Zašto se Pojavljuju Bubuljice Ispod Pazuha i Kako ih Ukloniti

bubuljice ispod pazuha rukama ramenima

Članak ažuriran 14. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Bubuljice ispod pazuha

Bubuljice su čest kožni problem kod ljudi svih uzrasta, prouzrokuju estetski problem kože a kod nekih može narušiti duševni mir, izbegavajući socijalne aktivnosti sa drugima.

mrsavljenje
mrsavljenje
bubuljice ispod pazuha slika
Bubuljica ispod pazuha

Iako su bubuljice na licu, leđima, vratu, grudima i ramenima češće pojavljuju, mogu se javiti i na rukama i ispod pazuha.

bubuljice na ramenima slika
Bubuljice na ramenima
bubuljice na rukama slika
Bubuljice na ramenima

Terapija za uklanjanje bubuljice ispod pazuha

Iako bubuljice na rukama, ili bilo gde na telu, mogu biti neprijatne, dobra vest je da obično nestaju same od sebe. Često se mogu sprečiti primenom dobrog režima nege kože i pranjem nakon fizičke aktivnosti ili bilo čega što uzrokuje nakupljanje ulja na koži.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Lečenje bubuljica ispod pazuha, na ramenima ili na rukama je prilično jednostavno. Bubuljica se obično sama zaceli, ali ako imate veliki broj sitnih bubuljica na koži, možda ćete trebati da razmotrite odlazak kod lekara dermatologa (kožni lekar) da vam prepiše terapiju.

Za uklanjanje sitnih bubuljica koristite preparate koji se mogu kupiti bez recepta, koji sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil-peroksid. Imajte na umu da, iako ovi proizvodi mogu ukloniti bubuljice, takođe mogu isušiti vašu kožu.

Održavajte kožu čistom, ali ne preterujte sa pranjem.

hemo 500x420

Izbegavajte ove radnje kada imate bubuljicu ispod pazuha

Ne dodirujte bubuljicu. Ulje (sebum) i bakterije sa vaših ruku mogu izazvati dalju infekciju. Ne cedite niti kopajte bubuljice. To može povećati iritaciju i na kraju, ožiljke.

Izbegavajte sunce, jer izlaganje suncu podstiče vašu kožu da proizvodi ulje koje može izazvati pojavu sitnih bubuljica.

Preterano pranje kože može izazvati iritaciju koja čini bubuljicu crvenijom ili otečenijom.

Kako nastaju bubuljice ispod pazuha i na ramenima

Bubuljica, simptom akni, nastaje usled otvaranja pora. To omogućava bakterijama, mrtvoj koži ili ulju (esebumu) da uđu u poru, što može zatim izazvati reakciju vašeg organizma.

Vaše telo počinje da se bori protiv stranih supstanci u porama, i to je ono što uzrokuje nastanak crvene kvržice. Ponekad crvena kvržica formira glavicu ispunjenu gnojem.

program za mrsavljenje

Ako su bubuljice ili ono što izgleda kao bubuljice na vašoj ruci ozbiljne ili vam izazivaju stres, obavezno se posavetujte sa lekarom (dermatologom).

Kada primetite crvene kvržice ili pustule na ruci, velika je verovatnoća da imate tipičnu bubuljicu na koži. Međutim, to može biti i pokazatelj ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Uobičajeni uzroci za pojavu potkožne bubuljice ispod pazuha

Vaša koža može biti veoma osetljiva. To znači da postoji mnogo uzroka i faktora koji doprinose nastanku bubuljica ispod pazuha, na ramenima ili na rukama.

Nacionalni instituti za zdravlje navode da je svaka četvrta osoba u svetu bila pogođena aknama u tinejdžerskom dobu i ranoj odrasloj dobi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uobičajeni uzroci pojave bubuljica su:

Hormonalne promene ili neravnoteža. Tokom puberteta, telo tinejdžera prolazi kroz mnoge hormonalne promene. Povećanje hormona može izazvati stvaranje više prirodnih ulja u telu. Ta ulja doprinose stvaranju bubuljica.

Higijena. Ako ne radite odgovarajuću negu kože, možete primetiti da se bubuljice pojavljuju češće. Kada perete telo, uklanjate mrtve ćelije kože i ulje. Ako ne perete telo dovoljno često, mrtva koža se može nakupiti i uzrokovati pojavu bubuljica.

Loši proizvodi za negu kože. Iako je dobra higijena važna, neki proizvodi za negu kože mogu izazvati pojavu bubuljica. Kada koristite proizvod koji začepljuje pore, primetićete povećanje problema sa kožom.

Uska odeća. Znoj može začepiti pore i izazvati pojavu bubuljica na koži. Kada nosite usku odeću, znoj nema kuda da ode. Izbegavajte nošenje uske odeće ako je moguće, pogotovo kada je toplo vreme i kada radite aktivnosti zbog koji ste znojite.

Ako morate nositi usku odeću, obavezno je skinite i operite se kada završite sa aktivnošću.

Prevencija od ponovne pojave bubuljica ispod pazuha

Bubuljice su veoma česte. Dobra stvar u vezi s tim je što postoje mnogi načini kako možete sprečiti pojavu novih bubuljica. Neki uobičajeni načini prevencije bubuljica su.

  • Pranje kože nakon fizičke aktivnosti
  • Pranje ruku nakon pripreme masne hrane
  • Primena redovnog režima nege kože
  • Izbegavanje masnih proizvoda za kožu ili prekomernog vlaženja

Da li su kvržice na vašim rukama bubuljice?

Ako imate kvržicu na ruci, verovatno je to bubuljica. Međutim, postoje i druga kožna oboljenja koja mogu ličiti na bubuljice.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Keratoza pilaris se pojavljuje kao sitne, hrapave kvržice. Mogu imati blago roze prsten oko sebe. Nastaju usled viška keratina koji zapušava folikule dlake. Ovo stanje možete lečiti hidriranjem ili upotrebom steroidnih krema.

Koprivnjača se može pojaviti kao crvene, uzdignute kvržice. Ako su vam kvržice svrbežljive, možda su koprivnjača umesto bubuljica. Koprivnjača je uzrokovana stresom ili alergijskom reakcijom i obično nestaje sama od sebe.

Pirgavi granulom su glatke, crvene kvržice koje se pojavljuju na koži. Ove kvržice lako krvare. Uzrok im je trenutno nepoznat, ali obično nestaju same od sebe. Ozbiljni slučajevi se leče hirurškim zahvatom, laserima ili kremama.

Stafilokokne infekcije obično nastaju usled kože-na-kožu kontakta sa nekim ko je inficiran stafilokok bakterijom. Ovo je ozbiljna infekcija i mora biti lečena od strane lekara.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments