Kako se osloboditi akni na zadnjici – slike, uzrok i terapija

akne na zadnjici

Članak ažuriran 02. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Akne na zadnjici su uobičajeno stanje kože koje može izazvati fizičku nelagodnost i uticati na samopoštovanje. Kada imate akne na zadnjici možete iskusiti bol, svrab i iritaciju, što dovodi do daljih zdravstvenih problema kao što su infekcija ili ožiljci.

Pored toga, to može dovesti do problema sa mentalnim zdravljem, kao što su anksioznost, depresija ili problemi sa slikom tela, jer može uticati na samopouzdanje i društveni život.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa aknama na zadnjici. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje.

Sadržaj

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Akne na zadnjici slike

akne na zadnjici dupetu
akne na zadnjici slike

Tretmani i terapije za akne na zadnjici

Za zdravlje se trebate boriti, uspešno lečenje akni zahteva strpljenje i disciplinu, jer rezultati često nisu vidljivi odmah.

Lečenje i uklanjanje akni možete sprovesti koristeći jednu od metoda, kao što su kreme i gelovi, oralni lekovi, antibiotici i retinoidi ili prirodni tretmani, kao što su biljni čajevi i esencijalna ulja. Cilj lečenja akni je smanjenje upale, sprečavanje začepljenja pora i smanjenje rasta bakterija P. acnes.

hemoroidi
hemoroidi

Nekoliko tretmana se pokazalo uspešnim u uklanjanju akni na zadnici (dupetu)

Lokalni lekovi, kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina i retinoidi, mogu pomoći u otčepljivanju pora i smanjenju upale. Ovi lekovi su dostupni bez recepta ili na recept, u zavisnosti od težine akni.

Kada je teži slučaj sa aknama u pitanju, kožni lekar (dermatolog) može vam prepisati oralne lekove, kao što su antibiotici, hormonski tretmani ili izotretinoin. Ovi lekovi mogu pomoći u smanjenju upale i ciljati na osnovne uzroka akni.

Takođe za uporne akne, mogu se preporučiti intervencije u ordinaciji kao što su hemijski piling, laserski tretmani ili svetlosna terapija. Ovi tretmani mogu pomoći u smanjenju upale, ubijanju bakterija koje izazivaju akne i poboljšanju ukupnog izgleda kože.

Preporuka za ishranu kada imate akne na zadnjici

Zdrava ishrana može pomoći u poboljšanju akni na zadnjici smanjenjem upale. Jedite uravnoteženu ishranu.

 • Voće i povrće
 • Integralne žitarice
 • Proteini (meso i jaja)
 • Omega-3 masne kiseline (riba, orasi i semenke)

Ove namirnice mogu pomoći u održavanju zdravlja kože i smanjenju upale.

Hrana koju treba izbegavati

Istraživanja sugerišu da određena hrana može pogoršati akne. Ograničite ili izbegavajte sledeću hranu.

hemoroidi
 • Hrana sa visokim glikemijskim indeksom (npr. slatke grickalice, beli hleb i testenine)
 • Mlečni proizvodi
 • Prerađena hrana i grickalice
hemo 500x420

Ove namirnice mogu doprineti upali i razvoju akni.

Sprečite pojavu akni na zadnjici

Održavajte dobru higijenu. Redovno čistite područje nežnim, sredstvom za čišćenje kože, kako biste sprečili začepljene pore i prekomerni rast bakterija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Birajte širu, prozračnu odeću jer uska odeća može zarobiti znoj i bakterije, što pogoršava stanje kod akni na zadnjici (dupetu). Odlučite se za prozračne tkanine koje upijaju vlagu da biste smanjili iritaciju.

Izbegavajte dugo sedenje jer dugo sedenje može da pogorša stanje sa aknama na zadnjici. Redovno pravite pauze, stojte ili šetajte da biste smanjili pritisak i iritaciju. Dugo sedenje može da stvori problem sa hemoroidima. Pogledajte članak, najčešći simptomi hemoroida.

Vodite računa o stresu jer može izazvati pojavu akni na nervnoj bazi. Praktikujte aktivnosti koje smanjuju stres, kao što su vežbe, meditacija ili vežbe dubokog disanja, kako biste održali zdravu ravnotežu uma i tela.

Akne (akne vulgaris) na zadnjici

Akne (akne vulgaris) su hronično upalno stanje kože koje se karakteriše pojavom različitih vrsta nepravilnosti, uključujući mitesere (otvorene komedone), beloglavce (zatvorene komedone), papule, pustule, čvoriće i ciste. Akne se najčešće javljaju na licu, vratu, grudima, leđima i ramenima, gde se nalazi veliki broj lojnih žlezda.

Akne nastaju kada sebum, prirodno ulje koje proizvode lojne žlezde, kombinuje sa mrtvim ćelijama kože i začepljuje pore. Ova začepljenja mogu dovesti do rasta bakterija Propionibacterium acnes, koje izazivaju upalu i stvaranje nepravilnosti.

Nekoliko faktora može doprineti razvoju i pojavi akni na zadnjici

 1. Hormonalne promene. Povećana proizvodnja androgena, kao što su testosteron, može dovesti do povećanja proizvodnje sebuma, što povećava rizik od začepljenja pora.
 2. Genetika. Nasledna predispozicija može uticati na verovatnoću pojave akni.
 3. Stres može uticati na hormone, što može pogoršati akne.
 4. Ishrana. Iako veza između ishrane i akni nije potpuno jasna, neka istraživanja sugerišu da ishrana bogata šećerima, mlečnim proizvodima i rafinisanim ugljenim hidratima može pogoršati akne.
 5. Loša higijena kože. Preterano čišćenje kože ili upotreba agresivnih proizvoda za čišćenje može iritirati kožu i pogoršati akne.

Reference

Al-Niami, F., & Yousif, N. (2018). Nutrition and skin: an overview. In Nutrition and Skin (pp. 1-19). Springer, Cham.

Bhate, K., & Williams, H. C. (2013). Epidemiology of acne vulgaris. The British journal of dermatology, 168(3), 474-485.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments