Kurje oko Kod Dece | Zadebljanje Kože na Stopalima

kurje oko kod dece

Članak ažuriran 27. дец, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Kurje oko kod dece

Kurje oko i kalusi su zadebljane površine kože uzrokovane trenjem ili pritiskom. Spoljni sloj kože zadebljava se kako bi zaštitio tkivo i kost ispod kože dodatnim slojem. Kurje oko se najčešće javlja na stopalima i rukama.

mrsavljenje
mrsavljenje

Iako mislimo da je kurje oko neprijatnost koja se dešava samo odraslima, često se, pod određenim okolnostima, ova promena na koži javlja i kod dece.

Kurje oko kod dece može biti izazovno iskustvo, s obzirom na njihovu osetljivu kožu. Ako primetite da se vaše dete suočava s žuljevima ili kurjim okom, važno je pravilno reagovati. Korišćenje flastera može pomoći u zaštiti zahvaćenih područja i smanjenju trenja.

pojava kurjeg kod dece
Kurje oko kod dece

Međutim, ključno je i ukloniti uzrok problema kako biste sprečili dalje iritacije. Pobrinite se da cipele budu odgovarajuće veličine i udobne, i redovno proveravajte stopala svog deteta kako biste sprečili ponovno pojavljivanje kurjeg oka.

Kako nastaje kurje oko kod dece i kalus

Kurje oko i kalusi na stopalima mogu biti uzrokovani trenjem ili pritiskom od:

 • Obuće koja ne odgovara dečijem stopalu
 • Kostiju stopala koje nisu u normalnom položaju
 • Velike fizičke aktivnosti, kao što je svakodnevno trčanje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kalusi na rukama mogu biti uzrokovani trenjem od:

 • Podizanja tegova
 • Sviranja muzičkog instrumenta
 • Upotrebe sportskih rekvizita
 • Igranja tenisa
 • Bavljenja nekim drugim sportom ili dužeg boravka u prirodi

Deca kod koje se najčešće sreće kurije oko ili kalus su:

 • Veoma fizički aktivni
 • Nose neodgovarajuću obuću
 • Nose obuću (patike) bez čarapa
 • Imaju druge probleme sa stopalima
 • Sviraju neki muzički instrument
 • Rade rukama
hemo 500x420

Simptomi koji ukazuju da vaše dete ima kurje oko

U zavisnosti od mesta na kome se javljaju promene, različiti su i simptomi koji ih prate.

Uglavnom su simptomi kurjeg oka kod dece isti kao i kod odraslih, ali je dečija koža nežnija pa lečenju treba pristupiti pažljivije i blažim sredstvima.

Kurje oko kod dece se pojavljuje na rukama i stopalima

Kurje oči su često bezbolni debeli delovi kože koji se formiraju na rukama i stopalima.

 • Kurje oči na ruci:

Obično se formiraju na dlanu ispod prstiju i na mekim donjim stranama prstiju. Nekad se odmah formiraju kao zadebljanje, a nekad se prvo pojavi takozvani vodeni žulj od koga nastane kurije oko.

 • Kurje oči na stopalu:

Pojavljuje se na dnu stopala ili na spoljnom rubu prsta ili pete. Kurje oko može da se proširi preko jastučeta stopala. Ovaj tip kurjeg oka često je posledica problema sa metatarzalom, dugom kosti na osnovi prsta, blizu jastučeta stopala.

Kurje oko može rasti duž spoljnog ruba pete ili velikog prsta. Takođe može formirati centralno jezgro ili čep od tkiva gde je pritisak najveći, što dovodi do bola pri svakom koraku.

Zadebljanje kože kod dece | kalus na stopalu

Kalusi često rastu na vrhu stopala, obično na zglobovima prstiju. Mogu varirati od blagog zadebljanja kože do bolne mekane ili tvrde izbočine. Često se formiraju na vrhu savijenih zglobova prstiju (čekićasti prsti). Ako se prsti uvijaju, kalusi se mogu javiti na vrhovima prstiju.

Dete može dobiti kaluse na kraju prsta ako je obuća neodgovarajuća i dolazi do trenja. Mogu se formirati između prstiju, često između prvog i drugog prsta. Neki kalusi mogu se oblikovati unutar stopala umesto da se šire spolja. Ponekad se kalusi mogu pomešati sa bradavicama i teško ih je razlikovati.

Simptomi kurjih očiju i kalusa kod dece mogu ličiti na druge zdravstvene probleme. Zbog toga je potrebno da dete koje ima ove promene na koži odvedete kod lekara da bi se postavila prava dijagnoza.

program za mrsavljenje

Postavljanje dijagnoze za kurje oko

Vaš lekar će pitati o simptomima i istoriji zdravlja vašeg deteta. On će obaviti fizički pregled koji će uključivati pažljivo pregledanje kože na mestima gde su se formirali kurje oči ili kalusi. Lekar može takođe pitati o obući i fizičkoj aktivnosti deteta. Nema potrebe za laboratorijskim testovima.

Kako ukloniti kurje oko kod dece i kalusa

Lečenje i uklanjanje će zavisiti od simptoma, uzrasta deteta i njegovog opšteg zdravlja. Takođe će zavisiti i od toga koliko je ozbiljno stanje i koliko su se promene razvile.

Uklanjanje kurjeg oka može uključivati sledeće terapije:

Uklanjanje kurjeg oka kod dece stanjivanjem kože

Lekar može preporučiti korišćenje medicinske šmirgle ili kamena za pete kako bi se stanjila koža. Može vam reći da to radite nakon što se koža omekša u kupki ili pri tuširanju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

U nekim slučajevima, lekar može koristiti oštre instrumente kako bi uklonio spoljne slojeve kože koji čine kurje oko ili kalus.

Uklanjanje kurjeg oka kod dece salicilnom kiselinom

Možete naneti salicilnu kiselinu na kurje oko ili kalus kako biste omekšali i uklonili neke slojeve kože.

Budite pažljivi sa ovim sredstvom i posavetujte se sa lekarom koliko često da nanosite lek.

Uklanjanje kurjeg oka kod dece kremom sa ureom

Možete koristiti ovu kremu kako biste omekšali kožu. Razgovarajte sa dečijim lekarom koja krema sa ureom bi najviše odgovarala koži vašeg deteta.

Flaster za kurje oko kod dece

Flasteri od moleskina ili meke podloge mogu pomoći u zaštiti dečije kože na mestima gde se formiraju kurja oka i kalusi, i smanjiti bol i trenje.

Uklanjanje kurjeg oka kod dece injekcijom kortizona

Kortizonski lek se može ubrizgati u bolno kurje oko ili kalus kako bi se smanjio bol. Injekcija kortizona se retko praktikuje kod dece, sem ako su u pitanju deca sportisti gde je potrebno brzo oslobađanje od bola.

Uklanjanje kurjeg oka kod dece promenom obuće

Ako vaše dete ima kurije oko, lekar može savetovati nošenje obuće koja ima više prostora za prste. Ovo će pomoći da se spreči trenje prstiju o vrh cipele.

Uklanjanje kurjeg oka kod dece ulošcima za obuću

Ako dete ima kaluse, nošenje jastučastog uloška, potpornog luka ili petnog dela može pomoći u smanjenju trenja. Ortopedski ulošci su posebni ulošci za cipele koji dolaze u različitim oblicima i veličinama kako bi pomogli kod problema sa stopalima.

Oni mogu pomoći u ublažavanju kurjeg oka ili preusmeravanju pritiska sa problematičnih područja gde se kalusi formiraju. Ortopedski ulošci mogu pomoći u rešavanju postojećih problema i sprečiti nastanak novih.

Uklanjanje kurjeg oka kod dece hirurgijom

Ako je kost ili zglob van mesta, određeni delovi dečijeg stopala mogu biti pod prevelikim pritiskom. To može dovesti do ozbiljnih oblika kurjeg oka. U takvim slučajevima, hirurgija može biti najbolji način da se reši problem.

U većini slučajeva, hirurgija za poboljšanje položaja kostiju stopala je postupak za dnevnu hirurgiju, što znači da će dete istog dana ići kući.

Lekar može odseći višak kosti, ponovo postaviti veće kosti ili čak spojiti (fuzirati) zglobove. U nekim slučajevima, tetive ili ligamenti se mogu odseći kako bi se smanjio pritisak na kost ili zglob. Vaš lekar će razgovarati sa vama o hirurškom zahvatu koji će najbolje odgovarati vašem detetu.

Problemi kada dete ima kurje oko

Teške, nelečene kurje oči ili kalusi mogu biti bolni, postati inficirani, oštetiti zdravo tkivo ili uticati na sposobnost hodanja deteta.

Ako dete ima dijabetes, kurje oči i kalusi mogu izazvati dodatne probleme sa stopalima. Redovno pregledajte stopala svog deteta kako biste na vreme primetili promene ili znakove infekcije.

Da biste sprečiti pojavu kurjeg oka, žuljeve i kaluse pre svega uklonite uzrok trenja ili pritiska.

Vodite računa o obući koju vaše dete nosi, kao i o higijeni stopala, posebno ako se dete bavi nekim sportom ili je često u prirodi.

Kada treba otiči kod lekara

Kurje oči, žuljevi i kalusi kod dece najčešće mogu da se leče u kućnim uslovima i kremama i lekovima bez recepta. Ukoliko se stanje ne popravlja kućnim lečenjem, obratite se lekaru koji će da utvrdi šta je najbolje za lečenje vašeg deteta.

Odvedite dete kod lekara ako ima:

 • Simptome koji se ne poboljšavaju ili postaju gori
 • Nove simptome
 • Rane ili znakove infekcije na nogama, kao što su crvenilo, toplota ili curenje tečnosti
 • Bol

Pripremite dete i sebe za posetu lekaru da biste dobili odgovarajuću pomoć. Pošto je u pitanju dečija, osetljiva koža, možda ćete želeti da dobijete što više informacija o načinima lečenja. Evo kako da odete spremni na pregled:

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

 • Objasnite razlog vaše posete i kakva je pomoć potrebna detetu.
 • Pre posete, napišite pitanja na koja želite odgovore.
 • Zapišite ime nove dijagnoze, sve nove lekove, tretmane ili testove. Takođe, zapišite bilo kakve nove instrukcije koje vam lekar da.
 • Pitajte za šta je propisan novi lek ili tretman i kako će to detetu pomoći. Takođe pitajte kakve su moguće nuspojave.
 • Pitajte da li se bolest vašeg deteta može lečiti na druge načine.
 • Pitajte zašto se preporučuje test ili procedura i šta rezultati mogu značiti.
 • Pitajte šta da očekujete ako ne uzimate lek ili ne obavite test ili proceduru.
 • Ako imate zakazanu kontrolnu posetu, zapišite datum, vreme i svrhu te posete.

Kurje oči kod dece zaključak

 • Kurje oči i kalusi su zadebljane površine kože uzrokovane trenjem ili pritiskom. Spoljni sloj kože zadebljava se kako bi zaštitio tkivo i kost ispod kože dodatnim slojem.
 • Kurje oči se najčešće javljaju na stopalima i rukama. Kalusi su vrsta malih kurjih očiju koji se pojavljuju na ili između prstiju.
 • Kurje oči su često bezbolne, dok kalusi mogu biti bolni.
 • Teški kurje oči ili kalusi mogu biti bolni, postati inficirani, oštetiti zdravo tkivo ili uticati na vašu sposobnost hodanja.
 • Lečenje za kurje oči i kaluse može uključivati stanjivanje kože, upotrebu raznih uložaka za obuću, upotrebu lekova za kožu ili promenu obuće. U nekim slučajevima, hirurgija može biti korisna.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments