Bubuljice od Znoja i Bubuljice od Sunca

bubuljice od znoja i sunca

Članak ažuriran 07. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Ukloni Bubuljice od Znoja i Sunca kao što to čine Sportisti

Sportisti često imaju kožu podložnu pojavama bubuljica uzrokovanih znojem i sunčevim zračenjem zbog svojih intenzivnih treninga na otvorenom. Međutim, postoji nekoliko korisnih saveta koje i ostali ljudi mogu primeniti kako bi se izborili sa ovim problemom.

hemoroidi
hemoroidi

Prvo, redovna higijena je od suštinskog značaja. Nakon svakog treninga, važno je temeljno oprati kožu kako bi se uklonili znoj, prljavština i bakterije koje mogu začepiti pore i izazvati bubuljice. Takođe, korišćenje blagih sredstava za čišćenje lica može pomoći u održavanju kože čistom i smanjenju iritacije.

Drugi ključni faktor je zaštita od sunca. Upotreba kvalitetnog sunčanog krema sa odgovarajućim SPF faktorom može sprečiti opekotine od sunca i zaštititi kožu od štetnih UV zraka. Sportisti često nose šešire i zaštitnu odeću kako bi zaštitili lice i telo od sunčevih zraka.

Nadalje, hidratacija je važna kako bi se koža održala zdravom. Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju hidratacije kože, sprečava suvoću i perutanje koje može pogoršati stanje bubuljica. Takođe, izbegavanje dodatnih potencijalno iritantnih sredstava za negu kože, kao što su parfemi i teški losioni, može pomoći u sprečavanju nastanka bubuljica.

Na kraju, redovne i blage pilinge kože možete uključiti u svoju rutinu kako biste uklonili mrtve ćelije kože i sprečili začepljenje pora. Preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom kako biste odabrali najbolje proizvode i režim nege kože koji odgovara vašem tipu kože i potrebama.

hemo 500x420

Bubuljice od znoja

Ako primetite da vam se koža pogoršava nakon treninga tokom kojeg ste se oznojili, budite sigurni da to nije neuobičajeno. Znojenje, bilo zbog vrućeg vremena ili vežbanja, može doprineti pojavi akni koja se često nazivaju znojne bubuljice.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Kombinacija znoja, toplote i trenja može dovesti do zapušenja pora. Takođe, znoj na koži može zadržati bakterije koje izazivaju pojavu bubujica.

bubuljice od sunca slika

Bubuljice i akne izazvane znojem verovatnije će se pojaviti kada se znoj kombinuje sa pritiskom ili trenjem od traka za kosu, šešira, odeće ili kaiševa za ranac.

bubuljice od znoja slika

Terapija za bubuljice od znoja

Znojne bubuljice treba tretirati kao i svake druge bubuljice i akne.

 • Nežno operite (ne trljajte) područje dva puta dnevno
 • Koristite proizvode koji nisu komedogeni, koji ne izazivaju akne i ne sadrže ulje
 • Izbegavajte dodirivanje ili ceđenje
 • Koristite lekove protiv akni od strane dermatologa
 • Perite odeću, posteljinu ili jastučnice koje dolaze u kontakt sa kožom sklonoj aknama

Sprečite ponovnu pojavu bubuljica od znoja

Da biste sprečili akne izazvane znojem primeni sledeće korake, nedozvolite da dobijete ožiljke od akni i bubuljica.

 • Održavajte redovnu terapiju protiv akni, pranjem i primenom lekova
 • Posle perioda intenzivnog znojenja, tuširajte se antibakterijskim sapunom
 • Redovno perite odeću za vežbanje
 • Izbegavajte tesnu odeću i dodatke na koži
 • Kada je moguće, budite u hladnijem mestu sa nižom vlažnošću vazduha, posebno tokom najtoplijeg dela dana
 • Ako je moguće, posebno vodite računa o izbegavanju tesne odeće ili opreme koja može doprineti pojavi bubuljica (npr. znojnice na glavi)

Osip od znoja nisu bubuljice

Još jedna stvar koju treba razmotriti je da izbočine na koži mogu biti simptom toplotnog osipa, a ne akni.

hemoroidi

Toplotni osip nastaje usled prekomernog znojenja, obično tokom vrućeg i vlažnog vremena. Kada blokirani znojni kanali zadrže znoj ispod vaše kože pa se stvara toplotni osip.

Toplotni osip je sličan bubuljicama

Dve najčešće vrste toplotnog osipa, miliaria crystallina i miliaria rubra, mogu veoma ličiti na akne. U stvari, stručnjaci sa Univerziteta u Pittsburghu opisuju toplotni osip kao “gromadu crvenih izbočina koje liče na bubuljice”.

 1. Miliaria crystallina (sudamina) može se pojaviti kao male bele ili prozirne, ispunjene tečnošću, izbočine na površini kože
 2. Miliaria rubra (žarenje od toplote) može se pojaviti kao crvene izbočine na koži

Tipično, miliaria crystallina nije bolna, niti svrbi, dok miliaria rubra može izazivati osećaj peckanja ili svraba.

Toplotni osipi obično se javljaju na leđima, grudima i vratu.

bubuljice od znoja
Bubuljice od sunca * apstraktna slika

Kako lečiti toplotni osip

Lečenje blagog toplotnog osipa je da se udaljite od izlaganja preteranoj toploti (npr. suncu). Vaš osip će se najverovatnije povući kada se vaša koža ohladi.

Ako je osip ozbiljan, lekar može preporučiti lokalne tretmane, kao što su:

 • kalaminski losion
 • anhidrovani lanolin
 • lokalni kortikosteroidi

Sprečavanje ponovne pojave toplotnog osipa

Da biste izbegli toplotni osip, preduzmite preventivne korake pre nego što se izložite situacijama koje mogu rezultirati prekomernim znojenjem. Na primer, ne vežbajte na otvorenom tokom najtoplijeg dela dana.

Ili, u posebno vrućem i vlažnom okruženju, pokušajte da vežbate što je ranije moguće ujutru, pre nego što sunce ima priliku da zagreje prostor.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Preporuke u vezi toplotnog osipa

 • Nosite meku, labavu, lagani odeću od pamuka, koja upija vlagu kada je toplo
 • Tražite hlad ili klimatizovane prostore tokom vrućina
 • Pri tuširanju ili kupanju koristite sapun koji ne isušuje kožu i koristite hladnu vodu
 • Dozvolite da se koža prirodno osuši umesto da je trljate peškirom
 • Izbegavajte upotrebu masti koje mogu blokirati pore, poput onih koje sadrže mineralno ulje ili naftu
 • Proverite da li je prostorija u kojoj spavate dobro provetrena i rashlađena

Sitne bubuljice od sunca

Bubuljice i akne od sunca, takođe poznate kao solarna akne ili akne izazvane sunčevom svetlošću, mogu biti frustrirajuće stanje kože koje se javlja kao posledica prekomernog izlaganja suncu.

Akne od sunca mogu biti frustrirajuće stanje, ali uz pravilno razumevanje, tretmane i preventivne mere, možete uspešno upravljati i poboljšati zdravlje kože.

Važno je da se konsultujete sa dermatologom radi saveta i opcija tretmana prilagođenih vašim specifičnim potrebama. Praktikovanjem zaštite od sunca, održavanjem zdrave ishrane i pridržavanjem rutine nege kože, možete zaštititi svoju kožu od štetnih efekata prekomernog izlaganja suncu i postići jasan, sjajan ten.

Zaštita kože od sunca

Kreme za sunčanje. Nanesite kremu za sunčanje sa širokim spektrom zaštite (SPF) 30 ili više na sve izložene delove kože pre izlaganja suncu kako biste sprečili pojavu bubuljica i akni od sunca.

Nosite zaštitnu odeću poput šešira sa širokim obodom, majica sa dugim rukavima i sunčanih naočara kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Kada je sunce najjače, obično između 10 i 16 časova, potražite hlad ili ograničite vreme provedeno na direktnom sunčevom svetlu.

Solarijumi emituju intenzivno UV zračenje, što može dodatno pogoršati akne izazvane suncem. Najbolje ih je potpuno izbegavati radi zaštite kože.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments