravna stopala deo prirodnog razvoja mnoge dece, tipično je da vidite kako vaše dete preraste prekomerno previjanje bez ikakve intervencije.

Međutim, važno je da pratite razvoj stopala vašeg deteta. Lečenje može biti potrebno ako doživljava nepravilnosti u pokretima ili bol zbog ravnih stopala.

Simptomi prekomerne unutrašnje rotacije

Veoma mala deca obično nemaju nikakve simptome osim vizuelno ravnih stopala. To znači da kada pogledate unutrašnjost stopala vašeg deteta dok stoje, možda neće biti mnogo praznine ili lukastog oblika između tabana i poda.

Takođe ćete primetiti da kada pogledate zadnji deo članaka stopala vašeg deteta dok stoje, činiće se da su blago okrenuti jedno prema drugom.

Međutim, ako vaše dete ne preraste svoja ravna stopala kako raste, mogu početi da se žale na neke simptome. Bilo kakav bol u stopalu, često nelagodnost ili neobičan način hodanja znak je da je vreme da zakažete termin kod lekara za vaše dete.

program za mrsavljenje

Simptomi prekomerne unutrašnje rotacije mogu uključivati:

  • bol u luku stopala
  • bol u peti
  • bol u stopalu koji se pogoršava fizičkom aktivnošću
  • zatezanje u stopalu, posebno u petnom mišiću duž zadnjeg dela članka stopala (Ahilova tetiva)

Vaše dete takođe može imati i druge uobičajene znakove prekomerne unutrašnje rotacije, uključujući

česte kurje oči ili žuljevi na stopalima, bol u kolenima ili leđima i čekićaste prste.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Dijagnoza

Ako ste primetili da vaše dete ima ravna stopala, možete to spomenuti dečijem lekaru tokom sledeće posete. To nije problem koji zahteva hitan odlazak kod lekara, ali ako vaše dete ima neki od navedenih simptoma, potrebno je da zakažete pregled.

Mnogi pedijatri su vešti u prepoznavanju prekomerne unutrašnje rotacije kod dece, iako vas lekar vašeg deteta može uputiti i na pregled kod ortopeda (specijaliste za stopala) radi stručnog mišljenja.

Tokom fizičkog pregleda za ravna stopala, lekar može:

  • postavljati pitanja o porodičnoj medicinskoj istoriji
  • pregledati stopala vašeg deteta
  • posmatrati obrasce habanja na njihovim cipelama
  • posmatrati ih dok izvode osnovne pokrete (hodanje, trčanje, stajanje na prstima)

Ako lekaru bude trebalo više informacija, može zatražiti neke dijagnostičke testove kako bi bolje sagledao strukturu stopala vašeg deteta. To može uključivati rendgenske snimke, CT skenove ili čak MRI skener.

hemo 500x420

Terapija i lečenje ravnih tabana kod dece

Ako ravni tabani vašeg deteta ne predstavlja problem, verovatno neće biti potrebno da preduzimate bilo kakvo lečenje. Neka istraživanja iz 2010. godine odvraćaju od lečenja dece sa asimptomatskim ravnim stopalima, tvrdeći da se ovaj problem najčešće rešava sam od sebe bez ikakve intervencije.

Ali ako je vaše dete kandidat za lečenje ravnih stopala zbog simptoma, možete razgovarati sa lekarom o nekoliko različitih opcija. Dok je hirurgija ponekad potrebna za odrasle osobe i adolescente, mala deca gotovo nikada nisu upućena na hirurški zahvat zbog ravnih stopala.

Najverovatnije će vam biti predloženo da isprobate jedan ili više jednostavnih tretmana kako biste pomogli u rešavanju ravnih tabana kod vašeg deteta. Pogledajte članak, prirodni lek za kosti i zglobove.

Neki od tretmana su:

Istezanje

Istezanje petne tetive je jedan od najpopularnijih tretmana za ravna stopala. Ovo podrazumeva nežno istezanje Ahilove tetive tri puta na svakoj nozi svakog dana ili kada vaše dete oseti bol ili nelagodnost u stopalima. To je jednostavan pristup koji je generalno bezbedan za decu.

Postoji i nekoliko drugih lako izvodljivih istezanja koja mogu pomoći da se ispravi nepravilan hod i ojačaju mišići luka. Možda ćete morati da radite ova istezanja zajedno sa svojim detetom na početku, kako biste se uverili da pravilno izvode vežbu.

Pravilna obuća

Ravne cipele mogu pogoršati bol u stopalima ako vaše dete ima ravne tabane. Vodite računa da vaše dete nosi cipele sa potpornim i udobnim uloškom, kao i dodatnom podrškom luka, što može smanjiti bol u stopalima. Iako se deca možda posebno vežu za omiljeni par cipela, važno je da ne nastavljaju da nose cipele koje su previše stare ili iznošene.

Ortopedski ulošci

Ako ne možete da pronađete cipele koje su dovoljno podržavajuće same po sebi, možete dodati ortopedske uloške u redovne cipele vašeg deteta za dodatno olakšanje. Ovi ulošci su dizajnirani da se prilagode konturama stopala vašeg deteta i mogu se kupiti bez recepta ili poručiti po meri.

U većini slučajeva ulošci kupljeni bez recepta rade jednako dobro – i mnogo su jeftiniji – kao i oni pravljeni po meri.

Roditelji bi trebalo da biraju ili naručuju ortopedske uloške prema preporuci podijatra ili lekara. Osiguravanje da su dečija stopala pravilno izmerena i pravilno prilagođena odgovarajućem ulošku može poboljšati uspešnost i smanjiti šanse za iritaciju.

Analgetici za decu

Ako vaše dete pati od bolova u stopalima, pitajte svog lekara o bezbednoj upotrebi analgetika poput febriceta ili ibuprofena, kako bi se privremeno olakšali bolovi. Uvek se pobrinite da lekovi budu van dosega dece ili da budu bezbedno zaključani. Deca treba da uzimaju lekove samo pod nadzorom odraslih i prema uputstvima lekara.

Deca koja imaju bolna stopala takođe bi mogla imati koristi od stavljanja leda ili toplog obloga na stopala krajem dana ili korišćenjem ručnog masažera za stopala radi oslobađanja od napetosti u mišićima.

Fizikalna terapija

Ako ne možete da razjasnite šta je vašem detetu potrebno za bol u stopalima zbog ravnih tabana, fizioterapeut može dati savet o obući i istezanju. Fizioterapeuti se specijalizuju za prepoznavanje i lečenje različitih problema mišićno-koštanog sistema, bilo da su izazvani povredom ili hroničnim stanjem.

Čak i samo jedna ili dve posete fizioterapeutu mogu vam pomoći da postavite osnovu za uspešno lečenje ravnih tabana kod vašeg deteta kod kuće.

Fizioterapeut će verovatno preporučiti istezanja koja dete treba da radi svakodnevno. Neki mališani možda će zahtevati nadzor odraslih da bi izvodili svakodnevnu vežbu, dok će drugi možda moći da vežbaju i sami nakon uputstava i prakse.

Zaključak

Prekomerna unutrašnja rotacija ili fleksibilna ravna stopala (ravni tabani) je prilično česta pojava kod dece mlađe od 5 godina, jer njihovi lukovi još uvek nisu potpuno razvijeni. Kada počnu da hodaju, većina dece prirodno razvija luk i nastavlja sa tipičnom rotacijom.

Ako je vaše dete starije od pet godina i i dalje ima ravna stopala ili ako im ravna stopala uzrokuju bol, nelagodnost ili neuobičajen način hodanja obavezno zakažite pregled stopala kod vašeg dečijeg lekara.

Konzervativni tretmani kao što su led, istezanje ili ortopedski ulošci mogu biti potrebni kako bi se rešio problem.

Referenca

www.healthline.com/health/overpronation-in-kids

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments