Da li Veštački Zaslađivač Saharin Dovodi do Pojave Dijabetesa?

vestacki zasladjivac

Članak ažuriran 27. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Pokazalo se da i šećer i zamene za šećer dovode ljude u veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 – to jest, do sada. Nova istraživanja sugerišu da jedna zamena za šećer možda ne igra nikakvu ulogu u izazivanju dijabetesa kod zdravih odraslih osoba.

Sadržaj

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu, Microbiome – predvođen istraživačima sa Medicinskog centra Univerziteta Ohio State Vekner i Medicinskog fakulteta Univerziteta Ohio – navodi se da je saharin jedan takav veštački zaslađivač koji više ne bi trebalo da nas brine u prevenciji dijabetesa.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Studiju su finansirali Nacionalni instituti za zdravlje i Nacionalni institut za hranu i poljoprivredu.

hemoroidi
hemoroidi

Zašto veštački zaslađivači imaju lošu reputaciju?

Saharin je jedan od osam veštačkih zaslađivača koje je trenutno odobrila FDA, kaže Tobi Amidor, MS, RD, CDN, FAND, nagrađivani stručnjak za ishranu i autor najprodavanije knjige ”The Best 3-Ingredient Cookbook”.

saharin i dijabetes
Veštački zaslađivać Saharin i Dijabetes

Na primer, ako ste ikada u šoljicu kafe sipali proizvod od veštačkog zaslađivača Sveet n’Lov, probali bi ste jako sladak napitak. Međutim, zbog povećane upotrebe nekaloričnih veštačkih zaslađivača (NCAS) i šećernih alkohola koji se koriste u mnogim keto-prihvatljivim i drugim prehrambenim proizvodima i pićima bez šećera, istraživanje je više puta dovelo u pitanje bezbednost ovih alternativnih zaslađivača.

hemo 500x420

Osim činjenice da se mnogima od same reči “veštački” diže kosa na glavi i da su nepoverljivi u pogledu toga da li bi mogli naneti štetu organizmu ili ne, postoji i nauka koja podržava ove strahove.

Neke epidemiološke i nekoliko studija intervencija pokazale su povezanost između potrošnje veštačkih zaslađivača i rizika od dijabetesa tipa 2 i drugih neželjenih metaboličkih ishoda“, rekao je dr George Kiriazis, docent za biološku hemiju i farmakologiju u državi Ohio i viši autor studije, objavljuje Kavanali.

Kiriazis kaže da je jedna studija visokog profila, posebno sprovedena prvenstveno na miševima, pokazala da veštački zaslađivač brzo indukuje intoleranciju na glukozu – što uzrokuje visok nivo šećera u krvi – na šta ukazuju direktne i nepovoljne promene u sastavu određenih crevnih bakterija.

Međutim, sa naučnog stanovišta, ovi promenljivi ishodi i nejasnoće mogu odražavati razlike u korišćenom veštačkom zaslađivaču ( NCAS -u ), karakteristikama proučavane populacije, ishrani koja se konzumira i druga metodološka razmatranja u vezi sa ovim izveštajima“, objašnjava Kiriazis.

Dakle, naša grupa je odlučila da izoluje ove spoljne varijable i osmisli studiju koristeći i ljude i miševe koja istražuje nezavisne efekte hranjenja saharina na mikrobiotu creva i regulaciju glukoze.

„Osim toga, Evropska agencija za sigurnost hrane, zajednički stručni odbor FAO/VHO za aditive u hrani, američka FDA i standardi za hranu Australija Novi Zeland i Health Canada smatraju da su saharin i dodatnih sedam niskokaloričnih zaslađivača sigurni, “kaže Amidor.

hemoroidi

Šta je otkrilo ovo istraživanje?

Istraživači su zatražili od 46 zdravih odraslih osoba starosti od 18 do 45 godina sa indeksima telesne mase 25 (gornja granica za normalni opseg) da uzimaju jednu od tri kapsule svaki dan tokom dve nedelje.

Učesnici su ili uzeli maksimalno prihvatljivu dnevnu količinu saharina, laktizola (koji sprečava jezik da okusi nešto slatko), saharina sa laktisolom ili placeba (medicinski preparat koji nema nikakvo dejstvo već je bezopasan i neaktivan).

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Nismo pronašli efekte suplementa saharina na regulaciju glukoze (visini šećera u krvi) i nema promena u crevnoj mikrobioti učesnika“, kaže Kiriazis. “Ovde je važno napomenuti da je unos saharina koji smo koristili u našoj studiji praktično više nego dvostruko veći od prosečnog unosa najzagriženijih potrošača saharina u Americi.”

Konteksta radi, maksimalno prihvatljiva dnevna količina saharina je 400 miligrama, što je daleko više nego što bi iko dnevno uzeo jer je veštački zaslađivač znatno slađi od belog šećera.

Pošto je 200-700 puta slađi od šećera, potreban vam je samo kapljica da biste dobili istu slatkoću kao šećer“, kaže Amidor. “Ova studija je posmatrala maksimalnu količinu saharina, koja je mnogo veća nego što bi bilo koja osoba konzumirala odjednom.”

Kiriazis dodaje da je takođe važno utvrditi da njihovi nalazi nisu nužno u suprotnosti sa prethodnim izveštajima koji pokazuju neke štetne metaboličke efekte unosa veštačkih zaslađivača (NCAS).

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Zajedno, oni naglašavaju da velika potrošnja veštačkog zaslađivača može imati negativne zdravstvene posledice prilagođene drugim fiziološkim ili dijetetskim parametrima“, objašnjava on. “Prema tome, potrebno je više studija koje se koncentrišu na izolaciju i identifikaciju osnovnih fizioloških ili životnih uslova koji potencijalno čine upotrebu veštačkog zaslađivača štetnim.”

Ukratko, zdrave odrasle osobe koje povremeno jedu hranu ili piće zaslađeno saharinom ne bi trebalo da budu previše zabrinuti zbog neželjenih, dugoročnih nuspojava. 

Veštački zaslađivač Aspartam nalazi se u više od 6.000 proizvoda, uglavnom onim dijetetskim. Iako se u namirnicama nalazi u dozvoljenim količinama, prevelike doze mogu štetiti zdravlju.

Dijetna pića sa nula šećera, osim činjenice da takva pića imaju nultu nutritivnu vrednost, ona sadrže veštačke zaslađivače poput aspartama, saharina i sukraloze, koji su povezani sa glavoboljama, depresijom i povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Ako ne možete da se zadovoljite sa običnom vodom, ponekad probajte limunadu ili kiselu vodu bez dodanih ukusa i zaslađivača.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments