Terapija za Povlačenje Spoljnih Hemoroida – šuljeva | najbitnije pravilo

spoljni hemoroidi povlacenje

Članak ažuriran 30. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Spoljni hemoroidi su jedno od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se ljudi susreću i mnogima je teško razgovarati o tom problemu. Spoljni hemoroidi se pojavljuju kada vene u vašem anusu postanu otečene, proširene i upaljene. Mogu izazvati ozbiljne nelagodnosti (svrab, bol i krvarenje).

mrsavljenje
mrsavljenje

Kada vam spoljni hemoroidi krvare možete upasti u anksioznost, stres i paniku. Spoljni hemoroidi mogu biti opasni i izazvati ozbiljne komplikacije ako se na vreme ne leče.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Spoljni hemoroidi povlačenje – terapija

Terapija i lečenje spoljašnjih hemoroida zavisi koji stepen hemoroida imate. Blagi slučajevi (hemoroidi prve i druge kategorije ili stepena) se mogu lečiti kućnim lekovima, dok teži slučajevi (trećeg i pogotovo četvrtog stepena) mogu zahtevati medicinsku intervenciju. Pogledajte članak, laserska operacija hemoroida.

Najbitnije pravilo za povlačenje spoljnih hemoroida

Izbegavajte naprezanja donjeg dela stomaka, ti pritisci vam prave problem. Izbegavajte naprezanje u toaletu, dizanje teških predmeta sa stomakom. Trudnoća kao i neadekvatna ishrana takođe dovode do pojave spoljnih šuljeva (hemoroida).

spoljasni hemoroidi slika
spoljni šuljevi – hemoroidi
kako izgledaju hemoroidi
spoljni šuljevi

Možete praktikovati sedeće kupke. Sedenjem u toploj vodi 10 do 15 min. nekoliko puta dnevno, može vam pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju nelagodnosti.

Lekovi bez recepta (koji sadrže hidrokortizon), melemi ili masti mogu pomoći u smanjenju svraba i upale.

Ishrana bogata vlaknima može pomoći u sprečavanju zatvora i smanjenju rizika od razvoja spoljašnjih hemoroida.

hemo 500x420

Kada pijete puno vode u toku dana, tada omekšavate stolice i sprečavate zatvor koji može da vam pravi problem sa hemoroidima.

Medicinska intervencija postaje opcija kada kućni lekovi i druge terapije nisu uspeli da povuku spoljašne hemoroide. Neki od dostupnih medicinskih tretmana za spoljne hemoroide su.

Ligacija gumenom trakom, je procedura kada lekar postavlja gumenu traku oko baze spoljnog hemoroida kako bi se prekinuo dotok krvi, da bi se on smanjio i otpao.

Skleroterapija je procedura ubrizgavanja hemijskog rastvora u spoljašni hemoroid da bi se smanjio.

Infracrvena koagulacija koristi infracrveno svetlo za smanjenje hemoroida.

program za mrsavljenje

Hemoroidektomija je procedura hirurškog uklanjanja hemoroida.

Spoljni hemoroidi | simptomi i uzrok

Spoljni hemoroidi su otečene vene u donjem delu rektuma i anusu, razvijaju se izvan anusa i mogu biti prilično neprijatni, pa čak i bolni.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Mogu se osetiti kao male kvržice od veličine zna pirinča pa do veličine loptice za ping-pong, koje svrbe i bole. Mogu da vam izazivaju nelagodnost, posebno tokom pražnjenja creva.

Spoljni hemoroidi nastaju usled prevelikog pritiska na vene u anusu i rektumu. Ovaj pritisak može biti uzrokovan nizom faktora, uključujući trudnoću, zatvor, dugo sedenje, gojaznost, naprezanje u toaletu.

Mast od Nevena protiv Hemoroida Video

Spoljni hemoroidi simptomi

Spoljni hemoroidi mogu izazvati niz simptoma, kao što su.

– Bol ili nelagodnost oko anusa
– Svrab ili iritacija oko anusa
– Otok oko anusa
– Krvarenje tokom pražnjenja creva
– Curenje sluzi iz anusa
– Bol u leđima i stomaku

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, idite kod lekara da vas pregleda da biste isključili druge potencijalne zdravstvene probleme. Otići kod lekara na pregled zbog hemoroida nije sramota.

hemoroidi slike spoljni
Spoljni hemoroidi

Uzrok nastanka spoljnih hemoroida

Spoljni hemoroidi nastaju usled prevelikog pritiska donjeg dela stomaka na vene u anusu i rektumu.

Uzroci pritiska donjeg dela stomaka su:

Trudnoća jer materica raste i stvara pritisak na vene u donjem delu stomaka, pa može prouzrokovati razvoj hemoroida.

Kada imate zatvor, naprežete se tokom pražnjenja creva i vrši se pritisak na vene u anusu i rektumu, usled čega one oteknu i postanu hemoroidi. Loša ishrana bez vlakana samo pogoršava situaciju.

Dugo sedenje može stvarati pritisak na vene u anusu i rektumu, uzrokujuje stvaranje spoljašnjih hemoroida.

✨ Preporučujemo članak, hemoroidi u trudnoći.

Dizanje teških predmeta stvara opasno naprezanje i pritisak u donjem delu stomaka.

Prekomerna težina ili gojaznost izazivaju dodatni pritisak na vene u anusu i rektumu, prouzrokujući razvoj hemoroida. Dugo sedenje kada ste gojazni je recept za katastrofu i stvaranje hemoroida.

Unesite pozitivne promene u vaš život, kao što je izmene u ishrani, fizička aktivnost (vežbanje, vožnja bicikla, šetanje), pijte više vode umesto kafe i gaziranih sokova i smršajte.

Iako vam ove promene upočetku neće delovati kao nešto pozitivno jer ćete izaći iz vaše zone komfora, na duže staze će vam se isplatiti jer ćete biti zdraviji sa više energije i elana.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments