Loš zadah iz usta | rešenje

Zadah-iz-usta

Članak ažuriran 25. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Loš zadah iz usta, najčešća rešenja. Koristite tečnost za ispiranje usta jer ona osim što otklanja bakterije, pomaže da neko vreme zadržite svež dah. Četkicu za zube treba menjati. Preporučljivo je da se četkica menja na 60 do 90 dana, ako i deluje ”kao nova” posle 90 dana je bacite u kantu. Kada perete zube ponekad operite i jezik.

mrsavljenje
mrsavljenje

Sadržaj

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Jezik je pravo leglo bakterija, a za njega postoji posebna četkica. Sada vam ovo deluje kao da vam treba ceo set za održavanje higijene usta i zuba, ali bolje i to nego da ljudi okreću glavu dok pričate sa njima.

Kada imate loš zadah, ponekad i ne znate kakav utisak ostavljate po vašu okolinu. Veoma je teško primetiti kako se oseća vaš dah, mudro bi bilo da zamolite nekog vašeg bližnjeg da vam kaže kakav vam je dah. Takođe možete probati da poližete dlan ili podlakticu pa da je pomirišete. Ovo možda deluje odvratno, ali može pomoći.

Pogledajte članak, optimalni dnevni unos vode koji treba piti da bi bio zdrav. Kada ne pijete dovoljno vode mogu da vam se jave posledice na telu kao što je suva kosa, suva koža, lomljivi nokti, celulit, perut, suve i ispucale usne.

Preporučujemo set za izbeljivanje zuba + 2 olovke. Pogledajte ponudu i cene na shoppster.

Loš zadah iz usta, najčešći uzrok

Mnogi idu linijom slabijeg otpora i koriste razna sredstva za ispiranje usta, žvake sa mentolom, čajeve i druge osveživače daha koji samo privremeno maskiraju ovaj problem, oni ublažuju posledice a uzrok ostaje. Ova sredstva su vremenski ograničenog trajanja i obično im dejstvo traje oko 3 sata.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Neugodan miris izdahnutog vaduha iz usta koji je prisutan tokom celog dana i svakog dana je razlog za posetu lekaru ili zubaru.

Bez obzira na uzrok zadaha, zdrava higijena usne duplje je neophodna. Redovno i pravilno pranje zuba, čišćenje zubnim koncem, vodice za usta i upotreba interdentalne četkice ( Interdentalne četkice su dizajnirane da vam pomognu u sprečavanju bolesti zuba, tako što otklanjaju komadiće hrane i zaostale bakterije između zuba ) je prvi korak do svežeg daha.

Potom slede redovni pregledi kod stomatologa (zubara). Ako zubar ustanovi da je vaša usna duplja zdrava i da dobro sprovodite higijenu, uzroke treba tražiti drugde, dublje, u gastrointestinalnom sistemu ( organi za varenje – digestivni ili gastrointestinalni trakt ).

Prvi jutarnji zadah je skroz normalan i nestaje sa jutarnjim pranjem zuba i ispiranjem usne duplje vodicom za usta. Nije strašan ni loš dah koji nastaje zbog praznog stomaka, kada ste dugo bez obroka (dijeta), zadah može da se pojača kada se sve to ukombinujete sa stresom i ispijenim kafama.

hemo 500x420

Nije strašan ni zadah koji nastaje zbog određenih namirnica kao što je crni ili beli luk, salame ‘podriguše‘, teških kobasica.

Jutarnji zadah se oseća ako vam je oralna higijena loša. Kada odete na spavanje sa prljavim zubima, naslage na njima dok spavate intenzivno će se raspadati. U toku noći vam je smanjeno lučenje pljuvačke pa nema ni fiziološkog čistača zuba, koji preko dana znatno pomaže u higijeni usne duplje.

program za mrsavljenje

Svakako, ona nije dovoljna da zubi i usta ostanu potpuno čisti, pa je potrebno stalno pranje zuba jer je to preduslov za prijatan dah. Zadah koji je na takav način nastao, lako se uklanja temeljnim pranjem zuba i vodicom za dezinfekciju usta.

Svež dah i samopouzdanje

Svež dah daje vam samopouzdanje da možete opušteno prići svakome i popričati bez bojazni da će gadljivo okrenuti glavu.  Mlađe osobe mogu da budu očajne zbog toga, kada u komunikaciji sa drugima često okreću glavu, stavljaju dlan preko usta, pričaju skoro zatvorenih usta ili zaustavljaju dah. Problem se pojačava kada se počnu zabavljati, gde izbegavaju izlaske i poljubce. Svež dah je merilo vaše lične higijene i brige o sebi. Potrudite se da vas pamte po svežem dahu i biće vam lakše u životu.

Loš zadah iz usta (foetor ex ore, halitosis) ili smrad iz usta manifestuje se u vidu neugodnog mirisa koji dolazi iz usta ili se širi preko usne šupljine. Oko 90% slučajeva lošeg zadaha je vezano za patologiju usne duplje. Anaerobne bakterije stvaraju sumporna jedinjenja neprijatnog mirisa.

Jutarnji loš zadah prisutan u kod 50% odrasle populacije. Jezik je savršena podloga za zadržavanje bakterija i njihov rast. Taj zadah je prolazan i brzo se eliminiše nakon pranja zuba ili uzimanja tečnosti za ispiranje usta.

Halitoza opisuje pojavu lošeg zadaha. Ono što halitoza predstavlja jeste samo jedan od stepenika do nesigurnosti, a loš zadah može zadati probleme kakva je i anksioznost ( stanje u kome imate naglašene neprijatne emocije u vidu straha, nelagodnosti, napetosti, strepnje, doživljaja nesigurnosti i bespomoćnosti. Javlja se u situacijama gde se budući događaji doživljavaju neizvesno u pogledu ishoda ).

Nimalo ne treba da čudi to što su rafovi u prodavnicama puni žvaka, ispiračima usta, bombonama za osvežavanje daha kao i drugim proizvodima koji su dizajnirani da bi se borili protiv lošeg zadaha. Imajte u vidu da su to proizvodi koji samo privremeno sprečavaju  posledice, ali se ne bave rešavanjem uzroka problema.

Prirodno uklanjanje neprijatnog zadaha

Za uklanjanje neprijatnih mirisa iz usta možete koristiti različita sredstva u obliku spreja ili vodice za ispiranje usta koje možete kupiti u prodavnici ili apoteci. Sijalogogna sredstva koja stimulišu lučenje pljuvačke takođe eliminišu neprijatne mirise iz usta.

To su kiseli sokovi, kisele i ljute bombone, žvakaće gume. Ako oni ne pomognu možete iskoristiti i sijalogogne lekove ( konsultujte se sa vašim lekarom oko najboljeg leka ).

Očistite usnu duplju od bakterija i osvežite dah :

  • Cimet je poznat kao začin koji deluje antibakterijski. Osim toga, cimet ima prijatan miris, ali sa njim ne treba preterivati. Velike količine cimeta mogu dovesti do gušenja, pa nikako nemojte suvi cimet unositi u većim količinama
  • Proizvodi na bazi mente i aloje takođe će pomoći da osvežite dah. Ove biljke su poznata po tome što ubijaju gljivice i bakterije
  • Esencijalno ulje Nane takođe može da pomogne
  • Iskoristite kombinaciju limuna i sode bikarbone
  • Limunova trava ili Matičnjak neutrališu neprijatan miris
  • Karanfilić pomalo miriše na zubarsku ordinaciju, ali definitivno može da svojim ljutkastim ukusom da ubije kolonije bakterija koje žive u vašim ustima
  • Ispriranje usne duplje Zelenim čajem i čajem od Nane moze da pomogne. Ispirajte 2 do 3 puta tokom dana i primetićete poboljšanje
  • Slana voda, pomorandžina kora, jagode, i još nebrojano poklona iz prirode mozu kratkoročno da vam pomogne

Čest uzrok neprijatnog zadaha

Zubni kamenac je čest uzrok neprijatnog zadaha. Ako zadah ne može da se ukloni jednostavnim metodama koje smo nabrojali, njegov izvor je najčešće u lošoj higijeni usne duplje. Kada zube ne perete redovno i pravilno, svaki dan se nakupljaju nove zubne naslage (plak), neprestano se mineralizuju i stvaraju zubni kamenac. Zubne naslage su pravi „rasadnik“ štetnih bakterija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Dok su zubne naslage još meke, bakterije su prisutne samo na zubima i redovnim pranjem možete lako da ih se rešite. Kada se mineralizuju u zubni kamenac i on počne da prodire pored zuba u desni, bakterije počnu da prodiru u krv.

Tada u vašim ustima nastaje opasno okruženje i loš zadah je ‘najmanji‘ problem ali ozbiljno upozorenje. Kada se zbog zubnog kamenca poveća zubni džep i desni se počnu odvajati od zuba, pre ili kasnije počinje prodor bakterija u prostor gde im inače nije mesto. Jednom do dva puta godišnje idite kod zubara da vam ukloni kamenac.

Nije neophodno da će vas zubi boleti, odnosno, zubna pulpa ( meko tkivo prožeto nervnim vlaknima ) kad vam se počne osećati neprijatan zadah iz usta. Kad su desni upaljene, javlja se i zadah. Kod upaljenih desni možete da upotrebite Gengigel gel, koji ublažava upalu i pomaže u regeneraciji povređenog tkiva. Uzrok zadaha može biti upala samo jednog zuba ili jedna oštećena/ispala plomba.

Kod dece izdah je vrlo prijatan, dok se kod odraslih osoba ponekad oseća težak zadah bez obzira na to što uredno održavaju higijenu usta. Fiziološki zadah iz usta može biti izazvan i dejstvom polnih hormona kod žena za vreme menstruacije ili trudnoće i gubi sa prestankom ovog stanja.

Zbog smanjenog lučenja pljuvačnih žlezdi u menopauzi osećaj suvoće u ustima može biti praćen i neprijatnim zadahom.

Na žalost, na ove “prirodne” faktore teško je uticati. Njihovo dejstvo se samo može ublažiti, “zamaskirati”, a ne i u potpunosti otkloniti. Međutim, postoje uzroci na koje možete da delujete, a ponekad to ne činite. Na primer, pušenje. Pored toga što je toksična i kancerogena materija, duvanski dim je i vrlo neugodnog mirisa. Miris duvana oseća se 15 sati nakon ispušene cigarete.

Na svež dah utiče i to kako se hranite. Zanimljivo je da kod pojedinih osoba glad može da prouzrokuje zadah iz usta koji prestaje nakon jela. Ukoliko se hranite pretežno mastima i proteinima sa malo ugljenih hidrata, može se javiti zadah zbog produkata njihovog varenja u crevima. Napomena: ishrana sa proteinima i mastima sa jako malo ugljenih hidrata i šećera je odlična ishrana za skidanje kilograma i održavanje vitke linije.

Kada konzumirate alkohol on se dugo oseća u vazduhu nakon njegovog konzumiranja. Oseća se do njegove potpune eliminacije iz organizma. Neki lekovi takođe remete svež dah jer se eliminišu iz organizma preko pluća. Možete se osećati na ‘lekove‘ nakon korišćenja pojedinih antibiotika, hloralhidrata, joda i morfijumskih preparata.

Kada je vaša usna duplja zdrava, možda uzroci zadaha potiču iz gastrointestinalnog sistema. Tegobe mogu da počnu tokom upale sinusa ili grla, a problematične su i razne bakterije u želucu ili crevima, kao i usporen rad creva zbog čega hrana trune, što je posledično izvor energije za crevne bakterije ili poremećena ravnoteža dobrih bakterija u crevima.

Neka obolenja mogu biti uzrok lošeg zadaha kao oboljenje jednjaka i želuca, pluća, bronhija, traheje, krajnika, zuba, desni, nosa ili sinusa.

Zastrašujuća je činjenica koliko miliona štetnih bakterija svaki dan potpuno nepotrebno puštamo u svoj organizam. Zanemarivanjem pravilne i svakodnevne higijene usne duplje izlažete se riziku od niza opasnih ili neprijatnih bolesti i stanja kao što su srčani infarkt, moždani udar, plućne bolesti, glavobolja, prerani porođaj i manja porođajna težina novorođenčeta, kao i oslabljen imuni sistem.

Duvan je definitivno jedan od većih problema po pitanju zdravlja, a kada govorimo o neprijatnom zadahu u ustima, pušači sigurno imaju veću mogućnost da „zaudaraju“. Osim toga duvan može uzrokovati i bolesti desni što je samo po sebi izvor lošeg daha.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar