Cistične Akne i Bubuljice | uzrok i terapija

cisticne akne

Članak ažuriran 06. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Cistične akne su jedan od najtežih i najozbiljnih oblika akni, prave duboke, bolne upale koje mogu ostaviti ožiljke na koži. Cistične akne mogu dovesti do raznih psihičkih i estetskih problema, koji mogu značajno uticati na kvalitet života.

mrsavljenje
mrsavljenje

Terapija za cistične akne i bubuljice

Cistične akne obično zahtevaju tretman oralnim antibioticima, retinoidima ili kombinacijom lekova za smanjenje upale i sprečavanje ožiljaka. Cistične akne zahtevaju medicinski tretman. Može potrajati nekoliko godina da se očisti koža, ako se ne leči na vreme.

Istražićemo kućne lekove koje možete isprobati kao tradicionalne opcije lečenja.

cisticne akne slika
Cistične akne na licu

Iako od sastojaka pokazali su izvesna lekovita svojstva ali nije naučno dokazano da nijedan od ovih sastojaka nije efikasan lek za cistične akne.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Pre nego što isprobate ove kućne lekove, razmislite o tome da odete na pregled kod kožnog lekara (dermatologa) jer vam može prepisati terapiju koja odgovara vašem slučaju, jer će uzeti u obzir.

 • vaše specifične cistične akne
 • vaše trenutno zdravlje
 • lekove koje trenutno uzimate
hemo 500x420

3 kućne terapije za cistične akne i bubuljice

Ledom uklonite cistične akne

Pošto je led često uspešan u smanjenju otoka, svraba, bola i crvenila, predlaže se trljanje kockice leda na mesto cističnih akni sve dok hladnoća ne postane neprijatna. Neki preporučuju da to radite tri puta dnevno.

Ishranom i dijetom uklonite cistične akne

Neki zagovornici prirodnog lečenja smatraju da mlečni proizvodi mogu biti odgovorni za pojavu cističnih akni. Oni predlažu izbacivanje svih mlečnih proizvoda, uključujući mleko, sir, jogurt iz vaše ishrane tokom 3 nedelje, prateći vašu kožu da li izlaze nove akne.

Oni sugerišu da ako nema novih izbijanja, to je pokazatelj da su mlečni proizvodi uzrok vaših cističnih akni. Takođe navode anegdotske dokaze da su šećer i prerađena hrana uzroci upale koja može dovesti do cističnih akni. Oni preporučuju da iz ishrane izbacite sav rafinisani šećer i prerađenu hranu.

Probioticima uklonite cistične akne

Probioticima uklonite cistične akne

Vezu između zdravlja kože i zdravlja creva zagovaraju mnogi prirodni iscelitelji, od kojih neki sugerišu da dnevna doza probiotika može pomoći da imate čistiju kožu i smanjite upalu kože. Oni predlažu da probiotike uzimate jedući jogurt, kimči, povrće, kefir jer sadrže zdrave bakterije.

program za mrsavljenje

Prevenciju od pojave cističnih akni putem ishrane

Ishrana može imati značajan uticaj na pojavu akni. Preporučuje se izbegavanje visokoglikemijske hrane koja brzo podiže šećer u krvi, kao što je beli hleb, kolači i slatkiši jer doprinose pojavi akni. Pokušajte da povećate u vašu ishranu niskoglikemijske namirnice, kao što su integralne žitarice, voće i povrće.

Prevencija akni se postiže redovnim čišćenjem kože blagim sredstvom za čišćenje, izbegavanje prekomernog pritiska na lice (npr. dugotrajno nošenje maske) i korišćenje proizvoda koji ne začepljuju pore.

cisticne akne slika
Cistične bubuljice * apstraktna slika

Preporuka za prevenciju

 • Operite kožu toplom vodom i blagim sapunom najmanje jednom dnevno
 • Izbegavajte sunčevu svetlost
 • Koristite nekomedogenu kremu za sunčanje na bazi vode jer vam neće vam začepiti pore
 • Izbegavajte da dodirujete kožu, čačkate ili cedite ciste
 • Tuširajte se nakon aktivnosti kada se oznojite

Probleme koje možete doživeti sa cističnim aknama

 1. Ožiljci: cistične akne često prave duboke ožiljke na koži, koji mogu biti atrofični (udubljeni) ili hipertrofični (izbočeni). Ovi ožiljci mogu trajno ostati na koži i negativno uticati na izgled.
 2. Hiperpigmentacija: upala koju izazivaju cistične akne može dovesti do postupalne hiperpigmentacije, što znači da se na mestu akni pojavljuju tamne mrlje koje mogu potrajati mesecima.
 3. Nizak nivo samopouzdanja: estetski problemi povezani s cističnim aknama mogu negativno uticati na samopouzdanje, što može dovesti do smanjenja socijalne interakcije i problema u profesionalnom i ličnom životu.
 4. Anksioznost i depresija: često se doživi anksioznost i depresija zbog izgleda i uticaja na društveni život. To može dovesti do povlačenja iz društvenih situacija i izbegavanja socijalnih aktivnosti.
 5. Socijalna izolacija: zbog smanjenog samopouzdanja i povećane anksioznosti, možete se povući iz društva, što može dovesti do socijalne izolacije i usamljenosti.
 6. Problemi sa spavanjem: bol i nelagodnost prouzrokovane cističnim aknama mogu otežati spavanje, što može dovesti do problema sa snom i nesanice.
 7. Negativan uticaj na obrazovanje i rad: psihički problemi povezani s cističnim aknama mogu uticati na uspeh u školovanju ili radu, jer možete biti manje fokusirani i motivisani zbog anksioznosti i depresije.

Pravovremeno i adekvatno lečenje može pomoći u smanjenju ovih problema i poboljšanju kvaliteta života.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Pored cističnih akni postoje još 4 tipa akni

akne tipovi slika

Šta su akne vulgaris?

Akne vulgaris su najčešći oblik akni koji pogađa mlade ljude. Karakterišu ih otvorene i zatvorene komedone (mitisere i bubuljice), papule, pustule i retko noduli.

Akne vulgaris se mogu tretirati različitim metodama, uključujući topikalne retinoide, benzoil peroksid, antibiotike, azelaičnu kiselinu ili salicilnu kiselinu.

Šta su majorka akne?

Majorka akne, takođe poznate kao “akne aestivalis” ili “akne sa sunca”, izazivaju ih sunčeva svetlost i znojenje, a najčešće se javljaju na prsima, ramenima i leđima.

Majorka akne obično se povlače same od sebe, ali topikalni steroidi ili antihistaminici mogu pomoći u smanjenju crvenila i svraba.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Šta su fungalne akne?

Fungalne akne, poznate kao “pityrosporum folikulitis” ili “malassezia folikulitis”, nastaju usled prekomernog rasta gljivica Malassezia na koži. Ovaj tip akni obično se pojavljuje kao mali, svrbežni crveni čvorići na čelu, leđima i ramenima.

Fungalne akne se obično tretiraju antifungalnim lekovima, kao što su ketokonazol ili itrakonazol, kao i topikalnim antifungalnim kremama.

Šta su nodularne akne?

Nodularne akne su težak oblik akni, karakterišu ih velike, bolne upale koje se nalaze duboko ispod površine kože. Ovaj tip akni često ostavlja ožiljke i zahteva agresivnije lečenje.

Nodularne akne često se tretiraju oralnim retinoidima, kao što je izotretinoin, koji se obično propisuje u trajanju od nekoliko meseci.

Cistične akne

Prema klinici Maio, cistične akne nisu samo najozbiljniji i najteži oblik akni, već imaju tendenciju da budu i najdublje ispod kože.

Cistične akne se obično razvijaju zbog toga što je mast, bakterije i mrtve ćelije kože zarobljene u folikuli dlake ili duboko u porama, izazivajući upalu. Ciste se obično pojavljuju na licu, vratu, leđima, ramenima i rukama. One podsećaju na čireve i bolne su na dodir.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments