Najčešći Uzrok Bola u Trtičnoj Kosti i Preporučene Terapije

bol u trticnoj kosti

Članak ažuriran 11. авг, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

Vesna Veselinovic autor Kreator članka

Intenzitet bola u trtičnoj kosti zavisi od ozbiljnosti povrede i može se tretirati lekovima, fizikalnom terapijom, istezanjem i hirurškim zahvatima.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv trtične kosti, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

Sadržaj

✨ Preporučujemo članak, prirodni lek za zglobove i kosti.

Bol u trtičnoj kosti slika

bol u trticnoj kosti slika

Trtična kost se nalazi odmah iznad zadnjice, okružena mnogim tetivama, mišićima i ligamenatima i pomaže vam da ostanete stabilni dok sedite.

Vaš lekar može nazvati vašu trtičnu kost njenim medicinskim nazivom: “kokciks”. Reč potiče od grčkog izraza za “kuku” jer kokciks veoma podseća na kljun ptice.

hemoroidi
hemoroidi

Bol u vašem kokciksu naziva se kokcidinija. Bol izazvan povredom trtične kosti može biti blag ili intenzivan. Bol može biti jači kada sedite, ustajete iz stolice ili kada se nagnete unazad dok sedite.

Možete osećati bol prilikom odlaska u toalet ili tokom seksualnih odnosa. Žene mogu osećati nelagodnost tokom menstruacije i celom dužinom nogu. Stajanje ili hodanje može da ublaži nelagodnost.

Zašto vas boli trtična kost

Vaša trtična kost može početi da boli nakon dužeg sedenja na tvrdoj klupi ili drugoj neudobnoj površini. Padovi i druge traume mogu izazvati modrice, dislokacije ili prelome trtične kosti.

Zglobovi mogu da se oštetete ako se često određeni pokret ponavlja. Takođe, vrlo često i trenjem kostiju zgloba usled starenja.

Tokom poslednjeg tromesečja trudnoće, ligamenti koji su povezani sa kokciksom prirodno popuštaju kako bi se napravilo mesto za bebu.

Žene češće osećaju bol u trtičnoj kosti u odnosu na muškarce.

Takođe ste podložniji problemima sa trtičnom kosti ako imate višak kilograma. Međutim, ako brzo izgubite na težini, možete izgubiti masnoću koja štiti vašu trtičnu kost i povećati rizik od povrede. U retkim slučajevima, uzrok bola u kokciksu može biti infekcija ili tumor.

Bol u trtičnoj kosti – važno je da znate

Obratite se svom lekaru ako je bol jak ili traje duže od nekoliko dana. U kraćim periodima bol nije ozbiljan.

Možda će biti potrebno da uradite rendgenski snimak ili MRI pregled (brza i precizna dijagnostika magnetnom rezonancom) kako biste pronašli znakove povrede, prelom kosti ili tumor koji pritiska na kost. Rendgenski snimci se mogu uzeti dok sedite i stojite kako bi se prikazali mogući problemi s trtičnom kosti u različitim položajima.

Lekar će, takođe, pregledati taj deo kako bi otkrio bilo kakve izrasline koje mogu vršiti pritisak na vaš kokciks.

hemoroidi

Lečenje bola u trtičnoj kosti

Bol treba da nestane za nekoliko nedelja, ali ponekad može potrajati i mesecima.

Možete pokušati sa lekovima bez recepta (u slobodnoj prodaji) protiv upala i bolova kako biste ublažili nelagodnost dok se vaša trtična kost ne oporavi. Pogodni su ibuprofen ili naproksen, a može pomoći i acetaminofen (poznatiji kao paracetamol). Takođe praktikujte i prirodne terapije za obnavljanje hrskavice.

Za jači bol, vaš lekar može injektirati lokalni anestetik, blokadu živca ili steroidne lekove u područje. Neki ljudi dobijaju kombinaciju anestetika i steroidnih injekcija. Takođe, možete uzimati antidepresive ili lekove protiv epileptičkih napada kako biste ublažili bol.

Obratite se svom lekaru kako biste utvrdili koja opcija lečenja je najbolja za vas.

Sedeći položaj pomaže u nestanku bola

Loše držanje tela i nepravilno sedenje mogu izazvati preveliki pritisak na trtičnu kost. Važno je da sedite pravilno.

Sedite leđima oslonjenim na stolicu i stopalima ravno na podu kako biste smanjili pritisak na trtičnu kost.

Da biste ublažili nelagodnost sedite na grejnom jastučiću ili hladnoj oblozi. Poseban jastuk u obliku krofne ili pravugaonika može da bude vrlo udoban i koristan. Nagnite se ka napred kada sedate.

Masaža može biti od pomoći.

Fizikalna terapija leči bol

Postoje delotvorne veže za podršku trtične kosti, kao i mišića stomaka i karličnog dna (na prmer, Kegelove vežbe).

Možete isprobati tzv. tehniku koksigealne manipulacije. To znači da lekar sa rukavicom na prstu u vašem rektumu pomera trtičnu kost napred-nazad kako bi je vratio u pravilan položaj.

hemo 500x420

Lečenje bola u trtičnoj kosti hirurgijom

Ukoliko nijedan tretman koji ste probali ne daje rezultate, vaš lekar može preporučiti hirurški zahvat kao poslednje rešenje, gde se uklanja deo ili cela trtična kost. Ovaj postupak se naziva kokcigektomija.

Hirurgija ne donosi uvek trenutno olakšanje od bola – može se dogoditi da bol ne nestane odmah. U nekim slučajevima zahvat ne donosi očekivane rezultate.

Takođe, hirurgija nosi rizike, kao što su infekcije.

Odluka da li se podvrgnuti hirurškom zahvatu ili ne mora da se donese pažljivo, u konsultaciji sa vašim doktorom koji će uzeti u obzir sve činjenice vezane za vaše kompletno zdravstveno stanje.

Referenca

www.healthline.com/health/back-pain/tailbone-pain

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments