Top 5 trakice za izbeljivanje zuba

trakice za izbeljivanje zuba

Članak ažuriran 25. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Najbitnije kod samostalnog izbeljivanja zuba da ništa ne radite sami. Dešava se da se proizvodi koji se reklamiraju na tv-u i internetu za izbeljivanje zuba neprovereni a pre svega sigurno ne deluju. Preporuka je da odete kod dobrog zubara (privatnog, mada sad to rade i u državnoj bolnici) da vam preporuči tehniku izbeljivanja.

hemoroidi
hemoroidi

Sadržaj

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Ljudi izbele zube i budu im biserno beli i do dve godine sa jednom od dve tehnike, izbeljivanje kod kuće koje traje oko 10 dana i izbeljivanje u ordinaciji (za jedan sat imate bele zube).

Ako i dalje želite da probate samostalno kući sa trakicama da izbelite zube, na pravom ste mestu. Izbeljivanje zuba tehnikom koje se primenjuju u stomatološkim ordinacijama daje sigurne, uspešne i dugotrajne rezultate.

Ali ako ne želite da potrošite pravo malo bogatstvo (oko 150 eura) na odlazak kod stomatologa, trakice za izbeljivanje zuba su praktičan izbor kada želite da prođete jeftinije.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Zahvaljujući svojstvu prodiranja u površne slojeve gleđi zuba, aktivni sastojak gela iz trakica će učiniti da prisutne mrlje postanu belje, za razliku od izbeljujućih pasti ili primeni nekih od prirodnih preparata za beljenje zuba, čiji su efekti prodiranja dosta slabiji i kraćeg roka.

U toku i nakon korišćenja trakica, moguće je da se javi prolazna neprijatnost u vidu nadraženosti ili osetljivosti zuba. Manifestuje se kao prolazan osećaj peckanja ili trnjenja, naročito pri konzumiranju nečeg hladnog, vrućeg, slatkog ili kiselog.

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Kod osoba koje već imaju prirodno osetljive zube, ova nelagodnost će biti izraženija. Osetljivost i iritacija desni se najčećše javlja ukoliko se trakica pogrešno postavi tako da prekriva i deo desni blizu zuba ( meso oko zuba ).

Ukoliko su neželjeni efekti prilično izraženi, prekinite tretman i napravite pauzu jedan do dva dana, pa potom nastavite.

Možete ih kupiti u drogerijama, apotekama ili preko online sajtova. Pogotovo pred početak letnje sezone se mogu naći povoljne ponude i akcije ovih preparata.

Iskustva korisnika

Kod najvećeg broja osoba se promena boje zuba pojavi već nakon upotrebe prvog para traka. Sa daljim korišćenjem njihova belina postaje izraženija i sjajnija, ali se ipak ne može postići blještavo beli Holivudski osmeh kao nakon profesionalnog izbeljivanja zuba. Većina se takođe slaže da su sve u svemu imali veoma prijatno, pozitivno iskustvo i zadovoljni su postignutim rezultatima.

hemo 500x420

Krajnji utisci korisnika su da zubi mogu postati svetlji od dve do pet nijansi. Ako imate tamnije zube, razlika u boji će biti uočljivija i imaće utisak da su vam zubi postali biserno beli, dok se kod onih sa već svetlijom ili belom nijansom neće uočiti toliko drastična promena. Primećeno je da je boja zuba postala ujednačena, naročito u predelu desni gde su obično zubi više žuti u odnosu na ostatak površine zuba.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Efakat izbeljivanja može da traje od šest meseci do godinu dana, i zavisi pre svega od učestlosti koriščenja obojene hrane, pića i pušenja cigareta (uklanjanja mrlja od cigareta sa zuba).

Pun tretman možete ponoviti nakon pauze od šest meseci, a u međuvremenu, trakice možete povremeno koristiti da bi se osvežila boja.

Trakice za kućno izbeljivanje zuba

Trakice za izbeljivanje zuba su preparat za samostalno beljenje u obliku tankih lepljivih najlonskih folija. Koriste se za bezbolno ukljanjanje diskoloracije sa površine zuba.

Jako su tanke, prozirne i skoro da se ne primećuju tokom nošenja, pa uopšte ne smetaju u obavljanju vaših svakodnevnih aktivnosti.

Trakice sadrže gel čiji glavni aktivni sastojak je načešće vodonik peroksid ( hidrogen ), koji se nalazi na trakicama. Usled dejstva toplote usne duplje, dolazi do razgradnje hidrogena na vodu i aktivni kiseonik. Sitni molekuli kiseonika ulaze u zubnu gleđ, potom reakcijom oksidacije stvaraju mehuriće koji lagano izbeljuju i spiraju mrlje, flekice i diskoloracije sa zuba.

hemoroidi

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Uputstvo za korišćenje trakice

Pre nego što počnete izbeljivanje zuba, procenite koliko tvrdih naslaga i pigmenata imate na zubima ( to obično radi zubar, a ako odete kod zubara, on će vam preporučiti mnogo bolje tehnike izbeljivanje zuba ). Ukoliko imate više tvrdih naslaga i pigmenata, pogotovo ako su naslage kamenca obilne, onda gel neće moći da ostvari kontakt i reakciju sa površinom gleđi vaših zuba.

Tada je najbolje prvo kod zubara skinuti kamenac, meke naslage i da vam ispolira zube.

Savetujemo vam da se, pre nego što počnete samostalno da izbeljujete zube, da se obavezno posavetujete sa zubarom jer možete oštetiti vaše zube ( zubnu gleđ ).

U setu tračica za izbeljivanje dobijate karton sa nacrtanim nijansama, da bi odredili boju vaših zuba i mogli da pratite napredak.

Tretman izbeljivanja radite bez prethodnog pranja zuba. Ukoliko ipak istrljate zube četkicom, sačekajte bar sat vremena. Osušite zube peškirom, potom suvim prstima izvadite foliju iz pakovanja i stanite ispred ogledala.

Najpre jednu lepljivu traku odvojite od folije i potom je postavite naspram spoljašnje strane prednjih zuba. Poravnajte je sa linijom desni. Kraća trakica je namenjena za beljenje zuba donje vilice, dok se duža postavlja preko zuba gornje vilice. Vodite računa da ka zubima okrenete stranu trake koja na sebi sadrži gel za beljenje, odnosno koja je bila okrenuta prema foliji.

Takođe pazite da ne prekijete desni pa potom polako pritisnite trakicu da potpuno ravnomerno nalegne na zube. Sve isto uradite i sa drugom trakom. Na kraju višak trakice iznad ivica zuba presavijte ka unutra kako biste je fiksirali. Nežno vrhom prsta pritisnite traku između zuba. Na taj način će gel dospeti i u zubne prostore pa oni neće ostati žućkasti.

Nakon određenog vremena naznačenog na pakovanju povucite trakice sa zuba. Da biste uklonili ostatke gela snažno isperite usta vodom, obrišite maramicom ili nežno protrljajte zube mekom četkicom. Nakon završenog tretmana izbeljivanja, ne smete prati zube pastom jer ona sadrži abrazivne čestice i može da ošteti gleđ. Jednom upotrebljene trakice bacite i ne koristite ponovo.

Trake stoje na zubima od pola sata do sat vremena, na uputsvo vam tačno piše koliko.

Kao što pročitali, prilično je komplikovano i pipavo. Cela tehnika sa trakicama je jeftinija varijanta kućnog izbeljivanja koja je najbolja, najbezbednija i veoma jednostavna.

Svakoga dana lepite po jedan par trakica, a u zavisnosti od broja kesica u setu koji kupite, ceo tretman može trajati 7 do 14 dana. Za vreme nošenja trakica za izbeljivanje zuba, ne smete ništa da pijete, jedete, niti da pušite ali možete da pričate.

Pokušajte da ne gutate gel ali ako se desi da ga progutate, bez brige, u tako malim količinama sastojci su bezbedni i neškodljivi. Ako vam se nakupi veća količina pljuvačkeu ustima, ispljunite je.

Ako su vaši zubi žuti, preporuka je da iskoristite celo pakovanje. Ako uspete da izbelite zube ranije u odnosu na preporučen broj dana primene, ostatak trakica možete da rasporedite tako što ćete praviti dan dva razmaka između nanošenja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Trakice za izbeljivanje zuba ne mogu da promene boju vaših plombi, krunica, mostova, faseta ili veštačkih zuba u protezama. Takođe trakice ne mogu da prekriju sve zube u nizu, već će samo tretirati prednje zube i premolare ( pretkutnjake ) što je sasvim dovoljno jer su samo oni vidljivi prilikom osmeha, tako da je ovo samo delimično izbeljivanje zuba.

Na tržištu postoji veliki broj proizvođača pa ćemo u nastavku da vas upoznamo sa Top 5 trakica za izbeljivanje zuba. Različite vrste trakica imaju drugačiji sastav i mogućnost postizanja raznih nijansi bele boje zuba.

Cena Top 5 trakica

NazivCenaTrakica u pakovanjuDužina korišćenjaSastav gela za izbeljivanjeDnevno nošenje na zubima
White Smileoko 1.600 din.147 dana6% Vodonik Peroksid30 do 60 min
Dental Care Ultra Whiteoko 4.000 din14 ili 287 ili 14 danaVodonik Peroksid30 do 60 min
Crest 3D Whitestripsjedna kesica ima 2 trakice oko 450 din.2, 14, 28, ili 567, 14 ili 28 dana9.5% Vodonik Peroksid30 min
3D Whiteoko 1.000 din.2814 danaBez peroksida30 min
Advanced Whitenema u prodaji2814 dana3% Vodonik Peroksid30 do 60 min

White Smile trakice za izbeljivanje zuba

White Smile 7 trakice za izbeljivanje zuba su predstavljene kao jedan od najboljih izbora za postizanje odličnog rezultata izbeljivanje zuba. Iskustva korisnika ukazuju da su ove trakice potpuno bezbedne i ne uzrokuju oštećenje gleđi, a njihov efekat je zaista vidljiv. Omogućiće vam da, bez većih troškova i odlaska kod zubara izbelite svoje zube ( ali kod zubara trebate otići da bi očistili kamenac pre izbeljivanja ).

Dental Care Ultra White trake za izbeljivanje zuba

Ukoliko su vaši zubi žuti usled prevelikog korišćenjaa kafe, cigareta ili gaziranih pića, Ultra White trake Američkog proizvođača Dental Care Inc. su pravo rešenje za postizanje blistavog osmeha u komforu vašeg doma. Ove meke elastične trakice su najnovija generacija preparata za kućno izbeljivanje zuba.

Omogućiće vam rezultate beljenja profesionalnog kvaliteta, bez većih troškova. Već nakon prve upotrebe ćete primetiti da su vam zubi dosta belji, dok nakon završenog tretmana će njihova boja potpuno posvetleti za nekoliko nijansi.

Crest trakice

Crest 3D White Luxe trakice za izbeljivanje zuba se proizvode u USA i važe za jedan od top izbora na svetskom tržištu za postižanja rezultata beljenja zuba na profesionalnom nivou. Glavna prednost Crest 3D Whitestrips koju proizvođač ističe je dugotrajan efekat izbeljivanja koji može da traje i do godinu dana.

Trake za izbeljivanje zuba 3D White

3D White trakice za izbeljivanje zuba poseduju inovativnu tehniku izbeljivanja zuba i već nakon tri uzastopna dana primene učiniće vas osmeh svetlijim i privlačnijim. Proizvođač tvrdi, a većina korisnika se slaže, da uspešno uklanja tvrdokorne mrlje od kafe, vina i duvana. Kada se primenjuju prema uputstvu bezbedne su za gleđ i bez nuspojava u vidu nadraženosti zuba.

Advanced White trake za izbeljivanje zuba

Iako sadrže značajno manju koncentraciju hidrogen peroksida ( 3% ) od prethodno navedenih trakica, njihova specifično patentiran sastav je dovoljno jak da izbeli zube i to bez oštećenja gleđi, kao i bez propratne osetljivosti desni.

Da li je izbeljivanje zuba trakicama bezbedno?

Potpuno su bezbedne za gleđ zuba ukoliko se striktno pridržavate uputstva za upotrebu i vodite se svojim zapažanjima o nuspojavama. Važno da ne stavite trakice preko desni, već samo preko površine zuba. Ukoliko gel za beljenje dođe u kontakt sa desnima ( meso oko zuba ) može uzrokovati osetljivost i peckanje uz pojavu prolaznih beličastih fleka na njima.

Može se destiti da vam se nakon skidanja traka pojave bele tačkice ili mrlje po zubima koje brzo nestanu. To su mesta na kojima je došlo do gubitka vode i demineralizacije odnosno izlaska minerala kalcijuma i fosfora iz gleđi zuba, ali u kontaktu sa pljuvačkom ovi sastojci se brzo vrate.

Trakice za izbeljivanje nisu za…

Trakice za beljenje zuba ne smeju da koriste

  • Trudnice i dojilje
  • Deca mlađa od 18 godina
  • Osobe osetljive na hidrogen
  • Osobe sa osetljivim desnima i parodontopatijom ( oboljenjem desni )
  • Ljudi sa ranicama u ustima ili ogoljenim zubom u predelu desni ( abrazija i erozija zuba )
  • Nakon stomatoloških intervencija i operacija

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments