Sigurni simptomi da imate gljivice na nogama – atletsko stopalo

gljivice na nogama slika

Članak ažuriran 12. sep, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Atletsko stopalo (tinea pedis) je gljivična infekcija koja obično počinje između prstiju na nogama. Često se javlja kod ljudi čije su noge postale jako znojave usled nošenja tesnih cipela.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv gljivica na nogama, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

Najčitaniji članak, Uspešno uklonite kurje oko ili žulj.

Gljivice na nogama slika

atletsko stopalo gljivice na nogama

Simptomi da imate gljivice na nogama

Simptomi atletskog stopala uključuju svrab i perutanje kože. Ova infekcija je zarazna i može se širiti putem kontaminiranih podova, peškira ili odeće.

hemoroidi

Atletsko stopalo je blisko povezano sa drugim gljivičnim infekcijama kao što su ringworm (prstenasta crvenilo kože) i jock itch (svrab u preponama). Može se lečiti antifungalnim lekovima, ali infekcija često može da se vrati.

Atletsko stopalo može zahvatiti jednu ili obe noge. Česti znaci i simptomi uključuju:

 • Perutanje, pucanje ili ljuštenje kože između prstiju
 • Svrab, posebno nakon skidanja cipela i čarapa
 • Upaljena koža koja može izgledati crvenkasto, ljubičasto ili sivo, zavisno o boji vaše kože
 • Osećaj pečenja ili žarenja
 • Plikovi
 • Suva, ljuskava koža na dnu stopala koja se širi prema stranama

Kada treba posetiti lekara

Ako imate osip na stopalu koji se ne povlači nakon dve nedelje primene samolečenja preparatima za atletsko stopalo koje možete nabaviti bez recepta u apoteci, posetite svog lekara.

Ako imate dijabetes (visok šećer u krvi), obavezno posetite svog lekara ako sumnjate da imate atletsko stopalo (gljivice na nogama). Takođe, obratite se lekaru ako primetite znakove infekcije, kao što su oticanje zahvaćenog područja, prisustvo gnoja ili povišena temperatura.

Uzroci pojave gljivica na nogama

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Atletsko stopalo uzrokuju iste vrste gljivica (dermatofiti) koje izazivaju ringworm (prstenasta crvenilo kože) i jock itch (svrab u preponama). Vlažne čarape i cipele, kao i topli i vlažni uslovi, pogoduju razvoju ovih organizama.

Atletsko stopalo je zarazno i može se prenositi putem kontakta sa zaraženom osobom ili kontaktom sa kontaminiranim površinama, kao što su peškiri, podovi i cipele. Takođe možete preneti infekciju sa stopala na druge delove tela, posebno ako čeprkate ili čeprkate zaražene delove vašeg stopala.

Faktori rizika

Imate veći rizik od pojave atletskog stopala ako:

 • Često nosite zatvorenu obuću
 • Jako se znojite
 • Delite prostirke, tepihe, posteljinu, odeću ili obuću sa osobom koja ima gljivičnu infekciju
 • Hodate bosonogi na javnim mestima gde se infekcija može širiti, kao što su svlačionice, saune, bazeni, zajednička kupatila i tuševi

Komplikacije

Infekcija atletskim stopalom može se proširiti na druge tople i vlažne delove tela. Svrab u preponama često uzrokuje ista gljivica koja dovodi do atletskog stopala. Često se infekcija širi sa stopala na preponu jer se gljivica može prenositi putem ruku ili peškira.

Atletsko stopalo ponekad može dovesti do bakterijskih infekcija. Infekcija sa gljivicama se može proširiti i na nokte.

Prevencija

Ovi saveti mogu vam pomoći da izbegnete gljivice na nogama ili da sprečite širenje infekcije na druge osobe:

 • Pustite noge da se provetre. Kada možete, nosite sandale kako biste što više provetrili svoje noge.
 • Operite noge svakodnevno. Koristite toplu sapunicu i dobro isperite i osušite noge, posebno između prstiju. Nanesite medicirani prah za stopala ako ste skloni atletskom stopalu.
 • Redovno menjajte čarape. Menjajte čarape barem jednom dnevno, a češće ako vam se noge jako znoje. Čarape od materijala koji upija vlagu, poput pamuka, pomažu da vaše noge ostanu suve više nego čarape od najlona.
 • Smenjujte parove cipela. Koristite različite cipele iz dana u dan. To će dati vašim cipelama vreme da se osuše nakon svake upotrebe.
 • Zaštitite svoje noge na javnim mestima. Nosite sandale ili obuću oko javnih bazena, tuševa i svlačionica.
 • Budite svesni faktora rizika za širenje infekcije. Ako živite sa drugima, nemojte deliti cipele ili neoprane posteljinu i peškire.

Reference

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/symptoms-causes/syc-20353841

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments