Kućna Pasta za Prirodno Izbeljivanje Zuba

prirodno izbeljivanje zuba

Članak ažuriran 25. јан, 2024.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Blenderi
blender

Prirodno izbeljivanje zuba, ”uradi sam” kod kuće sa pastom od kurkume i sode bikarbone. To popularna metoda ali je preporuka da prvo odete kod zubara da vam pregleda zube i predloži najbolju tehniku izbeljivanja zuba.

Sadržaj

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Takođe je preporuka pre izbeljivanja ukloniti kamenac, meke naslage i ispolirati zube. Pravljenje i korišćenje ”kućne” pastu za izbeljivanje zuba je jednostavna i jeftina tehnika.

Prirodno izbeljivanje zuba sa Kurkumom

Kurkuma kao kućni lek je globalno popularan začin sa poreklom i korenima u Aziji. Koristi se kao lekoviti biljni lek hiljadama godina. Danas je kurkuma popularan kućni tretman za različite manje zdravstvene probleme, takođe je našao mesto u kućnoj nezi zuba kod izbeljivanja zuba.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Upotreba kurkume je bezbedna, a za neke ljude deluje bolje od drugih tretmana izbeljivanja zuba. Prema nekim stomatolozima, javnim i poznatim ličnostima kurkuma zaista pomaže kod izbeljivanja zuba. Kurkuma je potpuno prirodan proizvod, što ga čini poželjnom zamenom pored komercijalnih izbeljivača zuba.

Štaviše, kod kurkume nema neželjenih efekata kao komercijalnih izbeljivača zuba ( preosetljivost zuba na hladno i toplo, mada je to prolazna pojava ).

Neželjeni efekti komercijalnih izbeljivača su povećan rizik od

  • Gingivitis ( zapaljenje desni – meso oko zuba – mogu da se upale zbog mekih naslaga, kvarnog zuba, kamenca, loše krunice i plombe. Tada su desni upaljene, otečene i krvare na dodir )
  • Bol u desnima
  • Povlačenje desni
  • Problemi sa zubnom gleđom

Prednosti koje možete dobiti od upotrebe kurkume za izbeljivanje zuba su

  • Belji zubi
  • Smanjen rizik od bolova i upale desni
  • Smanjen rizik od bolesti desni

Šta nauka ima da kaže u vezi korišćenja kurmume ?

Još uvek nema studija koje posebno analiziraju sposobnost kurkume kod izbeljivanja zuba. Svi trenutni dokazi su anegdotski ( priče i iskustva ). Kurkuma se zaista ističe u njenim prednostima za oralnu zdravstvenu zaštitu. Kurkuma je dobro poznata antiinflamatorna ( upala, zapaljenje ) i antimikrobna biljka, što je čini korisnom za kućnu negu zuba.

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Jedna studija iz 2012 godine dokazala je da kurkumin u kurkumi može sprečiti gingivitis ili bolest desni. Pomaže u uklanjanju plaka, bakterija i upale u poređenju sa tradicionalnim vodicama za ispiranje usta, kada se pravilno koristi.

oralni tus za zube i desni

Kasnija studija iz 2013 god. otkrila je još više koristi od kurkume za oralnu higijenu. Rezultati su pokazali da može ublažiti zubne bolove i može se čak koristiti kao tretman kod parodontitisa ( Parodontitis se obično razvija kao gingivitisa – zapaljenje desni, obično je praćen obiljem kamenca ispod ruba gingive. Gingiva progresivno gubi vezu sa zubom.

Zubi se mogu rasklimati a u kasnijem stadijimu je česta promena položaja zuba. ). Kurkuma takođe može pomoći u prevenciji raznih oralnih karcinoma.

Neki upoređuju efekte izbeljivanja zuba kurkume sa sodom bikarbonom ili aktivnim ugljem za izbeljivanje sa komercijalnim tehnikama, da može imati sličan efekat, ali treba više vremena. Međutim, kurkuma pruža koristi za oralnu zdravstvenu zaštitu koje drugi prirodni izbeljivači zuba nemaju.

Za sada, se kurkuma ne smatra solidnom zamenom za medicinske kozmetičke tretmane izbeljivana zuba. Niti se može smatrati zamenom za opštu negu oralnog zdravlja.

mini pekara

Tretman izbeljivanja zuba sa kurkumom

Preporuka je korišćenje kurkume samo jednom dnevno. Imajte na umu, efekti ove procedure mogu biti dugotrajniji nego korišćenje tračica za izbeljivanje zuba.

Koristite kurkumu tokom pranja zuba

Ovo je najjednostavniji i najpristupačniji tretman ali će požuteti dlake vaše četkice za zube. Kurkuma takođe ima ukus u sirovom obliku koji nevole svi. Dodavanjem kapi ili dve ekstrakta peperminta ili metvice, može pomoći.

Sipajte malo čiste kurkume u prahu, navlažite dlake četkice za zube i umočite ih u prah. Ne uranjajte četkicu za zube direktno u posudu za kurkumu, jer to može da širi bakterije.

Operite zube kao i obično, nanoseći prah kurkume na desni i zube. Nemojte odmah ispirati, pustite prah stoji na vašim zubima najmanje pet minuta. Zatim temeljno isperite usta vodom. Potom ponovo operite zube pastom za zube. Možda ćete morati da obavite dodatno četkanje i ispiranje u slučaju da je još uvek ostao tvrdokorni prah kurkume.

Napravite kućnu pastu za zube od kurkume

Da biste napravili sopstvenu pastu za zube od kurkume, pomešajte prah kurkume sa malo hladno ceđenog kokosovog ulja ( na sobnoj temperaturi otopite kokosovolj ulje jer je čvrsto ). Neki ljudi preporučuju mešanje ¼ kašičice kurkume u prahu sa 1/8 kašičice otopljenog kokosovog ulja. Kokosovo ulje može pomoći da se kurkuma prijanja na zube i desni. Kokosovo ulje je takođe blagotvorno za vaše oralno zdravlje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Po želji možete dodati i ¼ kašičice sode bikarbone. Kap ili dve ekstrakta mente mogu poboljšati ukus.

Imajte na umu, ovaj metod će takođe požutiti vašu četkicu za zube. Kao i u prethodnoj tehnici, koristite pastu za zube da ih operete nakon toga.

Kupite pastu za zube napravljenu od kurkume i kurkumina

Paste za zube sa već dodanom kurkumom ima jedan problem što neki proizvodi možda ne sadrže mnogo kurkume. Dakle, nećete imati toliko koristi od izbeljivanja u poređenju sa nanošenjem praha kurkume direktno na zube.

Međutim, i dalje ćete imati neke koristi za oralno zdravlje. Osim toga, mnogo je manja verovatnoća da ćete dobiti žuto obojenu četkicu za zube od paste za zube sa kurkumom.

Prašak za izbeljivanje zuba na bazi kurkume

Takođe možete isprobati specijalno formulisan prah za zube koji sadrži kurkumu za izbeljivanje zuba. Takođe je manje verovatno da će ovi proizvodi požutiti vašu četkicu za zube, u zavisnosti od toga koliko kurkume sadrže.

aku alati

Zubni prah od kurkume daje otprilike isti efekat kao i paste za zube od kurkume. Međutim, neki mogu biti malo uspešniji za izbeljivanje zuba. Pošto je kurkuma prah, verovatno će biti više kurkume u prahu za zube nego u pasti za zube.

Neželjeni efekti i rizici

Veoma je mali rizik od upotrebe kurkume za izbeljivanje zuba. Naravno, uverite se da niste alergični na kurkumu pre upotrebe. Preporučuje se da izbegavate upotrebu kurkume u prahu za izbeljivanje zuba više od jednom dnevno. Ovo se odnosi na kućmo pravljenje paste za zube od kurkume i čiste kurkume u prahu.

Komercijalni proizvodi koji sadrže kurkumu trebalo bi da budu u redu, ali budite štedljivi sa praškom u zavisnosti od toga koliko kurkume sadrže. Sadržaj kurkume može se razlikovati od proizvoda do proizvoda.

Iako još nema studija o tome, kurkuma je adstringent ( sredstvo za stezanje tkiva, za zgrušavanje krvi ). Ovo može uticati na zubnu gleđ i zdravlje, iako je rizik veoma mali.

Kurkuma nije zamena za kozmetičke tretmane za izbeljivanje zuba. Niti bi trebalo da bude zamena za posete stomatologu i klasičnu oralnu zdravstvenu negu.

Iako ne predstavlja opasnost po zdravlje, kurkuma lako pravi mrlje na odeći i stvarima. Nakon upotrebe temeljno operite ruke. Bez obzira na pranje, ruke mogu biti privremeno zaprljane sa bojom od kurkume.

Kurkuma je već dugo popularan prirodni izbeljivač zuba. Kada se pravilno koristi, kurkuma je sigurna opcija. Iako su dokazi o njegovim mogućnostima izbeljivanja zuba samo anegdotski, studije pokazuju da donosi koristi za oralno zdravlje koje drugi prirodni lekovi i lekovi bez recepta nemaju.

Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom

Imajte na umu da soda bikarbona u kombinaciji sa sokom od limuna, kao savet za izbeljivanje zuba koji se deli na sve strane nije preporučljiv za korišćenje, navode stomatolozi. Limunov sok nagriza zubnu gleđ ukoliko ga ostavite da stoji na zubima par minuta i ukoliko ga često koristite, pa postoji mogućnost da ćete oštetiti vaše zube. Nakon ispjanja limunade, operite zube !

Bolje je koristiti neki od bezbednijih metoda bez korišćenja limuna ili jednostavno otići kod stomatologa radi izbeljivanja zuba.

Soda bikarbona čini jedan od glavnih sastojaka koji se koristi kod pravljenju pasta za zube, jer postiže prirodan efekat izbeljivanja zuba.

Pored kurkume, izbeljivanje zuba sodom bikarbonom je najpopularniji prirodni način za izbeljivanje zuba. Četkicu za zube umočite u sodu bikarbonu, pa temeljno perite zube dva do tri minuta nakon čega ih isperite.

Možete koristiti sodu bikarbonu zajedno sa pastom za zube radi postizanja boljeg efekta, kao i u kombinaciji sa kokosovim uljem koje smo već spomenuli. Korišćenjem ove kućne paste za izbeljivanje, zubi će biti beli, a dah će vam biti svež, uklonite loš zadah iz usta i povećajte samopouzdanje.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
alt="set za izbeljivanje zuba"

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments