Pojava Bubuljice na Licu i Bradi | terapija za uklanjanje

bubuljice na licu i bradi

Članak ažuriran 23. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

mrsavljenje
mrsavljenje

Pojava bubuljice na licu

Bubuljice na licu (bradi, čelu ili na obrazu) predstavlja kožni problem koji vam može izazvati fizičke i psihičke probleme. Najčešći zdravstveni problemi su upale, infekcije i ožiljci. Gubitak samopouzdanja, pojavu anksioznosti i depresije.

bubuljice na licu slika
Bubuljice na licu

Uklanjanje bubuljice na licu

Postoji mnogo tretmana i terapija za uklanjanje bubuljica na licu (bradi, čelu ili na obrazu), ali je ključno odabrati onaj koji odgovara vašem tipu kože i specifičnim potrebama.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Pre upotrebe bilo kog tretmana, preporučuje se konsultacija sa lekarom (dermatologom).

Najuspešnija terapija za uklanjanje bubuljica na licu zavisi od ozbiljnosti bubuljica koje su se pojavile i individualnih karakteristika kože. U blagim slučajevima, preporučuju se over-the-counter (OTC) tretmani sa benzoil peroksidom, salicilnom kiselinom ili glikolnom kiselinom. Oni deluju tako što čiste začepljene pore, smanjuju upale i ubijaju bakterije P. acnes.

hemo 500x420

Ukoliko se vremenom stanje ne poboljša ili još gore, ako se stanje kože pogorša, lekar vam može preporučiti kombinaciju sledećih tretmana.

  • Topikalni retinoidi su tretmani koje nanosite direktno na kožu, poput tretinoina, adapalena ili tazarotena, stimulišući obnavljanje ćelija kože i sprečavanje začepljenje folikula dlake.
  • Antibiotici, oralni ili topikalni antibiotici, kao što su eritromicin, klindamicin ili doksiciklin, možete koristiti za suzbijanje bakterija P. acnes i smanjenje upale kože.
  • Hormonska terapija kod žena sa hormonski uzrokovanim aknama, lekar može preporučiti oralne kontraceptive ili antiandrogene lekove, koji deluju tako što smanjuju proizvodnju androgenih hormona i samim tim smanjuju proizvodnju sebuma (ulja na koži).
  • Isotretinoin se koristi u teškim slučajevima akni, lekar vam može propisati isotretinoin, koji deluje tako što smanjuje veličinu lojnih žlezda i proizvodnju sebuma, sprečavajući začepljenje folikula dlake i smanjivanje upale.
bubuljice na bradi slika
Bubuljice na obrazima i bradi

Primenite prirodnu masku za uklanjanje bubuljice na licu i bradi

Prirodna terapija za uklanjanje bubuljica na licu (bradi, čelu ili obrazima), uz pomoć maske koja sadrži med i cimet.

program za mrsavljenje

Oba sastojka imaju antibakterijska svojstva i mogu uspešno delovati protiv bakterija koje izazivaju pojavu bubuljica.

Da biste napravili ovu masku, pomešajte dve kašike meda sa jednom kašičicom cimeta u prahu. Dobro promešajte smesu kako biste napravili pastu. Pre nanošenja maske, očistite lice blagim sapunom i toplom vodom.

Nanesite masku ravnomerno na lice, izbegavajući područje oko očiju. Ostavite masku da deluje 10 do 15 minuta, a zatim je isperite mlakom vodom i nežno osušite lice čistim peškirom.

Ponavljajte ovu terapiju jednom do dva puta nedeljno kako biste postigli najbolje rezultate.

Ishrana i dijeta kada imate bubuljice na licu i bradi

Pravilna ishrana može značajno uticati na zdravlje kože i smanjenje pojave bubuljica na licu (bradi, čelu ili na obrazu).

Preporučuje se unos voća, povrća, integralnih žitarica i zdravih masti, dok treba izbegavati prerađenu hranu, brzu hranu, gazirane napitke i šećere.

Prevencija od ponovnog dobijanja bubuljice na licu i bradi

Prevencija od pojave bubuljica na licu (bradi, čelu ili na obrazu) uključuje održavanje redovne i pravilne higijene lica, upotrebu proizvoda za čišćenje koji su namenjeni vašem tipu kože, izbegavanje dodirivanja lica prljavim rukama i redovno menjanje posteljine.

Pojava bubuljice na licu ukazuje i na druge probleme

Bubuljice se mogu pojaviti na različitim delovima lica, uključujući bradu, čelo i obraz. Lokacija bubuljica može ukazivati na različite uzroke, kao što su hormonalne promene, stres ili loša higijena.

  1. Bubuljice na bradi ukazuju na hormonske promene, posebno kod žena tokom menstrualnog ciklusa ili trudnoće. Redovno čišćenje lica i upotreba proizvoda za kontrolu sebuma mogu pomoći u smanjenju bubuljica na ovoj lokaciji.
  2. Bubuljice na čelu ukazuju na stres, prekomerno znojenje i upotreba kozmetike koja začepljuje pore. Pravilna higijena i izbor odgovarajuće kozmetike za vaš tip kože mogu pomoći u rešavanju ovog kožnog problema.
  3. Bubuljice na obrazima ukazuju na to da dirate lice prljavim rukama, spavate na prljavoj posteljini ili koristite kozmetiku koja vam izaziva iritaciju. Održavanje čistoće lica, izbegavanje dodirivanja lica i upotreba blagih, nekomedogenih (koji nezačepljuju pore) proizvoda za čišćenje može smanjiti pojavu bubuljica na obrazima.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Zašto nastaju bubuljice na licu i bradi?

Bubuljice na licu, poznate kao akne, predstavljaju upalno stanje kože koje nastaje usled začepljenja folikula dlake lojnim žlezdama i mrtvim ćelijama kože. Akne mogu varirati od blagih (otvorene i zatvorene komedone) do težih oblika koji uključuju papule, pustule, nodule i ciste.

Bakterija Propionibacterium acnes (P. acnes) takođe igra ključnu ulogu u razvoju upalnih lezija.

Pojava akni može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući genetiku, hormone, stres, ishranu i spoljašnje faktore poput upotrebe neodgovarajuće kozmetike ili izlaganja zagađenju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments