4 Uzroka da Bol u Kolenu dolazi zbog Kičme i Preporučene Kućne Terapije

bol u kolenu od kicme

Članak ažuriran 11. авг, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Mnogi ljudi pretpostavljaju da je bol u kolenu uzrokovan problemom u samom zglobu kolena. Međutim, to ne mora uvek da bude razlog bola. Ako patite od bolova ili nelagodnosti u kolenu, postoji mogućnost da problem potiče od vaše kičme.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv bola u kolenu od kičme, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

Sadržaj

✨ Preporučujemo članak, prirodni lek za zglobove i kosti.

Bol u kolenu od kicme slika

bol u kolenu od kicme slika

Mišići oko kolena povezani su sa nervima u donjem delu kičme, pa ako su ovi nervi iritirani ili stegnuti, kolena mogu biti pogođena simptomima kao što su povremeni bol u leđima, zategnutost mišića zadnje lože, slabost u kukovima ili kvadricepsima i pojava kvržica na stopalima.

Četiri znaka da bol u kolenu potiče od kičme

Bol u kolenu praćen bolom u leđima

Bol u kolenu koji je praćen bolom u leđima najlakši je simptom za prepoznavanje, i ukazuje na dublji problem sa kičmom. Čak i ako je bol u leđima blag ili se jednostavno oseća kao tenzija i zategnutost, ne treba ga ignorisati jer su ovi simptomi povezani.

hemoroidi
hemoroidi

Razmislite da li ste osećali blagu bol u leđima i kolenu istovremeno, posebno ako dosta vremena provodite sedeći. Sedanje skraćuje visinu diskova duž kičme i povećava ispupčenost diska tako što izbacuje vodu. Pritisak na ove diskove je manji dok sedite u odnosu na stajanje. Ako puno sedite tokom dana, ali imate bolove u kolenu i leđima, kičma može biti problem.

Vaša kolena i leđa su povezani preko kičmene moždine nervnom granom koja kontroliše donje ekstremitete. Ako vaša kičma ima stegnuti nerv ili ispupčeni disk u lumbalnom delu kičme gde se nalazi ova nervna grana, bol će biti preusmeren prema kolenu. Kod nekih ljudi, to je razlog zašto primete nelagodnost samo u kolenu, a ne u leđima.

Ako imate akutni ili hronični bol u kolenu, razmislite da li imate ili ste imali nelagodnosti na drugim mestima u vašem telu, čak i ako se čini da nisu u vezi s problemom. Obavestite svog lekara o ovim drugim bolovima kako bi mogao da postavi potpuno tačnu dijagnozu.

Zatezanje zadnje lože

Kada se pripremate za vežbanje i počinjete da istežete zadnju ložu, primećujete li zatezanje koje ne nestaje uprkos čestom istezanju? Ako je tako, ovo je jedan od prvih znakova na donjim ekstremitetima koji ukazuje na problem sa nervom u leđima koji izaziva bol u kolenu.

Zadnja loža je grupa mišića smeštenih na zadnjoj strani butina. Kada su ovi mišići zategnuti, stabilnost donjeg dela leđa je smanjena. Stres se akumulira u zglobovima kičme, a normalna zakrivljenost donjeg dela kičme se menja kako bi se prilagodila potrebi.

Ove promene uzrokuju bol i ukočenost u donjem delu leđa, koje se prenose dalje prema kolenu i nozi. Kada se krećete sa zategnutim zadnjim ložama, kolena ne mogu pravilno funkcionisati i mogu biti oštećena.

Zatezanje zadnje lože takođe je povezano sa problemima u lumbalnom delu kičme. Nerv L5 putuje od lumbalne kičme i povezuje se preko spoljašnjeg mišića zadnje lože kako bi pokretao mišić biceps femoris. Ako je ovaj nerv iritiran ili oštećen, zadnje lože će postati upaljene ili čak bolne. Vaša kolena će morati da se prilagode tokom pokreta kako bi kompenzovala napete mišiće zadnje lože.

Nakon nekoliko nedelja zategnutosti zadnje lože, hrskavica meniskusa u svakom zglobu kolena će trpeti. Vaše telo će mobilizovati matične ćelije za popravku štete, ali zbog kontinuirane traume otok će ostati dok se ne reši osnovni problem.

Slabost kukova ili kvadricepsa

Vaši kvadricepsi su grupa mišića smeštenih na prednjoj strani vaših butina. Tri vastus mišića i rectus femoris čine vaše butine jednim od najmoćnijih delova tela, jer vam omogućavaju da ispružite kolena i pomerate kukove.

Sa druge strane, svaki kuk je zglob koji nosi većinu težine vašeg tela. Kukovi imaju mnogo ligamentnih pričvršćenja za stabilnost i mišićnih pričvršćenja za kontrolu pokreta vaših nogu i kolena. Mišić rectus femoris se prepliće sa kvadricepsima i povezuje se sa kukom, pa će problemi sa kvadricepsima uticati i na kukove.

Delovi ljudskog tela su povezani kao lanac. Čak i ako niste doživeli povredu ili veliku traumu na kukovima i kvadricepsima, možda ćete odjednom primećivati da ne možete da ih pomerate s punom snagom. To je stanje koje može biti uzrokovano problemom sa kičmom, budući da se nervi koji kontrolišu motoričke funkcije kvadricepsa nalaze između pršljenova lumbalne kičme.

Ako ti nervi postanu iritirani ili stegnuti pršljenovima, pokreti kukova i kvadricepsa će biti pogođeni. Slabost u ovim oblastima će naterati zglob kolena da radi napornije i brže se troši, što objašnjava bol u kolenu kojeg možda osećate.

Pojava kvržica na stopalima

Možda će biti iznenađujuće čuti da kvržice na stopalima i vaša kičma mogu uticati jedna na drugu. Verovatno se pitate kako ove dve stvari mogu biti povezane i kako utiču na vaša kolena.

Kvržice ili koštane izrasline na stopalima mogu nastati ako imate problem s leđima. Kičmeni nervi L5 i S1 povezuju se s mišićima koji stabilizuju unutrašnjost i spoljašnjost vaših stopala. Ako su ti nervi povređeni, mišići će biti oslabljeni i neće efikasno raditi. Nećete moći normalno hodati, trčati ili stajati kao obično.

hemoroidi

Kada se ovo dogodi, vaša stopala će se naginjati prema unutra, a svodovi će se spustiti kako bi podržali težinu na unutrašnjem delu stopala. Prekomerno naginjanje stopala zove se pronacija, a to se dešava kada glavni tetivni zglob ostane nepravilno postavljen i drži zglob palca nagnutim na nepravilan način, što stvara pritisak na zglobove gde mogu nastati kvržice.

Hodanje sa stopalima u ovakvom stanju izaziva bol u leđima. Kada su leđa i stopala oslabljeni, zglobi kolena moraju raditi napornije i brže se troše, što dovodi do bola u kolenu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Nerv ishiadičkog živca: Kako su kičma i kolena povezani

Vaša kolena i kičma su povezaniji nego što biste očekivali. Osim ako niste doživeli ozbiljnu povredu kolena, poput povrede prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL), bol u kolenu i povezani simptomi često su uzrokovani problemima u nervima koji povezuju kičmu s donjim ekstremitetima.

Problemi često nastaju sa ishiadičkim nervom, najdužim i najvećim nervom u telu. To je ključni nerv koji se proteže od donjeg dela kičme sve do prstiju na stopalima, prolazeći kroz zadnji deo kolena.

Kako ishiadički nerv utiče na koleno

Kako starite (ili se povredite), diskovi koji štite vašu kičmu mogu se degenerisati ili izbočiti, pritiskajući nerve i iritirajući ih. Koreni ishiadičkog nerva smešteni u donjem delu kičme prenose senzacije bola u zavisnosti od toga od kog diska kreću.

Ako je stegnuti nerv na drugom, trećem ili četvrtom pršljenu lumbalne kičme, koleno će primati preusmereni bol. Preusmereni bol je pojava u kojoj se nelagodnost oseća na drugom mestu od mesta gde je uzrok bola, zbog signala bola koji se šalju duž međusobno povezanih senzornih nerva.

Simptomi koji ukazuju na ishiadički nerv

Ishiadički nerv može biti stegnut ili iritiran u slučaju pojave istegnuća ili iritacije. Često počinje kao bol u leđima koja “puca” prema dole prema vašoj nozi i kolenu. To takođe može uzrokovati nelagodnost koja se širi do kukova, spoljne strane noge i ostalih delova tela povezanih s tim područjima

.

Blaga iritacija nerva možda neće uvek biti praćena bolom u leđima ili nozi. Međutim, stegnuti nervi mogu naterati vaše mišiće da nepravilno reaguju i oštete zaštitu koja je potrebna vašim zglobovima u kolenu, što izaziva nelagodnost. Bol takođe može biti prisutan u obliku trnjenja ili utrnulosti u nogama i stopalima. Iako je ishiadički nerv čest problem koji se rutinski tretira , može biti prilično onesposobljavajući u težim slučajevima.

Kako da znate da imate problem sa ishiadičkim nervom

Ishiadički nerv je povezan sa određenim stanjima, uključujući trudnoću, osteoartritis, degenerativnu bolest diska i izbočene ili izvaljene diskove. Lekar koji posumnjaju da imate problem sa ishiadičkim nervom može zatražiti od vas da izvedete neke vežbe ili da se podvrgnete rendgenskim snimcima i sličnim testovima.

Lekar će vam takođe postaviti nekoliko pitanja, uključujući:

 • Gde osećate nelagodnost?
 • Kakav je osećaj bola?
 • Koliko često osećate nelagodnost?
 • Koliko dugo traje bol?
 • Šta izaziva nelagodnosti šta pomaže da bol nestane?
 • Da li dugo sedite?
 • Da li obavljate podizanje većeg tereta ili fizičke aktivnosti zbog posla?
 • Da li imate aktivan životni stil?
hemo 500x420

Saveti za uklanjanje bola u kolenu

U zavisnosti od dijagnoze koju postavi vaš lekar, kreiraće se specifičan tretman koji će se fokusirati na osnovni uzrok problema i pomoći vam da ublažite bol u kolenu. Hirurški zahvat često nije prva opcija koju će specijalista predložiti za vaš tretman.

Možete očekivati da će vam vaš lekar preporučiti fizikalnu terapiju, korekciju držanja tela i samostalnu negu kako biste pomogli u procesu oporavka. Pogledajte članak, prirodni lek za zglobove i obnavljanje hrskavice.

Evo nekoliko saveta za tretiranje koje možete pratiti kako biste se brinuli o svom telu:

 1. Fizikalna terapija

Fizikalna terapija se često koristi u mnogim konzervativnim tretmanima, posebno ako je bol jak i zahteva dugotrajne mere lečenja. Vaš fizioterapeut će vam preporučiti vežbe i tehnike koje će vam pomoći da bezbedno uklonite bol u kolenu, pripremite se za eventualno buduće pogoršanje i poboljšate opšte stanje kako biste mogli da nastavite sa normalnim aktivnostima.

Toplotna i hladna terapija ili antiinflamatorni lekovi takođe se mogu kombinovati s fizikalnom terapijom kako bi se smanjilo oticanje.

 1. Korekcija držanja tela

Pravilno držanja tela održava ravnotežu između leđa, kukova, kolena i stopala. Takođe smanjuje pritisak na donji deo leđa i pomaže stabilizaciji ostatka donjeg dela tela. Učenje pravilnog funkcionisanja tela, poznavanje načina vežbanja i održavanje uspravnog držanja tela sprečava pogoršanje simptoma.

 1. Samostalna nega

Vaše telo će imati koristi od dobrih navika samostalne nege, poput održavanja zdrave težine, izvođenja vežbi i istezanja koje će ojačati mišiće leđa, kao i dovoljno odmora. Bolje ćete upravljati bolom ako se pravilno brinete o sebi.

Referenca

www.thespineandrehabgroup.com/knee-pain-cause-spine

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments