Sitne Bubuljice i Akne kod Beba | uzrok nastanka i lečenje

dojenacke akne kod beba

Članak ažuriran 17. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Najčešći uzrok nastanka akni kod bebe je iritacija kože. Osim toga, roditelji mogu biti zabrinuti za izgled svoje bebe i osećati se nemoćno kada se suoče sa ovim stanjem. Dobra vest je da su akne kod beba obično bezopasne i da se nestaju same od sebe bez ožiljaka.

Sadržaj

Slika akni kod beba – sitne bubuljice kod beba

dojenacke akne kod beba slika
akne kod beba

Lečenje akne kod beba

Kada su roditelji uzbuđeni zbog dolaska svoje bebe, akne verovatno nisu nešto o čemu razmišljaju. Međutim, akne kod beba su česta pojava i obično nisu razlog za zabrinutost.

U većini slučajeva, akne kod beba nestaju same od sebe u roku od nekoliko meseci, bez potrebe za lečenjem. Međutim, u nekim slučajevima, pedijatar može preporučiti blage tretmane za čišćenje kože, kao što su blagi sapuni ili hidratantne kreme.

Ukoliko beba ima teže slučajeve akni, lekar može prepisati odgovarajući tretman, kao što su topikalni antibiotici ili retinoidi.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uprkos izazovima koje akne kod beba mogu doneti, imajte na umu da je ovo stanje obično privremeno i da će se koža vaše bebe verovatno oporaviti bez trajnih posledica. Ako imate dodatnih pitanja ili briga, nemojte se ustručavati i obratiti se svom pedijatru za savet.

Većina akni kod beba koje nisu uzrokovane osetljivošću/netolerancijom na mlečne proteine (MSPI) nestaju same od sebe u prvih 6 nedelja. Obično nisu bolne, samo je teško za roditelje da gledaju.

Ne čačkajte akne jer je koža bebe osetljiva. Nemojte koristiti nikakve losione ili sapune na tom području jer to može iritirati kožu i još više razbiti prirodnu kožnu barijeru. Koristite toplu vodu i nežno obrišite područje krpom. Bebe imaju izuzetno osetljivu kožu.

Brigu o koži bebe kada ima akne, sitne bubuljice

  1. Nemojte istiskivati akne: iako može biti primamljivo stiskati akne kod bebe, to može dovesti do infekcija i ožiljaka. Umesto toga, nežno čistite kožu i pratite napredak.
  2. Pazite na promene u koži: ako primetite da se akne kod bebe pogoršavaju ili ne pokazuju znakove poboljšanja nakon nekoliko meseci, obratite se pedijatru. Lekar će proceniti situaciju i preporučiti daljnje korake, ako je potrebno.
  3. Izbegavajte izlaganje suncu: previše sunčeve svetlosti može iritirati kožu bebe i pogoršati akne. Držite bebu u hladovini i koristite šešire i odeću sa dugim rukavima kako biste zaštitili osetljivu kožu.
  4. Održavajte rutinu čišćenja: redovno čišćenje kože bebe pomoći će u sprečavanju nakupljanja ulja i bakterija koje mogu izazvati akne. Budite dosledni u rutini čišćenja i pratite uputstva pedijatra.
  5. Budite strpljivi: akne kod beba obično nestaju same od sebe u roku od nekoliko meseci. Iako je teško gledati bebu sa aknama, važno je ostati strpljiv i dozvoliti koži da se sama oporavi.
hemo 500x420

Ishrana bebe kada ima akne na koži

Iako nema direktne veze između ishrane bebe i akni, ishrana majke tokom dojenja može uticati na stanje bebine kože. Majka koja doji trebale bi se fokusirati na uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, celim žitaricama, mlečnim proizvodima i proteinima. Majci se mogu pojavite hormonske akne.

Preporuka je izbegavati previše začinjene i masne hrane, kao i alergene, kao što su kikiriki, jaja i riba.

hemoroidi

Prevencija od ponovne pojave akni kod beba

Prevencija akni kod beba uključuje održavanje bebine kože čistom i hidratizovanom. Nežno čišćenje kože blagim sapunom i toplom vodom jednom ili dva puta dnevno može pomoći u sprečavanju nakupljanja ulja i bakterija koje izazivaju akne.

Izbegavajte upotrebu agresivnih sredstava za čišćenje i parfimisanih proizvoda, jer mogu iritirati osetljivu kožu bebe. Takođe je važno redovno čistiti i dezinfikovati predmete koje beba često dodiruje, poput igračaka i posteljine, kako bi se smanjila izloženost bakterijama.

Uzročnik za pojavu bubuljica i akni kod bebe

Nije sasvim jasno šta prouzrokuje pojavu akni kod nekih beba, a kod drugih ne. Ali razmislite o ovome – naše bebe provode ceo život pre rođenja u amnionskoj tečnosti – to je vlažno okruženje.

Bebe prirodno proizvode sloj guste voštane supstance zvane verniks (možda ste to videli prilikom porođaja) koja štiti njihovu kožu od „zalijevanja vode“ da tako kažem.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kada se beba rodi, njihova koža reaguje na boravak u suvom okruženju tako što proizvodi previše ulja kako bi sprečila isušivanje kože, što može izazvati akne kod novorođenčadi. Drugim rečima, to je način da se bebe prilagode ovom potpuno novom okruženju.

Akne kod bebe se pojavljuju na licu, vratu, grudima, pa čak i leđima. Uglavnom imaju bele glave, ali može postati crvena i bolna na koži novorođenčeta.

U kom periodu se pojavljuju akne i sitne bubuljice kod beba?

Tipično akne kod beba počinju da se pojavljuju nedelju dana nakon rođenja. Mogu dostići vrhunac oko 3 do 4 nedelje. Obično traju oko 6 nedelja. Naravno, ovo se može razlikovati od bebe do bebe.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Kada se roditelji trebaju zabrinuti u vezi akni kod bebe?

Akne kod beba imaju vezu sa osetljivošću/netolerancijom na mlečne proteine (MPSI) kod beba. Ali kako možete razlikovati da li su akne uzrokovane MPSI? Obično su praćene simptomima:

  • Sluzave i krvava stolica
  • Plač, razdražljivost
  • Akne po celom telu
  • Pelenski osip

Vašoj bebi će biti potrebna specijalna hipoalergena formula i/ili ćete možda morati da isključite hranu iz svoje ishrane ako dojite. Trebalo bi da se što pre obratite svom lekaru ako vaša beba ima ove simptome:

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments