Lečenje Psorijaze Sodom Bikarbonom

lecenje psorijaze sodom bikarbonom

Članak ažuriran 16. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Psorijaza i soda bikarbona

Kada imate psorijazu često se suočavate sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući kožne iritacije i upale, bol u zglobovima usled psorijatičnog artritisa, povećan rizik od srčanih problema, dijabetesa tipa 2 i bolesti bubrega, kao i moguće psihičke probleme kao što su depresija i nisko samopouzdanje.

hemoroidi
hemoroidi
psorijaza slike
Psorijaza slika

Lečenje psorijaze sodom bikarbonom

Soda bikarbona ne koristi ne samo kao odlično sredstvo za čišćenje i dodatni sastojak u raznim jelima. Ovaj proizvod ima izražen terapeutski učinak i pogodan je za unutarnju i vanjsku upotrebu. Uz pomoć sode bikarbone možete da se borite i protiv kožnog zdravstvenog problema kao što je psorijaza.

Lečenjem psorijatičnih plakova na koži uz pomoć sode bikarbone je jedna od metoda alternativne medicine. Stručna medicinska javnost navodi da ovaj proizvod neutrališe kiselost tela, koja se povećava tokom razvoja psorijaze. Mada do sada ta teorija nije znanstveno potvrđena.

hemo 500x420

Soda bikarbona pomaže da smanjite simptome psorijaze, jer ima niz korisnih svojstava koja blagotvorno utiču na stanje kože. Ona ima ublažavajući efekat i protuupalno dejstvo. Takođe je dobar za piling kože, uklanja iritaciju, uklanja toksine i poboljšava cirkulaciju krvi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Napravite pastu od sode bikarbone – Recept

  • Sipajte dve kašike sode bikarbone u litar vode
  • Takođe sipajte dve kašike hladno ceđenog ulja masline ili kososa
  • Sve sastojke promešajte dok se ne formira pasta

Nanosite na plakove na koži pre spavanja. Preko je poželjno prekriti pastu sa prozirnom folijom. Pasta stoji na koži celu noć. Ponavljajte ovaj postupak dva puta nedeljno.

Komprese i losioni sa sodom bikarbonom

Komprese i losioni sa sodom bikarbonom savršeno ublažavaju iritaciju, upalu i svrab. Prave se vrlo lako.

Za kompresije treba vam smesa koja se priprema pomožu vruće vode i nekoliko kašika sode bikarbone. Smesu nanesite na peškir, a zatim ga pričvrstiti na mesto sa plakovima.

hemoroidi

Kompres se ostavlja na koži dok se peškir potpuno ne osuši.

Losion se pravi na isti način, samo se minimalna količina vode dodaje u sodu. Trebate dobiti gustu smesu. Nanosi se direkno na zahvaćenu kožu i ostavi da se potpuno osuši.

Pravilno korišćenje sode bikarbone

I pored toga što je soda bikarbona sigurna, još uvek postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju pre nego što je koristite. Posebnu pažnju posvetite korištenju sode ako je pijete, jer ako preterate, možete pokvariti želudačnu kiselinu i sposobnost varenja.

Povećani sadržaj alkalija u telu može izazvati probleme s crevima i jetrom, dovesti do pogoršanja hroničnih zdravstvenih problema i alergija, a takođe povećati razmnožavanje bakterija i parazita.

Preporuka da koristite test trake za proveru pH vrednosti vašeg organizma. Trake nisu skupe i u svakoj apoteci ima da se kupe.

Melem za psorijazu

Ne postoji trajni, efikasni lek za psorijazu. Medutim, postoji niz tretmana koji u većini slučajeva mogu simptome psorijaze da drže pod kontrolom, da je umanje i dovedu do njenog povlačenja.

Melem za psorijazu sa svojom jedinstvenim sastavom uspešno uklanja simptome psorijaze. Efekat tretmana je veoma brzo vidjiv tako da ljuspanje, crvenilo i svrab već nakon par dana nestaju. Korišćenjem melema dolazi do drastičnog povlačenja psorijazne regije a u većini slučajeva i do potpunog nestanka. Pogledaj cenu melema i iskustva korisnika.

Uzrok nastanka psorijaze

Uzrok nastanka psorijaze su nažalost nepoznati, neki od uzroka su naslednost, imunologija i faktori takođe okoline igraju ulogu pojave psorijaze. Pokretački faktori mogu biti, na primer, streptokokna infekcija, stres ili nemir, oštećenje kože (Kobnerov fenomen), opekotine od sunca ili hormonalne promene. Detaljnije o uzrocima pojave psorijaze i terapijama pogledajte u sledećem članku.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Nije objašnjen ni razlog češće pojave psorijaze na pojedinim mestima. Ali ono što je očigledno je činjenica da je u 30 do 40% ljudi koji boluju od psorijaze došlo do pogoršanja usled izloženosti stresu.  Takodje, veruje se da uzrok leži u imunom sistemu.

Psorijaza je grčka reč i znači „bolest osipa“. Izvorno ime potiče od grčke reči „psora“ što znači svrab. Psorijaza (Psoriasis Vulgaris) je hronični (recidivirajuća – vraćati se, povratiti se) zdravstveni problem kože koje karakteriše crvenilo sa beličastim ljuskama. Karakteriše je proizvodnja ćelija kože brže od normalnog. Najčešće se pojavljuje na laktovima, kolenima i kosmatom delu glave, mada može da se pojavi bilo gde na telu. 

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi a najčešće između od 16 do 30god ili 50 do 60 god. Podjednako je zastupljena i kod muškaraca i kod žena s tim da se kod žena obično javlja u ranijoj životnoj dobi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments