Ukloni bubuljice na licu, bradi, čelu, obrazu | povratićeš lepotu i samopouzdanje

bubuljice na bradi licu celu

Članak ažuriran 26. apr, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Bubuljice na licu (bradi, čelu ili na obrazu) predstavlja kožni problem koji vam može izazvati fizičke i psihičke probleme. Najčešći zdravstveni problemi su upale, infekcije i ožiljci. Gubitak samopouzdanja, pojavu anksioznosti i depresije.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa bubuljicama na licu (bradi, čelu ili na obrazu). Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje.

Najčitaniji članak, Uspešno uklonite kurje oko ili žulj.

Bubuljice na licu, bradi, čelu ili obrazu slika

bubuljice na licu slika
bubuljice na celu slika
bubuljice na bradi slika

Najuspešniji tretmani za uklanjanje bubuljica na licu

Postoji mnogo tretmana i terapija za uklanjanje bubuljica na licu (bradi, čelu ili na obrazu), ali je ključno odabrati onaj koji odgovara vašem tipu kože i specifičnim potrebama.

Pre upotrebe bilo kog tretmana, preporučuje se konsultacija sa lekarom (dermatologom).

hemoroidi

Najuspešnija terapija za uklanjanje bubuljica na licu zavisi od ozbiljnosti bubuljica koje su se pojavile i individualnih karakteristika kože. U blagim slučajevima, preporučuju se over-the-counter (OTC) tretmani sa benzoil peroksidom, salicilnom kiselinom ili glikolnom kiselinom. Oni deluju tako što čiste začepljene pore, smanjuju upale i ubijaju bakterije P. acnes.

Ukoliko se vremenom stanje ne poboljša ili još gore, ako se stanje kože pogorša, lekar vam može preporučiti kombinaciju sledećih tretmana.

  • Topikalni retinoidi su tretmani koje nanosite direktno na kožu, poput tretinoina, adapalena ili tazarotena, stimulišući obnavljanje ćelija kože i sprečavanje začepljenje folikula dlake.
  • Antibiotici, oralni ili topikalni antibiotici, kao što su eritromicin, klindamicin ili doksiciklin, možete koristiti za suzbijanje bakterija P. acnes i smanjenje upale kože.
  • Hormonska terapija kod žena sa hormonski uzrokovanim aknama, lekar može preporučiti oralne kontraceptive ili antiandrogene lekove, koji deluju tako što smanjuju proizvodnju androgenih hormona i samim tim smanjuju proizvodnju sebuma (ulja na koži).
  • Isotretinoin se koristi u teškim slučajevima akni, lekar vam može propisati isotretinoin, koji deluje tako što smanjuje veličinu lojnih žlezda i proizvodnju sebuma, sprečavajući začepljenje folikula dlake i smanjivanje upale.

Prirodna maska za uklanjanje bubuljica na licu

Najuspešnija prirodna terapija za uklanjanje bubuljica na licu (bradi, čelu ili na obrazu), koju možete uraditi kod kuće, je sa medom i cimetom.

Oba sastojka imaju antibakterijska svojstva i mogu uspešno delovati protiv bakterija koje izazivaju pojavu bubuljica.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Da biste napravili ovu masku, pomešajte dve kašike meda sa jednom kašičicom cimeta u prahu. Dobro promešajte smesu kako biste napravili pastu. Pre nanošenja maske, očistite lice blagim sapunom i toplom vodom.

Nanesite masku ravnomerno na lice, izbegavajući područje oko očiju. Ostavite masku da deluje 10 do 15 minuta, a zatim je isperite mlakom vodom i nežno osušite lice čistim peškirom.

Ponavljajte ovu terapiju jednom do dva puta nedeljno kako biste postigli najbolje rezultate.

Ishrana koja pomaže u borbi sa bubuljicama

Pravilna ishrana može značajno uticati na zdravlje kože i smanjenje pojave bubuljica na licu (bradi, čelu ili na obrazu). Preporučuje se unos voća, povrća, integralnih žitarica i zdravih masti, dok treba izbegavati prerađenu hranu, brzu hranu, gazirane napitke i šećere.

Prevencija od dobijanja novih bubuljica na licu

Prevencija od pojave bubuljica na licu (bradi, čelu ili na obrazu) uključuje održavanje redovne i pravilne higijene lica, upotrebu proizvoda za čišćenje koji su namenjeni vašem tipu kože, izbegavanje dodirivanja lica prljavim rukama i redovno menjanje posteljine.

Lokalizacija bubuljica na licu i njihovo značenje

Bubuljice se mogu pojaviti na različitim delovima lica, uključujući bradu, čelo i obraz. Lokacija bubuljica može ukazivati na različite uzroke, kao što su hormonalne promene, stres ili loša higijena.

  1. Bubuljice na bradi ukazuju na hormonske promene, posebno kod žena tokom menstrualnog ciklusa ili trudnoće. Redovno čišćenje lica i upotreba proizvoda za kontrolu sebuma mogu pomoći u smanjenju bubuljica na ovoj lokaciji.
  2. Bubuljice na čelu ukazuju na stres, prekomerno znojenje i upotreba kozmetike koja začepljuje pore. Pravilna higijena i izbor odgovarajuće kozmetike za vaš tip kože mogu pomoći u rešavanju ovog kožnog problema.
  3. Bubuljice na obrazima ukazuju na to da dirate lice prljavim rukama, spavate na prljavoj posteljini ili koristite kozmetiku koja vam izaziva iritaciju. Održavanje čistoće lica, izbegavanje dodirivanja lica i upotreba blagih, nekomedogenih (koji nezačepljuju pore) proizvoda za čišćenje može smanjiti pojavu bubuljica na obrazima.

Bubuljice na licu, medicinska definicija

Bubuljice na licu, poznate kao akne, predstavljaju upalno stanje kože koje nastaje usled začepljenja folikula dlake lojnim žlezdama i mrtvim ćelijama kože. Akne mogu varirati od blagih (otvorene i zatvorene komedone) do težih oblika koji uključuju papule, pustule, nodule i ciste.

Bakterija Propionibacterium acnes (P. acnes) takođe igra ključnu ulogu u razvoju upalnih lezija. Pojava akni može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući genetiku, hormone, stres, ishranu i spoljašnje faktore poput upotrebe neodgovarajuće kozmetike ili izlaganja zagađenju.

Reference

American Academy of Dermatology. (2021). 10 Skin Care Habits That Can Worsen Acne. https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/habits-stop

Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2020). The Nutrition Source. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/

Mayo Clinic. (2021). Acne Treatments: Medical Procedures May Help Clear Skin. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/in-depth/acne-treatments/art-20045892

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments